Slovenija

Za krče, drisko in bruhanje kriva mikrobiološka onesnaženost pitne vode

Dravograd, 29. 07. 2016 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred dvema tednoma je imelo več prebivalcev dravograjskega naselja Robindvor prebavne težave. Stanovalci so bili že takrat prepričani, da je za njihove težave kriva voda. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode.

Po poizvedovanju med osebami, izpostavljenimi nedavnim prebavnim težavam v Dravogradu, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sklepajo, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode. Ob tem opozarjajo, da je poleti tveganje za pojav črevesnih nalezljivih obolenj večje.

Prebivalci Robindvora so se, kot kaže, res zastrupili z onesnaženo pitno vodo.
Prebivalci Robindvora so se, kot kaže, res zastrupili z onesnaženo pitno vodo. FOTO: Thinkstock

Pred dvema tednoma so imeli prebivalci dravograjskega naselja Robindvor namreč prebavne težave, kot so driska, bruhanje in krči. Stanovalci so bili že tedaj prepričani, da je vzrok njihovih težav voda, ki so jo morali prekuhavati. A prvi vzorci vode so tedaj pokazali, da voda ne vsebuje bakterij fekalnega onesnaženja E. coli in enterokokov.

Ugotavljanja, kaj je razlog za omenjene prebavne težave Dravograjčanov, so se lotili na NIJZ, kjer so prve prijave črevesne nalezljive bolezni prejeli med 11. in 15. julijem.

V okviru epidemiološke preiskave so preliminarno anketirali 111 prebivalcev Robindvora, od tega jih je imelo kar 86 bolezenske znake.

"Izračun relativnega tveganja je pokazal višje tveganje za prebivalce, ki so pili vodo. Zato smo na podlagi teh podatkov nadaljevali z usmerjenim anketiranjem prebivalcev Robindvora in dodatno v epidemiološko preiskavo vključili še 256 oseb," so pojasnili.

Tudi med temi jih je imelo kar dobrih 80 odstotkov opisane bolezenske znake, hkrati pa so na NIJZ izvedeli, da so oboleli tudi nekateri obiskovalci, ki so pili vodo na Robindvoru.

"Časovno in krajevno sovpadanje pojavljanja primerov kaže na to, da so zboleli tisti, ki so bili izpostavljeni pitni vodi, v času ko je bila zaznana okvara na napravi za kloriranje vode. Na podlagi teh ugotovitev lahko sklepamo, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode," so zato sklenili na NIJZ.

Po podatkih NIJZ je upravljavec vodovodnega omrežja za omenjeno območje skladno z navodili pristojnih služb že uvedel ukrep prekuhavanja vode in vzpostavil kontroliran sistem dezinfekcije.

NIJZ bo s poizvedovanjem nadaljeval, za zdaj pa na podlagi zbranih podatkov ugotavljajo, da je bilo tveganje za obolenje omejeno zgolj na območje Robindvora in morebiti še na manj naseljeno območje od Ojstrice proti Dravogradu.

Ob tem pa na NIJZ poudarjajo, da je v poletnem obdobju, ko so temperature višje, tudi večje tveganje za pojav črevesnih nalezljivih obolenj. "Pri nekoliko višjih temperaturah je namreč rast bakterij hitrejša. Tudi zunanji vplivi na vodovode se v tem času lahko hitreje izrazijo, še posebej na nekoliko bolj občutljivih vodnih virih in po močnejših padavinah," še opozarjajo na NIJZ.

Do preklica je zdaj prekuhavanje vode obvezno za vse uporabnike pitne vode na območju dela Ojstrice in dela Podgrada od hišne številke 157 do 160, ki uporabljajo pitno vodo iz vodnega vira Ojstrica-Dravograd. Kot pojasnjuje JKP Dravograd, na tem delu sistema nimajo zagotovljene dezinfekcije pitne vode.

Vsi prizadeti bodo danes osebno ali v poštni nabiralnik prejeli obvestilo o prekuhavanju vode. Ukrep pa torej ne velja za Robindvor in ostali del Dravograda, ki uporablja vodo iz javnega sistema Dravograd-Črneče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

50sFashion
30. 07. 2016 16.47
Pa ni blo samo tam, tud v naših koncih je blo.. ;)
pa dobr no
29. 07. 2016 15.07
+7
Farme pa to. Ne vem zakaj se ukvarjamo s čistilnimi napravami, ko pa kmet pripelje 10 kubikov gnojnice in jo polije naokrog. Le zakaj je vode oporečna pri teh standardih?
SEJBOBOL
29. 07. 2016 14.12
+1
Zih ni nihče kriv , KRIVCEV NI le pokemoni obstajajo ..... :)
andrmark
29. 07. 2016 13.51
+10
V MARIBORU na Ruški cesti 57 ima skoraj ves blok že dobrih 14 dni zgoraj omenjene probleme. Tako, da je skrajni čas, da raziščete kaj se v resnici dogaja
mallonge
29. 07. 2016 13.23
+11
ta nacionalni inštitut za javno zdravje je navadna koristolovsko brezvezna institucija. Ugotavljajo biološko oporečnost klorirane vode. nato pa z anketo ugotovijo, da je bila voda oporečna, ko kloriranje ni delovalo. Ja to je ugotovitev za poviico pri plači.
Bagat
29. 07. 2016 13.04
+14
Polovico Maribora je podriskanega, pa nič ne pišete?
proofreader
29. 07. 2016 13.09
+9