Slovenija

Za delo na črno po novem precej višje globe

Ljubljana, 06. 08. 2014 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nad delom na črno bo po novem bdel Furs. Do konca leta pričakujejo okoli 2300 pregledov, šušmarjev pa se bodo lotili predvsem na podlagi prijav. Globe bodo precej višje. V primeru hujših kršitev je predviden odvzem premoženjske koristi.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

Zakon o delu na črno, ki je začel veljati 20. maja in se bo z izjemo sistema vrednotnic za osebno dopolnilno delo začel uporabljati 18. avgusta, bo izboljšal nadzor, verjamejo na ministrstvu za delo. Nad tem področjem bodo po novem bdeli na Finančni upravi (Furs). Do konca leta pričakujejo okoli 2300 pregledov, šušmarjev pa se bodo lotili predvsem na podlagi prijav.

Novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno prinaša več novosti. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani med njimi najprej izpostavil ukrepe za učinkovitejše delo nadzornih organov.

Ti zajemajo prenos nadzora nad delom na črno posameznikov, t.i. šušmarjev, in zaposlovanja na črno s Tržnega inšpektorata RS in Inšpektorata RS za delo na Finančno upravo RS (Furs). Inšpektorat za delo bo sicer lahko, če bo pri izvajanju svojih drugih pristojnosti naletel na sum zaposlovanja na črno, še vedno izdal prepovedno odločbo.

Zakon, tako Levanič, predvideva še, da mora imeti delavec v primerih, ko delo pri delodajalcu opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava ali pogodbe o opravljanju začasnega oz. občasnega dela, izvod pogodbe ves čas na kraju opravljanja dela. Doslej so se pogodbe pogosto pisale šele po nadzoru, kar je onemogočalo sankcioniranje, je spomnil.

Višje globe

Med pomembnimi novostmi so po besedah državnega sekretarja tudi višje globe. Najbolj se zaostrujejo za šušmarje, to je fizične osebe, ki niso registrirane in delo opravljajo povsem brez dovoljenj. Danes znašajo med 208,64 in 1877,81 evra, po novem bodo med 1000 in 7000 evrov. V primeru hujših kršitev je predviden odvzem premoženjske koristi. Za prekršek, storjen iz koristoljubnosti, ali v primeru pridobljene protipravne premoženjske koristi, višje od 5000 evrov, bo zagrožena globa trikrat višja od predpisane.

Levanič je med spremembami omenil tudi poenostavljen postopek prijave kratkotrajnega dela - zgolj prek prijave za zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Med izjeme od dela na črno je medtem umeščena še dodatna brezplačna pomoč pri delu na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah. Med izjemami ostajata tudi medsosedska in sorodstvena pomoč.

Najprej samo opozorila

V.d. direktorice Finančne uprave RS (Furs) Jana Ahčin je pojasnila, da si v Fursu ne želijo biti represiven organ, temveč organ, ki bo zagotovil prostovoljno plačevanje davkov in prijavljanje legalnih oblik dela.

Da bi bil njihov nadzor učinkovit, se bodo povezali z delodajalskimi zbornicami, od katerih pričakujejo pomoč njenih članov, ki vedo, kdo na terenu jim dela nelojalno konkurenco. Vzpostaviti bo treba organiziran sistem prijavljanja.

Orodje
Orodje FOTO: Thinkstock

Na podlagi prejetih prijav bodo začeli s preventivnimi ukrepi. Prijavljene bodo seznanili s prijavo in jih poučili o njihovih obveznostih. Če se bodo kršitve nadaljevale, pa jih bodo na koncu doletele globe, je postopek orisala Ahčinova.

Pozitivni finančni učinki sprememb zakonodaje bodo, je prepričana. Kakšni bodo, pa si ni upala napovedati.

'Delali bodo sedem dni v tednu 24 ur na dan'

Furs sicer ne bo zaposlil nobenega novega inšpektorja, saj je zaposlovanje v državni upravi prepovedano. Zdaj imajo 436 inšpektorjev, 17 finančnih preiskovalcev, čez 800 kontrolorjev, ki so prvi stik s strankami, in čez 300 izterjevalcev.

Nad delom in zaposlovanjem na črno bodo na terenu bdele mobilne enote, ki štejejo okoli 170 posameznikov, je pojasnil Peter Jenko s Fursa. Večina jih ima peto stopnjo izobrazbe, a bodo v vsaki ekipi na terenu tudi finančni inšpektorji. Delovali bodo sedem dni v tednu 24 ur na dan, je dodal.

Koliko nadzornikov bo preiskovalo delo in zaposlovanje na črno na 18. avgust, ni znal povedati, saj da imajo mobilne enote veliko nalog po različnih zakonih. Do konca leta pa naj bi na tem področju opravili okoli 2300 nadzorov.

Ker bo sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo, kot so pomoč na domu in podobna dela, ki se jih veliko poslužujejo šušmarji, v uporabi šele 1. januarja, bodo šele takrat v polnosti zaživele tudi nove pristojnosti Fursa, je še opozoril Jenko.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hajer66
25. 08. 2014 17.24
par inšpektorjev jih bo po betici dobil pabo mir
trava@pinkponk.com
07. 08. 2014 17.28
+1
prek.le.te ba.rabe ko boste vzeli odvzem premoženjske koristi.politikom kot so janša,jankovič šrot tovšakova bavčar se oglasite.seveda spet udari po siromaku ki komaj preživi mesec,sami politiki pa na veliko kradejo,FUJ
motorka57
07. 08. 2014 13.17
+2
Lahko je enga delavca ki ti dela neko uslugo oglobit in kaznovat,dočim,firme ki so jih dobili v dar od države,naredili kvazi menedžerji delavstvo bedno in okradli državne banke,so pa spoštovanja vredni dre kači oz nakladači.
Timy15
07. 08. 2014 12.48
+3
Izgleda,da se bo tudi nova vlada obračala za sredstvi na najnižje,na tiste,ki so primorani za preživetje delati tudi na črno.Da bi tistim protipravno bogatejšim kaj odvzeli,še ni slišati,čeprav jih dosti in bi se jim bolj splačalo,kakor pa hodit okrog stojnic itd.Sramotno!
Super Huey
07. 08. 2014 10.29
+21
Mar res, vam ''šolanim glavam'' ni jasno od kod delo na črno? Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
User1063544
07. 08. 2014 11.44
+7
+++++++++++++++ Bi pa dodal, dokler bo 50% delovnega kadra predstavljal ravno javni sektor lahko trobiš kolikor ti paše, spremenilo se ne bo nič. Slovenija MORA bankrotirati do te mere, da narod šel na cesto in enoglasno izrekel državljansko nepokorščino. Šele potem se bo razkristaliziralo kdo lahko preživi od lastnega dela in kdo je prisesan na naše prihodke... Živimo v demokratični diktaturi in tistih 50% DOBESEDNO uživa v tem..
motorka57
07. 08. 2014 13.10
+4
.....in si izmišlja nove davke in zakonodajo,da ti leni birokrati vlečejo denar iz proračuna,ki so "zaposleni" v službah ,ki jih sploh ni.Tam pa ni nobenega inšpektorja,ki bi prijavnice pisal!!! In to niso šušmarji !!!??? Inteligenca pošteno dela in pošteno zasluži.Res je,moji predhodniki,dokler ne bo počilo,ne bo reda.
Rocky16
07. 08. 2014 09.43
+4
Pri nas šušmari politika, razni stečajniki, managerji in ne navadni ljudje, borijo se samo za svoj košček kruha, ki jim ga je ta gnil sitem odvzel in tudi pravilno je tako. Lovijo naj raje razne stečajnike in direktorčke, ki so tem ljudem uničili delovna mesta, pokradli milijarde evrov, spravili državo na boben.
Rocky16
07. 08. 2014 09.43
+3
Pri nas šušmari politika, razni stečajniki, managerji in ne navadni ljudje, borijo se samo za svoj košček kruha, ki jim ga je ta gnil sitem odvzel in tudi pravilno je tako. Lovijo naj raje razne stečajnike in direktorčke, ki so tem ljudem uničili delovna mesta, pokradli milijarde evrov, spravili državo na boben.
puspan
07. 08. 2014 09.09
+4
Golobradec, ki se nikoli delal, je kaznoval se tiste, ki so delali za lastno prezivetje. Je pa delo na crno otrok socialisticnega sistema.
I G N O R A N T
07. 08. 2014 04.16
+5
400 000 revežev ,ni kaj krsen produkt sistema
Ope?enka
07. 08. 2014 02.40
+10
Plačajte delavce pošteno, pa navjo fušal, davke znižite, če ma nekdo 3000 bruto, dobi ven 1120, 1880 mu pa država drapne, v času tlačanstva je blo 10%, pa so še punte delal.
Bolha Velikanka
07. 08. 2014 00.55
+14
Šušmarji..... Kako si upate? Šušmarji so nam zafural državo, povsem zakonito, s papirji in zakoni ki so jih sami spisali. Ko pa nekdo vzame 5€ ker je neki posteno naredil, da si kupi struco kruha, kekec pasteto pa pol litra mleka, temu se pa ponovem rece šušmar.
periot22
06. 08. 2014 21.55
+25
Če bi delavci zaslužili dovolj za preživetje jim ne bi bilo treba fušat!!!!!!!
felix59 drugič
06. 08. 2014 21.46
+20
Kako mi banda lahko reče , da sem šušmar , ko pa delo vedno opravim kvalitetno in strokovno !!!
Paleozoik
06. 08. 2014 20.18
+2
To je pa res novost v naši sodni praksi, do sedaj si jim lahko ovadil več kot deset let dela na črno, v državni firmi, lahko si navedel tudi sto prič, pa so te mirno ignorirali oziroma pošiljali naprej po uradih, kjer ti je en javni uslužbenec za drugim zabrusil le, da se ne da nič storiti. A zdaj pa bo, mogoče je že malo prepozno, ljudje so popolnoma uničeni, kraje vodijo posamezne lokalne družine, vse je odvisno od njih, nihče drug več nima dela, ne denarja in tudi ne pogojev, da bi ga lahko legalno služil. Če mislijo darovati žrtev lažnemu Idolu dela, zakaj ne kontrolirajo raje porabe, tudi če bi morali državo vprašati za vsak porabljen cent, še vedno ne bi rešili ničesar, ker ni jasno zaradi koga, kako in zakaj smo padli tako nizko. Kdor ima denar lahko izbira, lahko plača tudi bistveni preveč, seveda pod pogojem, da bo razliko dobil nazaj, s pranjem denarja in pristnimi prijateljskimi vezami je mogoče opravičiti čisto vse, ignorantska in represivna država nikoli ne bo ugotovila od kod vse jim curlja denar. Edina rešitev smo mi, državljani drugega in tretjega razreda, pod posebno zaščito države, ki lahko natančno opišemo kdo, kdaj, kje in kako nas je oškodoval, ampak potem bi morali prekvalificirati inšpektorje za pregon javnih uslužbencev in nekdanjih upravljalcev družbenega premoženja, ki so se okoristili zkri ter zločini. Tu ne gre za neke posebne vrednote, delo se je opravilo, denar se je obrnil, eni so dobili bistveno preveč, drugi skoraj nič, manj kot jim je pripadalo po zakonu, to je bistvo sive ekonomije in glavni razlog za današnjo brezizhodno razlojenost, z dodatnim državnim terorjem nad razčlovečenim, objektiviziranim, brezpravnim in depriviligiranim civilnim prebivalstvom se ne bo izboljšalo popolnoma nič.
dinamitek
06. 08. 2014 20.16
+2
kar ukinte komentarje
Darko32
06. 08. 2014 19.48
+5
ČE gledamo te informacije so res mešanje megle. NAmreč nemorem razumeti uslužbencev v javni upravi, k iso zaposleni za nedoločen čas z polnim številom delovnih ur un sočasno delajo še privat. Torej mar ni tukaj malo konflikt interesov in sedaj blefirajo, da bodo preganjali delo na črno. TAko imamo firme, k iživijo iključno na ta račun. Poglejmo recimo Zdravnike, k iso zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu recimo v KC LJ in sočasno še malo na fuš delajo v Kirurškem senatorijo pa recimo v raznih Ambulantah. Ko pa iščeš kdo je zaposlen v teh ambulantah pa ne dobiš podatka. ZAto predlagam, da naj raje razčistijo definicijo kaj je delo na črno in ali ni konflikt interesov če ista oseba dela v javnem zdravstvenenm zavodu in sočasno še malo na fuš dela v ambulanti seveda za plačilo na roko. glede dela na črno pa bi lahko rekli tudi tistim, k ihodijo v službo in imajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi ampak se jim ne plačuje nič. TEM PA LAHKO REČEMO ZAPOSLENI NA LEGALEN NAČIN IN DELAJO NA ČRNO.
dinamitek
06. 08. 2014 19.35
+17
Država naj najpej pobere od kvazi političnih zapornikov in tajkunov kar so pokradli oz so sam privatizeral,pol naj po raji vžge z vsemi topovi-sam tega se ne upa
daf3
06. 08. 2014 19.33
+6
jaz lahko komer koli delam zastonj ali pa za plačilo saj ko kupim material plačam davek če pa delam brez ddv je pa to čist moj problem in stranke ceneje ko je rajši me imajo hvala država ko tako lepo skrbiš za svoj narod
srebrnibreg
06. 08. 2014 19.35
-6
Zakaj bi pa ti lahko bil nekomu nelojalna konkurenca, ker z neodvajenjam davka lahko opraviš storitev ceneje. Probaj to narediti na Finskem recimo.
daf3
07. 08. 2014 11.28
+4
srebrnibreg kaj ti ni jasno mene čist nič ne briga za Finsko tako kot njih ne za nas dol mi visi za vse če ne moreš normalno zaslužiti si pomagaš na vse načine da preživiš in ko se bo to ustavilo naj se pazijo politiki takrat se bodo stvari močno zaostrile
artus
06. 08. 2014 18.57
+11
Nesposobna, k kleptokraciji naravnana drzava z zblejanimi politiki, ki si mislijo, da so pozrli vso pamet sveta, se je za vsako ceno lotila malih ljudi, ki se v tem konglomeratu s... komaj prebijajo iz dneva v dan. Najprej jih prisili delati na crno, potem pa pika-poka po betici. Rad bi bil normalen drzavljan, rad bi posteno zasluzil. Vem, da moram placevati davke in prispevke, a se ne izide. Oropani drzavljani nimajo denarja, da bi lahko placali ceno, ki jo postavlja zgoraj omenjena drzava.
SkokecPokec
06. 08. 2014 18.50
+5
Ok, vse lepo in prav. Pretekli teden sem preko eDavki poskušal opraviti svojo državljansko dolžnost, pa je nisem mogel. Lani je bilo to brez večjega problema. Letos bom moral pa očitno posebej it na davčni urad.... Sovražim uradniške pisarne...