Slovenija

'Za dokončanje Teš 6 ne smemo porabiti niti evra več'

Ljubljana, 19. 03. 2013 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja je na zaslišanju matičnega odbora podprlo devet članov. Proti so glasovali štirje. Maher je sicer med predstavitvijo dejal, da je treba določiti prioritete pri infrastrukturnih projektih.

Igor Maher
Igor Maher FOTO: DL

Na seji odbora DZ za infrastrukturo in prostor se je predstavil kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Igor Maher. Njegovo predstavitev je kot primerno ocenilo devet poslancev, medtem ko so štirje menili, da ta ni ustrezna.

Kaj je Maher povedal med prestavitvijo?

Na predstavitvi je Maher sicer dejal, da bo ena njegovih prioritet postavitev kompetentne in strokovne ekipe. "Infrastrukturni razvoj Slovenije se dogaja počasneje, kot bi si želeli," je poudaril in dodal, da je treba pospešiti dokončanje projektov, ki so v teku. Hkrati je treba določiti seznam investicij glede na prioritete – prednost bodo imeli projekti, pri katerih bo sodelovalo čim več slovenskih dobaviteljev, kot je npr. izgradnja hidroelektrarn na srednji Savi.

Izpostavil je medresorsko sodelovanje, predvsem z ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter ministrstvom za gospodarstvo. "Ključno za uspeh je ravno to sodelovanje, sploh pri ključnih projektih," je ocenil.

Pridobivanje gradbenih dovoljenj mora biti po njegovem mnenju čim bolj transparentno in čim hitrejše. Pospešiti je treba tudi koriščenje kohezijskih sredstev in odpraviti administrativne ovire, ki črpanje teh sredstev zavirajo. "Nedopustno je, da bi nam ta sredstva spolzela iz rok," je dodal.

Na področju energetike je poleg poenostavitve administrativnih postopkov izpostavil pripravo novele energetskega zakona, energetsko sanacijo stavb, izdelavo nove podporne sheme za obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, pripravo nacionalnega energetskega programa.

Dokončati je treba projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ob tem pa pri dokončanju ne smemo porabiti "niti evra več", je dejal in dodal, da je pomembno tudi prestrukturiranje elektroenergetske cone v Zasavju. V tej regiji je velika socialna stiska, zato jo je treba postaviti na nove temelje, med drugim je treba obnoviti blok v Termoelektrarni Trbovlje.

Izpostavil je izgradnjo plinskih elektrarn, dokončati izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi – za cilj so si postavili smel načrt, da bodo v štirih mesecih pripravili in podpisali koncesijske pogodbe.

Razmere na področju stanovanjske politike po Maherjevi oceni niso "rožnate". Obstaja namreč veliko nesorazmerje med tem, kar je na trgu in potrebami. Sprostiti je treba stanovanjski fond, ki je pri bankah – prizadeval si bo za pospešitev teh postopkov in da se vsaj tretjina tega fonda proda do konca leta.

Nižje cene za končne uporabnike elektrike

Maherju se zelo pomembna zdi tudi razbremenitev končnih uporabnikov električne energije – do okoli osem odstotkov nižjo ceno elektrike bi zagotovil na račun znižanja omrežnine. Prispevke za obnovljive vire energije pa je treba po njegovi oceni vrniti na raven pred letom 2013.

Med večjimi infrastrukturnimi projekti je omenil je tudi dokončanje projektov v Luki Koper in izgradnjo drugega tira Divača–Koper.

Na področju železniškega in cestnega prometa je treba določiti prednostne cilje in naloge ter pripraviti nacionalni program, s konkretnimi terminski plani.

Čim hitreje je treba postaviti tudi strategijo razvoja Slovenije, izboljšati je treba tudi prostorsko zakonodajo – na področju informacijske podpore se mu zdi pomembna postavitev sistema digitalnih prostorskih aktov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pa dobr no
19. 03. 2013 17.12
+1
Vsi projekti, ki jih je predlagal so na kožo pisani raznim lobijem. Žalostno. Spet ista zgodba.
Bojan-F
19. 03. 2013 13.12
+4
Ko sem zaznal, da se dogaja TEŠ6 je bila vrednost 450.000.000 EUR (skupaj s nekaj čez 20.000.000 EUR za izdelavo ponudbe). Nakar je bila vrednsot 600.000.000 EUR, nato 1.200.000.000 EUR. Sedaj pa se jim je že parkrat zareklo da bo 1.300.000.000 EUR. Mimogrede 1: v kolikor ne bi bila sredstva EIB sproščena v mesecu marcu, so imeli pripravljeno zgodbo o 2.000.000.000 EUR Mimogrede 2: na TEŠ6 je padla vlada g. Pahor Boruta. Težko bi lahko samo sumili, da je ministrica gospodarstva ga. Radić Darja imela slabe namene.
Dani Goltnik 1
19. 03. 2013 12.46
še ena afera kr tak naprej
Trapist
19. 03. 2013 12.37
+6
TEŠ 6 je najlepši a hkrati tudi najbolj žalosten mega spomenik korupciji, klientelizmu in energetsko ekološki malomarnosti slovenske politike. Po finančni plati je projekt primerljiv s korupcijo pri gradnji avtocest ali reševanjem bank, po ekološki pa z manjšo jedrsko katastrofo. Vladni falcon ali vojaške patrie so zgolj češnja vrh sadne kupe. Je pa zelo razumljivo, da jih politika želi imet kajti, ko bo žakelj prazen in bomo ljudje ostali z megalomanskim dolgom na vratu, bo letalo več kot primerno za pobeg, vojaška tehnika pa za krotenje pobesnelih množic.
goveja juha
19. 03. 2013 12.26
+0
za teš se ni vedelo 50 let, zdaj pa vsi mediji z veliko pišejo o tešu in šoštanju.....novinarji - mrhovinarji...v vse vtaknejo svoje rilce in pišejo še tisto kar ni res in si izmišljujejo svoje novinarske race ja teš gre res vsakemu v nos...je pač strateški projekt z veliko denarja
goveja juha
19. 03. 2013 12.27
-1
pa tudi navadni smrtniki so pametni ko hudič...vsak vse ve in zna
Anonym0use
19. 03. 2013 12.33
+4
nič bat ,bo že pršla na dan vsa grdobija v tem projektu ,že do sedaj je precej butnilo ven ,v sloveniji se pač neda naredit ene take gradnje brez da se nebi nakradlo za 10 rodov naprej in nazaj ,take temelje so postavli zidarji ,črnigoji ,hilde in to skupaj z našo politiko
Cardinal
19. 03. 2013 12.25
+4
"za dokončanje TEŠ 6 ne smemo porabiti niti eura več"... HUDO... očitno bodo v vladi ljudje, ki mislijo, da bodo izvajalci in dobavitelji dokončali TEŠ 6 zastonj :)
Anonym0use
19. 03. 2013 12.27
+0
heheh kot stožice ,župan kasira zahvale ,delavci so pa delal 24ur in to zastonj ,ter kar nekaj podizvajalcev je propadlo ,eden naredil celo samomor ,tega se zavedajte ko greste na predstavo v ta spomenik
Bojan-F
19. 03. 2013 13.05
+4
Anonimna izjava: - g. župan mora biti jako hvaležen anonimnim kritikom, ki se zaganjajajo ravno v Stožice ... ob vseh sumljivih poslih so Stožice čiste. Mimogrede: anonimnega izjave so neresnica
Anonym0use
19. 03. 2013 12.22
+7
pri tem projektu so že nakradli na miljone....tako veliko gradbišče ,gradi ga država in na tem gradbišču cel kup delavcev dela na črno ,ane hilda ,želodec se mi obrača ....
Sabbath
19. 03. 2013 12.19
-3
Ja nekaj še morajo met za svoje žepe!
puspan
19. 03. 2013 16.38