Slovenija

Za najslabše plačane javne uslužbence vendarle nekaj več denarja, a vsi problemi niso rešeni

Ljubljana, 27. 07. 2017 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so podpisovali anekse h kolektivnim pogodbam, s katerimi bo realiziran dogovor o odpravi plačnih anomalij. Za zdaj podpisov še ni dovolj. Za plačno skupino J namenjajo 26,6 milijona evrov za popravek plač.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so popoldne podpisovali anekse h kolektivnim pogodbam, s katerimi bo realiziran dogovor o odpravi plačnih anomalij. Za uveljavitev aneksa h krovni kolektivni pogodbi sindikalnih podpisov zaenkrat še ni dovolj, a imajo sindikati čas za podpis do 18. avgusta, tako da bo kvorum po napovedih dosežen.

Štrukelj se zaveda, da je vprašanje tistih, ki so pod minimalno plačo, ostalo odprto.
Štrukelj se zaveda, da je vprašanje tistih, ki so pod minimalno plačo, ostalo odprto. FOTO: 24UR

Poleg krovne kolektivne pogodbe za javni sektor so vlada in sindikati danes podpisovali tudi anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Dogovorjena odprava plačnih anomalij se namreč pri večini poklicev uveljavlja z aneksi h kolektivnim pogodbam, za javne agencije in vojsko pa z uredbo.

Obe uredbi - o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede - sta bili uvrščeni na današnjo sejo vlade. Predvideno pa je, da bosta po 18. avgustu skupaj z aneksi objavljeni v uradnem listu.

Za uveljavitev dogovorjenega je ključno, koliko sindikatov bo pristopilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, saj za to kolektivno pogodbo za razliko od kolektivnih pogodb dejavnosti velja kvorum. Podpise mora prispevati večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, torej 22 od 41. Doslej pa jih je 19.

Tako minister za javno upravo Boris Koprivnikar, kot vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta izpostavila, da v tej prvi fazi popravljajo uvrstitve delovnih mest do vključno 26. plačnega razreda in tudi pooblaščenih uradnih oseb. Koprivnikar je tako izpostavil, da so v skladu z dano zavezo najprej reševali probleme tistih delavcev v javnem sektorju, ki so najnižje plačani.

Izrazil je zadovoljstvo, da samo za plačno skupino J namenjajo 26,6 milijona evrov za popravek plač in da ta dogovor dejansko prek 60.000 javnim uslužbencem prinaša višje uvrstitve. Tudi Štrukelj je izpostavil dogovor za plačno skupino J, ki po njegovih besedah omogoča, da se bodo pomembnemu delu slabo plačanim zaposlenim na nek način izboljšale plače.

"Žal ne drži, da smo vsem najslabše plačanim v javnem sektorju izboljšali plače. Vprašanje tistih, ki so pod minimalno plačo, je ostalo v teh pogajanjih odprto," je ob tem opozoril in poudaril, da je to vprašanje, ki ga bo treba v prihodnosti definitivno resno nasloviti in iskati rešitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
28. 07. 2017 15.16
SAJ se zna koliko denarja je potrebno "zaslužiti" za preživetje. O povišici minimalne plače PA JE SRAMOTNO govoriti, ker s to povišico lahko kupiš 2X po 2 kg kruha in s tem je konec. Včasih je bilo pravilo, da naj bi bile plače maximalno 1:9 kakše so v konstruktivnosti dandanes štorije-niti da se obremenjujemo, ker NI vredno govoriti zato ker srednjega sloja NI več imamo revne in bogate pred 25 leti pa smo bili pri debelini denarnicf VSI ENAKI -toliko v razmislek in "za Hudiča ali Vraga saj po dežju mora zasijati tudi sonce" !!!!
BroNo1
28. 07. 2017 17.34
Pa pomnoži x 12 pa je nekaj. Saj poznaš tisto, kdor z malim ni zadovoljen...
ecnarf
28. 07. 2017 15.12
Tile vodilni sindikalisti samo lapajo že 25 let in vlečejo prevelike plače ,učinka pa nobenega,mi gre kar na ko...nje ko zagledam te veleumneže, enako velja za večne politkarje .Zamenjat vse po vrsti z takimi ki še niso bili na položajih.
mackon08
27. 07. 2017 17.59
+4
Vsi so ena navadna banda, minimalna plača bi morala biti kot startna osnova, potem pa vsi dodatki od delavne dobe in tako naprej, ne glede javna služba ali pa privat. Se pravi 615 Euro + vsi dodatki. Pa anomalija brez primere v Evropi, minimalna plača ne glede na št. delovnih dni, do kraja zblojeno. Najbolje plačani mesec za tiste z minimalno plačo je mesec februar. Urna postavka se spreminja vsak mesec glede koliko dni ima mesec. V normalni državi je urna šostavka enaka, koliko ur delaš toliko imaš plačano.
zibertmi
27. 07. 2017 18.47
minimalno plačo dobijo najmanj plačani ljudje s pomočjo države.in tudi z napredovanjem ne dobijo nič več samo država manj doplača do minimalne plače
mackon08
27. 07. 2017 19.24
-1
Itak je isto, oni so državni uslužbenci in vseeno je če država doplača do minimalne plače ali pa dobijo v osnovi minimalno plačo, vse gre iz istega žepa.
masni
27. 07. 2017 17.57
+3
Štrukelček,Kučana pokliči pa bodo plače jutri odobrene,pa saj sta v sorodu.
jonbonslon
27. 07. 2017 17.31
+6
g,štrukelj,ob petkih 80%vaših članov ni v službi!
masni
27. 07. 2017 17.55
+5
server
27. 07. 2017 17.24
-2
Aha, ostali šalabajzerji, ki imamo malo višje plače, bomo ostali na istem! Še par takihle dogovorov, pa bo magister pri plači izenačen z medicinsko sestro...
medo90
27. 07. 2017 17.23
+8
poln k..... imam teh javih parazitov. Imajo trg dela in naj gredo v gospodarstvo. Da vidimo njihovo sposobnost in delovno vnemo. V gospodarstvu nihče ne štrajka veliko jih tudi živeti ne more pa vseeno delajo in plačujejo davke za lenuhe.
tedoVV2HCmedo
27. 07. 2017 17.20
+4
Zdaj bodo šli stavkat tisti, ki imajo za par % večjo plačo od tistih z najmanjšo plačo. Rekli bodo, da je razlika v plači dosti manjša kot razlika v zahtevnosti dela. Zagotovo se jih bo naša retardirana oblast usmilila, potem bodo pa šli stavkati tisti na naslednji stopnji in tako naprej vse do tistih z največjimi plačami. Potem bodo spet stavkale čistilke in tako naprej, stalno gre vse rutinirano.