Slovenija

Za čuvaje morja

Sečovlje/Rovinj, 02. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Civilna iniciativa za mejo v Istri predlaga ustanovitev obalne straže, ki bi bdela nad ekološkim pasom.

Ribiči
Ribiči FOTO: Jani Dolinšek

Civilna iniciativa za mejo v Istri je pozdravila odločitev slovenske vlade za razglasitev zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu. Ob tem predlaga ustanovitev obalne straže, ki bo bdela nad slovenskimi ozemeljskimi vodami in ekološkim pasom ter zagotavljala nemoteno delo slovenskim ribičem.

Odločitev slovenske vlade, ki je nedavno sprejela predlog zakona o zaščitni ekološki coni in epikontinentalnem pasu, so v civilni iniciativi označili za odločen korak k ponovni vzpostavitvi stanja z dne 25. junija 1991, pristojne organe pa pozivajo, naj storijo vse, kar je potrebno, da bo prvotno stanje dejansko vzpostavljeno.

Hrvaški odziv na slovensko odločitev, še posebej poskus uveljavitve meje po sredini Piranskega zalivam, dokazuje, da se Hrvaška ni odrekla ozemeljskim težnjam do Slovenije tako na kopnem kot na morju, menijo v civilni iniciativi.

Hrvaški patruljni čoln
Hrvaški patruljni čoln FOTO: Jani Dolinšek
Premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Ivo Sanader, sta se sešla ob robu nedavnih slovesnosti v čast sindikata Solidarnost v Gdansku. Janša je ob tem Sanaderju zagotovil polno podporo na poti Hrvaške v EU, danes poroča zagrebški Vjesnik.

Tudi hrvaški ribiči pridali svoj piskrček

Predsednik ceha za ribištvo, akvakulturo in poljedelstvo Hrvaške obrtne zbornice Tonči Božanić pa je dejal, da mora Hrvaška po slovenski odločitvi nemudoma v celoti razglasiti zaščiteni ribolovno-ekološki pas, ki naj velja tudi za članice EU.

Božanić je opozoril, da je odločitev slovenske vlade groba kršitev hrvaških suverenih teritorialnih in s tem tudi ribolovnih pravic v hrvaškem delu ribolovnega morja. Po njegovih besedah Slovenija ne le da krši pomembne določbe mednarodnega pomorskega prava, temveč tudi najpomembnejše določbe brionske deklaracije o izogibanju incidentom, ki sta jo pred dvema mesecema sprejela premiera obeh držav.

Državni sekretar na MZZ Božo Cerar je začasni odpravnici poslov a hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani, Ani Pejkovičć izročil noto, v kateri Slovenija izraža začudenje nad hrvaškim protestom glede slovenskega zakona o zaščitni ekološki coni in epikontinentalnem pasu. Cerar je odločno zavrnil trditve hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve, da slovenski zakon ne bo imel pravnega učinka, izpostavil pa je tudi, da zakona nikakor ni mogoče razlagati kot ozemeljsko zahtevo, kar očita sosednja Hrvaška.

Božanić od uradnega Zagreba zahteva, da razdre sporazum in hrvaškim ribičem v hrvaškem morju omogoči nemoten ribolov, ker, kot je dejal, niti slovenska niti hrvaška policija nista sposobni preprečiti nenehnega povzročanja incidentov slovenskih ribičev v hrvaškem morju, je dejal Božanić.

Od predsednika hrvaške vlade in parlamenta zahteva, da ribiče čim prej sprejmeta, ker je v interesu obeh strani, da se zadeve čim prej razrešijo na miren način, "toliko bolj, ker so vsi argumenti na naši strani", je dejal Božanić.

Predsednik ceha ribičev Istrske županije Željko Majdenić pa je napovedal proteste, če državni vrh za njihove zahteve ne bo pokazal zanimanja.

Podpredsednik ceha ribičev pri Hrvaški obrtniški zbornici Romeo Mikičič je pozval hrvaško vlado, naj pomaga ribičem v Piranskem zalivu, saj se po njegovih trditvah krepijo "ekscesi, ki jih izzivajo slovenski ribiči". Dodal je, da se bodo ribiči sami zbrali in zaščitili mejo, če vlada ne bo ničesar storila.

Notranje ministrstvo naj zaščiti mejo

Predsednik manjše hrvaške parlamentarne stranke, Primorsko-goranske zveze (PGS), Nikola Ivaniš, meni, da bi morala hrvaška vlada izdati nalog notranjemu ministrstvu, naj do dokončne razmejitve s Slovenijo zavaruje razmejitveno črto na kopnem in morju ter ne dopusti nepooblaščenega prehoda.

Slovenija vrši pritisk na Hrvaško na več mestih ob meji, da bi tako okrepila svoje prihodnje pogajalsko stališče, je dejal Ivaniš.

Ivaniš, ki je edini poslanec PGS v hrvaškem saboru, je ocenil, da je bila hrvaška vlada doslej preveč popustljiva in da mora sedaj povleči odločne poteze. Po njegovih besedah je očitno, da Hrvaška in Slovenija ne bosta dosegli bilateralnega sporazuma o meji, zato je treba sprožiti postopek arbitraže na Meddržavnem sodišču ali Mednarodnem sodišču za pomorsko pravo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3