Slovenija

FOTO: Vse po štiri. Proštovi četverčki postali šolarji

Ljubljana, 01. 09. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

22.300 otrok je prvič prestopilo šolski prag. Med njimi so tudi sestrice Rebeka, Klara in Neža ter njihov bratec Jure, četverčki iz Zasavja, ki bodo obiskovali šolo v Podkumu. Poglejte, kako je potekal njihov prvi šolski dan. Voznike pa prosimo, naj bodo ne samo v teh dneh, ampak vse leto še posebej pozorni na najmlajše.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novo šolsko leto
    02:37
    Iz 24UR: Novo šolsko leto
  • Iz 24UR: Varno na šolski poti
    01:56
    Iz 24UR: Varno na šolski poti
  • Iz SVETA: Z Elo v šolo na prvi šolski dan
    02:48
    Iz SVETA: Z Elo v šolo na prvi šolski dan
  • Iz SVETA: Pogovor s prvošolko
    01:01
    Iz SVETA: Pogovor s prvošolko
  • Iz SVETA: Namesto v šolo na molžo
    02:08
    Iz SVETA: Namesto v šolo na molžo
  • Iz SVETA: Zbiranje podpisov za ohranitev šole v Osilnici
    02:32
    Iz SVETA: Zbiranje podpisov za ohranitev šole v Osilnici

Počitnic je konec, za okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov se znova začenja resno delo. 22.300 otrok se bo s šolskim življenjem srečalo prvič. Med njimi so tudi Rebeka, Klara, Neža in Jure Prošt, četverčki iz vasi Borovak v zasavskem hribovju. In prav zaradi njih je bilo v podružnični šoli Podkum, ki jo bodo obiskovali, danes še posebej slovesno.

Kako je potekal njihov prvi šolski dan, si lahko pogledate v galeriji: 

Proštova četica prvošolčkov.
Proštova četica prvošolčkov. FOTO: Miro Majcen

Vozniki, pazite na otroke

Šole po Sloveniji so torej po dveh mesecih počitka znova odprle vrata. To pa pomeni tudi, da je na cestah več otrok, zato voznike pozivamo, naj bodo na v prometu še toliko bolj pozorni.

V prometu bodo prvošolci kot popolni začetniki prepoznavni z rumeno rutico okoli vratu.

Na to danes opozarjajo številni prostovoljci, ki bodo otroke in starše usmerjali po čim varnejši poti, voznike pa s svojo navzočnostjo opominjali, da je treba voziti previdno. Svojo navzočnost v prometu bodo povečali tudi policisti, ki bodo v prvih šolskih dneh pogosteje kot sicer preverjali hitrost, uporabo varnostnega pasu, prevoz otrok, upoštevanje pravil o prednosti na prehodih za pešce in tehnično brezhibnost vozil za prevoz otrok.

"Ravno k varnosti pa lahko največ prispevajo predvsem vozniki, ki naj v izogib nesrečam na vseh cestah in v vseh krajih prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam in jo še zmanjšajo na šolskih poteh; dosledno naj upoštevajo pravila o prednosti; pešcem vseh starosti naj omogočijo varno prečkanje ceste; izogibajo naj se nevarnim in nepotrebnim prehitevanjem ter hitenju; na delih cest, kjer ni pločnikov in hodijo otroci, pa naj vozijo še posebej previdno in strpno. Od tega je namreč najbolj odvisno, kako varni bodo otroci na šolskih poteh!" je ob tem zapisal predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Novi prometni znak šolska pot.
Novi prometni znak šolska pot. FOTO: Javna agencija RS za varnost prometa

Tako boste pripomogli k uresničitvi Vizije 0: nič umrlih in hudo poškodovanih otrok na šolskih poteh, ki so si jo zadali na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). Ob začetku šolskega leta pripravljajo vrsto preventivnih akcij, med drugim so med počitnicami pregledovali šolske poti in urejali prometno signalizacijo. Ob tem opozarjajo, da velja nov prometni znak šolska pot, ki je v primerjavi s starimi bolj razigran in tudi bolj opazen.

Prometna varnost otrok

"Otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, zato je skrb za njihovo varnost ena najpomembnejših nalog vseh, ki sodelujejo in oblikujejo prometnovarnostni sistem," ob tem udeležencem v prometu na srce polagajo v agenciji.

Odrasli vse prevečkrat pozabljamo, da otroci zaradi majhnosti, svojih razvojnih značilnosti, večjega vpliva čustev in še česa, dojemajo promet drugače kot odrasli. AVP
Prometne nesreče so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije glavni razlog umrljivosti otrok in mladostnikov, Slovenija pa z 1,5 umrlega otroka na milijon spada v evropsko povprečje. Mlajši otroci so najbolj pogosto v prometnih nesrečah udeleženi kot potniki v osebnih vozilih (50 %), starejši pa tudi kot kolesarji in pešci. Prometne nesreče, v katerih so udeleženi otroci, se večinoma zgodijo znotraj naselij (68 %) in v popoldanskih urah (med 15. in 19. uro). V letu 2016 so ceste terjale že tri smrtne žrtve in 16 hudo poškodovanih med otroki do 15. leta starosti, med umrlimi sta bila dva predšolska otroka kot potnika ter en šolski kot kolesar v prometu. 
Priporočila staršem in drugim odraslim, da poskrbijo za varnost otrok:

1. Mlajši otrok (do 7. leta starosti, pa tudi kasneje v zahtevnejših ali novih prometnih situacijah) potrebuje spremstvo odraslega.
2. Prvošolci in drugošolci morajo imeti obvezno rumeno rutico in kresničko skozi celo šolsko leto.
3. Otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s  starši.
4. Otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno varno ravna.
5. Otrok hodi po pločniku, ali ob levem robu cestišča, če ni pločnika, cesto prečka samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju, ter vedno preveri (levo-desno-levo) ali je pot prosta.
6. Starejši otroci naj poskrbijo za svojo vidnost ter upoštevanje prometnih predpisov, ter naj ne uporabljajo mobija v prometu.
7. Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom in glede na višino (do 150 cm) nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež.
8. Na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu pripet z varnostnim pasom ter torbico na tleh poleg sebe.
9. Na kolesu morajo imeti otroci obvezno kolesarsko čelado, saj bistro glavo varuje čelada.
10. otrokom smo s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo vedno pripeti, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu.

 

Prvi šolski dan - 13
Prvi šolski dan - 13 FOTO: Damjan Žibert

Kaj lahko storite starši?

Na AVP staršem priporočajo, naj z otrokom šolsko pot ponovno prehodijo, se z njim pogovorijo, ga učijo in mu pokažejo, tudi z lastnim zgledom, ustrezno ravnanje. Otroci, ki bodo uporabljali organiziran šolski prevoz, morajo poznati pravila, na primer da sedijo vsak na svojem sedežu in so med vožnjo vedno pripeti. Vsi prvošolci in tudi starejši otroci, če je prometna situacija bolj zahtevna, potrebujejo spremstvo odrasle osebe, otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole pa morajo nositi rumeno rutico, ki označuje, da so začetniki v prometu in naj bodo zato drugi udeleženci v prometu še bolj skrbni. V primeru slabe vidljivosti morajo otroci na sebi nositi tudi odsevnike, kresničke ali druge odsevne materiale (oblačila in podobno).

Policijska zgibanka
Policijska zgibanka FOTO: Policija

Težava, na katero pozabljamo

Na Inštitutu za politike prostora pa opozarjajo na drug, pogosto pozabljen vidik vsakodnevne poti v šolo. Zaradi različnih razlogov je ta vedno bolj odvisna od avtomobilov, kar ni dobro ne za zdravje otrok ne za okolje, poudarjajo. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS tudi zaradi tega otroci vedno manj časa preživijo zunaj, zaradi česar močno naraščajo debelost in z njo povezane bolezni, zmanjšujejo pa se gibalne sposobnosti osnovnošolcev. Zato so na inštitutu že konec preteklega šolskega leta pričeli z akcijama Bicivlak in Pešbus, s katerima so spodbujali varno kolesarjenje in pešačenje v vrtec in šolo. Otrokom je ideja všeč predvsem zato, ker je jutranja pot s sovrstniki mnogo bolj zabavna kot vožnja s starši, staršem pa zato, ker so razbremenjeni jutranjega prevažanja v šolo. Učitelji so po končanem pilotnem projektu ugotavljali, da so otroci, ki so se pridružili Pešbusu ali Bicivlaku, v šolo prihajali boljše volje in so prvo uro tudi lažje sledili pouku kot tisti, ki so jih starši pripeljali z avtomobilo, so se z izvirno akcijo, ki poteka v okviru projekta Zdrav šolar, pohvalili na inštitutu.

Bravo, malčki!

Slovenski politiki prvi šolski dan že tradicionalno preživijo med šolarji. Tako sta premier Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič  obiskala učence na Osnovni šoli Livada v Ljubljani, kjer se šola več kot 300 otrok iz 32 različnih držav. Ustavila sta se v tako imenovani pripravljalnici, posebni skupini, ki jo obiskujejo priseljenski otroci, da se privadijo na slovenski jezik in navade. Ob obisku so se že znali sami predstaviti, povedati, koliko so stari in od kod prihajajo. V sosednji učilnici se je 12 begunskih otrok ravno učilo, kaj so nadpomenke, ko sta se jima za nekaj minut pridružila premier in ministrica. Šola sicer v prihodnjih dneh pričakuje nove vpise otrok iz azilnega doma.

V prostorih šole delujeta tudi francoski vrtec in osnovna šola, ki ju obiskuje 85 otrok, bodisi v Sloveniji živečih Francozov, bodisi Slovencev, ki so živeli v Franciji, pa tudi otroci drugih narodnosti. Cerar in Makovec Brenčičeva sta obiskala tudi njih. "V naši družbi moramo še naprej biti strpni, moramo si pomagati, a tudi tisti iz drugih kulturnih okolij se morajo postopno vključiti v našo družbo, da bodo tukaj lahko normalno živeli," je dejal premier.

Cerar se je ob priložnosti spomnil tudi svojega prvega šolskega dne, ki je zanj bilo veliko doživetje. "Bil je občutek pričakovanja in negotovosti, a sem se v prihodnjih dneh zelo dobro ujel s sošolci, tako da sem rad hodil v šolo," je povedal. Upa, da bodo take občutke imeli tudi današnji prvošolčki. In ker imamo po njegovih besedah tako kakovostne šole kot učitelje, verjame, da bodo učenci v tem šolskem letu zelo napredovali.

Prvi šolski dan - 30
Prvi šolski dan - 30 FOTO: Damjan Žibert

Letos več prvošolčkov kot pretekla leta

Prvošolčkov je okoli 22.300, medtem ko je v preteklem šolskem letu šolo prvič obiskovalo 21.807 učencev, leto poprej pa 21.625. Število osnovnošolcev sicer narašča že od šolskega leta 2011/12, a bo po pričakovanjih že v naslednjem šolskem letu začelo znova upadati, saj se od leta 2010 število rojstev znova zmanjšuje, piše na spletni strani Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
01. 09. 2016 20.42
+2
Končno je prišel Cmera tja kamor spada - med pamže! Dajte mu še lopatko pa kanglco!
Jožajoža
01. 09. 2016 17.07
+1
spet služite na račun otrok. izgleda, da je danes rojevanje najboljši biznis. enega za drugim,če imate pa srečo , pa umetna oploditev, 3 do 4 boste dobili naenkrat.
NiVseRes
01. 09. 2016 15.32
+1
Al moramo presernova zbrana dela placat..a to direkt preseren dobi al je nekdo kupil njegove avt..pravice...
NiVseRes
01. 09. 2016 15.31
+8
Dajte nehajte talat tiste obcinske glupe brezplacne revije..printajte solske knjige in nam jih talajte v nabiralnike..saj lahko tudi tam kakano reklamo napopate..
TRUMPP
01. 09. 2016 15.11
-4
Danes so tudi največji lenuhi....po dolgem času spet začeli hodit v štiri urno službo,.....
scipio
01. 09. 2016 15.01
+21
luštni so. Če so jih dobri starši spravili iz zibelke do šole, jih bodo tudi do mature in poklica. Bravo, slovenska družina. Prav je, da imajo socialne in davčne ugodnosti. Naj nas bo slovencev še toliko več, vedno nas bo malo in premalo.
NiVseRes
01. 09. 2016 14.09
+23
Kok se hvalijo z cetvercki...niso pa vprasali mamo kako jim je kupila knjige za v solo..na kredit sigurno.....200.000 ucencev po 200eur..pa so zasluzili lopovi 40 milijonov eur
NiVzdevka76
01. 09. 2016 14.06
+2
Kje so pa the dob brothers?
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 14.10
-1
NiVzdevka76
01. 09. 2016 14.06
-1
Dobro se je začelo..... Que sera, sera.....
TheMafiaDon
01. 09. 2016 13.42
+17
policisti naj raje otroke in igrišča okrog šol varujejo pred pedofili, ki se pasejo okrog...
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.44
+1
...posebaj če so kaka župnišča v bližini...
seljak+
01. 09. 2016 13.50
-3
TunekkFoggll eni so v zupniscu....ti si pa v soli
seljak+
01. 09. 2016 13.52
+4
tunek za tvojo psiholosko seksualno nezrelost je znano ze celemu forumu
seljak+
01. 09. 2016 13.53
+0
ce bi ti napisal da si peddofil te nebi cisto nic uzalil .je tako????
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.59
-1
Čuj Kmet, kolkrat si bil prešlatan v spovednici...ko so g. župnik rekli "Za odvezo 10 očenašof pa da te malo za piceka primem"... hahahahahahahahahahahahaha...
seljak+
01. 09. 2016 14.01
-5
na pogrebu mojega oceta ni bilo zupnika.....to delate samo vi prodani levicarji
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 14.07
-1
A župnik ni ftel priti? Je blo preveč grehof? Si ti tisti največji greh?... Samo fprašam.
TheMafiaDon
01. 09. 2016 14.51
-2
seljak+
01. 09. 2016 13.20
+0
politiki tudi oni imajo pravico, do zivljenja in to je vasa dolznost da ste uspesni, zato smo vam dal glas in zaupanje!!!!!! Ne da si svoje riti filate in kradete njihovo bodocnost
seljak+
01. 09. 2016 13.24
+2
cerar to leti predvsem na tebe ...ker si nas pretental in smo ti dal zgodovinsko parlamentarno zmago!!!!!
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.30
-2
Rast BDP-ja 2,7-odstotna, brezposelnost najnižja v petih letih...
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.31
+1
No, upam, da gre tako naprej. Počasi, pa ziher.
seljak+
01. 09. 2016 13.33
-2
nasa 2.7 odstotka .......putinova pa 400 v nekaj letih
jg57
01. 09. 2016 13.43
+0
seljak+, selkak+, dobro si tole napisal, hudo mi je samo da ste se ti in mnogi drugi dali Cerarju pretentat. Že samo po sebi je bilo jasno, da je Cerar samo nov obraz, obremenjen z zgodovino in "strici" in tudi če bi bil pošten nebi mogel svobodno delat. Da ni svoboden pri svojem delu je izjavil tudi ob svojem 103 rojstnem dnevu spoštovani gospod B. Pahor in ne neka sluzasta barbika. Torej Cerar je samo eden izmed novih obrazov, ki jih je bilo že veliko; Školč, Gantar, Virant, Jankovič, Bratovšek, ... in vsi so uspeli zavesti volivce tipa seljak +.. Zelo verjeto se bodo isti volilci dali nategnit tudi v bodoče.
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.46
+2
Boljše fsi toti...kot en Janez !!!...Bobu bob !!!
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.15
-1
Kak smo si eni ucitelji bogi ker mamo preveč učencef v razredih... potrebujemo dodatek... Ubogi ker moramo po dveh mesecih fslužbo... Ubogi ker bomo ob 13:00 do 15:00 ure že doma.!!!
FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 13.20
-1
To sn zato napiso ker ste fsi proti nam !!!... Kapish voluharji?
martinov
01. 09. 2016 12.29
+4
Vsa čast gasilcem, članom Avto modo društom in posameznikom ter članom Sveta za preventivo v cestnem prometu v manjjših krajih. Prostovoljce, člane SPVCP v Mariboru, razporerajo tako, da jim pripada avtobusna vozovnica, ćeprav so doma od kake šole cca 100 m. Ne ti boš stal vsaj 2 km vstran pred drugo šolo. Zavest jih žene, da gredo in opravijo svoje delo, med 07.00 in 09.00 uro, ter med 11.00 in 14.00 uro. Vmes gredo domov, saj jih mentorice za promet in drugi iz Osnovnih šol ne povabijo niti na malico (2,00 €). Člani tako dobijo nekaj denarja, kateri je večji, kot kak popust ob četrkih v trgovinah v Sloveniji! Koliko dobi SPVCP V Mariboru, Ljubljani in v večjih mestih od vsaj treh misterstev, ko naredijo obračune, pa še se ne ve, saj se tak Bog še ni rodil !!!
TRUMPP
01. 09. 2016 12.24
-3
Konji s konji,....
martinov
01. 09. 2016 12.32
+1
Vzami povodec pa se vodi čez ali na zebro. Oglasi se, če boš preživel kakega konja, kateri je pritistal gas do konca !!
TRUMPP
01. 09. 2016 12.36
+0
generaL666
01. 09. 2016 12.20
-1
Lahk bi mel pac poleg znaka solska pot...tud.pac slovencljska pot ...pac zard varnosti drugih....
generaL666
01. 09. 2016 12.16
+0
Ze na zacetku froce razvajajo naj gredo sami cez...pac levo desno in.gremo....
generaL666
01. 09. 2016 12.14
+0
....aja v soboto se vracam v malibu....pac....pa brez fovsije
tedoVV2HCmedo
01. 09. 2016 12.14
-3
Zvečer bo članek o prvi nesreči ali celo smrti šolarja. Policija se itak ne ukvarja s preventivo, pojavi se samo, ko se zgodi nekaj slabega.
generaL666
01. 09. 2016 12.13
+0
Mulci spet bodo svinjal po lj...pac najlepse mesto na svetu
Vse strokovnjak
01. 09. 2016 12.13
+5
Pravite da so otroke pospremili policisti in konji? Na slikah ne opazim nobenega policista.
Die einemaister
01. 09. 2016 14.03
+1