Slovenija

Za teden dni garanja dobil 5 evrov, pa še te mu je delodajalec vrgel kot psu

Ljubljana, 29. 10. 2013 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
419

Zgodba delavca iz BiH, ki je za cel teden dela na gradbišču dobil 5 evrov plačila, pa še ta denar mu je njegov delodajalec kot psu vrgel skozi okno vozila, je pretresljiva. Na ZSSS opozarjajo, da smo delavci že predolgo tiho in da je čas, da izkoriščanja zaustavimo.

Pred tednom dni se je na Facebooku razširila objava moškega, ki pripoveduje, da je pred Mercatorjevim centrom v Domžalah videl, kako se je pred delavcem iz Bosne ustavil črn mercedes. Moški v beli srajci in kravati je skozi okno avtomobila pred delavca odvrgel bankovec za 5 evrov in odpeljal. Delavec je bankovec pobral, moški, ki je vse skupaj opazoval, pa je pristopil k delavcu in ga vprašal, čemu 5 evrov. Delavec mu je pojasnil, da je to plačilo 'gazde' za cel teden dela na gradbišču. Delavec je dnevno na gradbišču delal po 14 ur, seveda neprijavljen.

Ali je zgodba resnična ali ne, niti ni pomembno. Tuji delavci fizično naporna dela opravljajo po več kot 70 ur na teden za mizerno plačilo. Vprašanje pa je, ali so tako izkoriščani zgolj delavci migranti.
Ali je zgodba resnična ali ne, niti ni pomembno. Tuji delavci fizično naporna dela opravljajo po več kot 70 ur na teden za mizerno plačilo. Vprašanje pa je, ali so tako izkoriščani zgolj delavci migranti. FOTO: Facebook
Takšna in podobna dogajanja so v zadnjem času v Sloveniji prepogosta. Delodajalci pogosto delavcem za celomesečno intenzivno delo v gotovini občasno izplačujejo neka minimalna finančna sredstva. Prav tako delavci migranti pogosto bivajo v neprimernih prostorih, ki jih uredi delodajalec. Menimo, da gre v številnih primerih za trgovino z ljudmi, ki pa se v Sloveniji še vedno v nezadostni meri odkriva in sankcionira. Franci Zlatar, vodja programa migracije pri Slovenski filantropiji

Razvila se je razprava o tem, ali je zgodba resnična ali izmišljena. Poskušali smo stopiti v stik z avtorjem zgodbe Bojanom K., a nam ni uspelo. Ne glede na to, ali gre za resnično ali izmišljeno zgodbo, smo preverili pri pristojnih institucijah, ali so v zvezi s tem dogodkom oziroma podobnimi dogodki dobili kakšno prijavo, prav tako nas je zanimalo, kako zadevo komentirajo.

ZSSS: Lahko le upamo, da gre za izjemo

Ko smo preverili pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ali so opazili ta primer suženjskega izkoriščanja delavca na gradbišču, so dejali, da je objava pred nekaj dnevi prišla tudi do njih. Kot so pojasnili, na tako skrajni primer do zdaj še niso naleteli. Upajo, da je to tragična izjema. Naleteli so že na primere, ko so delavci dobili le 20 evrov plačila za celotedensko delo. Zadevo so preverili tudi pri lokalnih pisarnah ZSSS, a podatkov še nimajo. Takšne zgodbe o izkoriščanju delavcev so v gradbeništvu pogoste, opozarjajo na ZSSS, saj gre za večje število delavcev, ki jih delodajalec socialno in informacijsko izolira. Je pa takšnega tako imenovanega tihega izkoriščanja veliko tudi v drugih panogah, opozarjajo na ZSSS. Dodajajo, da te konkretne zgodbe dajejo bistveno bolj realen vidik o tem, kaj se dogaja v Sloveniji.

Na ZSSS opozarjajo, da na tako skrajen primer še niso naleteli.
Na ZSSS opozarjajo, da na tako skrajen primer še niso naleteli. FOTO: Thinkstock

"Želim si, da to ne bi bila še ena zgodba, o kateri bi se ljudje dva dni zgražali, potem pa šli naprej vsak v svojo smer. Želim si, da bi bila nek sprožilec, saj je res prišel čas, ko je potrebno stvari spremeniti," opozarja Goran Lukič iz ZSSS. "Delodajalci toliko izkoriščajo, kolikor mislijo, da imajo moči. V času krize so dobili preveč moči, ker izsiljujejo, ker pač ni delovnih mest." Na tej točki pa bi se moral zgoditi korak naprej, opozarja naš sogovornik. "Zakoni in naše pravice veljajo tudi v času krize," opozarja sogovornik in dodaja: "Delavci in delavke bomo morali vsi skupaj narediti korak naprej in uporabiti tista sredstva države, ki so nam na razpolago. Najhujše, kar se zdaj dogaja, je molk. Ta ne zavira tega, kar delajo delodajalci."

Inšpektorat: S krizo narašča tudi število kršitev

Skupaj z gospodarsko krizo narašča tudi število prijav kršitev, ki jih obravnava Inšpektorat za delo. Kot so za 24ur.com pojasnili na inšpektoratu, so zaznali znaten porast prijav kršitev v zvezi z izplačilom plače ter strokovnih pomoči. Narašča tudi število ugotovljenih kršitev v zvezi z zaposlovanjem na črno. Tako je inšpektorat leta 2009 ugotovil 500 kršitev, leta 2010 495, leta 2011 že 574, leta 2012 pa kar 670. Kot so pojasnili na inšpektoratu, inšpektorji za delo ugotavljajo kršitve zaposlovanja na črno praktično v vseh oblikah inšpekcijskih pregledov, bodisi v okviru rednega nadzora, ciljanih nadzorov, usmerjenih akcij ali na podlagi pobud prijaviteljev oziroma v skupnih aktivnostih odkrivanja in preprečevanja dela in zaposlovanja na črno. Dejavnosti, v katerih so inšpektorji pogosteje ugotavljali kršitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, so bile gostinstvo, gradbeništvo, trgovina in promet.

Pravna oseba ali podjetnik se kaznuje z globo od 4100 evrov do 20.800 evrov, če zaposluje na črno.
Pravna oseba ali podjetnik se kaznuje z globo od 4100 evrov do 20.800 evrov, če zaposluje na črno. FOTO: Thinkstock

Kršitve v zvezi z zaposlovanjem na črno v letu 2012 predstavljajo približno 8 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev. Inšpektorji za delo so v letu 2012 kršitve ugotovili v skupno 670 primerih. Kar 487 kršitev se je nanašalo na primere, ko delodajalec z delavcem ni sklenil pogodbe o zaposlitvi oz. pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, in delavca ni prijavil v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kar pomeni, da je to najbolj tipična oblika oziroma v praksi najbolj razširjena oblika zaposlovanja na črno. Poleg tega so inšpektorji ugotovili tudi 85 kršitev, ko je delodajalec zaposlil tujca ali osebo brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev. "Nekateri delodajalci na ta način poskušajo znižati stroške dela, pri čemer pa se negativni učinki zaposlovanja na črno kažejo tako pri samih delavcih, ki nimajo plačanih prispevkov za socialno varnost, in ki jih delodajalci lahko kadar koli odslovijo, kakor tudi v širšem družbenem kontekstu – pri znižanju prilivov v javne blagajne. V določenih primerih pa po poročanju inšpektorjev tudi delavci ne želijo zakonite zaposlitve, saj se z zaposlovanjem na črno izognejo plačilu dolgov do države ali drugih upnikov, zakonita zaposlitev pa bi lahko vplivala tudi na nekatere njihove prejemke (npr. na denarno socialno pomoč)," ugotavljajo na inšpektoratu.

Slovenska filantropija: "Žal je to vse bolj pogosto in realno stanje na slovenskih gradbiščih, pa tudi v drugih panogah, npr. avtoprevozništvu."
Slovenska filantropija: "Žal je to vse bolj pogosto in realno stanje na slovenskih gradbiščih, pa tudi v drugih panogah, npr. avtoprevozništvu." FOTO: Thinkstock

V prvih devetih mesecih leta 2013 so inšpektorji ugotovili skupno 541 kršitev. Od tega sta se 402 nanašali na primere, ko delodajalec z delavcem ni sklenil pogodbe o zaposlitvi. V 47 primerih je bila ugotovljena kršitev, ko je delodajalec zaposlil tujca ali osebo brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev. V 13 primerih je bilo ugotovljeno, da je delodajalec nezakonito zaposlil državljana tretje države.

Kazen je visoka, a očitno ne dovolj

Inšpektorji poročajo tudi o pojavu "preizkušanja" delavcev brez sklenjenih pogodb. V zvezi s tem na inšpektoratu opozarjajo na možnost delodajalca, da delavca v zavarovanje prijavi v roku 8 dni od dneva nastopa dela in ne pred ali na dan začetka dela.

Pravna oseba ali podjetnik, ki stori prekršek, se kaznuje z globo od 4100 evrov do 20.800 evrov. Z globo od 400 evrov do 2000 evrov pa se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe. Veljavni zakon za delavca, ki je zaposlen na črno, ne predpisuje kazni.

V dejavnosti gradbeništva inšpektorji za delo vsako leto izvajajo tudi poostrene usmerjene nadzore, a kljub temu ta dejavnost še vedno izstopa po številu ugotovljenih kršitev delovnopravne zakonodaje kot tudi s področja varnosti in zdravja pri delu. V letošnjem letu so inšpektorji opravili 3446 pregledov in ugotovili 1633 nepravilnosti. Samo s področja zaposlovanja na črno so zaznali 84 kršitev. Izdali so 93 glob, 457 plačilnih nalogov ter 8 kršiteljev naznanili zaradi kaznivega dejanja.

Večina komentatorjev dejanje obsoja

Objava se je hitro razširila po družbenih omrežjih. Številni so jo pospremili s komentarji, da se kaj takšnega nikoli ne bi smelo zgoditi in da je sramota, ker verjetno ne gre za osamljen primer. Tako je Mojca zapisala: "Dokler se bo o tem le govorilo, bodo "gazde" še naprej izkoriščali delavce, ki so brez vsakih pravic, če dejajo na črno. Razmišljanje o dogodku ne bo pomagalo. Tisti, ki ve, kdo je "gazda", naj ga prijavi na policijo, če želi, da se situacija izboljša."

Spet drugi so mnenja, da tuji delavci iz nekdanjih  jugoslovanskih republik, zbijajo ceno našim delavcem. "Zaradi tega, ker se pustijo izkoriščati, bodo tudi Slovenci kmalu delali za drobiž," pravi Robert. "Država je kriva, ker ne ustavi zaposlovanje tuje delovne sile v tistih panogah, kjer je domače dovolj in s tem ustvarja suženjska delovna razmerja, tako tujih kot domačih delavcev.'' ''Če hočeš imeti službo, boš moral pristati na suženjsko plačo," pa opozarja Grega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemskaovcarka
03. 12. 2013 14.28
Prispevek natančno opisuje primer dela na črno, ki predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč določa, da mora imeti delavec z delodajalcem, pri katerem dela, sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, česar pa omenjeni delavec, kot je razvidno iz članka, ni imel. To, da delavec ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi hkrati tudi pomeni, da ni bil upravičen do pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Tako denimo ni imel pravice do letnega dopusta, nadomestila za malico in prevoz, dodatnih dni izrednega dopusta itd. Poleg tega mu ni bila zagotovljena socialna varnost, saj mu ni tekla delovna doba in mu delodajalec ni plačeval prispevkov za denimo pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Sklenjeno delovno razmerje bi delavcu zagotavljajo tudi zakonsko določeno plačilo za opravljeno delo. Skladno z zakonodajo je določena tudi najnižja mesečna plača za opravljeno delo, ki znaša 599 € neto na mesec. Ker pa je omenjeni delavec dobil plačilo za en teden dela (predpostavljajmo, da je opravil neko kratkotrajno delo, ki je trajalo en teden), bi mu delodajalec moral za teden dni dela dati sorazmeren del mesečne plače, torej približno četrtino mesečne plače. V kolikor za ponazoritev to izračunamo na primeru minimalne plače vidimo, da bi delavec moral dobiti okoli 150 €. Sklenemo lahko torej, da je v tem primeru delavec v zelo slabem položaju, saj za svoje delo ne prejema poštenega in zasluženega plačila, poleg tega pa nima plačanih niti osnovnih prispevkov, ki bi mu zagotavljali vsaj osnovno socialno varnost. Zaradi takega nepoštenega in nelegalnega delovanja delodajalcev, se strinjam s predhodnimi komentarji, ki pravijo, da bi bilo treba kršitelje čim prej odkriti in jih ustrezno sankcionirati.
we.see.we.judge
03. 11. 2013 17.04
+2
Pa mi se smejimo razmerjam na Balkanu, ne vemo pa da je tukaj še slabše kakor si vsakdo lahko sploh predstavlja. To je na žalost le en takih primerov, če pa navadni smrtniki ne bomo nič ukrenili bo tega še več.
gazza8
31. 10. 2013 12.49
+0
zadnji cajt, da gemo na ULICE....tako ali drugače bomo prej kot slej na ulici - ne po svoji volji :(
txoxnxy
30. 10. 2013 18.17
+5
Na koncu pa niti ni kaj dosti na slapšem od tistih ki prejmejo 600 € in jim država 595 vzame nazaj le način plačila je lepši!
rissp1
30. 10. 2013 15.14
+4
To "metanje denarja" sem že sam dostikrat videl. V enem izmed naših mest skoraj dnevno vidim kako eni in isti denar vržejo. Mogoče je to nekakšna "kulturna" navada ali ne vem kaj. Naj pa omenim, da sem videl do sedaj to početi le s strani Romov. Nočem deliti ljudi na podlagi rase,itd., vendar to je golo dejstvo. Mogoče to delajo tudi drugi,toda jaz sem videl le Rome in to mnogokrat (npr. na blagajni dobesedno vrže denar na pult, nekako zaničevalno - moraš videti , se ne da opisati z besedami. Kar pa se tiče izkoriščanja, pa imam soseda, ki je skregan s celotno sosesko in zanj včasih pride delat nek brezposelni. In za celodnevno garanje , ponavadi 12-14ur (najtežja fizična opravila) dobi konec dneva 10€. In tudi ta sosed temu brezposelnemu na podoben način "vrže" denar. (je sicer Rom). Še kakšni 2 leti nazaj je imel celo "firmo na črno", to se pravi, da ni sam delal na črno,temveč je zbral nekaj ljudi (brezposelne , ponavadi takšne z lažjimi duševnimi motnjami) in jih je odpeljal na gradbišče in so delali pridno za njega. Na koncu meseca so dobili po 200€. S tem da so odšli zjutraj ob zori, prišli pa pozno zvečer. Mnogokrat se je rad celo pohvalil, da na takšen način zasluži mesečno 8000 do 10.000€. Ni mi sicer jasno,kako je dobil "pogodbo" za delo na gradbišču, če je sam prijavljen kot nezaposlen,nima podjejta,itd., ampak nekako se je pač "znašel" in fural "firmo na črno". Sem zabluzil predaleč, bistvo je, da se takšna izkoriščanja dogajajo redno, po celotni Sloveniji. In da takšni ne nastradajo nikoli, npr. ta moj sosed Rom si je v zadnjih 4 letih iz 60m2 hiše zgradil 300m2 hišo (kljub temu da ne izdajajo gradbenih dovoljenj na našem območju več,, ker velja za nevarno zaradi premika tal - torej zgradil brez dovoljenja) , si je pridno kupil jahto, menja avtomobile kot spodnje perilo, medtem ko tistih nekaj "delavcev",ki jih je izkoriščal komaj shajajo. In najbolj žalostno je , da ko jih vprašam, če bi še delali zanj če bi imeli možnost, rečejo da ja, ker nočejo umreti od lakote.
masai mara
30. 10. 2013 14.18
+9
imena teh izkoriščevalcev bi bilo treba javno objavit
Volfek
30. 10. 2013 14.48
+6
Transformerji
30. 10. 2013 12.23
+6
Še en dokaz, da smo Slovenci čisto poseben narod - izvolili smo vladajoče, ki so ČISTO vse, kar je pokvarjenega v razvitem in neravitem svetu, uvedli v tej mali državici. Jasno je, da se bodo težke situacije v bodoče reševale z orožjem!
Terezinka
30. 10. 2013 12.31
+9
Tako pokvarjen je naš nerazvit svet. V razviti Nemčiji se borijo za zajamčeno plačilo minimalno 8,5 EURa na uro
Andrej Galuf
30. 10. 2013 11.58
+4
Upajo, da je edini primer? Heh, punci - slovenki - se je nekaj dobnega zgodilo že pred leti, ko je morala na sodišče, da so lastnici sploh rubili njene plače. Trgovina deluje še danes, kako, mi ni jasno. In potem letijo kritike, da je za to kriv kapitalizem. Ni. Kapitalizem imajo švicarji, nemci, avstrijci, pa pri njih ni večjih in globalnih težav z izkoriščanjem. Kar se gre Slovenija, pa meji že na sužnjelastništvo, ali pa vsaj delovne procese tretjega sveta, ko je delavec zgolj surovina, ki se jo izkoristi in zavrže, namesto dragocene dolgoročne investicije, ki se jo neguje in spoštuje. Slovenija je primerljiva z nekom, ki so mu odsekali nogo, nato pa mu, da bi ga rešili, puščajo kri. Ljubi Slovenec, če želiš, da ti bo Slovenija ponovno domovina in ne mačeha, se krepko vprašaj ali tisti, za katerega si nazadnje volil, ali cel državni aparat in njegovi nastavljeni ljudje res delujejo v tvoje dobro. Šele ko boš ugotovil, da imaš resen problem, boš lahko začel iskati pot iz težav, v katere so te potisnili. Zavedaj se, da ni pomembno, ali je nekdo naslednik partizana ali domobranca, ali je po nazorih lev ali desen. Pomembno je zgolj, kaj lahko stori zate in za dolgoročno dobrobit vse države ter njenih državljanov. Če boš tiho, bodo še naprej kradli tvoj težko prislužen dinar priseski, ki že vrsto let izsesavajo naše nekdaj relativno zdravo gospodarstvo. In vi, gospodarstveniki, kar vas je še poštenih, stopite skupaj z delavci, pokažite jim, da vaši interesi niso nasprotni delavčevim, da želite dobro, izobraženo delovno silo, ki ne bo tekmovala v cenenosti s kitajci, temveč v kvaliteti s švicarji. Povejte delavcem, da bi že sedaj lahko imeli tretjino višjo plačo, če bi država ne zahtevala prekomernih dajatev, da podpira neučinkovit javni sistem in slabe programe. Povejte jim, da je v Sloveniji kup podjetij, ki želijo odpirati delovna mesta, pa jim polena pod noge mečejo upravne enote, lokalni veljaki in prezapletena ter predraga zakonodaja. Če stopimo skupaj, se lahko iz težav izkopljemo v nekaj letih in cvetimo. Če pa bomo še naprej sprti zaradi neumnosti, ki bi jih morali komentirati zgodovinarji in ne politiki, pa ne le da še dolgo ne bo bolje, temveč zna biti še precej, precej slabše. Zato ti polagam na srce, Slovenec, vzemi se v roke, v svoje dobro.
Dante.
30. 10. 2013 11.31
Absurdno kaj vse pišete o primeru iz MB. Najbolj banalno pa je to, da je njemu dolgovala država sama. Bolano!
andisej
30. 10. 2013 11.23
+1
JE ZDRAVILO ZA TAKE NEOTESENCE . žAKELJ NA GLAVO IN PRETEPI DO KONCA , SAJ NI VREDEN DA ŽIVI
Terezinka
30. 10. 2013 11.32
+3
Takim kot je opisan in podobnim, ki so bolj fini gospodje in gospe iz naših logov je tako okolje naredila naša visoka politika zadnjih 22 let. Oni so naredili, da je delavec prisiljen delati tudi brez plačila, ker se socer prekinitev dela šteje kot prekinitev po lastni želji. Oni so tudi dovolili, da se zakonito sme narediti odlog plačila prispevkov in še marsikaj kar je pahnilo na cesto ljudi
Dolenjc3
30. 10. 2013 10.57
+7
Zadnji primer "reševanja" takega primera iz MB kaže na to, da bodo morali delavci vzet pravico v svoje roke, saj država noče nič narediti. Imamo stanje, ki je še slabše kot v sužnjelastništvu, saj takrat je gospodar dal sužnju vsaj hrano in streho nad glavo. Za tako državo se leta 1991 nismo borili, oz. nam jo je pokvarjena skorumpurana slovenska politična in kapitalistična elita ugrabila. Bo treba izkopat, kar smo zakopali konec leta 1991 in začet s konkretnimi dejanji, da bo slovenski narod lahko začel živet človeka dostojo življenje.
matija trtnik
30. 10. 2013 14.01
+1
ja fajn, ko pa je treba iti na ulice jih gre pa samo nekaj sto. Nič čudnega da smo tam kot smo, ko pa mirno pustimo da se z nami dela kot se. Zadnjič je ena rekla da ne ve kaj je večerja. Jaz tud za zajtrk ne vem, že nekaj let jemo samo 1x na dan. Vse poberejo položnice. Do sedaj smo imeli streho nad glavo zastonj, sedaj pa še davek na nepremičnine in bomo čez nekaj let tudi brez strehe nad glavo. Hvala SLOVENIJA!
resort
30. 10. 2013 09.17
+11
SRAMOTA ZA SLOVENIJO. KAJ DELAJO INŠPEKCIJSKE SLUŽBE. KAJ DELAJO SINDIKATI. IN ZAKAJ SE DELAVCI PUSTIJO TAKA "NAŠAJBATI"?
Terezinka
30. 10. 2013 09.27
+4
No za delo bi morali preganjati inšpektorji, sindikati opa bi morali skrbeti bolj za delo na belo, ki ni plačano ali pa ni v roku in pošteno plačano
Fatmir Behadini
30. 10. 2013 11.16
+1
ne inšektorji se raje spravljajo na ljubljanske lokale in jih obiskujejo 10x v mesecu dni
Terezinka
30. 10. 2013 11.34
+3
Tudi ljubljanski lokali so velikokrat v lasti podobnih ljudi, ki tudi tam zaposlijo ljudi na črno, ki zaračunajo storitev in zaračunanih 20% ne odvedejo kot je treba. Veliko lokalov je tudi malo podjetje
bora_bora
30. 10. 2013 08.14
+4
To delajo kanibali, saj je gazda iz sosednje vasi.....
pinocio
30. 10. 2013 10.24
+1
dule100
30. 10. 2013 07.52
+1
Bogato ! Zoranka izpolnjuje obljubo !
Terezinka
30. 10. 2013 08.17
+4
Dule, kljub vsemu moraš priznati, da je tak način dela od takrat, ko je v letih prve vlade JJ prišlo k nam tistih 100.000 Jugoslovanov. Takratso se vrata na stežaj odprla. Takrat so jih zaposlovale firme ustanovljene na etočki brez nadzora. Takrat so nastale tiste velike luknje dolga zaradi neplačanih prispevkov in davkov, neplačani računi podizvajalcev in stečaji so se začeli. Kdo je kriv? Niti ni pomembno, vsi so krivi, vlada, ki je zakonsko to omogočila in vsa opozicija, ki je ali bi morala videti in ukrepati. Tudi, ko je Pahorjeva vlada nasledila ni tega ostro odrezala ampak samo gasila. Kritizirana Katarinca je naredila možnost za NPU, ki je začel delati in dela. Prav na NPU pa si je tudi ona zaprla pot. Ko je Janša nasledil Pahorja je vedel za svoje napake iz prvega obdobja in vedel, da Pahor tega ni uredil pa ni naredil nič, da bi to ustavil. Šele sedaj se je začela zakonodaja popravljat. Pozno in verjetno za večino pokradenega (vsaj tiste velike) prepozno. Toda najlepše je kritizirati in na resničnih problemih nič narediti.
bondxyz
30. 10. 2013 07.43
+11
So napisali, da upajo, da je to osamljen primer... Pa kje živijo? Že osebno vem za vaj 20 podobnih zgodb od ljudi, ki jih direktno poznam. Sicer ne razumem, kako lahko to prenašajo, ker sama nisem nikoli delala v takem okolju, ampak je vedno bilo pristorno spoštovanje na visokem nivoju, mogoče te je kje kak samo malo zviška gledal, to je pa tudi bilo vse. Službe, kjer v naprej veš, da ni plačila, pa ne bi sprejela. Firme naj pa zaprejo, če ne morejo plačat ljudi.
Terezinka
30. 10. 2013 08.23
+1
To bo postavljeno v red, ko bomo začeli vztrajati na zaposlitvi po zakonu, ko delo na črno ne bo več tratirano kot "soseska pomoč" in ko bo inšpekcija delovala. Nesmiselno je misliti, da se bo to ustavilo dokler bodo lahko upokojeni zidarji, mizarji, vodovodarji in podobni delali kot, da so še zmeraj obrtniki in dokler bo normalno, da je nekdo na zavodu normalno lahko tudi delavec na črno. Konec konca je v tem primeru pravilna trditev aktivnih obrtnikov, da jim take dejavnosti ljudi na črno kradejo še tisto malo dela, ki še je. Zato je NUJNA INŠPEKCIJA in KAZEN
jaka
30. 10. 2013 07.03
+12
V Ameriji se to ne dogaja, ker vsak hodi naokoli s Coltom v žepu...
jaka
30. 10. 2013 07.04
+12
Sicer pa se streljanje v Sloveniji še ni začelo, to so posamezniki z južnaškimi koreninami, ki medsebojno obračunavajo. Slovenci smo še vedno prepohlevni za kaj takega...
Terezinka
30. 10. 2013 08.36
+7
Zato se govori o neplačilu jugovičem. Naši državljani pa pri tem niso nobena izjema. Povprašajte tistih 120.000 ali 130.000 na zavodu koliko ur so jim ostali dolžni predvsem slovenski delodajalci, menedžerji nove dobe
resort
30. 10. 2013 09.21
+5
NAPAKA, NISO MENEDŽERJI, AMPAK "MENE ŽERI" BERI: MENE ŽRI !
Terezinka
30. 10. 2013 09.21
+4
Če bi pospremili naše ljudi s podporo, ki jo dajemo raznim skupinam bivšim Jugoslovanov bi dosegli več zase, zanje in za državo. Vse kar delavcem ni plačano, vsi prispevki, ki niso plačani in vsi davki so konec koncev kraja nam vsem. Mi bomo vrnili dolgove bank in države, mi bomo prikrajšani za socialne pravice, naše penzije bodo manjše. So tega res upravičeni tisti, ki so nas okradli?
Terezinka
30. 10. 2013 09.24
+4
Pa brez izjem ne glede ali so si privoščili krajo s pomočjo desnih ali Murgel. VSI SO ISTI, okradli so nas, nam uničili firme, uničili državo in ukradli ponos
Celaviblondinc
30. 10. 2013 06.31
+5
Itak stari. Prej bomo golazn iztrebel prej nam bo v Slo sonce posijalo.
cefidelj
30. 10. 2013 06.17
+23
Pok ,se oglasi iz pištole - vsaj v Mariboru se je pred dnevi.Par takšnih poplačil,pa de vidmo heroje če bodo plačali svoje delavce.Žalostno ampak do tu nas je privedla država.
tali?ni tom
30. 10. 2013 00.29
+19
ne bo idealno pa vendar , ČAS JE DA DELAVSKI NAROD SPET VZAME OBLAST V SVOJE ROKE! vseeno je bil pred dvema desetletjema dokaj bolj red in znosno življenje dokler nismo dobili ponarejenih in z nakradenim "uspešnih" delodajalcev,tajkunov in ostalega blata! da pa pred mene tako vrže denar je gotof ! stoprocentno! pa da ma milijarde!
aghr
29. 10. 2013 23.23
+12
Prav ji, da so danes na protestih prižigali svečke za umrlo oz. umirajočo se pravno in socialno državo. Samo premalo se jih zaveda, da se je Slovenija v 20 letih silovito pogršala, mafijska banda povzpetniških tajkunov in politikov zajebava normalno ljudstvo, tako da je vse več ljudi na pragu revščine. Pa jih mečejo iz hiše, ker več ne morejo plačevati položnic. Potem pa ni nič čudno, da je več samomorov, ropov, pobojev.
slovenc79
30. 10. 2013 00.06
+5
seveda nismo več socialna država, če pa je folk začel živet kapitalistično! folk živi samo še za šoping, žuranje in alkohol, nič drugega. folk hoče denar samo zato! ne pa ker bi ga cenil in z njim spoštljivo ravnal. če bi zdajle dal vsakemu revežu brez službe milijon evrov, bi jih tričetrt čez 2 leti spet bilo revnih. problem je mentaliteta, ki je postala kapitaliastična. država pa služi ljudem. tudi če se najdejo novi politiki ki bojo 100% pošteni in bojo uspešno delali 24 ur na dan, ne bo pomagalo NIČ dokler bo mentaliteta slovencev taka kakršna je nastala v zadnjih 20 letih. včasih je bil fičo in črnobela tv več kot dovolj, danes pa mercedes in plazma tv nista.
Terezinka
30. 10. 2013 08.38
+2
Slovenec79, torej je prav da so tiste miljončke dobili lastniki, da so jih postavili na cesto. Torej je po tvoje nekomu dovoljeno, da živi na račun drugih delavec pa še zasluženega ne bo dobil
kawboy
30. 10. 2013 17.09
Od kdaj pa država služi ljudem, če je pa ravno obratno? Problem je v tem, ker ne služi in ne deluje tako kot bi morala.