Slovenija

SDS uspela le z dopolnilom o zunajzakonski skupnosti

Ljubljana, 17. 05. 2011 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so sprejeli dopolnilo SDS, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali se jima v vezi rodi otrok.

Poslanci so končali drugo branje predloga družinskega zakonika. Z 41 glasovi za in 40 proti so sprejeli dopolnilo SDS, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali se jima v tej vezi rodi otrok. Temu je sicer koalicija v razpravi nasprotovala.

Poslanci so sicer zavrnili številna druga dopolnila SDS, ki so v večini zadevala urejanje položaja istospolne in zunajzakonske skupnosti ter zakonske zveze. Med drugim tudi dopolnilo, da lahko otroka posvojita le zakonca, moški in ženska, ter še, da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine.

Dopolnilo glede zunajzakonske skupnosti so sicer zavrnili poslanci SD, Zares in LDS, podprli pa poslanci SDS, SNS, SLS in nepričakovano tudi DeSUS.

"Žolčna" razprava o družinskem zakoniku

Nasprotniki družinskega zakonika ostro nasprotujejo tudi kompromisnemu predlogu.
Nasprotniki družinskega zakonika ostro nasprotujejo tudi kompromisnemu predlogu. FOTO: Blaž Garbajs

Kot je pri četrtem členu dejal France Cukjati (SDS), je nedopustno, da država žensko in moškega, ki "slučajno dalj časa" živita skupaj, samovoljno obsodi na pravne posledice, ki veljajo za zakonsko skupnost. To je po njegovem mnenju nesramno. "Dopolnilo SDS ni nobeno prisiljevanje v poroko, gre le za čiste pravne pojme, saj bi moral biti status zunajzakonske skupnosti prostovoljna izbira," je dejal Cukjati.

Po mnenju Majde Potrata (SD) hoče SDS z dopolnilom k četrtemu členu vsiliti registracijo zunajzakonske skupnosti. Kot je dejala, se zunajzakonski par svobodno odloči, da bo tako živel, ne nazadnje pa se lahko odreče tudi pravnim posledicam, kot veljajo zakonsko zvezo. Breda Pečan (SD) pa je poudarila, da obstajajo številne dolgoletne zunajzakonske skupnosti in ne vidi razloga, da bi nekoga prisilili k sklenitvi "uradne zunajzakonske skupnosti".

Tudi Vito Rožej (Zares) meni, da je predlog SDS "zelo invaliden". Zaveza, da bosta dva živela skupaj, je ob rojstvu otroka po Rožejevem mnenju zadostna.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik se je vnovič zavzel, da bi čim prej končali parlamentarno obravnavo zakonika ter predlog zavrnili, ministrstvo za delo pa bi v dobro vseh pripravilo nov, ustreznejši predlog. Poudaril je, da centri za socialno delo že težko čakajo na družinski zakonik, saj ta prinaša tudi številne dobre rešitve.

SDS je pri četrtem členu predlagala še, da se razmere glede istospolne partnerske skupnosti urejajo v posebnem zakonu, ne v družinskem zakoniku. Istospolna partnerska skupnost namreč ni družina po pojmovanju družine v naši ustavi, je pojasnil Cukjati. Rožej in tudi nekateri drugi koalicijski poslanci so poudarili, da otroci živijo tudi v istospolnih družinah, vendar nimajo vseh pravic. Zato urejanje njihovih pravic sodi v družinski zakonik in nikamor drugam.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je poudarila, da moramo otrokom v vseh družinah zagotoviti enake pravice. Ključno po njenih besedah je, da otroci živijo v istospolnih družinah in zato njihovih pravic ne moremo urejati v drugem zakonu ali pa se delati, kot da jih ni. Diskriminirati državljane na podlagi spolne usmerjenosti je nedopustno, je nazadnje poudarila sekretarka.

Ostro je do posvojitev otrok s strani istospolnih parov nastopil tudi poslanec SNS Miran Györek. Po njegovih besedah je vsem jasno, da vse analize, ki so bile doslej narejene v Sloveniji, kažejo, da med 80 do 90 odstotkov državljanov takega zakonika ne podpira. Sprašuje se o odgovornosti ter dolžnosti poslank in poslancev do volivcev, ob čemer ne verjame kolegom, ki zastopajo zakonik v tej vsebini in obliki, da imajo pooblastilo svojih volivcev.

Spomnimo ...

Poslanci so o dopolnilih k zakoniku odločali nocoj v sklopu glasovanj.

Družinski zakonik je v javno razpravo stopil že septembra 2009, v parlamentarni obravnavi je leto dni. Člani odbora za delo so mu v drugem branju namenili več kot 60 ur. Ker prvotni predlog družinskega zakonika ni imel dovolj podpore med poslanci, je ministrstvo za delo predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji otroka drugega.

Predlog je pridobil podporo SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, s tem pa je morebiti zakonik izgubil podporo LDS, ki na kompromis ne pristaja. Obenem predloga ne podira niti opozicija, ki pa skupaj s Civilno iniciativo za pravice otrok v primeru sprejetja zakonika napoveduje referendum.

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freexgirl.
22. 05. 2011 23.56
hellcat666 ja takšni viri ti pač gredo na roko, ker se v njih najdeš... mogoče je res da so določene stvari v nas zakoreninjene in da so na to vpilivali naši voditelji... mislim pa tudi, da se vseeno zelo hitro moderaliziramo in se časi vseeno spreminjajo... pri posvajanju otrok pa jaz vidim težavo, ker smo ljudje drugačna bitja, kot druga- živali. Ljudje o spolnosti začnemo razmišlati zelo hitro, hkrati nas pa družba sili, da razmišljamo hitro tudi o svoji spolni usmerjenost in jaz sem prepričana , da bo s tem, otrokom homoseksualcem veliko težje... in to me skrbi-zdi se mi ne pravično. En banalen primer- dva očka pingvina vzgajata najdenega malega pingvinčka, ker bi drugače on umrl sam, ona dva pa sta se odločila zaradi takšnih ali drugačnih razlogov za parterstvo in sta dobro skrbela za tega pingvinčka... ampak ta pingvinček bo skoraj zagotovo, ko bo odrasel imel potomce z pingvinko... ker bo lahko sledil nagonom, ne bo ga obremenjevala in ožigosala družba in njeno mišljenje. Z človekom je zato drugače... naša zavest je bolj obremenjena... Takim otrokom se bi se naložilo več, kot jim imamo pravico naložit.
hellcat666
22. 05. 2011 13.39
freexgirl še nekaj...sociološka definicija družine pravi, da je družina dvogeneracijska skupnost, ki skrbi za otroka...
hellcat666
22. 05. 2011 13.36
freexgirl nisn rekla d ma cerkev kei zveze s tabo...rekla sn to na splošno. na žalost je še vedno res da naš svet deloma oblikuje tudi, po mojem mnenju izredno hinavska, cerkev. govorijo eno in delajo drugo. in ne, ni nujno, da otrok, ki živi v istospolni skupnosti postane homoseksualec... preberi si 2 intervjuja z ameriško sociologinjo družine Judith Stacey... en je objavljen v dnevnikovem Objektivu 14.5. in drugi v najnovejši Mladini. In ne, delo Zgodovina seksualnosti ni namenjena poučevanju spolnosti ampak samo ugotavlja kako se je seksualnost razvijala skozi zgodovino ter kako nas preko seksualnosti oblastniki nadzirajo že skoraj 5 stoletij... Resno, preberi si intervju z Judith Stacey...mogoče boš potem na nekatere stvari gledala drugače...
freexgirl.
22. 05. 2011 11.36
dr.Kai_Shaibo ... namesto knjig, se zanašaj na življenje in mogoče kakšne verodostijne raziskave... vsak homoseksualen par potrebuje ženske in moške celice, da se spočne živo bitje... ne moreš trdit, da se otrok, ki ga vzgajata homoseksualna para ne bo prisiljen spraševati o svoji usmerjenosti veliko prej! jaz ne vem kaj se zgodi, da postaneš homoseksualec... nekaj je gensko verjetno, veliko pa je v glavah posamezniko, poznam jih mnogo, ki so ze za to odločili, ker se jim je to zdelo kul in so mi to sami priznali... sedaj pa jim pač odgovarja. in takšni naj dobijo otroka? Neploden par ne more bit enak homuseksualcu pa ne trosi nesmislov... ker je razlika gormozanska!!! Diskriminirate pravice otrok s tem, ne pravice parov
AlternativeFacts
22. 05. 2011 10.59
@freexgirl - Neploden par enako kot istospolni par ne more imeti otrok po naravni poti pa vendar....Vzgoja otroka nima nobene veze z rojstvom.Vsak novo pečena družina štarta iz "nule" izkušenj.Vse kar vedo so nasveti iz knjig in lastnih staršev.Tudi trditi,da bo otrok v hetero okolju sledil tradiciji družine,ki ga vzgaja je neumno.Od kje so se pa potem vzeli homoseksualci?Skratka bučke za bučmane in oskotirne tračnice za.....
Heidi Engel
22. 05. 2011 10.42
Vidim, da vam nič ne pomaga, ni zdravila, ki bi vam lahko pomaga iz vašega nedemokratičnega "enoumja" (slaboumja), sicer pa za denar naredite vse, celo požvižgate se na pravico komntatorja in demokracijo, ki ti dopušča, da lahko , vsaj komentiraš in poveš svoje mnenje - talevi, a ne?
Heidi Engel
22. 05. 2011 10.39
Ali sem s svojim komentarjem "prizadela" - "zadela", koga od"varuhov" primernega - neprimernega, za objavo? Še vedno niste objavili moje komentarja izpred ca. 20 minut.
Heidi Engel
22. 05. 2011 10.22
Zopet ne objavljate komentarjev nekaterih, kje je naprimer, moj?
freexgirl.
21. 05. 2011 14.14
hellcat666 torej ti trdiš, da je naravno da imata dve istospolni bitji potomce... ja super... potem pa z svojo partnerico ustvarita otroka po naravni poti in ga vzgajajta. o spolnosti me ne rabiš poučevat... čisto nič nimam proti nobeni obliki pa če to izvajam sama ali ne... otroke pa pusti primiru... tudi, če je finančna sposobnost in tudi, če je ljubezen... je ena velika razlika pri drugih stvareh... pa pusti cerkev pri miru, ker nima nobene veze z mojim mišljenjem... mi ti lahko trdiš, da bo dojenček hetero staršev, ki bo prišel v roke homo parom lahko heteroseksualec ali je veliko večja možnost, da bo sledil družinski tradiciji, ki ga vzgaja...?
hellcat666
21. 05. 2011 10.17
aja freexgirl pa še nekaj...na svetu obstaja veliko različnih vrst družin...na primer kibuci v izraelu, pa skupnost Nayari (upam da sem prav napisala)...pogooglaj :) me zanima kaj boš na to rekla...
hellcat666
21. 05. 2011 10.14
@freexgirl govoriš o tem kaj je normalno in kaj ne... normalnost je določena s strani vladajoče ideologije. in ljudje, ki so bili na oblasti v 18. in 17. stoletju so določili katera spolnost naj bi bila normalna in katera naj bi bila patološka...kakšna družina naj bi bila normalna... in to se nas drži še danes. preberi si delo Foucaulta Zgodovina seksualnosti pa boš začenjala razumeti v kakšnem zaplankanem, od cerkve obvladovanem svetu živimo. tudi istospolni partnerji so lahko dobri starši in ne vem zakaj bi s svojo zvezo vsiljevali otroku svoje življenje. če je tako, potem tudi heteroseksualni pari otroku vsiljujejo svoje življenje. poglej na zadevo s tega zornega kota.
bdso1
18. 05. 2011 15.56
Popolnoma nimam nič proti drugačnim,če so tudi TI strpni,sem pa 100% proti nenormalnim,ker Ti uničujejo človeštvo!!!
freexgirl.
18. 05. 2011 14.55
Se mi je kar zdelo... vseeno vam je za otroke in njihovo mnenje... glavno, da se boste nekateri lahko igrali moderne družinice. Žalostno
JozaFric
18. 05. 2011 13.08
Bravo SDS! Še vas bomo volilI!
freexgirl.
18. 05. 2011 08.26
Tonček Balonček nehaj blodit
Tonček Balonček
17. 05. 2011 23.40
Osvald, ti pač občuduj sveto družino!! Me zanima kaj bi ti ženi rekel, če bi te farbala, da je zanosila od svetega duha!
major1
17. 05. 2011 23.36
Potrata in Rožle sta že čisto homofobična, z žaljivim govorom, ki se nikakor ni v ponos poslanki in poslancu.
freexgirl.
17. 05. 2011 23.03
tinmar med kulturnim in naravnim je gromozanska razlika za večino ljudi
Osvald
17. 05. 2011 22.26
Tonček Balonček če je tebi sestra mati in stric oče potem ok vendar nekateri smo bolj zdrave pameti kar je še Inuitom jasno.
taurus90
17. 05. 2011 22.24
potem se otrok tud ne bi smel dt u posvojitev črncem, invalidom, muslimanom, ...? konc konceu so otroci u šoli diskriminatorni tud do otrok zgorej omenjenih skupin. zakaj eni namest da pluvate družinski zakonik raj ne naučite svojih otrok strpnosti do drugačnih?