Slovenija

Za odvzem po predlogu predvidenih 200 medvedov in 11 volkov

Ljubljana, 21. 07. 2018 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lovci bodo od 1. oktobra letos do konec septembra 2019 iz narave lahko odvzeli 200 medvedov in 11 volkov. Tako predvideva osnutek odloka o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka, ki je do konca julija v javni obravnavi. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, opažajo, da se število medvedov in volkov povečuje.

Za odvzem je predvidenih 200 medvedov (175 odstrel in 25 predvidene izgube).
Za odvzem je predvidenih 200 medvedov (175 odstrel in 25 predvidene izgube). FOTO: Thinkstock

V Sloveniji je bilo konec leta 2015 po ocenah od 533 do 598 medvedov, potem ko jih je bilo leta 2007 od 394 do 475. Rast populacije v tem času je 33-odstotna, kar pomeni, da je bil letni odvzem v teh letih nekoliko pod ravnjo rodnosti, piše v osnutku odloka, objavljenem na spletni strani ministrstva.

Po mnenju ministrstva predvideni odvzem 200 medvedov (175 odstrel in 25 predvidene izgube) ne bo ogrozil ugodnega stanja populacije rjavega medveda v Sloveniji.

Območje razširjenosti medveda v Sloveniji se namreč ne zmanjšuje in v primeru odvzema v višini ocenjenega prirastka ni razloga, da bi se to zgodilo v prihodnosti.

Predlagani odstrel medvedov v celoti podpirajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so ocenili, da predlog odraža dejansko stanje na terenu in predstavlja prvi korak k izboljšanju razmer.

"Zmanjšanje populacije omogoča ohranjanje podeželja, ohranjanje kmetijske dejavnosti na podeželju, ki predstavlja svoj delež pri samooskrbi s hrano. Omogoča možnost po ohranitvi kulturne krajine in vseh funkcij, ki jih kulturna krajina nudi človeku v sodobnemu načinu življenja," so poudarili v KGZS in dodali, da predlagani odvzem "nikakor ne bo ogrozil ugodnega stanja populacije medveda".

V Sloveniji ugodne razmere za volkove, njihovo število narašča

Tudi pri volku podatki kažejo na trend naraščanja populacije. Naravne razmere za volka so namreč v Sloveniji ugodne, ker ima na voljo primeren življenjski prostor, zaradi dobre reprodukcijske sposobnosti je pričakovan tudi trend širjenja življenjskega prostora, zlasti proti Alpam.

Populacija volkov v Sloveniji po zavarovanju leta 1993 narašča. V celotni superpopulaciji, ki vključuje tudi vse zaznane volkove v čezmejnih tropih, je po ocenah okoli 73 volkov, dejansko so zaznali 60 različnih osebkov.

Na območju Slovenije je bilo v sezoni 2016/2017 zaznanih 14 tropov volkov: pet vitalnih (več generacij mladičev – Gotenica, Menišija, Rog, Nanos, Javorniki Jug/Vremščica 2), tri v nastajanju (najverjetneje brez postavljene socialne strukture – Trnovski gozd, Snežnik, Javorniki Sever 2), za šest tropov pa je premalo podatkov, da bi lahko opredelili njihov status. 

Na območju Slovenije je bilo v sezoni 2016/2017 zaznanih 14 tropov volkov.
Na območju Slovenije je bilo v sezoni 2016/2017 zaznanih 14 tropov volkov. FOTO: Thinkstock

Po pojasnilih ministrstva vsako leto s kmetijskih organizacij prihajajo zahteve po visokih odstrelih in radikalnem zmanjšanju številčnosti volkov. Eden od vzrokov za nezadovoljstvo med rejci in predstavniki kmetijske stroke so zamude pri sprejemanju odločitev za odvzem velikih zveri, predvsem pa nereden in večkrat zadržan odstrel volkov v preteklih letih (v letih 2013, 2015 in 2016).

Po drugi strani vsako leto nekatere nevladne organizacije in posamezniki zahtevajo popolno zavarovanje volkov, torej nasprotujejo vsakemu aktivnemu poseganju v populacijo in predlagajo izključno preventivne ukrepe.

"Vendar s preventivnimi ukrepi lahko zmanjšamo število škodnih dogodkov na premoženju, ne vplivamo pa s tem na velikost populacije in njeno prostorsko širjenje," piše v osnutku odloka. Z zelo omejenim aktivnim poseganjem v populacijo se namreč nekoliko upočasni trend širjenja, s tem pa pridobi možnost, da se ljudje lahko pripravijo na morebitno možnost sobivanja.

Ministrstvo se je pri pripravi odloka glede na dosedanjo prakso odločilo za alternativni pristop. Ker je populacija volka za poseganje ranljiva, se z odlokom določa varno višino odvzema, tej pa je podrejen odstrel. S tem odstrel ni več številčno določen s predpisom, ampak se ravna glede na vse registrirane izgube.

Poleg tega so uvedeni dodatni varovalni ukrepi za ohranjanje socialne strukture, torej zmanjševanja možnosti odstrela odraslih volkov, saj se odstrel zaključi takoj, ko se doseže 40 odstotkov predvidenega celotnega odvzema. "S tem je zmanjšano tveganje za destabilizacijo volčjih tropov," še piše v osnutku odloka.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
22. 07. 2018 08.36
-3
Saj de kruti človek, ki pobija nedolžne živali kmalo začutil bolečino notraj samega sebe.
Apostol1
21. 07. 2018 11.21
+5
Spodaj sem pokasiral precej minuso ko sem podal opis ene gostilne kjer so imeli najprej dva sedaj pa imajo enega medveda ,ker po novem zakonodaja to prepoveduje. Očitki so bili češ kako bi se pa jaz počutil v kletki in podobne neumnosti, Medvedu pri tisti gostilni ne manjka ničesar , ima dovolj hrane in kletko tako urejeno da se lahko umakne pred obiskovalci samo se običajno ne ker je radoveden pa še kaj za posladek prileti v gobec in ta medved je tam že več kot 20 let in če bi mu bilo tako hudo kot nekateri tule jamrajo bi medveda že zdavnaj pobralo, Torej Vili Kovačič razpiši referendum ali medvede streljat ali pa izkoristit druge možnost od gostiln , živalskih vrtov ,do poselitve kam drugam , ampak za Slovenijo je medvedov preveč in človek je dolžan da populacijo regulira , ker je pač na vrhu prehranjevalne lestvice . Če pa bomo poslušali tiste kvazi ljubitelje narave in živali potem pa se nam obetajo sveti medvedi kot v Indiji svete krave.
Apostol1
21. 07. 2018 12.52
+0
AlenkinaBratovščina tole te pa te razumem , da se ti primerjaš z živalmi , saj če gledaš fizično smo vsi produkt narave samom vsaka vrsta je svet zase in nekdo je vedno na vrhu prehranjevalne lestvice in žal smo pač to mi ljudje in iz tega razloga imamo dolžnost da reguliramo medvedjo populacijo in tudi ljudje bodo nekoč izumrli tako kot so dinozavri samo takrat bo pa spet nekdo drug s to dolžnostjo na vrhu prehranjevalne lestvice. Če tega ne razumeš potem o pa res človeška vrsta ne bo več dolgo vladala.
Uporabnik443897
22. 07. 2018 09.00
+0
Gratitude
21. 07. 2018 11.17
+13
A nimajo druge evropske države deficita medvedje populacije kamor bi te kosmatince premestili in tako bi vsi imeli nekaj od tega (medvedi in država, ki bi zaslužila)?
bergman
21. 07. 2018 11.03
+13
Komaj se je malo popravila populacija teh redkih živali, že gre nekomu v nos njihovo število!!!!!!!!!!!!! ZAKAJ se ne uvede zmanjšanje populacije prebivalstva , saj ni več hektarja ozemlja, da ni poseljen in kam naj gre ta divjad, kje naj se prehranjuje, kje naj živi brez stresov, ki jih povzroča človek (najhujša žival, s to razliko, da razmišlja kako uničiti bolj primitivne vrste)!!!! Dokler bomo imeli na takih položajih kot so razna ministrstva, ne bo pametne rešitve za živali, ker jih tudi za ljudi ni!!!! Za razne avtoceste, fabrike , domače ali tuje se zaradi prihranka pri financiranju, jemlje najboljša zemlja, ne glede na posledice posega v naravo, samo zaradi "profita"!!! Pri gradnjah avtocest pri nas ( če sploh lahko rečemo "avtoceste") se nikjer ne polaga pozornosti na migracije divjadi, kje in kako ter zakaj se tam gibljejo, ampak se grobo posega v njihov življenski prostor, brez odgovornosti!!!!! Tak mačehovski odnos in pa tako primitivno razmišljanje o divjadi je zelo žalostno, ker se nihče skoraj ne zaveda, če bo določena vrsta divjadi izumrla, se pod vprašaj postavlja tudi obstoj človeštva, pa naj bo to čebela ali medved????!!!! Najbolj zastrašujoče je pa dejstvo, da o številu in odstrelu divjadi odločajo taki, ki skoraj da ne vedo kako določena divjad izgleda!!!
Apostol1
21. 07. 2018 11.24
+5
In kako bi ti zmanjšal prebivalstvo , ker to so počeli na Kitajskem in danes jim je politika enega otroka dala mnogo preveč moških in premalo žensk . Nixon je v Ameriki steriliziral revne ženske , res me zanima kako bi se ti tega lotil
bergman
21. 07. 2018 11.53
+0
Vse tiste, ki tako "agresivno" podpirate odstranitev te divjadi, poslat v Ljubljano (tam naselit) in bi se sprostil ogromen življenski prostor za te ogrožene živali!!! Si to želel videti apostol???? To bi bila za celo Slovenijo idealna rešitev, ker tam so ljudje zelo "razgledani", saj imajo "đamijo"!!!
puspan
21. 07. 2018 20.32
-1
s6t6n6s
21. 07. 2018 10.43
+5
ja dej puste jih pr mir,pa pošlte jih raj na dolenjski konec oz tm k kao,tko k jim pravjo migrantje vdirajo k nm d bojo mel medvedi pa volkovi kej za jest
taurus111
21. 07. 2018 10.56
-3
Devilz Pff
21. 07. 2018 10.38
+9
Tudi če bi se pojavili zombiji bi se našli ljudje ki bi bili proti odstrelu. Tako pač je. Dandanes se vsak lahko vtika povsod in ne vem kaj ima splošna laična javnost pri gospodarjenju z zaščitenimi vrstami sploh za govorit.
staridida
21. 07. 2018 10.37
+4
Me zanima, če je prašek med njimi...
staridida
21. 07. 2018 10.36
-5
Pol bomo imeli dovolj medvedjih pršutov
felix59 drugič
21. 07. 2018 10.26
+7
Kaj ko bi odvzeli še kakšno ministrovo glavo ??
Luna Mesec 1
21. 07. 2018 10.22
+10
......a se je kdo vprašal kdo je komu posegel v njegov življenski prostor????? Besedo ubiti ste pa lepo prekrstili!!!!!
VolkBrenin
21. 07. 2018 10.18
+12
odvzem....????...
Luther
21. 07. 2018 10.08
+36
Vse lepo in prav. Najbolj mi je všeč dejanje ''odvzem''. Kaj smo Slovenci res taki hinavci - svetohlinci, da ne moremo uporabiti glagola 'ubiti' ali vsaj 'odstreliti'? Novica bi se morala glasiti takole. Slovenija je odločila, da moremo ubiti (odstreliti) 200 medvedov ..... itd.
Ponosen LOVEC
21. 07. 2018 12.01
+6
Odvzem je skupna meseda za odstrel in druge izgube, kot so naravni pogini in npr. povozi na cesti.
AlenkinaBratovš?ina
21. 07. 2018 12.27
-8
torej jih lovci ne boste zgolj streljali temveč tudi po nesreči povozili, ko kaki vozniki kamionov po franciji in nemčiji
upornik19
21. 07. 2018 10.02
+14
levico je treba mal razrečit……..naprej začnimo pri luku mesecu ki nima niti enga dneva delovne dobe pa še pametuje
METKA102
21. 07. 2018 10.00
+30
Komu jih pa bodo odvzeli? Napišite, da jih bodo lovci postrelili, ker jih je preveč. Recite bobu bob.
METKA102
21. 07. 2018 10.03
+10
Morda bi pa tudi za medvede in volkove nastavili kontracepcijo v hrano, bilo bi mnogo manj sporno, kot pa ubijanje, čeprav nekateri to z užitkom počno.
Ramzess
21. 07. 2018 10.19
-9
Mladiče bodo odvzeli staršem in prodali ZOO-jem.
Uporabnik599200
21. 07. 2018 09.47
+5
Sami pametnjakovici... Dejstvo je pa samo eno. Prevec so se namnozili. Kako bi se vi pametnjakovici pocutili da mimo poti v osnovno solo, kamor hodi vas otrok dnevno hodijo medvedi? In to tam kjer je vas ze 150 let in ni bilo medvedov NIKOLI sploh v blizini? Zdaj pa se to dogaja tedensko? Bibjih vzeli k sebi domov ker so lustni medvedki??? Dejstvo je da jih je prevec ker nimajo naravnih sovraznikov in selekcije. Zato bodo to selekcijo pac naredili lovci. In zemlja se bo se vedno vrtela.
macro
21. 07. 2018 09.53
-12
Če lovci nebi vso leto krmili srnjad bi bilo posledično manj volkov in medvedov. In to je to.
AlenkinaBratovš?ina
21. 07. 2018 09.54
-1
danes članek v časopisu delo o medvedih na ljubljanskem barju. vedno so bili tam, to da jih ti nisi opažal pred 150 leti je tvoj problem
macro
21. 07. 2018 10.22
+1
12kg za 4€, kruh ki je bil umaknjen iz prodaje. Beri:star. Prodaja se lovskim druzinam. Od kod pa te mislite, da drobtine pridejo? Iz svežega?
macro
21. 07. 2018 11.17
+2
Sicer ne vem zakaj minusi. No vi kar kupite drugo embalažo. Tisto bolj kvalitetno:) nekomu je to predstavljalo samo da je folijo na stroju zamenjal. :)
Apostol1
21. 07. 2018 09.45
-14
V naših krajih je ena gostilna in pred leti so imeli 2 medveda , sedaj je že kar vrsto let samo eden ker eden je poginil ,vendar oblasti mu ne dovolijo ,da bi kupil drugega in to je ZGREŠENO. Če je prostor urejen po standardih potem ne vidim ovir ,da ljudje ,ki skrbijo za žival ne bi imeli medvedov . Strinjam se zmanjšanje populacije je NUJNO vendar bi jaz sam dovolil še drugačne oblike zmanjšanja , ker odstrel je nujno zlo in če ne gre drugače potem mora biti , obstajajo pa še drugi načini ,ki so morda bolj sprejemljivi kot pa kar takoj streljat
AlenkinaBratovš?ina
21. 07. 2018 09.53
+23
zapiranje v kletke po gostilnah ni eden izmed teh
METKA102
21. 07. 2018 10.05
+14
Zakaj bi pa žival morala biti v kletki? To je še bolj sporno kot pa odstrel. Kar zamisli si, da ti preživiš življenje nič kriv, nič dolžen v kletki, kamor te hodijo gledat firbci.
Luna Mesec 1
21. 07. 2018 10.18
+8
......halo@apostol1, kaj če bi tebe zaprli v kletko ????
Uporabnik113089
21. 07. 2018 09.41
+31
90 medvedov v državnem zboru in 11 volkov v Bruslju, pa se lovci ne bodo lotili, ali kaj?
nominator13
21. 07. 2018 09.45
+15
To je pa zaščitena vrsta.Nadnaravna bitja..
SlovenskiDomoljub
21. 07. 2018 10.00
+17
supergigi
21. 07. 2018 09.40
+12
Če bi bilo po moje bi stavba ministrstva, ki je izdalo to odločbo že gorela. Fuj!
marker1
21. 07. 2018 09.31
+11
"Za odvzem po predlogu predvidenih 200 medvedov in 11 volkov" ali lažje razumljivo: Za odstrel po predlogu predvidenih 200 medvedov in 11 volkov.
aojz
21. 07. 2018 09.41
+7
NE. Za odstrel je predvidenih 175 medvedov. 25 jih je rezerviranih za povoz.
Luna Mesec 1
21. 07. 2018 10.20
+5
.......xxxx, zdaj vidiš kako rek, da so nekateri bolj zaščiteni kot kočevski medvedje še kako drži