Slovenija

Za odpravo fiktivnih naslovov in inšpekcijskih težav

Ljubljana, 26. 05. 2010 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novela zakona o zaposlovanju in delu tujcev uvaja modro karto za visokokvalificirane, spreminja pogoje za pridobitev delovnega dovoljenja in zaostruje pogoje za novo zaposlovanje.

Pri nas je trenutno zaposlenih 76.500 tujcev, kar je 17 odstotkov manj kot v tem času lani.

"Cilj zakona je, da omogočimo zaposlovanje in delo tujcev v Sloveniji, ko za določeno delo ni ustreznih domačih delavcev. Če in ko jim omogočimo dostop do našega trga dela v Sloveniji, pa je naša dolžnost, da imajo ustrezne pogoje dela, življenja in bivanja ter da to nato ustrezno nadziramo," je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Ministrstvo za delo je pripravilo predlog novele zakona o zaposlovanju in delu tujcev.
Ministrstvo za delo je pripravilo predlog novele zakona o zaposlovanju in delu tujcev. FOTO: Dare Čekeliš

Novela, katere besedilo bo v javni razpravi en mesec, skladno z evropsko zakonodajo uvaja modro karto, s katero želijo privabiti visokokvalificirane kadre. Dobil jo bo lahko delavec z visokošolsko izobrazbo, ki ima vsaj pet let delovnih izkušenj in mu bo delodajalec zagotovil plačo v višini vsaj 1,5-kratnika povprečne mesečne bruto plače v državi. Omogočala mu bo mobilnost znotraj EU, pri čemer bodo morali biti ti pogoji izpolnjeni v vsaki državi. Delavec s to karto bo lahko po petih letih dela v posamezni državi v tej državi dobil tudi dovoljenje za stalno bivanje.

Za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja za tri leta delavcu po novem ne bo več treba delati neprekinjeno dve leti pri istem delodajalcu, ampak bo pogoj vsaj 22-mesečna neprekinjena zaposlitev pri kateremkoli delodajalcu. Delodajalec bo moral pred izdajo delovnega dovoljenja dokazati, da ima poravnane davke in prispevke iz naslova zaposlitve in dela, ter v šestih mesecih pred vložitvijo vloge predlagati obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja.

Novosti ne bodo veljale za delavce, ki že delajo v Sloveniji.

Novela zaostruje tudi pogoje za izdajo dovoljenja za zastopnike, in sicer bo moral tujec, ki bo ustanovil kapitalsko gospodarsko družbo in za zastopnika imenoval tujca, izkazati lastništvo ali najem poslovnih prostorov. Kapitalske gospodarske družbe, ki že poslujejo, bodo morale v postopku pridobivanja delovnega dovoljenja za zastopnika dokazati še, da izplačujejo plače ter davke in prispevke.

"S temi pogoji bodo odpravljeni fiktivni naslovi in težave različnih inšpekcijskih organov in davčne uprave v primerih, ko tujcev ni bilo na vpisanem naslovu," je dejal Svetlik in navedel, da je bilo v preteklih letih takšnih primerov več tisoč.

Predlog ukinja sezonsko delo v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu, saj, tako minister, "te dejavnosti postajajo vse bolj nesezonske". Delodajalci bodo lahko še vedno zaposlovali tujce tudi za nekaj mesecev, pri čemer bo zavod za zaposlovanje pri izdaji dovoljenja nadziral trg dela. Sezonsko delo tujcev bo po novem mogoče le v kmetijstvu in gozdarstvu.

V pomoč tujim delavcem v Sloveniji in delodajalcem bo info točka, kjer bodo na voljo potrebne informacije. Delovala bo kot mobilna enota na večjih deloviščih po Sloveniji, v središču Ljubljane pa bo tudi stalna pisarna, ki jo bodo uradno odprli v ponedeljek.

Po novem ne bo treba vsako leto določati kvote novih delovnih dovoljenj, ampak bo vlada kvoto lahko določila glede na stanje in predvidena gibanja na trgu dela. Letošnja kvota 12.000 dovoljenj je bila po besedah generalne direktorice direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjane Košir do konca aprila izkoriščena 12,8-odstotno. Lanska kvota 24.000 je bila izkoriščena polovično.

Svetlik je povedal še, da Slovenija in BiH zaključujeta pogajanja za sporazum o zaposlovanju, po katerem se bodo državljani BiH lahko zaposlovali le prek Agencije za zaposlovanje BiH in Zavoda RS za zaposlovanje. Delavci bodo morali biti vnaprej seznanjeni s plačo in drugimi delovnimi pogoji, takoj pa bo tudi izdano dovoljenje za tri leta. Prvo leto bo moral biti delavec zaposlen pri delodajalcu, ki ga je izbral, drugi dve leti pa se lahko zaposli pri kateremkoli delodajalcu v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravakritika
26. 05. 2010 20.50
Rajši si naredite racijo na gradbišču pa boste videli. Takih kot je Prenova je dosti... V vsaki občini vsaj ena.... Vsi vemo, pa nobeden ne ve...
am_staff
26. 05. 2010 20.33
Še ena za smeh s strani Svetlika.