Slovenija

Za generalno državno tožilko obravnava vrstniškega nasilja prioriteta

Ljubljana, 18. 04. 2024 15.52 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Ljubljani poteka 22. strokovni posvet Otrok – zrcalo družbe, na katerem bodo strokovnjaki z več področij spregovorili o vrstniškem nasilju. Kot je poudarila generalna državna tožilka Katarina Bergant, gre za zelo pomembno temo. Zavezala se je, da bo obravnava nasilja med vrstniki ena izmed njenih "absolutnih prioritet".

Strokovni posvet po navedbah Katarine Bergant naslavlja trenutno zelo pomembno temo spopadanja z izzivi obravnave vrstniškega nasilja, za razumevanje in obravnavo katerega pa ni dovolj zgolj poznavanje pravnih pravil in sodnih postopkov. "Zelo pomembno je, da imate znanje in veščine, da k tem otrokom in mladostnikom tudi primerno pristopite. Ob pravnem znanju je potrebno tudi poznavanje ozadij in drugih področij," je zatrdila.

Medtem ko je danes tudi življenje odraslih povezano s svetovnim spletom, socialnimi omrežji in z informacijsko tehnologijo, pa je življenje mladostnikov v določeni meri že kar preseljeno na splet oziroma na družbena omrežja, ki lahko kot sprožilec vplivajo na nasilno vedenje, obenem pa se uporabljajo kot platforma za širjenje nasilja, je poudarila.

Katarina Bergant, Urška Klakočar Zupančič
Katarina Bergant, Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

"Naloga vseh, ki ste ali smo vključeni v predkazenske in kazenske oziroma sodne postopke, je prioritetno zagotovitev celovite obravnave, ki bo otrokom kot žrtvam kaznivih dejanj omogočila pravičnost brez dodatne travmatizacije," je poudarila Bergantova. Pri tem je kot pomemben mejnik pri obravnavanju otroka v sodnih postopkih v Sloveniji omenila projekt Hiše za otroke.

Zavezala se je, da bo temu področju kot generalna državna tožilka dala pomen v politiki pregona generalnega državnega tožilca, ki ga bo sprejela v prihodnjih mesecih. "Obravnava medvrstniškega nasilja bo tako ena od mojih absolutnih prioritet za naslednjih šest let," je še dejala.

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Andreja Kokalj je medtem poudarila, da je obstoječa kazenskopravna ureditev glede mladoletnih storilcev kaznivih dejanj v izhodišču usmerjena v pomoč, vzgojo in prevzgojo, saj gre za osebe, ki so v postopku odraščanja in zato potrebujejo drugačno oziroma prilagojeno obravnavo.

Povedala je, da na ministrstvu za pravosodje podpirajo projekt ministrstva za digitalno preobrazbo, s katerim ozaveščajo o prisotnosti vrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. "Prav je, da mladi dobijo sporočilo, da je kakršno koli nasilje nesprejemljivo. O tem je treba govoriti in veliko pozornosti nameniti tudi preventivi," je zatrdila.

Z vidika kazenskopravnega sistema je po navedbah Kokaljeve namreč izhodišče, da najhujših posledic ni mogoče preprečevati v okviru kaznovalnega prava, ki pride na vrsto kot zadnja možnost, ko sta kaznivo dejanje in prekršek že storjena.

Kot je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin, je vrstniško nasilje kompleksen pojav. Mladostniki namreč niso ločeni od širše družbe, zato omenjene oblike nasilja ni mogoče obravnavati ločeno od širših družbenih vprašanj, povezanih s socialnoekonomskim položajem družin, položajem mladih v družbi in strpnostjo do različnih družbenih skupin.

"Menim, da je za dolgoročen uspeh pri zagotavljanju čim bolj spodbudnega okolja za mlade ključen celosten pristop vseh pristojnih institucij. Treba je usklajeno sodelovati tako preventivno kot kurativno ter se učinkovito pripraviti tudi na morebitne nasilne dogodke, zato je pomen takšnih izobraževalnih usposabljanj danes še toliko večji," je še povedala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
19. 04. 2024 15.39
Ko sem bil jaz otrok smo se tudi kdaj stepli, pa nikoli ni bilo takšne štale. Ja, kdor je bil krivičen jih je še za ušesa dobil, ali pa smo se sami pobotali. Kdor se tepe ta se ima rad, smo govorili. Zdaj pa cel cirkus. Generalna tožilka se s tem ukvarja, prednostno! Matibožja, kam smo prišli.
Razumnež
19. 04. 2024 13.24
+1
Glede na to, da so menda otroci vedno bolj v stiski je edina rešitev ta, da se poleg 313 agencij in zavodov ustanovi še kakšnih 76, ki bodo lahko molzla proračun in tako pomagala otrokom.
Razumnež
19. 04. 2024 13.22
Povej mi s kom se družiš in povem ti kakšen si....
Darko32
18. 04. 2024 17.54
+4
Tukaj se bralcu prinese kot na dlani, da so dogodki pred časom bili načertovani z ciljem, da lahko nekateri opravičijo svoje plače in nič drugega. Sami magistri za mešanje megle.
StAnalitik
18. 04. 2024 17.39
+2
Hahaha Še ena ki obljublja.Nic ne bodo naredili
avgust.
18. 04. 2024 17.23
+1
starše ustrezno sankcionirati, pa bo hitro red.
2fast4
18. 04. 2024 17.18
+1
Pisarnarji sploh nimate predstave kaj se na terenu dogaja...po vojni pametujete z kvazi ukrepi za rit obrisat...