Slovenija

Janša od poslancev zahteva opravičilo, v SMC poudarjajo, da to še ni končna odločitev

Ljubljana, 21. 11. 2014 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
5353

Ustavno sodišče je glede poslanskega mandata Janeza Janše odločilo, da se do njihove končne odločitve zadrži izvršitev sklepa DZ, tako da je Janša začasno spet lahko poslanec. Po mnenju Francija Matoza je sodišče "spoznalo, da je treba Janezu Janši končno zagotoviti učinkovito varstvo pravic".

Ustavno sodišče (US) je pritožbo glede poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše sprejelo v obravnavo ter zadržalo izpodbijani sklep državnega zbora, je sporočil generalni sekretar US Sebastian Nerad.

Odločilo je, da se ''do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži izvršitev sklepa državnega zbora št. 020-02/14-39/29 z dne 15. 10. 2014 (Uradni list RS, št. 74/14) tako, da pritožnik izvršuje mandat poslanca v Državnem zboru''.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Hkrati je US tudi začelo postopek za oceno ustavnosti zakona o poslancih. To torej še ni dokončna odločitev Ustavnega sodišča, je pojasnil.

Celoten sklep US lahko najdete na dnu članka.

Janša od poslancev pričakuje opravičilo

Janša po odločitvi upa, da je odločitev US začetek konca spirale zlorabljanja državnih institucij in da bo režim zdaj malo premislil o nadaljnjih korakih. Janša se je danes že udeležil seje DZ, pričakuje, da bo koalicija začela obravnavati resne težave države in se bo nehala ukvarjati z njim.

58 poslancev, ki so glasovali za prenehanje njegovega mandata, se je po Janševem mnenju dvignilo nad ustavo in nad tiste, v imenu katerih odločajo. "To je bil akt, zavržno dejanje, s katerim je ta vladna večina s pomočjo dveh opozicijskih strank storila nekaj, kar se v parlamentarnih demokracijah doslej še ni zgodilo," je prepričan Janša. To je bilo po njegovem mnenju dno vsega dogajanja in najmanj, kar se od teh poslancev pričakuje, je po Janševih besedah iskreno opravičilo. Če ne drugače, z odlogom, je dodal.

Ustavno sodišče je drugače kot pri ustavni pritožbi v zadevi Patria spoznalo, da je treba Janezu Janši končno zagotoviti učinkovito varstvo pravic, je po današnji objavi odločitve sodišča dejal Janšev zagovornik Franci Matoz. Prepričan je, da bo sodišče Janševi pritožbi ugodilo in mu tudi trajno vrnilo poslanski mandat.

Na vprašanje, ali torej odločitev ustavnega sodišča nakazuje na to, da mu bo s končno odločitvijo tudi dokončno vrnilo mandat, je Janša odgovoril, da tokratna odločba ustavnega sodišča meri celo na več: da se bo razveljavilo del zakona o poslancih. Kot je dejal, v slednjem ni predvidenega ustreznega ali zadostnega - po njegovem mnenju nikakršnega - pravnega varstva proti "takšnim zlorabam, kot se je zgodila z odvzemom mandata preko glasovanja 58 poslancev".

Cerar: Odločitev je treba spoštovati

Premier Miro Cerar je danes, še preden je bila znana odločitev ustavnega sodišča, da začasno zadrži sklep o prenehanju poslanskega mandata Janezu Janši, dejal, da je treba  spoštovati odločitev sodišča. Zatrdil pa je, da je bil postopek odvzema mandata znotraj zakonitih pravnih okvirov. Glede na očitke opozicijske SDS, kako je lahko kot poznavalec ustavnega prava dopustil odvzem mandata, je dejal, da je treba razlikovati politiko in delovanje SMC ter odločanje pravosodnih institucij. "Te institucije je treba spoštovati, odločitve izvršiti," je pripomnil.

"Na pamet ne morem odgovoriti, da je bilo pri postopku kaj neustavnega. Prepričan sem, da je bil razmislek v DZ storjen zelo poglobljeno, upoštevaje vse možnosti, ki so jih pravniki dopuščali in je bil znotraj zakonitih pravnih okvirov," je zatrdil.

"Seveda je nekaj spoštovati zakon, nekaj drugega pa je ustavni okvir, ki ga je ustavno sodišče sedaj vzelo v obzir," je še dodal predsednik vlade.

Ostri odzivi nekaterih strank

Prepričan sem, da je bil razmislek v DZ storjen zelo poglobljeno, upoštevaje vse možnosti, ki so jih pravniki dopuščali in je bil znotraj zakonitih pravnih okvirov. premierj Miro Cerar

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič pa je v izjavi novinarjem poudarila, da odločitev ustavnega sodišča ne pomeni še končne odločitve o Janševem mandatu, sporoča pa, da gre za zahtevno vprašanje, o katerem je treba še odločati. Ustavni sodniki državljanom po njenih besedah sporočajo, da so poslanci tisti, ki na podlagi njihovega mandata odločajo o zakonskih in drugih družbenih vprašanjih, ki nikoli niso preprosta. Tako je prav, da je ustavno sodišče tisto, ki reče končno besedo, če se poslanci morda zmotijo, ocenjuje poslanka.

Vsekakor pa si po njenih besedah v največji poslanski skupini želijo, da bi v vseh vprašanjih, pri katerih v izhodišču ni videti, da imajo konsenz, slednjega našli. Tako upajo, da bo odločitev ustavnega sodišča, ki jo bodo spoštovali, jasno odgovorila, kako ravnati v konkretnem primeru. "Vsekakor pa je trenutna odločitev in s tem tudi odgovornost na ustavnem sodišču," je dodala Kozlovičeva.

"Danes je zopet dokazano, da pravo in razum ne hodita po isti poti, a živimo v Sloveniji," je bil glede odločitve ustavnega sodišča oster vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ob tem je priznal, da bi moder politik danes rekel, da ustavnega sodišča ne komentira. A meni, da je včasih treba reči bobu bob. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju še enkrat pokazalo, "da je kot stolp v Pisi - nagnjen zelo na desno".

Odločitev sodišča o Janševem mandatu še ni končna, a po Hanovem mnenju lahko predvidevamo, da mu bodo ustavni sodniki mandat tudi dokončno vrnili. Zagotovil je, da bo v tem primeru zaradi odločitve glede prenehanja Janševega mandata prevzel svoj del odgovornosti pred svojimi volivci. A če bi bilo treba odločati še enkrat, bi glasoval enako, je zatrdil.

Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik sodi v parlament ali ne, pa je menil vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Odločitev ustavnega sodišča ni dokončna in upa, da bo čim prej končalo to agonijo. Po njegovem mnenju je prišel čas, da ustavno sodišče resno razmisli o svojih odločitvah. Tudi v preteklosti je po njegovih besedah že odločilo o referendumih, kjer se je odločalo o človekovih pravicah, spreminjali so ulice, ustanavljali občine, to pot pa se morajo še odločiti, ali bodo dokončno vrnili zapornika v parlament.

Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik sodi v parlament ali ne. poslanec ZaAB Jani Möderndorfer

Na odločitev sodišča, da v ustavno presojo vzame zakon o poslancih, pa odgovarja: "Mislim, da so že sami razdeljeni. Imajo resno težavo". Prav tako se po njegovem mnenju zdaj ne more ustanoviti komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. "Bo pa morala koalicija resno razmisliti, kaj sploh še počne," je dodal.

Tudi v ZL so že na začetku mandata pozivali k temu, da se stvar razreši. "Koalicija in DZ so omahovali dobre tri mesece, kot vse kaže, pa bo zavlačevanje in omahovanje trajalo še na ustavnem sodišču," je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec. To zadevo bi bilo treba po njegovih besedah rešiti, saj Janša ostaja zapornik in kot tak ne sodi v poslanske klopi. "Če bodo s takim tempom nadaljevali, bo tega mandata prej konec," je dejal poslanec ZL in s tem odgovoril na vprašanje, ali tokratna odločitev ustavnega sodišča že nakazuje dokončno odločitev o Janševem mandatu oz. o tem, da bo v parlamentu tudi ostal.

V poslanski skupini NSi so danes spomnili, da so že pred odvzemom mandata Janši ocenili, da bi bilo takšno dejanje lahko v nasprotju z veljavno zakonodajo in ustavo in da je tako menila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, zato je poslanska skupina NSi kot edina parlamentarna stranka tedaj glasovala proti odvzemu mandata.

"Vsak politik mora ravnati v skladu z ustavnim redom in obenem tudi nositi posledice ter odgovornost za lastna politična dejanja. Odločitve sodišč je potrebno spoštovati," so še zapisali v NSi.

Tanko pozval k odstopom

V DeSUS odločitve ustavnega sodišča spoštujejo in jih ne komentirajo, je v odzivu dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Odločitev ustavnega sodišča pomeni le majhen korak v smeri poprave krivic Janezu Janši in v smeri premika Slovenije k normalnosti, poudarja vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Od premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. da bodo odstopili.

Tanko je na novinarski konferenci ocenil, da je veliki pok, ki je bil napovedan že leta 2008, z današnjo odločitvijo ustavnega sodišča dobil prvi odmev. Odločitev za začasno zadržanje ugotovitve DZ o odvzemu poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši je po njegovi oceni samoumevna.

Dosedanja praksa ustavnega sodišča po njegovih besedah kaže na to, da kadar oceni, da je pobuda utemeljena, "običajno razsodi v smeri te odločitve". Obenem je ustavno sodišče ugotovilo, da lahko v primeru, če se Janši začasno ne vrne mandat, nastanejo trajne posledice, je pojasnil vodja poslanske skupine.

Ravnanje koalicijskih poslancev in tudi drugih tistih, ki so omogočili prenehanje Janševega mandata, bo po besedah Tanka "šlo v slovensko zgodovino kot eno najbolj zavržnih dejanj", ki so se zgodila v DZ. Odločitev ustavnega sodišča je pokazala na neodgovornost politike, ki je odločitev o prenehanju mandata oprla na neobstoječo ustavno, zakonsko in procesno podlago, je povedal.

Z "zavestno zlorabo pravnih aktov" se je po njegovih besedah izjemno veliko težav povzročilo tudi Janševi družini, "zlasti njunima mladoletnima otrokoma, ki so jima v stilu totalitarne razlage naravnega prava odvzeli očeta".

SDS-ov poslanec Jože Tanko od premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. da bodo odstopili.
SDS-ov poslanec Jože Tanko od premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. da bodo odstopili. FOTO: Miro Majcen

Odločitev ustavnega sodišča je po Tankovi oceni problematična za vse poslance, ki so "tlakovali politikantski postopek", zlasti pa za predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata in predsednika DZ Milana Brgleza, ki sta imela ključno vlogo pri izpeljavi postopka.

Prav tako odločitev ustavnega sodišča po Tankovem mnenju predstavlja velik problem za premierja Mira Cerarja. Kot je opozoril, je namreč slednji s svojimi izjavami "usmerjal in podpiral postopek v DZ". Odstop od načel pravne in pravične države ni dobra popotnica za nadaljevanje dela te koalicije in vlade, meni vodja poslanske skupine SDS.

Brglez, Cerar in Horvat so po besedah Tanka še nedavno zatrjevali, da za odvzem Janševega mandata prevzemajo politično odgovornost. Zato od njih pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. odstopili. Od vseh ostalih poslancev, ki so "z neustavnim odvzemom mandata" poteptali voljo volivcev, pa pričakuje iskreno opravičilo.

Ob tem je Tanko spomnil, da se proti Janši že začenja tudi nov proces na osnovi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede premoženjskega stanja predsednikov strank. Opozoril pa je, da je ustavno sodišče že razveljavilo ključne določbe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je podlaga za geodetsko oceno vrednosti premoženja. Prav na ta podatek pa je KPK oprla stališče, da Janša ne zna pojasniti svojega premoženja, je še pojasnil Tanko.

Za Brgleza odločitev znak, da gre za kompleksno zadevo

Predsednik DZ Milan Brglez izpostavlja, da se iz odločitve vidi, da gre za kompleksno zadevo ter tako ni čudno, da so imeli tudi v DZ določene težave s tem. Zadovoljen je tudi, da je ustavno sodišče vzelo v presojo zakon o poslancih, ki je po Brglezovih besedah tudi osnova, na kateri je bila odločitev DZ o prenehanju Janševega mandata sprejeta. "Vse to govori o tem, da stvari niso preproste in se tudi ustavni sodniki niso mogli o vseh zadevah, ki so relevantne za to odločanje, odločiti," je dejal.

Janezu Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanske funkcije.

Z vsaj začasno vrnitvijo mandata Janši se odpira tudi vprašanje ustanovitve komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Ta namreč kljub nekajkratnim poskusom še ni ustanovljena, saj je SDS med svoje člane vsakič predlagal Janšo, s čimer pa se večina poslancev ni strinjala. O tem vprašanju bo moral po Brglezovih besedah odločiti DZ.

Z odločitvijo o prevzemu politične odgovornosti bo Brglez počakal na dokončno odločitev ustavnega sodišča o Janševem mandatu. "Če pa kdo misli drugače, lahko vloži to, o čemer smo odločali včeraj," je pozval Brglez in s tem spomnil, da je DZ v četrtek na predlog SDS odločal o njegovi razrešitvi. Sam pa se ne namerava umakniti. "Kar prostovoljno, brez, da bi nekaj tako groznega storil, da bi to zahtevalo takšen umik, tega ne mislim delati," je pojasnil.

Sklep US o Janši
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
23. 11. 2014 09.14
+7
Janša in SDS bi se morala upravičiti Slovencem za sramoto , ki jo delajo , za vso gorje , ki ga prestajamo zaradi izropanja Slovenije v letih 2004 DO 2008 , ZARADI JAVNEGA PONAREJANJA DOKUMENTOV , zardi prekupčevanja z orožjem , zaradi tega da so sprejeli laž kot doktrino , da zapornik sedi v parlamentu , tu je samo nekaj sramot, SDS-a in Janše če bi hoteli navesti vse bi moral tiskati časopis in za to bi se morali upravičiti SLOVENCEM !
botjabotja
23. 11. 2014 10.09
-6
Stratocccaster
23. 11. 2014 13.32
+1
Sramota je, da je v Sloveniji toliko zaslepljenih natolcevačev, ki jim um ne omogoča treznega razmišljanja ....
Venividivici1
23. 11. 2014 09.06
-2
Venividivici1
23. 11. 2014 09.06
-3
Levčki pa v kotih
Venividivici1
23. 11. 2014 09.05
-1
Ljudi poje himno.
Venividivici1
23. 11. 2014 09.05
-3
Več kot 300.
Venividivici1
23. 11. 2014 09.04
-2
Pred sodiščem v Lj.
Venividivici1
23. 11. 2014 09.04
-2
Vsak dan ob 17.
Venividivici1
23. 11. 2014 09.04
-3
Venividivici1
23. 11. 2014 09.03
-6
asusprime1900
27. 11. 2014 14.06
+1
IMATE GUZVU JANSEVCI V LJ POLJU HAHAHAHHAHA
Venividivici1
23. 11. 2014 08.57
-7
JJ ne daj se.
pesnitev
23. 11. 2014 14.04
+5
deathbite
23. 11. 2014 08.45
+3
Venividivici1
23. 11. 2014 08.58
+1
dule100
23. 11. 2014 08.41
-7
5385 komentarjev ! Pa Janez ti si car !!!!
Karantanija
26. 11. 2014 16.15
+1
nnanna
23. 11. 2014 08.37
+3
nikjer na svetu ni države, ki bi dovolila takšno maltretiranje zapornika kot to dovoljuje slo!
nnanna
23. 11. 2014 08.42
+11
jajo drži v šahu celo slo in mi to dovolimo. do kdaj še?
batom@pinkponk.com
23. 11. 2014 08.22
+11
tako pa je, ko država ne zmore reči zaporniku ZAPORNIK.
zemljemerec
23. 11. 2014 08.13
+13
Državljani zahtevamo referendum z jasnim vprašanjem: ali je zapornik lahko vaš poslanec ?
dule100
23. 11. 2014 07.35
-14
Volivci počasi spoznavajo svojo zablodo ! SDS že ujela SMC ! Bravo, le tako naprej !
mirsad miro muhar
23. 11. 2014 08.05
+6
mirsad miro muhar
23. 11. 2014 08.05
+5
dule100
23. 11. 2014 08.42
-4
BULDOH
23. 11. 2014 07.22
-7
Kakšen bo šele bes levakov, ko bo sodba padla in bo Janša svoboden.....
dule100
23. 11. 2014 07.16
-1
Miro potrudi se, da bo vsaj tako slabo kot je bilo med letom 2004 - 2008 !
asusprime1900
27. 11. 2014 14.05
+1
NI VEC DENARJA CERKEV IN JJ SO NAS OSLOBODLI HAHAHHAHAHA
dule100
23. 11. 2014 06.55
-1
Je pa hudo, priznam !
asusprime1900
27. 11. 2014 14.24
CERKEV IN SDS HOCEJO LEGALIZIRAT KRAJO V SLO
provni
23. 11. 2014 02.35
+7
Ivana čaka po zaporu - zapor. In temu ne bo konca. Aleluja.