Slovenija

FOTO: Zaradi močnih nalivov zalilo kleti in garaže, gasilci imajo še vedno polne roke dela

Ljubljana, 06. 11. 2016 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Še so možni močnejši nalivi, pravijo vremenoslovci. Reke v zahodni in osrednji Sloveniji ne morejo več sprejemati dodatne vode, zato lahko pride do dodatnih poplavljanj. O zalitih kleteh poročajo iz Slovenj Gradca, Kamnika, Kobarida, Sežane, pri Tolminu je veter odkril streho gospodarskega objekta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po deževni noči
    02:16
    Iz 24UR: Po deževni noči
  • Iz 24UR: Močno deževje in porast rek
    02:00
    Iz 24UR: Močno deževje in porast rek

Reke na zahodu države imajo večinoma ustaljene pretoke, a do sredine noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo. V drugem delu noči pričakujemo poraste predvsem manjših rek v osrednjem in vzhodnem delu države. Ponovno lahko prične naraščati tudi reka Kolpa. Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki in Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Reka Vipava v svojem celotnem toku postopno upada, a še presega opozorilne vrednosti.

Padavine na zahodu in jugozahodu države so povzročile močan odtok rek, zlasti manjših rek in hudournikov, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi. Količina padavin je bila največja na severozahodu. Bovec je do sedaj prejel že več kot 320 litrov dežja na kvadratni meter, Vogel pa celo več kot 435 litrov na kvadratni meter. V Idriji so beležili 240 litrov padavin na kvadratni meter. 

Kot je pojasnil hidrolog Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar, so to padavine, ki že sodijo med izredne pojave. Posledično se je vodnatost rek na tem območju preko noči močno povečala. Nekatere reke, zlasti Idrijca z njenimi pritoki in Vipava, so poplavile, močno so narasle tudi ostale reke v zgornjem Posočju. 

Še so mogoči močnejši nalivi

Vse do večera se obetajo ponovne padavine v obliki močnejših nalivov. Ker reke v zahodni in osrednji Sloveniji ne morejo več sprejeti dodatne vode, pa lahko tu pride do dodatnih poplavljanj. Tako lahko dodatno narastejo reke, ki so že poplavile, predvsem pa manjši vodotoki in hudourniki predvsem na območju škofjeloškega ter idrijsko-cerkljanskega hribovja, na območju Bohinja ter tudi v Posavju in na Gorjancih. Do večera na Arsu pričakujejo lokalno tudi preko 60 ali 70 litrov na kvadratni meter, ob močnejših nalivih lahko tudi več.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: ARSO
Zgornja fotografija je nastala ob običajnem vodostaju na sotočju Tolminke in Soče, spodaj pa so razvidne trenutne razmere.
Zgornja fotografija je nastala ob običajnem vodostaju na sotočju Tolminke in Soče, spodaj pa so razvidne trenutne razmere. FOTO: Bralec Klemen

Meteorna voda zaliva kleti, veter odkriva strehe

Meteorne vode so zalile več objektov na Idrijskem, nekatere so morali zaščititi z vrečami peska. Za ulico Pot svetega Antona v Idriji je zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci pa so imeli kar nekaj dela tudi zaradi močnega vetra in poškodb na strehah objektov ter zaradi naplavin, podrtih dreves in vejevja na cestišču.

S protipoplavnimi vrečami so tok hudournika preusmerili tudi v Gorenjih Novakih v občini Cerkno, kjer je hudournik ogrožal stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, veter pa je odkril strešno kritino. V Cerknem je voda zalila del strojnice mini hidroelektrarne. V Plavah v občini Kanal pa so gasilci pomagali pri reševanju bagra iz struge reke Soče.

V Čepovanu v novogoriški občini je poplavilo proizvodne prostore lesno predelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili podoben scenarij v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Neurje je nevšečnosti povzročalo tudi drugod po Sloveniji. V Cerkljah na Gorenjskem so meteorne vode in voda iz naraslega potoka zalile več stanovanjskih objektov; gasilci so vodo izčrpali iz 12 objektov. Prav tako so na pomoč pri črpanju vode priskočili v Koroški Beli v občini Jesenice, kjer je zaradi močnega dežja voda tekla v prostore tovarne Acroni.

Neurje je vplivalo tudi na promet na slovenskih cestah. Regionalna cesta Bled-Bohinjska Bistrica je v Bohinjski Bistrici pri bencinskem servisu zaradi poplavljenega cestišča zaprta. Obvoz pa je možen po cesti Jereka-Srednja vas-Ribčev Laz. Popolne zapore cest zaradi poplavljenega cestišča so tudi na cestah Petrina-Mirtoviči v Grivcu, Grgelj-Fara pri Žagi in na LC Blate-Rakitnica.

Na spletni strani Slovenskih železnic pa sporočajo, da je zaradi previsoke vode v Bohinjskem predoru do nadaljnjega prekinjen tudi ves železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi, so še izpostavili.

V Bohinju je težave povzročal narasli potok Savica. Ta je ogrožal objekt v Ukancu, ki so ga zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Na več mestih je bila poplavljena cesta Ribčev Laz-Ukanc, Kamp Danica pa je bil delno poplavljen. Podrta večja drevesa so poškodovala most čez potok Savica. V Ribnem na območju blejske občine pa so zaradi poplavljene ceste pred mostom zaprli most preko Save Bohinjke, prav tako so zaprli cesto med Ribenskim in Bodeškim mostom.

V Bohinju je popoldan veliko težav povzročil tudi močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival strehe. Med drugim je veter v Bohinjski Bistrici dvignil ostrešje na objektu Občine Bohinj, pri čemer so padajoči zidaki ogrožali mimoidoče, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Streha ni v celoti odkrita, je pa poškodovana, je pojasnil poveljnik štaba civilne zaščite Bohinj Dušan Pfeifer.

Veter je odkril streho tudi več drugih stanovanjskih objektov in hlevov, izruval pa je tudi kovinsko ograjo, ki je ogrožala promet. Gasilci so posredovali pri osmih objektih z odkrito streho, ker so se močni sunki vetra pojavili, ko je nastopil mrak, pa veliko občanov verjetno še ne, da imajo poškodovano streho, je pojasnil Pfeifer.

Veter je podrl tudi več dreves, ki so padla na cesto in tudi daljnovod. Posredovali so prostovoljni gasilci Bohinjska Bistrica, Savica-Polje, Gradišče in Češnjica. V akcijah, ki so potekale na približno 20 lokacijah, je sodelovalo okoli 40 gasilcev.

Režijski obrat Občine Bohinj je zaradi povečane motnosti vode na izviru, ki so jo povzročile obilne padavine, izdal ukrep prekuhavanja pitne vode na vodovodnih sistemih Bohinjska Bistrica, Voje in Nomenj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reke na zahodu države imajo večinoma ustaljene pretoke, a do sredine noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo. V drugem delu noči pričakujemo poraste predvsem manjših rek v osrednjem in vzhodnem delu države. Ponovno lahko prične naraščati tudi reka Kolpa. Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki in Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Reka Vipava v svojem celotnem toku postopno upada, a še presega opozorilne vrednosti.

Po podatkih meteorologov nas je zvečer dosegla še fronta z neurji. Opozorilo zaradi naraščanja meteorne vode in hudournikov še velja, saj bodo ponoči sprva še pogoste padavine, ponekod tudi nevihte z močnejšimi nalivi. V severovzhodni Sloveniji bo prehodno zapihal severni veter. Proti jutru bodo padavine slabele.

Do srede noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo, v drugem delu noči pa je pričakovati poraste predvsem manjših rek v vzhodnem delu države. Možna so manjša razlitja ob rekah. Ob močnejših nalivih lahko ponoči porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.

Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki teh rek pa so večinoma ustaljeni, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Kako je bilo ponoči?

Zaradi obilnega deževja v noči na nedeljo so največ nevšečnosti občutili na severnem Primorskem. Od tod namreč prihaja največ poročil o zalivanju objektov in plazovih. Kljub temu večje škode ni bilo. Močneje so naraščale reke v porečju Idrijce.

Na cesti Idrija-Razpotje se je sprožil zemeljski plaz, nanos in podrto drevo pa sta poškodovala osebno vozilo. Nedaleč stran v Srednji Kanomlji se je sprožil plaz za stanovanjsko hišo. Gasilci so prekrili plaz z zaščitno folijo in uredili odtekanje vode, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Narasle vode na vozišču so ponoči presenetile dva voznika osebnih avtomobilov, ki sta na cesti Okroglica-Vogrsko obtičala na vozišču, a so gasilci nato avtomobila odstranili z vozišča.

V Cerknem je voda zalila del strojnice mini hidroelektrarne, gasilci pa so nato v poplavljeni prostor postavili črpalke. V Čepovanu v občini Nova Gorica je poplavilo proizvodne prostore lesno predelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili podoben scenarij v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Intervencije gasilcev zaradi zalitja predvsem pritličnih delov stanovanjskih hiš so bile potrebne še v Dolenji Trebuši, v Podsabotinu v Brdih, v Čepovanu in Prvačini v občini Nova Gorica ter v Renškem Podkraju v občini Renče. V več krajih pa so gasilci s preusmerjanjem meteorne vode preprečili zalivanje objektov.

Sotočje Selške in Poljanske Sore, v Škofji Loki
Sotočje Selške in Poljanske Sore, v Škofji Loki FOTO: Rok Eržen

Težave povzročal tudi veter

Ponoči je sicer tudi pihalo. Zaradi močnega vetra se je tako v Begunjah pri Cerknici podrlo drevo, ki je pri tem padlo preko električnega droga in potrgalo električne vodnike. Zaradi kratkega stika in iskrenja je zagorela trava. V bližini sta se na relaciji Topola pri Begunjah-Cajnarji zaradi močnega vetra podrli smreki. Tudi na cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju sta se preko cestišča in električnih drogov podrli drevesi. Večjih posledic kljub temu ni bilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z današnje tiskovne konference Arso:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšno bo vreme jutri?

Ponoči se bo hladilo, meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov. Jutri bo oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Predvsem ob morju bodo krajša sončna obdobja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 9, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem od 10 do 15 stopinj Celzija.

V torek bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bodo še krajevne padavine. Meja sneženja bo občasno na okoli 500 metri nadmorske višine. V sredo bo suho vreme.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
06. 11. 2016 21.07
-22
zunaj je skoraj 20, vi pa še vedno o snegu? Accuweather, ki je zadel napoved za vikend jutri pravi sončno zjutraj 7, popoldne 12. Mene res zanima kje vi jemlete napovedi???????????????????????
thetech
06. 11. 2016 22.22
+15
Kaj pa je bilo z vremensko napovedjo v tem vikendu narobe? Vse je bilo točno tako kot so napovedovali.. O tem ti poročajo komentatorji spodaj iz vseh koncev Slo..
Neopredeljeni
06. 11. 2016 20.06
-3
Haarp... sem vam pravil da bo sr. ... pa mi niste verjeli
Sistematik
06. 11. 2016 19.10
-7
Pustimo sedaj sever države, samo, da jutri zjutraj ne bo pri novicah kaj slabega za predele Slovenije, kjer so napovedali razlitja.
Sistematik
06. 11. 2016 18.57
-9
Vedno, ko napovedujejo za sever države to in ono, me moti, ker ne določijo do kod točno. Kljub temu, da imajo zelo natančne aparature in bi lahko napovedovali lokacijsko bolj točno, vedno napovejo za severovzhod, ali severozahod. Od kje do kje je eno in drugo ?
kameltrajbar
06. 11. 2016 19.49
+7
..pa še animacijo za vsako dolinico in hribček???...:)
Sistematik
06. 11. 2016 18.48
-11
Meni se zdi, da se Arso z vsemi opozorili spretno zavaruje. Vse ok, Vendar smo ljudje prestrašeni in ni prijetno čakati....Sicer pa bog daj, da se nikoli ne uresniči več leto 2012, sploh za nas na Koroškem...Se mi zdi, da pri vsakem deževanju že na vsako uro preverjam Mežo in Mislinjo. Ko pade prvi sneg je že lažje.
Sistematik
06. 11. 2016 19.00
-12
kvapano, če bi bil zaposlen na 24ur, bi izbrisal tvoj komentar. Očitno še nisi skusil, kako je, ko ti odnese polovico vsega kar si v življenju pridelal. Verjetno nisi tako zelo sledil. 2012 leta niso napovedali, kar se je zgodilo. Pa se je !
thetech
06. 11. 2016 19.10
+14
No ne pretiravaj.. Smo tudi drugi doživeli poplave.. Nauči se smeri neba pa ti bo veliko lažje... Verjemi!
Sistematik
06. 11. 2016 19.14
-11
Kvapano, me vem kaj ti je, sedaj se ne gre za poznavanje strani neba, gre se za to, da je vedno možnost, da vetrovi spremenijo smeri, vedno je kanček možnosti. Absolutno pa ne pišem za to, da bi iskal slabe odgovore.
thetech
06. 11. 2016 19.16
+20
Seveda da gre.. Če rečejo da bo poplavljalo na zahodu pol bo pač na zahodu.. Ob takem deževju pa je pač vsem, ki živimo v hišah malo neprijetno.. Tako je in tako bo!
thetech
06. 11. 2016 18.46
+6
Poročilo iz terena.. Z ter JZ Slovenije sta prejela veliko padavin zato se marsikje reke razlivajo in ponekod poplavljajo..Razlitja so tudi proti notranjost države.... K sreči se je deževje popoldan nekoliko umirilo in posledično so reke pričele upadati.. Upam, da je najhujše za nami in da večje škode ni!
nik500
06. 11. 2016 18.24
-11
Zamudu sem priliko da mi veter spuca računalnik :-(
den456
06. 11. 2016 19.31
+16
KVADEJ
06. 11. 2016 17.45
+6
Ni kj zimska oprema se prpravla ( douge gate pa ornk bunda)
kameltrajbar
06. 11. 2016 19.33
+2
sherlock2
06. 11. 2016 17.40
-20
tokrat arsovce res dobro vozi :-)
thetech
06. 11. 2016 18.05
+33
Z napovedjo so bili kar točni, tako da je tvoj komentar popolnoma brezpredmeten..
Vogtar Ogt
06. 11. 2016 18.49
+11
Kaj pa naj bi jih vozilo? Tule pri nas je trenutno precej polomljenega drevja, Sava je čez polovico edino normalne ceste, ki povezuje 5.000 ljudi s civilizacijo. Pada pa še vedno....
Matjaz_C
06. 11. 2016 17.12
-26
Zdaj so druge regije na vrsti. Štajerska in Koroška sta izpadli. Poleti smo dvakrat fasali zdaj naj drugi.
Fischerpro
06. 11. 2016 17.27
+39
Kakšen človek si, da lahko drugim privoščiš kaj takega. Nobenemu se ne privošči katastrof.
Matjaz_C
06. 11. 2016 17.44
-7
Saj jim ne. Ko smo pa Štajerci in Korošci dobili katastrofe, pa ni bilo takšnjih komentarjev.
Fischerpro
06. 11. 2016 18.05
+26
Verjemi, da take poplave ko SMO Štajerci in Korošci dobili 5. novembra 2012, nam nobeden ni privoščil, z različnih koncev Slovenije so nam prišli pomagat, komentirat niti ni bilo časa. Tak mali ko smo, pa ja moramo držat skupaj. No lepo, da nobenemu ne privoščiš tega.
Sistematik
06. 11. 2016 18.50
+5
Mislinja in Meža sta v strugi in to zmerno nizko....super !
VSEZNALECno1
06. 11. 2016 16.28
+1
a bo veter odpihnil vlado, dež odplaknil kakšno ministrcov kanalizacijo........ če bo pol me zanima , ostalo ne, je pač vreme.........
srebrnibreg
06. 11. 2016 19.20
+12
Le kaj bi ti brez pljunka tudi na članku o vremenskih razmerah v Sloveniji. Pač sektaš.
the kop
06. 11. 2016 15.59
-33
spet delajo paniko!! Velenje skoraj nič dežja"!
thetech
06. 11. 2016 16.11
+39
Kje pa ti vidiš kako paniko? Samo opozarjajo, da se pač reke razlivajo.. Kaj je s tem narobe?
tuttitu
06. 11. 2016 17.05
+21
Nevem no... verjetno nisi iz Idrije, kajne.
DP26
06. 11. 2016 18.38
+9
Poglej sam na spin in ti bo vse jasno da niso delal panike. Sam v Posočju konkretneje na tolminskem je padlo včeraj in danes preko 200 litrov dežja
štrekeljc
06. 11. 2016 20.48
+2
flojdi
06. 11. 2016 15.58
-4
.pa dobr. kamniška bistrica je bila doslej (odkar jo lahko , dve leti, gledam pod oknom ) samo kakih 4x tako visoka . in ta povečana količina nekam že gre, mar ne
staridida
06. 11. 2016 15.21
-5
Vipavska dolino od jutra skoraj brez dežja-in ne kaže tudi za naprej....
bb5a
06. 11. 2016 14.15
-4
Tresejo se mi hlače, dež bo...
CIGU MIGU
06. 11. 2016 13.55
-20
moj nono ni imel pojma o arsu pa ga ni nikdar zmočilo.razen v kakšni oštariji z refoškom--te agencije kot so arso,dars in vse njim podobne so le gnezdo za odvećno delovno silo z izobrazbo ki nima kam iti
Bofur
06. 11. 2016 13.51
+17
za Gorenjsko so kar dobro zadeli vremenarji, pri nas je lilo kot iz škafa, obe Sori sta se precej povečali, na srečo pa ne poplavljata. ne vem, kaj se bunite. mislim da imamo zelo dobro prignosticno službo, so kar zadeli to vremensko motnjo in prehod fronte z obilnim deževjem za SZ Slovenije, torej Gorenjsko, Julijske Alpe, Posočje...
korintos23
06. 11. 2016 13.29
+2
V Prlekiji dež za eno dobro zalivanje, sedaj pa lepo sončno in vetrovno!
BožidarMacur
06. 11. 2016 12.58
+0
Čoln pripravljen na izvoz
?rnogled
06. 11. 2016 12.38
+9
Neverjetno,še ene besede nisem vpisal,pa že piše,da so vpisane besede neprimerne.Nje.