Slovenija

Velenje preplavili sovražni plakati z nacističnimi simboli

Velenje, 24. 06. 2018 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Vrečar
Komentarji
0

V Velenju so se pojavili sovražni plakati, ki poveličujejo nacistično ideologijo in simbole. Na njih pa napis 'za družino, za državo, za raso'. Policija je potrdila, da že poteka preiskava zaradi suma kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora.

V Velenju so se v soboto pojavili sovražni plakati s podobami nemškega rajha in svastike. Ob tem pa napis: "Za družino, za državo, za raso." Na Policijski upravi (PU) Celje so potrdili, da so prejeli prijavo glede vsaj šestih plakatov, ki so bili izobešeni na avtobusni postaji in na mostu. Kdo je plakate obesil, še ni znano, je pa na njih naveden spletni naslov, ki vodi do družbenega omrežja ozroma aplikacije za komuniciranje Discord.

Plakati so se pojavili na avtobusnih postajah in na velenjskem mostu.
Plakati so se pojavili na avtobusnih postajah in na velenjskem mostu. FOTO: Facebook

Kot je za 24ur.com pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi PU Celje Milena Trbulin, je policija sprožila preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora. Več informacija zaenkrat še ni znanih. Plakati naj bi že bili odstranjeni.

Plakati očitno in nazorno poveličujejo nemški rajh s podobo vojaka z železnim križcem, enega od glavnih simbolom nacistične Nemčije. Križec namreč predstavlja vojaško odlikovanje, ki so ga podeljevali v času Prusije, Nemškega cesarstva in Tretjega rajha. Na plakatu je tudi eden najbolj zloglasnih simbolov sodobne zgodovine, svastika.

Za kaznivo dejanje spodbujanja sovražnega govora je sicer zagrožena kazen do dveh let zapora. O tem govori kazenski zakonik v 297. členu:

"Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini /…/ se kaznuje z zaporom do dveh let."

Sovražni govor v porastu

Da je sovražnega govora tudi v Sloveniji vedno več, so opozarjali na shodu proti politiki sovraštva, ki so ga organizirali tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami. Zbrana množica je opozarjala na porast nacionalizma, nestrpnosti in rasizma.

Sovražni govor je izražanje mnenj in idej, ki so po svoji naravi diskriminatorne (ksenofobične, rasistične, homofobične in podobno) in uperjene proti različnim manjšinam (etničnim, narodnim, verskim, kulturnim, spolnim in podobno). Temelji na prepričanju, da so nekateri ljudje manjvredni, ker zaradi posamezne osebne okoliščine pripadajo določeni skupini.

Sovražnost se v zadnjih letih vzpenja ne le v Sloveniji, temveč po celem svetu. Protipriseljenska retorika je na oblast v zadnjem letu pripeljala skrajno desno Ligo v Italiji, kjer njen vodja Matteo Salvini grozi z "množičnim čiščenjem", napovedal je tudi popis romskega prebivalstva. Na oblasti se je obdržal tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je na južni madžarski meji postavil ograjo. 

Aprila lani se je v drugi krog francoskih predsedniških volitev uvrstila skrajno desna kandidatka Nacionalne fronte Marine le Pen, ki poudarja nacionalno večvrednost, njen oče in nekdanji vodja stranke pa je postal znan predvsem po antisemitizmu in zanikanju holokavsta. Stranka, ki je bila nekdaj potisnjena na politični rob, se je sedaj povzpela v ospredje francoske politike.

In seveda ne pozabimo besede, s katerimi je trenutni ameriški predsednik Donald Trump oznanil svojo predsedniško kandidaturo. V govoru je Mehičane označil za posiljevalce in kriminalce, ki prinašajo droge v državo. In to morda niti niso bile njegove najbolj sovražne besede. Kljub temu je zmagal in se povzpel na položaj "voditelja svobodnega sveta".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja