Slovenija

Pikalo: Če bi bila pravica do financiranja pridobljena, bi proračun eksplodiral

Ljubljana, 06. 06. 2019 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je potrdila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in ga pošilja v sprejem DZ. "Zdi se mi pomembno, da vsakemu učencu, ne glede na to, ali v hodi v javno ali zasebno šolo, financiramo tisti del, ki ga od njega zahtevamo - to je obvezni del izobrazbe," pravi minister Pikalo in poudarja, da pri tem ne gre za omejevanje zasebnih pobud.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Financiranje zasebnih šol
    02:58
    Iz 24UR: Financiranje zasebnih šol
  • Iz 24UR: Podpora novele v DZ
    01:43
    Iz 24UR: Podpora novele v DZ
  • Minister Pikalo o financiranju šolstva
    09:46
    Minister Pikalo o financiranju šolstva

Ustavno sodišče je konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja neustaven, ker je po njem javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran le 85-odstotno. Državnemu zboru je zato naložilo, naj v enem letu neustavnost odpravi, tako da bo javni program v zasebnih šolah financiran v enaki višini kot v javnih osnovnih šolah, to je 100-odstotno.

Predlog novele, ki ga je danes potrdila vlada, naj bi po dosedanji razlagi določal, da bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa (jutranje varstvo, podaljšano bivanje ipd.) pa ne bi več financirala. Še naprej enako kot do zdaj ne bi financirala nadstandardnega programa. Vse navedeno bi veljalo za generacije otrok, vpisane po šolskem letu 2019/2020, medtem ko bi za trenutno vpisane in tiste, ki bodo vpisani v naslednjem šolskem letu, veljalo 100-odstotno financiranje obveznega in 85-odstotno financiranje razširjenega dela javnega programa.

šolstvo
šolstvo FOTO: Dreamstime

Zasebne šole pa ob tem opozarjajo, da je predlog neustaven, saj da jim bo financiranje z zdajšnjih 85-odstotkov v celoti gledano zmanjšal na okoli 65-odstotkov.

Pikalo: Pravica do financiranja ni pridobljena. Če bi bila, bi državni proračun lahko eksplodiral

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer so pripravili novelo, pa zatrjujejo, da ta sledi odločbi ustavnega sodišča. Prepričani so namreč, da je ustavno sodišče v njej določilo, da je država dolžna financirati le obvezni del javnega programa.

Minister Jernej Pikalo je na tiskovni konferenci povedal, da se vsi že dlje časa trudijo rešiti ustavno odločbo. Njihov predlog, ki ga je potrdila vlada, gre po njegovih besedah v smeri tistega, kar so razbrali iz odločbe ustavnega sodišča, to je financiranje obveznega dela programa v 100 odstotkih. "Je pa potem naprej vprašanje, kaj se zgodi z razširjenim delom programa. Glede na to, da zakon o osnovni šoli, ki ni napaden zakon v okviru te odločbe, sploh ne opredeljuje razširjenega programa za zasebnike in da je mogoče javno veljavnost zasebnega programa pridobiti tudi brez opredelitve razširjenega programa, mi pač menimo, da zaradi tega razširjen program ni upravičen do financiranja v zasebnih osnovnih šolah."

Kot pravi, v omenjenem zakonu uvajajo tudi nekaj drugih zadev, kar se tiče financiranja zasebnih šol. "Poskušamo urediti pogoje, kdaj sploh pride do financiranja zasebnih šol. Pri tem je treba poudariti, da ne gre za omejevanje zasebne pobude, ta mora biti in prav je, da je. Z njo kot tako ni nič narobe, se pa vsaka država posebej odloča, do katere mere bo zasebno pobudo financirala in pod kakšnimi vstopnimi pogoji. Kar vlada s tem zakonom predlaga, je 100-odstotno financiranje obveznega minimuma ter nefinanciranje razširjenega programa za zasebnike. Za javne osnovne šole je v zakonu o osnovni šoli opredeljen tako obvezni kot tudi razširjeni program. Medtem ko je za zasebnike opredeljen nekoliko drugačen obvezni program, razširjeni program pa ne."

Razširjen program ni upravičen do financiranja v zasebnih osnovnih šolah, pravi Pikalo.
Razširjen program ni upravičen do financiranja v zasebnih osnovnih šolah, pravi Pikalo. FOTO: POP TV

Pikalo je potrdil, da so kar dosti poslušali kritike v preteklih mesecih in spremenili nekatere dikcije, kar je vlada tudi sprejela. "Nanašajo se na število obveznih predmetov, šli smo na vsebino – zasebni programi OŠ morajo pokriti vso vsebino predmetov, ki so v javnih šolah –, šli smo tudi na to, kdaj nekdo sploh pridobi financiranje, torej ko ima dva oddelka ... itd ./../ Z vidika kvalitete uvajamo tudi to, da bo za nove zasebne programe odslej, tako kot za tuje šole pri nas, tekel stalen postopek evalviranja, v katerem bo zavod za šolstvo kot pristojni organ izvajal evalviranje po razredih in na koncu izdal evalvacijo. Sedaj je namreč veljalo, da je šel nek zasebni program skozi sito strokovnega sveta in ni imel tega spremljanja. Zdaj ga uvajamo zgolj iz vidika zagotavljanja kakovosti."

Glede ostalih kritik pa še: "Velikokrat smo slišali, da bo z nefinanciranjem razširjenega programa prišlo do tega, da ti učenci ne bodo dobili popolne izobrazbe. To seveda nikakor ni res, ker doseganje ciljev v vzgoji in izobraževanju ne more biti in ni povezano samo s polnim financiranjem razširjenega programa. Je še marsikaj drugega, kar prispeva k temu, da so cilji doseženi."

"Pravica do financiranja ni pridobljena pravica, ker če bi bilo tako, bi državni proračun lahko eksplodiral. Pa ne zaradi šolstva, ampak zaradi vseh drugih stvari," je ponazoril. "Zdi se mi izjemno pomembno, da vsakemu učencu, ne glede na to, ali hodi v javno ali zasebno šolo, financiramo tisti del, ki ga od njega zahtevamo – to je obvezni del izobrazbe."

Kaj pravijo koalicijski partnerji?

Koalicija naj bi pred potrjevanjem na vladi predlog novele načeloma uskladila, kljub temu pa imajo v SMC in DeSUS še nekatere pomisleke. V DeSUS opozarjajo, da novela ne sme poslabšati obstoječih pravic financiranja zasebnega šolstva, v SMC pa bodo pozorni predvsem na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Premier Marjan Šarec je v sredo na vprašanje, ali je zadovoljen s predlogom, odgovoril le z besedami, da je pomembno, da uresničijo odločbo ustavnega sodišča. Pri tem se ni konkretno izrekel, ali predlog tudi dejansko uresničuje odločbo.

V opozicijskih SDS in NSi so prepričani, da je novela protiustavna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
26. 07. 2019 07.56
Spoštovani gospod J. Pikalo. Ni potrebno odkrivati tople vode, da vam lahko izplačajo kupček cekinov. Ta topla voda je bila 'izumljena' že okoli leta osemdeset, ko smo natančno določili kaj je obvezni in kaj razširjen program ter kako se to financira. Tudi se nismo toliko kregali in ni bilo slabe volje do plafona kot je sedaj. A nekaj se mora delati in omogočiti delo tudi drugim, pa čeprav se preklada papirje iz enega kupa na drugega. #delučastinoblast
morituri
15. 07. 2019 10.37
+0
Kot je rekel ustavni sodnik Krivic, Pikalo je pobalin in pobalinsko je potem tudi takšno odločanje. Amen!!!!!!!!
mali.mato
07. 06. 2019 14.13
+6
Tega zakona Ustavno sodišče ne bo pustilo uveljaviti. Ideološki boj ministra Pikala. SD je uničil vojsko, centre za socialno delo, šolstvo,... Le kdo to voli?
lukeeeeeec
07. 06. 2019 14.22
+1
to so volilci iz kvote BOŠTJANA VIdemška.
lukeeeeeec
07. 06. 2019 14.22
-1
to so volilci iz kvote BOŠTJANA VIdemška.
morituri
15. 07. 2019 10.38
+1
jodr
07. 06. 2019 13.36
+7
Pikalo, proračun bo eksplodiral zaradi javnega sektorja in migrantov....
jodr
07. 06. 2019 13.40
+4
Ogromno levih komentatorjev; javni sektor dela ob petkih samo do enih!
morituri
15. 07. 2019 10.39
+1
Pikalo, 300.000 €????? Se ti meša???????
optimistikus
07. 06. 2019 12.56
-2
Kdor hoče zasebno šolo naj si jo financira, poglejte samo kaj se dogaja z zdravstvom, čim so se pojavili zasebniki hočejo javno uničiti, v šolstvu se bo zgodilo isto če bo šlo tako naprej, samo pohlep po denarju.
piko2263
07. 06. 2019 14.11
+1
kakšnen ersteklaseidiot si ti. Daj razmišljaj malo?!!
biggbrader
07. 06. 2019 12.38
-1
Zanimivo, kaj sta ponudila cerkveni Serpentinšek in šolani politik, v zameno ustavnemu sodišču. Verjetno sta malo testirala teren pozabljivih Slovencev. Res sta uboga na umu, ne moreš drugega reči takim provokacijam.
womanwndr
07. 06. 2019 12.15
+11
Vlada RS je ignorirala mnenje Službe Vlade RS za zakonodajo, ki opozarja, da predlagana sprememba pobudnike, ki so uspeli na ustavnem sodišču, postavlja v slabši pravni položaj, kot so ga imeli ob vložitvi pobude. Prav tako pa strokovna služba meni, da predvidena ureditev vse zasebne šole postavlja v pravno neenak položaj, za kar ni navedenega nobenega pravno utemeljenega razloga. Torej levaki, samo zfrkavate in zapravljate naš skupen denar za nove in nove postopke.
ArkaMast
07. 06. 2019 11.36
+6
Bog je duhovna stvar. Ne-materialna. Tudi custva so zelo zelo resnicna in mocna stvar, pa jih kljub vsemu ne mores prijeti, otipati. Gre za stanje duha. In ta stvar ima neskoncno sirino, velikost. .... neskoncna ljubezen, moc, ... ampak hocem povedati to, da vse kar je v zvezi z denarjem je v nasprotju z Bogom. Je ze Jezus povedal. .... In za to teh cerkvenih sol ne razumem, zakaj se tako ženejo za denarjem. Niso v skladu u njihovim lastno ideologijo. Zal. Sem veren, za to njihove zahteve po financiranju ne podpiram.
Malinha
07. 06. 2019 11.43
-3
Eden najbolj preciznih filozofov, ki spada med ideologe, "ne-materialiste", Hegel, je zapisal: "Duh je kost."
womanwndr
07. 06. 2019 11.45
+1
Gre za pravico vseh otrok, da so enako financirani za obvezno izobraževanje. Ena sama šola je katoliška, druge imajo drugačne pedagoške metode - montessori, waldorf in še par. Vse specifične predmete že zdaj in jih bodo v vsakem primeru plačevali starši. Gre se za podaljšano bivanje, ki ga potrebuje večina otrok, je nujen pogoj za ustanovitev šole, pa naj zdaj ne bi bilo financiran?
ivan res grozni
07. 06. 2019 11.57
+0
Neskončna ljubezen, moč, ... Očitno se šalite. Verni ljudje so med najbolj nestrpnimi na planetu. Intervjuval sem deset katoliških vernikov in vsi so bili proti džamiji v Sloveniji in deset ateistov in nobenega med njimi ne bi motila. Spomnite se izjave nadškofa Rodeta, da si ne more predstavljati, da bi lepo Slovenijo kazil minaret. Če ne bi bilo ver, bi odpadla vsaj polovica vojn in tiste, ki bi ostale, bi bile manj krvave. Sam sem ateist, se pa čudim, kako katoliška cerkev ne sprevidi, da, če bo ostalo po starem, da bodo imele enako pravico do financiranja bodoče muslimanske šole.
ivan res grozni
07. 06. 2019 12.01
+0
Sam bi ustanovil privatno podjetje in zahteval od države, da mi ga financira. Ali nimajo otroci mojih delavcev pravice, da imajo njihovi starši, zaposlitev?
biggbrader
07. 06. 2019 12.41
-2
Primerjaj vrhovnega vodjo rimokatoliške (ki miroljubno obiskuje vsa ljudstva sveta) cerkve in vrhovnega vodjo muslimanske cerkve in ti bo vse jasno. Mislim, tebi bolj težko.
potato36
08. 06. 2019 19.00
+0
zakaj mešate zdaj vero v to temo? ker nima nobene veze s financiranjem šolanja...
womanwndr
07. 06. 2019 11.11
+3
Ideološki opranoglavci. Zasebne šole so cenejše od državnih, ker zasebnik plača stavbo in opremo.Podaljšano bivanje, jutranje varstvo in pomoč otrokom s posebnimi potrebami zdaj niso obvezna vsebina? Potem jo ne financiraj niti državnim šolam! Sploh so pa vse navedene šole javne.
ROMELS
07. 06. 2019 11.15
+2
Ne samo stavbe, ampak celotno infrastrukturo, osnovna sredstva, drobni inventar, itd,itd............ pa še mastne plače po vrhu.
Malinha
07. 06. 2019 11.28
-5
'woman'; tvoj teorem torej sloni na ideji, da je kapitalizem na sploh boljši, cenejši, prijaznejši za celotno človeško prebivalstvo. Odlično ! Tvoj teorem sloni verjetno tudi na branju Leibniza, ki je rekel, da je ta svet najboljši vseh možnih svetov, skratka, zakaj bi silili v raj, če je pa že tu perfektno. Samo, pojavlja se vprašanje: zakaj ste svečkarji tako omejeni in absolutno nasprotje perfektnosti, če je pa tu vse perfektno?
ROMELS
07. 06. 2019 11.33
-1
Liebniz je ugotovil, da je to edina izbira. Če bi bilo več možnosti tega ne bi nikoli rekel.
zibertmi
07. 06. 2019 11.40
+3
po vaših logikah je najbolje odpret svoj sp ali pa d.o.o država ti bo pa tvoj posel financirala.praktično ni kaj tebi bo pa za kak samostojni projekt v šoli ali pa v kakem društvu ostal še dobiček ,če boš zanj zahteval plačilo od uporabnikov.nazadnje boš pa kot podjetnik vse skupaj dal še v račun za stroške.tak kapitalist bi bil vsak
Malinha
07. 06. 2019 11.40
-1
"Edina izbira". "Več možnosti." Definiraj. Kakor tudi napiši kako je Leibniz prišel do te ugotovitve.
womanwndr
07. 06. 2019 11.51
+1
Miška - po domače - tvoj teorem sloni na izkoriščanju ustvarjalnih, delovnih ljudi, ki podpirajo lenuhe in primitivne spranoglavce. Nikoli bral Tolstoja?
womanwndr
07. 06. 2019 11.55
+3
Prvič: šola ni profitna dejavnost. Drugič: najboljša rešitev je podjetnikom za javne storitve dat koncesijo, če so dobri preživijo, sicer ne. Tretjič: imamo šit zdravstvo, pa še druge inštitucije, ki so državne, na njih parazitirajo takozvani podjetniki, ki jih omenjaš.
Malinha
07. 06. 2019 11.59
-1
Tolstoja sem ob branju skoraj vrgel skozi okno, imam pa zato doma vsa dela Dostojevskega; nikoli bral Velikega Inkvizitorja?
Malinha
07. 06. 2019 12.01
+2
Drugič: dandanes šola JE profitna organizacija. Oz. od takrat, ko je univerza 'padla' v Lacanov diskurz Univerze.
ivan res grozni
07. 06. 2019 12.05
+3
Zakaj potem ne bi, po vaši logiki, ustanovili zasebno podjete, od države pa zahtevali plače za svoje delavce? Ali ne bi bilo to cenejše za državo, saj bi sam zgradil tovarno? Javne šole prazne, zasebne pa financirati, čeprav učijo v njih pravljice in ne priznavajo Darwina in razvoja. Kako lahko priznamo tako izobrazbo?
ivan res grozni
07. 06. 2019 12.07
-2
Kje ste pobrali mastne plače? Poklicne in strokovne šole dihajo na škrge, ker ne dobijo inženirjev za poučevanje stroke. Njihove plače so v šolstvu do 40 % nižje kot jih imajo ti v gospodarstvu.
prašek
07. 06. 2019 11.08
-1
Od desnosučnih gurujev komentiranja bi rad izvedel samo eno stvar : kako razlikujemo javno od zasebnega !!!!!!! ☺☺☺
vinogradnik33
07. 06. 2019 11.34
+1
Prašek , na ta odgovor boš pa čakal , če boš sploh dočakal , ker ga morajo predebatirati na najvišjem nivoju , da lahko potem guruji komentiranja to povedo !
womanwndr
07. 06. 2019 11.56
-2
Razlikujemo le zasebno od državnega. Javno je oboje :)
mali.mato
07. 06. 2019 12.23
-1
preščk, mešaš jabolke in hruške. Javno je lahko zasebno ali državno.
biggbrader
07. 06. 2019 12.43
+1
Enostavno kot prašek. V javne ustanove hodite v službe, v zasebnih pa je treba tudi delati.
jodr
07. 06. 2019 13.38
-3
ArkaMast
07. 06. 2019 11.00
+8
Enostavno. RKC je povzrocila milijonski puf drzavi. Afere z pedofili, lastninjenje gozdov, neplacevanje davkov. In na koncu se ideolosko zgresena poanta ... krscanstvo in neoliberalizem (davcne olajsave bogatim in zaostrovanje situacije skromnim)
womanwndr
07. 06. 2019 11.58
+8
mali.mato
07. 06. 2019 10.30
-2
Ta zakon bo US tudi zavrnilo.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 10.37
+2
mali.mato: Seveda ga ne bo, ker je točno tak, kot se predvideva.... po črki zakona :)
mali.mato
07. 06. 2019 10.23
+0
Če bi 100% financirali obvezni program in jutranje ter popoldansko varstvo, bi to državo stalo dodatnih 300.000 € letno. Za višje plače v JS ni bilo problema najti dodatnih 300 milijonov....... Tu se gre le za zatiranje zasebne ponudbe.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 10.25
+10
mali.mato: Ne piskaj, imaš javne šole, če si privatne ne moreš privoščit.
santamaura
07. 06. 2019 10.21
-2
Pravi Pikalo - Javni šolski sistem imamo odličen - A ja - Za koga - Za delodajalce iz tujine, ki dobijo odlično izobraženo in poceni delovno silo. Doma ostanejo le podpovprečni filozofi, politiki in ostali mešalci megle, ki v tujini nimajo kaj iskati, ker nimajo nobene vrednosti - Šolski sistem bo odličen tedaj, ko bo država stabilna in odvisna od lasnega znanja, ne pa od miloščine in plesnivih sendvičev, ki nam jih dajejo tuji gospodarji, da smo tiho, ker pridno delamo in imamo kaj za jesti
mali.mato
07. 06. 2019 10.15
-2
Ideološki boj ministra iz vrst SD.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 10.20
+8
mali.mato: Sploh ne, minister bo izpolnil tisto, kar mu je sodišče naložilo. Noben ideološki boj ni to. Katoliške šole še vedno ostajajo odprte, samo malo bolj pravično bodo financirane, torej samo tisti del v celoti, ki ga država zahteva od njih, vse ostalo si bodo starši plačevali pač sami, tako kot se za privat šole spodobi.
wolfterier
07. 06. 2019 09.51
+2
Tale Pikalo je pa tak,kot da je včeraj prišel iz Moskve.Še kolhoze in sovhoze naj ustanovi,pa smo spet tam,kjer ni muh !!!
SDS_je_poden
07. 06. 2019 09.52
+4
wolfterier
07. 06. 2019 16.42
+1
Med tednom ne pijem,tamburaš. Je pa res,kar sem napisal !
227122
07. 06. 2019 09.51
+5
Eksplodiral bo zaradi zapravljanja vlade in DZ. Častili smo "Tri morja", ker nas nikjer več ne šmirklajo in se moramo na tak način prilizovati, učinka pa ne bo nobenega. Za naše ustanove v zdravstvu, šolstvu, vrtcih in drugje pa se gleda na vsak cent. Državljane lupijo na vsakem koraku, pa nikoli ni dovolj. Tudi če bi imeli 50 milijard, bi bilo še vedno premalo!
Zbujen
07. 06. 2019 09.56
+5
Pa še milijoni gredo za razne NVO, ki delujejo na robu (ali že čez) legalnost, nujno pa potrebujejo promocijski material za pranje možganov naših šolarjev.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 09.31
+8
Se pravi, so pobudniki ustavne presoje zakona o financiranju šol dobili po buči oz. bodo sedaj na slabšem, ker država bo 100% financirala samo učni program, nič več pa jutranjega varstva, nič več popoldanskega varstva.... skratka pobudniki presoje bodo na slabšem. Tako pač je, če preveč jezik steguješ, jih fašeš po betici.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 09.32
+2
Dragi starši, odprite zasebne mošničke, na zasebnih šolah bo treba plačevati vse, kar vam je država do sedaj financirala. Kar je prav, ker konec koncev ste na zasebnih šolah.
prašek
07. 06. 2019 08.30
-1
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
07. 06. 2019 08.31
+1
Od desnosučnih gurujev komentiranja bi rad izvedel samo eno stvar : kako razlikujemo javno od zasebnega !!!!!!!
Malinha
07. 06. 2019 08.58
-2
Medo, dobro jutro, dober dan. Včeraj sem pri svečkarjih opazil, da je pač konec volitev in da so se v svojih intelektualnih sferah premaknili iz te točke in se modernizirali: posegli so po staroverskih spisih. Prevladujejo debate na temeljih Einsteinove kozmološke konstante o stvarjenju ali je Bog prej ustvaril vesolje ali najprej sebe, ali je pač hudič ustvaril Boga in ta potem stvarstvo itd itd itd. Sam sem bolj mnenja, da je takšnega Boga - tako slabega - ustvaril hudič, Bog je pa potem mislil, da.. itd itd. Odgovor na tvoje vprašanje je torej tak: hudič je ustvaril Boga zasebno, zase, in za javno. Evo.
SDS_je_poden
07. 06. 2019 09.37
+3
missasolemnis: Bog ne obstaja, ne v materijalnem ne v duhovnem stanju in to predvsem zaradi zakonov fizike. Pred velikim pokom ni bilo ne časa, ne prostora v katerem bi to mistično bitje obstajalo, torej bi načeloma lahko obstajal šele od velikega poka dalje. Kot drugo biblija uči, da je bog ustvaril človeka po svoji podobi, kar pomeni da tu ne gre za neko vsemogočno bitje ali energijo, ker človek je na planetu Zemlja prisoten šele zadnjih nekaj milijonov let torej niti ni mogel ustvariti zemlje in nebes, tako kot flancajo v tisti knjigi. Skratka verske dogme padajo ena za drugo, ker so to bolj kot ne samo pravljice za odrasle.
jg57
07. 06. 2019 09.47
+0
kdo pa je prižgal "vžigalno vrvico", da je počilo ?
staridida
07. 06. 2019 09.51
+1
Pri javnem vsi kradejo-pri zasebnem samo eden...
SDS_je_poden
07. 06. 2019 09.53
+0
jg57: Nobene vžigalne vrvice ni bilo, ne vem zakaj desničarji vse vzamete tako dobesedno.
wolfterier
07. 06. 2019 09.53
-1
A veliki pok je pa nastal kar sam od sebe,iz nič,tamburaš...
jg57
07. 06. 2019 10.24
-1
Vprašanja, dvomi in prepričanja niso nič novega, vse to se poraja odkar obstaja človeštvo. Psalmist je že pred 5000 leti okrcal svoje ljudstvo in zapisal: "Ta, ki je napravil uho, naj bi ne slišal? Ta, ki je naredil oko, naj bi ne videl?". Vprašanje je relevantno tudi danes, a ne?
SDS_je_poden
07. 06. 2019 10.32
+3
jg57: Evo to ja, zanašanje na psalme stare 5000 let ali koliko že....To je bistvo današnjega sveta. Lej, mene ne moti, če si veren, samo ne mi verskih sestavkov butat v znanost, ker tu ni primerjave. Eno so besedila, napisala nekaj 1000 let nazaj, drugo so pa znanstvena dognanja sodobnega časa. Samo vesolje je kompleksno za razumet, sploh ko se enkrat spustiš v subatomarne (kvantne) vode. Če pa že začneš malo razmišljati o samem vesolju.... njegovi veličini, lepotah in grozotah, ki se v njem odvijajo.... postaneš ponižen in srečen, da sploh obstajaš in da imaš priložnost opazovati to veličastno strukturo.
womanwndr
07. 06. 2019 11.15
-1
Razlikujemo državno od zasebnega. Vse obstoječe šole so javne.
Malinha
07. 06. 2019 11.20
+2
'ProtiSDSu'; vsekakor, pisal sem ironično, sarkastično. Od vseh sodobnih kozmologov imam najraje Lawrence Kraussa, ne pristajam pa na teorije vzporednih vesolj, ker se mi zde čista traparija. Vidim pa, da se ti je pridružil kozmolog brez kozmosa dr. 'jg57'. Njemu sem že davno od tega čestital, ker bere Nostradamusa skozi historični materializem. :)
wolfterier
07. 06. 2019 16.44
+1
Ne vem,od kod ti ideja,da sem pijandura,a se ti vrti v glavi,ko bereš moje komentarje,tamburaš...
vranavrani
07. 06. 2019 17.20
To mora vedeti minister Pikalo, ko že izbira, kje bo financiral javni šolski program.
jg57
07. 06. 2019 08.29
-1
Kolikor jaz razumem so privatne šole za državo bistveno cenejše od javnih, saj mora celotno infrastruktura zagotavljati privatnik. Res ne razumem zakaj se politiki tako upirajo temu ?
womanwndr
07. 06. 2019 11.18
-1
Res je, itak da naslov članka leže. Država želi izključni nadzor nad pranjem možganov in nadzor nad izvajalci vseh del, ki oskrbujejo šole.