Slovenija

Za ene se tudi uradno začenjajo počitnice, za druge obdobje 'popravcev'

Ljubljana, 27. 06. 2016 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družinska svetovalka Leonida Mrgole iz zavoda Vezal svetuje staršem, da imajo otroci v prvi vrsti počitnice, ker si jih zaslužijo, da se odpočijejo in oddahnejo. Zato je po njenem mnenju pomembno, da se med počitnicami starši s svojimi otroki pogovarjajo in da jih ne silijo v dejavnosti, ki jih obiskujejo že celo leto.

Otroci
Otroci FOTO: Thinkstock

Za večino slovenskih šolarjev se danes uradno začenjajo najdaljše počitnice v šolskem letu. Za nekatere učence do 8. razreda pa se je prav danes začelo obdobje predmetnih in popravnih izpitov, ki jih bodo lahko opravljali do 8. julija. V šolske klopi se učenci in dijaki sicer vračajo v četrtek, 1. septembra.

Družinska svetovalka Leonida Mrgole iz zavoda Vezal svetuje staršem, da imajo otroci v prvi vrsti počitnice, ker si jih zaslužijo, da se odpočijejo in oddahnejo. Zato je po njenem mnenju pomembno, da se med počitnicami starši s svojimi otroki pogovarjajo in da jih ne silijo v dejavnosti, ki jih obiskujejo že celo leto.

V času poletnih počitnic so številne organizacije, društva in institucije za mlade pripravile počitniške tabore, delavnice in letovanja, nekateri tudi počitniško varstvo. Pester nabor dejavnosti med drugim ponujajo Zveza prijateljev mladine Slovenije in njena društva, taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi. Organizirajo tudi počitniško varstvo.

Za otroke iz socialno najšibkejših družin, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju, pa že leta skrbijo humanitarne organizacije, predvsem Rdeči križ Slovenije. Slednji ima svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore.

V Zvezi Sonček skrbijo za to, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti.

V tem šolskem letu je sicer osnovno šolo obiskovalo 170.681 učencev, od tega 17.424 devetošolcev. V novem šolskem letu bo po napovedih okoli 5000 učencev več. V srednjih šolah se je izobraževalo skupaj 74.831 dijakov, od tega 19.916 dijakov zaključnih letnikov. Osnovnošolci, razen devetošolcev, in srednješolci so že v petek prejeli spričevala.

 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
27. 06. 2016 15.46
-2
Če delaš v naši državi še ne pomeni ,da si lahko tudi dopust privoščiš!!!!!!!! Ja če delaš kot zajedalec v raznih javnih službah kot so zavarovalnice,občine ,banke itd........Tisti ki res trdo delajo velikokrat ne vidijo dopusta!!!!!!!!!!!!!
Janša je naš
27. 06. 2016 19.59
+1
Tisti ki ne jamramo nismo zapečkarji, gremove delat v tujino. Eni pa raje doma čakajo da jim bo kaj iz zraka priletelo.
periot22
27. 06. 2016 21.14
-1
mattu nobeden ne jamra to si ti prestavljaš,kaj misliš če bi vsi šli delat čez mejo ali bi še ostajala Slovenija? Ti delaš drugje in to je tvoj problem!!!!!!!!!!!!!!!!
Janša je naš
27. 06. 2016 09.01
+4
Če delaš si lahko tudi dopust privoščiš. Moraš pa gledat da imaš toliko otrok kolikor jih lahko preživiš, ne pa toliko kolikor jih bog da