Slovenija

Za podhranjeno vojsko letos 24,3 milijona evrov, nato pa še najmanj 30 milijonov evrov letno do 2025

Ljubljana, 11. 05. 2017 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska vojska je močno podhranjena, na slabe razmere pa njeni pripadniki opozarjajo že dlje časa. Zdaj je vlada obrambnemu ministrstvu za letos zagotovila dodatna sredstva za izboljšanje pripravljenosti vojske in gradnjo njenih zmogljivosti, in sicer v višini največ 24,3 milijona evrov.

Vlada je danes ministrstvu za obrambo zagotovila dodatna sredstva za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske in gradnjo njenih zmogljivosti za letos, in sicer v višini največ 24,3 milijona evrov. Predvidela je tudi možnosti postopne nominalne rasti obrambnega proračuna na letni ravni za najmanj 30 milijonov evrov letno do leta 2025.

Kot je vlada pojasnila na Tumblrju, so že lani ustavili zmanjševanje obrambnih izdatkov. Ob seznanitvi s sklepi strateškega pregleda obrambe 2016 pa je vlada 22. decembra zadolžila ministrstvo za finance, da ob pripravi prihodnjih proračunov upošteva povečanje obrambnega proračuna za 20 do 30 milijonov evrov na leto ter določila vmesni cilj na ravni 1,2 odstotka BDP v naslednjem desetletnem obdobju. Pri tem je upoštevala možnosti rasti sredstev za obrambo glede na tedanje projekcije BDP.

Od leta 2011 je država sredstva za vojsko zmanjševala, saj zdaj skupaj manjka okoli 1,1 milijarde evrov.
Od leta 2011 je država sredstva za vojsko zmanjševala, saj zdaj skupaj manjka okoli 1,1 milijarde evrov. FOTO: Slovenska vojska

"Na podlagi analize glavnih dejavnikov, ki zahtevajo več vlaganj v obrambo, je ministrstvo za obrambo predlagalo ponovno oceno možnosti za povečanje sredstev za obrambo v naslednjem srednjeročnem obdobju," so zapisali na Tumblrju. Dejavniki, ki spodbujajo vnovičen razmislek in odločitev o povečanju sredstev za obrambo, pa so bili cilji zmogljivosti Nata 2017 za Slovenijo, ocena pripravljenosti Slovenske vojske in dogovorjena zaveza o določanju nacionalnih načrtov doseganja ciljne ravni obrambnih izdatkov znotraj Nata.

Vlada je predlogu sledila in decembrski sklep danes torej nekoliko popravila s predvidenim dvigom obrambnega proračuna za najmanj 30 milijonov evrov letno v obdobju od 2018 do 2025, da bi se tako postopno približali prilagojeni vrednosti dane zaveze Natu o višini obrambnih izdatkov. Pri tem vmesni cilj ostaja 1,2 odstotka BDP do leta 2025.

Poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske je razkrilo, da je pripravljenost Slovenske vojske v krizi ali vojni nezadostna. Predsednik države Borut Pahor je ob seznanitvi s poročilom dejal, da je pomemben razlog za tako stanje nizek proračunski izdatek za vojsko.
Poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske je razkrilo, da je pripravljenost Slovenske vojske v krizi ali vojni nezadostna. Predsednik države Borut Pahor je ob seznanitvi s poročilom dejal, da je pomemben razlog za tako stanje nizek proračunski izdatek za vojsko. FOTO: Miro Majcen

Zagotovili milijone, a bo še vedno premalo

Kot so pred časom poročali v oddaji 24UR, Slovenska vojska potrebuje okoli 1,2 milijarde evrov, saj imata ministrstvo za obrambo in generalštab velike načrte za Slovensko vojsko, denarja za uresničitev pa nimata. Od leta 2011 je država zmanjševala sredstva za vojsko. Z ukrepom, ki ga je zdaj potrdila vlada, bi v naslednjih devetih letih zbrali okoli 270 milijonov evrov (če bo letni znesek za vojsko 30 milijonov evrov, kar naj bi bila najmanjša vrednost). Ostali znesek naj bi dopolnili z odprodajo nepremičnin, kar pa zagotovo ne bo dovolj, da bi nadoknadili primanjkljaj.

Nezadovoljstvo vojakov in slaba oprema

Razmere v Slovenski vojski so že dlje časa neurejene. Tako se sedaj zapleta glede napotitve slovenskih vojakov junija v Latvijo v okviru Natove operacije za odvračanje ruskih groženj. Obstaja namreč možnost, da jih tam sploh ne bo. Uradno naj bi bil razlog v bolezni, saj naj bi deset od 46 napotenih vojakov tik pred preverjanjem prijavilo bolniško. Neuradno pa gre za vojaški protest, saj jim ne vlada ne ministrstvo za obrambo mesec pred odhodom nista povedala, koliko jih bodo za misijo v Latviji sploh plačali. Kot so poročali v oddaji 24UR, tihi protest, kot kaže, že uspeva, saj obrambno ministrstvo obljublja, da bodo slovenski vojaki za misijo v Latviji plačani primerljivo kot njihovi kolegi na drugih vojaških misijah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
13. 05. 2017 10.55
Hi, hi,.......še vojska propadla. Dedi Tito bi se zgražal.
Toshiba2010
13. 05. 2017 08.07
Švicarji namenijo za obrambo precejkratnik našega... Kako pa so vojaške sile organizirane, pa je stvar politike, pri njih premišljeno, pri nas pač ne... Torej problem mora rešiti politika, celovito.... Tako kadrovsko kot s sredstvi. Ni tako težka naloga, le če bi bilo kaj volje...
iGURT
12. 05. 2017 12.08
+1
Mednarodne obveznosti Slovenije v NATU, ki jih ni . . . . . . Ni točke, ki bi zavezovala slovenske vojake na misije v druge države podpisnice Nato-Severnoatlantske pogodbe, če niso te države napadene z oboroženo silo (5. člen). Medtem ko so se številne članice (12 od 28 držav, med njimi: Češka, Slovaška, Madžarska, Španija in Portugalska) NATO pakta prav na tej podlagi odpovedale sodelovanju na misiji v Latviji, v Sloveniji morda ne beremo mednarodnih pogodb?
iGURT
12. 05. 2017 12.09
Misija v Latviji bo davkoplačevalce stala 14+ milijonov evrov
KladivoSi
12. 05. 2017 10.53
+2
Dobro slisat,da se v tej smeri spreminja na bolje. V teh časih bo treba nehat prodajat domače orožje in se pufat za natove našitke. Ven iz te okupatorske združbe, Avstriji nič ne manjka, ker so samo v Eu. Oboroževanje pa naprej furat z domačo industrijo, da bo od teh mio kakšen pado za slovenskega delavca in potrošnjo. Tisti, ki pa šimfate te fante,ki za minimalca delajo, vi niste normalni, in čist preveč depresivni. Srečni bodimo ,da še gre kdo v vojsko za ta denar. Da na misijah keš potegnejo pa normalno, sej druge vojaki potegnejo še mnogo več. Oz js v tujini ne zaslužim veliko manj kot tile naši na misiji.
gangsterist
11. 05. 2017 21.41
+1
pol gre itak za fižol,zelje in konzerve
Fifi 24
11. 05. 2017 21.40
+2
Vojska ki ima razmerje med aktivo (vojsko) in pasivo (pisarniški molji) 1:1 je obsojena na propad
Niky21
11. 05. 2017 19.50
+3
Hah in spet se moram oglasit jaz da razložim stvar slovenski foušiji in izmečkom ki pišejo"TABORNIKI" ipd. Najprej nahitro razložim tistim ki pametujete in niste v življenju pretekli 1km, z takimi se debata zdajle konča. Potem preskočim na tiste ki ste v življenju pretekli 3km in pametujete: Stvar je taka... plača je minimalec, to upam da prvoščte vojaku. Misija....Misija ja, Kosovo tukaj je stvar taka, pol leta te ni od doma ane. Dobiš slabih 18.000 €. A ste fouš, ker v tovarni žulte 3 izmensko delo za minimalca? pojdite v vojsko po 18.000€. Oh kako preprosto je vse skupaj. Aja morda ste prestari? Jbg zamudili ste, spet ste si sami krivi. Pač tko je človek se je odloču za vojsko, zgrizu je pol leta usposabljanja in zdaj ima zasluzeno misijo. To je pač način zivljenja, zjutraj telovadba (marsikateri že zaradi tega nebi mogel biti vojak ker se mu zjutraj nebi dalo it teči ven) pride kaki teren, ko si en teden zunaj na dežu, snegu, soncu... Tisti ki ste bili v vojski in stejo zapustili bote pa tako in tako pametovali, da takrat ko ste vi bli da je bla prava vojska zdaj so pa taborniki...In še povzetek usega skupaj: Ko pravte da so taborniki, a če bi pa vi prišli v vojsko bi bili pa ramboti? Glejte slovenska vojska ima slab ugled zaradi slabih finančnih sredstev in tega je kriva politika in ne vojaki. Vi ovce kot ovce pa pluvate čez vojake da so taborniki in jim neprvoščte niti minimalca. Tipična slovenska foušija sam to lahko rečem. Sam sem vojak. Treba je priznati imamo slabo opremo, slaba vozila itd., ampak da nam neprvoščite mal boljših financ je pa sramota.
bluefox
11. 05. 2017 19.53
-3
Tako pač je pri leevičarjih... za vse enako... vsi na socialni.
Niky21
11. 05. 2017 20.11
+0
in z minusi ki padajo je živ dokaz koliko je takšnih. usi ste ene zvite lisice, v živo mi še nihče kot vojaku v uniformi ni povedal da imam preveliko plačo, ne zato ker nebi upal, ampak zato ker vas je sram to reči, tu ko ste aninimni ste pa vsi glasni. Čakate kot lisice iz svojih lukenj da se lahko anonimno razpišete in date iz sebe vso slovensko foušijo in zlobo kar je ta slovenija premore....
eggnog
11. 05. 2017 19.00
+4
S pol letnega dopustovanja na Kosovem prinese zaposlen s 4. stponjo izobrazbe NAJMANJ čistega 18000e +(20dni dodatnega dopusta) domov, koliko zaslužijo zaposleni z isto izobrazbo v 6mesecih doma ? v najboljšem primeru 6000, če odštejemo stroške jim mogoče ostane 4000 za zapravit (brez hrane), s hrano zagotovo 3... torej ? Kaj bi naša vojska rada ? =))) res nekateri podpirate te ljudi ? Ki že tako, za moje pojme dobijo preveč.... =)) ? dajte no.... ne razumem, kako nekateri, ki se prebivate iz dneva v dan to lahko podpirate ? =)) naredite malo računice.....
eggnog
11. 05. 2017 19.03
-1
kje so potem še krediti, vrtci itd.... delavci doma s 4. stopnjo so "klošarji" v primerjavi s temi frajerji, res mi ni jasno, kako nekateri ne vidite tega =)))
sikav
11. 05. 2017 19.20
+2
Pojdi in si oglej to dopustovanje. Bomo videli, če boš še istega mnenja
Vinko Bosina
11. 05. 2017 19.30
-2
informatik1,vojakII,dobi na Kosovem 14000evrov,če misliš,da si pojedel vso pamet po enem letu častniške,se močno motiš,pa še to prijavi se z polnim imenom in priimkom,kot sem jaz
eggnog
11. 05. 2017 19.41
+2
@vb, z vsemi pripadajočimi dodatki in naklonjenostjo poveljnika pride vII blizu 18k.
Niky21
11. 05. 2017 20.14
-4
informatik1 a ti bi se šel mal strelat na kosovo a? da bi rekel to je pa zaslužen denar....USRAL BI SE KO GRLICA...ČASTNIK EN.
eggnog
11. 05. 2017 20.32
+1
@Niky21, mal se umir poba =) spoštujem tvojo naivno ognjevitost. Dam ti pa en nasvet, vsaki provokaciji pa tudi ne nasedat =)) Raje konstruktivno argumentiraj, bolje zate in za barve, ki jih braniš.
jebalvisvoju
11. 05. 2017 18.45
+0
dobr je en napisal ...TABORNIKI, kaksna vojska.. Ta politika ki jo vidimo mi na sceni samo samo pajaci ki mesajo drek med sabo, danes ce hoces biti politik moras prvo dobro lagati in biti pohlepen, saj noben ne dela v korist ljudstva ampak za svojo korist to je splosno znano vsakemo "s svojo glavo" razmisljajocemu cloveku... Vse skupaj dirigirajo strici iz ozadja kam bo sel denar v kaj se bo vlozil, to so ljudje za katere mi sploh nevemo da obstajajo... KER CE BI NASA POLITIKA NASI LJUDJE DELALI ZA NASE LJUDSTVO DO TAKSNIH SMESNIH POTEZ IN TOLIKO SMESNO ZAPRAVELJENEGA DENARJA NE BI PRIHAJALO... TO JE VSE SKUPAJ EN DOBRO ZREZIRAN FILM S STRANI GLOBALISTOV.
BildiTheEmperor
11. 05. 2017 18.41
-4
Zakaj vojska če našim politikom in medijem vlada Soros - CIA!? Pred hrvati nas lahko ubrani policija in narodna garda
srebrnibreg
11. 05. 2017 18.57
+5
To je ta Soros kateri podpira Ukrajino v borbi proti Rusiji in kateri je Trumpovemu zetu pomagal z 250 milijoni dolarjev?
Neutrino
11. 05. 2017 18.26
+1
No ja kar se tice pa nasih skavtov v natovih misijah je pa itak bil cas da se pipca zapre. Misije na kosovu in podobno so bile izleti v all inclusive nastanitvah in skoraj zastonj nakupi v Natovih bazah. im potem so skavti prisli domov po 6 mesecih in potegnili poleg place se 3kratnik. Da o solanjih poveljnikov v tujini sploh ne govorimo. Mors jim je placal celo najeme vozil za prevoze po bazi v zda.
sikav
11. 05. 2017 19.21
+0
Poznaš delovni dan teh skavtov? Si ga kdaj preizkusil?
Jožajoža
11. 05. 2017 18.23
-3
za plače gre ta denar. ki ga zapravijo pri sosedih hrvatih, ko letujejo
Niky21
11. 05. 2017 20.01
+2
1airbus
11. 05. 2017 18.08
+0
eggnog
11. 05. 2017 18.16
-2
v čem bo razlika ? =)) sds zadnje čase, kljub nekakšnemu kolapsu in neumnostim vladajoče koalicije ni dal niti enega konkretnega predloga za boljšo alternativo temu kar imamo trenutno v državi, torej ? Pa brez zamere =)) če so dali, me prosim razsvetli =) mogoče nisem zasledil =) Če bi se SDS bolj posvetil temu, kako izkoristiti to stanje.... in ne toliko "risorsov" namenjat za reševanje šefa, bi mogoče uspeli =) tako pa sami potiho pritrjujejo, da so enaki......
eggnog
11. 05. 2017 18.01
-1
@srpkladivo , @macek_garfield in ostali: prosim ne žalite tabornikov.
eggnog
11. 05. 2017 18.05
-1
tele naši profiji so v najboljšem primeru podobni nekim "kemperjom", ki kampirajo v kampih pa si morajo pač postaviti šotor, ob tem imajo pa toaleto, tuš, elektriko, restavracije =))
sikav
11. 05. 2017 19.22
-3
Grem stavit da ne zdržiš normalnega delovnega dne teh tabornikov
Die einemaister
11. 05. 2017 17.49
+4
to sploh ni vojska to so taborniki
jebalvisvoju
11. 05. 2017 18.38
-2
sikav
11. 05. 2017 19.23
+0
Grem stavit da ne zdržita normalnega delovnega dne teh tabornikov
macek_garfield
11. 05. 2017 17.49
+6
taborniki pa to
peT99
11. 05. 2017 17.44
+3
DOMAČA NALOGA za raziskovalne novinarje, pozanimajte se, kakšen namenski bataljon in vojaško kapaciteto je SLO dolžna zagotoviti iz nato pogodbe, ko boste ugotovili, bomo vsi kmalu prišli do zaključka, da je denarja že sedaj dovolj, le vojsko je treba malo reorganizirati in dejansko zmanjšati število za več kot polovico :) Dejstvo.... + nakup česarkoli, kar ni namenjenega obrambi, kot so patrije, izvidniška vozila itd.... ni bil zahteva nata, pač pa igranje z davkoplačevalskim denarjem in pobiranje provizij.... :) naredite to nalogo :) problem pa nastane, ker se država z razlogom boji socialne bombe, ki bi ob tem nastala.... vojaki s IV stopnjo izobrazbe so težko zaposljivi.....
TOX6
11. 05. 2017 17.40
+9
1.400 jih je samo na ministrstvu za obrambo -primerljive eu države latvija,slovaška jih imajo po 350 zaposlenih- tu je skoraj 1000 lubadarjev viška. Potem so tu še arabci z dvojnim državljanstvom in dvojnimi priimki!!!!
1airbus
11. 05. 2017 18.06
+0
kurva2
11. 05. 2017 17.26
+1
Zakaj v Latvijo? Kdo ogroža koga? Zakaj le nato in Amerika obkrožajo Rusijo? Kaj ko bi Rusija začela postavljati ščite na Kubi? Žalostno kako vsem na očeh svet drvi v tretjo svetovno vojno ob pomoči medijev in podkupljenih politikov. Pa še neki, vojaki so daleč zelo daleč od podhranjenih. 5x na dan jedo ne govorite o podhranjenosti.
sodelujem
11. 05. 2017 17.24
+6
Mi take vojske ne rabimo.! Morali bi kot Švica, vsak svoj ror doma, ko je treba pa gremo.! Ni stroškov, samo vaje.!