Slovenija

Vlada se je pripravljena pogajati o zahtevah šolnikov. Stavkali bodo tudi zaposleni na Furs

Ljubljana, 12. 01. 2018 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vlada se je s šolskim sindikatom Sviz pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, ki jih je postavil sindikat, je po pogovorih z ministrico Makovec Brenčič in ministrom Koprivnikarjem povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Počivavšek pa je sporočil, da bo 24. januarja poleg stavke potekal tudi protestni shod pred poslopjem vlade. Stavki se bodo pridružili tudi zaposleni v Fursu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Furs se bo najverjetneje priključil stavki
    02:17
    Iz SVETA: Furs se bo najverjetneje priključil stavki
  • Iz 24UR ZVEČER: Boris Koprivnikar, Jakob Počivavšek in Igor Antauer o zahtevah sindikatov
    11:36
    Iz 24UR ZVEČER: Boris Koprivnikar, Jakob Počivavšek in Igor Antauer o zahtevah sindikatov
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Na povabilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes potekal sestanek z vladno stranjo, na katerem je govora o stavkovnih zahtevah sindikata, ki je za 14. februar napovedal stavko. Stavka v vzgoji in izobraževanju je sicer le ena o štirih napovedanih stavk v javnem sektorju, prva pa se obeta 24. januarja.

Po besedah glavnega tajnika Sviz Branimirja Štruklja današnji pogovori, ki jih sam šteje kot prvi krog pogajanj o stavkovnih zahtevah, niso bili ravno dolgi, a so bili izpeljani v "konstruktivnem vzdušju, kar je dobro za začetek tako zahtevnih pogajanj".

Po besedah Štruklja so danes razjasnili, kakšen bo okvir pogajanj, vladni strani so predstavili tudi svoje zahteve in podatke, s katerimi so jih podkrepili. Z vladne strani jim danes ni bil ponujen noben protipredlog, "je pa jasno, da so pogovori stekli", je dejal Štrukelj v izjavi za medije po sestanku.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je sporočil, da bo na isti dan, ko bo potekala stavka javnega sektorja – 24. januarja, ob 12.05 uri organiziran tudi protestni shod v podporo stavki pred prostori vlade na Gregorčičevi ulici.

Cilj pogajanj po njegovih besedah je z vlado doseči stavkovni sporazum, do katerega bi prišlo še pred izvedbo stavke. Štrukelj je sicer danes, kot je dejal, ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju povedal, da so priprave na stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v polnem teku in da bo skoraj 38.000 zaposlenih, kolikor jih je s svojim podpisom izrazilo strinjanje s stavko, slednjo tudi izvedlo, če bo to potrebno. "Stavka se bo začela 14. februarja, ne bo pa se takrat tudi nehala," je napovedal.

Vladni strani so po besedah Štruklja danes predlagali, da bi drugi krog pogajanj izvedli čez en teden, nato pa bi se pogajali dvakrat tedensko. Sam je pri tem ministra in ministrico razumel, da bo vlada o teh vprašanjih razpravljala na seji, ki bo v četrtek, naslednji dan pa naj bi se s Svizom dogovorila o tem, kakšna bo dinamika pogajanj.

Ministrica Makovec Brenčič je po sestanku dejala, da si bo vlada zelo prizadevala, "da intenziviramo ta pogajanja". "Najprej moramo v skladu z včeraj sprejetimi vladnimi izhodišči pripraviti predloge in izhodišča za pogajanja ter jih posredovati ministrstvu za javno upravo. Na tej osnovi bomo potem oblikovali pogajalske skupine in začeli s pogajanji. Nadejamo si, da bo vlada prihodnji teden na seji odločala o imenovanju pogajalske skupine in o dinamiki pogajanj. V tem primeru bi bilo mogoče s pogajanji začeti že konec prihodnjega tedna," je dejala ministrica.

Izobraževanje je po njenih besedah eno od ključnih družbenih podstati in tisto področje, ki potrebuje ustrezno vrednotenje dela in strokovno opolnomočenje, k čemur si bo vlada močno prizadevala.

V stavko 24. januarja tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v Furs

Za 24. januar stavko napovedujeta tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v Finančni upravi Republike Slovenije (Furs). Zahtevajo, da se finančni upravi prizna ustrezen status in da zaposleni za svoje delo dobijo ustrezno plačilo. Tokratna stavka bo opozorilna, če jim ne bodo prisluhnili, pa jo bodo verjetno napovedali do preklica.

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik je poudaril, da Furs nima statusa, ki bi ga moral imeti. "Uslužbenci finančne uprave so napolnili državni proračun, iz katerega se črpa vse, od plač, socialnih transferjev, pokojnin," je poudaril Pečnik. Lani so po njegovih besedah pobrali prek 15 milijard evrov. Ob pobiranju dajatev pa skrbijo tudi za varovanje zunanje carinske meje EU.

Kot je dodal, ne nameravajo več pristajati na to, da bodo "tretjerazredni organ z najnižjimi plačami". Če drugim premikajo uvrstitve plač zaradi primerljivosti z zdravniki za tri ali štiri plačne razrede, potem po njegovih besedah tudi sami pričakujejo, da bodo deležni najmanj takih premikov.

Zaposleni preobremenjeni, deležni groženj in tožb ...

Ob skupnih stavkovnih zahtevah sindikatov, ki so za 24. januar napovedali stavko, pa imajo tudi nekatere specifične zahteve. Med drugim po besedah predsednika konference sindikata DURS v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) Rasima Brdakiča želijo, da se jim v višini 20 odstotkov bruto plače ovrednoti konkurenčna klavzula.

Ena od njihovih zahtev pa je, da se tudi v Furs opredelijo pogoji upokojevanja primerljivo z drugimi, ki to že imajo ugodneje rešeno. Kot je pojasnil Pečnik, so recimo obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja deležni finančni preiskovalci in delavci na mejnih prehodih, ne pa tudi denimo izterjevalci ali inšpektorji.

Cariniki, izterjevalci, finančni inšpektorji in drugi zaposleni na Furs bodo 24. januarja prav tako stavkali.
Cariniki, izterjevalci, finančni inšpektorji in drugi zaposleni na Furs bodo 24. januarja prav tako stavkali. FOTO: Mia Media

Pri tem je opozoril, da so zaposleni preobremenjeni, deležni so tudi groženj in tožb, zaradi psihičnih pritiskov na delovnem mestu pa prihaja do daljših bolniških odsotnosti. Poleg tega bi morali organ pomladiti, saj je povprečna starost zaposlenih že blizu 50 let.

Trenutno po kadrovskem načrtu nadomeščajo tiste, ki odhajajo. Če bi želeli pomladiti organ, pa bi jih morali najmanj dvakrat toliko, saj s samostojnim delom na teh delovnih mestih ni mogoče začeti takoj. Učni proces namreč traja tudi nekaj let, pravi Pečnik, ki je prepričan, da bi v prvi vrsti morali pogledati, kje je mogoče postopke poenostaviti.

Stavkali bodo na delovnih mestih, več o samem poteku stavke pa niso razkrili. Sekretarka SDOS Ana Jakopič je pojasnila, da za njihovo stavko veljajo določene omejitve, nujna dela morajo biti opravljena tudi v času stavke. Poudarila pa je, da "ne bodo iskali rešitev, kako bi stavkali, pa se to ne bo poznalo" in da bodo, če jim vlada ne bo prisluhnila in ne bo prišlo do skupnih pogajanj, ukrepe stopnjevali.

Stavka 24. januarja bo opozorilna, naslednja pa bo zelo verjetno napovedana do preklica. "Takrat se bodo finančni učinki nedelovanja finančne uprave za proračun hudo poznali," je dejala.

"Država je prek Furs lani pobrala 15 milijard evrov in ni mogoče trditi, da denarja za pošteno plačilo za pošteno delo za celotne javne uslužbence ni," se je pri tem Jakopičeva odzvala na nekatere navedbe ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Ugotavljala je, da slednjega na laž postavljajo njegova lastna dejanja, ko se z nekaterimi še naprej ločeno pogaja in išče možnosti, kako bi določenim skupinam dvignili plače.

'Vlada se že desetletje vede kot slaba mačeha'

Iz Sindikata delavcev v pravosodju (SDP) so sporočili, da se zaradi strogih omejitev pri izvedbi same stavke kljub velikemu stavkovnemu valu, niso odločili za stavko. "Kar pa ne pomeni, da ne podpiramo ostalih stavkajočih, še manj pa, da nimamo svojih zahtev. Vlada pozablja na zaposlene v slovenskih zaporih, sodiščih, tožilstvih in državnem odvetništvu in se do nas že desetletje vede kot slaba mačeha," piše v sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisal predsednik SDP Tomaž Virnik

Zaposlene v zaporih, sodiščih, tožilstvih in državnem odvetništvu so pozvali, naj se v času malice ali s koriščenjem presežnih ur - torej ne da bi motili delovni proces – udeležijo shoda pravosodnih policistov 24. januarja, ter tudi shodu, ki ga za 14. februarja pripravlja SVIZ. V sporočilu so zapisali tudi deset desetletnih zahtev zaposlenih v pravosodju. Med drugim zvišanje osnovnih plač, višji regres za zaposlene z osnovno plačo, ki je nižja ali enaka minimalni plači in drugo.

Posebna vladna pogajalska skupina

Na val stavkovnih zahtev, ki jih po navedbah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja postavlja že 27 sindikatov javnega sektorja, se je vlada v četrtek odzvala z napovedjo oblikovanja enotne pogajalske skupine, ki bo zadolžena za pogajanja z vsemi sindikati. Tem bodo predlagali, da bi vodili skupna pogajanja.

Vlada že vnaprej sporoča, da se ne more pogajati o zahtevah po linearnih dvigih plač, če ne želi ogroziti stabilnosti države.
Vlada že vnaprej sporoča, da se ne more pogajati o zahtevah po linearnih dvigih plač, če ne želi ogroziti stabilnosti države. FOTO: Miro Majcen

Že vnaprej pa vlada sporoča, da se ne more pogajati o zahtevah po linearnih dvigih plač, če ne želi ogroziti stabilnosti države, so se pa pripravljeni pogajati o tistih zahtevah, ki so nastale kot posledica višjih uvrstitev zdravnikov, ter o zavezah, ki so predmet dogovora iz leta 2016. Do stavkovnih zahtev, ki neposredno niso vezane na povišanje plač in drugih prejemkov zaposlenih, pa se morajo do 15. januarja opredeliti resorna ministrstva.

Visokošolski sindikat Slovenije je včeraj vladi sporočil, da ne soglaša s tem, da se ministrstvo pogaja le z enim od štirih podpisnikov.

Ena od zavez omenjenega dogovora iz leta 2016 je bila tudi odprava plačnih anomalij v javnem sektorju, a se je po prvem delu, ko so iskali rešitve za tiste do 26. plačnega razreda in pooblaščene uradne zahteve, zataknilo pri tistih, višje na plačni lestvici. Pogajanja pa so se ob izteku prejšnje leta končala na točki, ko se je vladna stran odločila, da kljub temu, da s sindikalnima skupinama ni mogoče doseči dogovora, sindikatom v podpis ponudi aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Danes se tudi izteče rok sindikatom, da se izrečejo o tem, ali so aneks pripravljeni podpisati, glede na njihova dosedanja stališča pa ni prav verjetno, da bi lahko dosegli kvorum za uveljavitev ponujene rešitve, po kateri bi vlada za drugi del odprave plačnih anomalij namenila še 8,4 milijona evrov.

Za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor doslej sedem sindikatov

Pripravljenost za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom, je do srede današnjega dne izrazilo sedem od 42 reprezentativnih sindikatov. Z iztekom današnjega dne pa bo jasno, ali se jim je pripravljen pridružiti še kateri sindikat.

Omenjeni aneks, ki določa odpravo anomalij pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest nad 26. plačnim razredom, je vlada konec lanskega leta sindikatom ponudila v podpis, čeprav v pogajanjih s sindikalnima pogajalskima skupinama o njem ni dosegla dogovora.

Vladna ponudba za odpravo vseh anomalij nad 26. plačnim razredom je 8,4 milijona evrov. Morebitna uveljavitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor pa bi v nadaljevanju odprla možnost, da pride tudi do podpisa aneksov h kolektivnim pogodbam v posameznih dejavnostih, zlasti tistih, pri katerih je v pogajalskem procesu že prišlo do vsebinske uskladitve oziroma njihovega parafiranja.

Do srede današnjega dne so ministrstvo za javno upravo o tem, da nameravajo podpisati aneks, obvestili Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev Ljubljanske univerze in SI-JUS Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.

Za kolektivno pogodbo za javni sektor in njene spremembe je zahtevan kvorum. Zato si običajno v pogajanjih prizadevajo doseči soglasje večine sindikatov. Drugi možen kvorum, doslej uporabljen le v enem primeru, je sicer soglasje sindikatov, ki številčno ne predstavljajo večine, a skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
13. 01. 2018 11.06
+3
Ko pogledaš čakalne vrste, nekakovostne storitve in napake, bi moral javni sektor denar še nazaj nositi.
wolfterier
14. 01. 2018 10.04
+0
Kako lepo bi bilo,če bi stavkal še DURS,a ne.
proofreader
13. 01. 2018 10.55
+3
Katero storitev javni sektor izvaja bolje, da bi si zaslužil višje plače?
proofreader
13. 01. 2018 10.09
+4
FURS bo stavkal sam proti sebi? Da o 1500 carinikih, ki so obdržali službe tudi po ukinitvi carinske kontrole niti ne govorim.
BogiEmil
13. 01. 2018 09.07
+6
Stavkati bi morali v zasebnem sektorju in gospodarstvu in potem bi videli, kako tenko bi piskali toti na javni upravi, samo kaj ko se nobeden ne zgane, to bi moral biti kak karizmatični voditelj kot Lech Walensa na primer in potem bi se videlo, kdo ima male plače in ne tota javna uprava, ki vsako leto nekaj usklajuje in ne vem kaj pa še preveč jih je pa sami sorodniki in znanci,, samo po priimkih pogledaš pa vidiš celo žlahto, to se mora nehati, treba je nehati zares delati, tam, kjer se vidi produkt pa bomo videli, kako bodo toti voluharji imeli višje plače.
proofreader
13. 01. 2018 10.10
+2
Stroški javnega sektorja vsa leta rastejo. Med krizo so se jim znižale plače in povečali ostali dohodki oziroma dodatki. Za norce nas imajo.
AlternativeFacts
12. 01. 2018 22.35
+8
Furs pa nima kaj stavkat......Imajo davčne neplačnike, pa naj si zaslužijo denar.....
wolfterier
14. 01. 2018 16.14
+1
Še Romi naj stavkajo,pa bodo vsi skupaj,a ne !!!
BPGC
12. 01. 2018 22.20
+13
Slovenija ujetnica javnega sektorja. Predimenzioniran in neucinkovit drzavni aparat, v katerem vlada korupcija, nepotizem ter politicni privilegiranci, ki se nocejo umakniti s svojih stolckov ter zavirajo razvoj. V gospodarstvu pa delavci, ki delajo za te gospode na minimalcih.
HULK008
12. 01. 2018 22.13
+7
Torej se sviz se naprej zavzema da se ljudi dela novodobne suznje. Solski sistem je zastarel. Ne podpira ustvarjalnosti in da mislis s svojo glavo. Takoj te obtozijo prepisovanja ce sodelujes. Sam se sprasujem je sploh smiselno otroke posiljat v solo.
BobbyP
12. 01. 2018 21.21
+9
..... in nekateri v tej državi še celo delajo v fabrikah.
Enmajstr
12. 01. 2018 21.03
+10
Ljudje v gospodarstvu rabijo en konkreten sindikat, ker ti obstoječi zgleda da obstajajo samo na papirju in denarnih prilivih.
fofnudl
12. 01. 2018 20.57
+1
Štrajka tudi gospodarstvo, ko ne izdajajo računov in ne odvajajo DDV-ja
Enmajstr
12. 01. 2018 21.02
+7
fofnudl
12. 01. 2018 20.50
+11
Problem JS je samo ta, da vsaka vladajoča garnitura v JS privleče svojo žlahto (20000) in jo po volitvah tam pusti.
Uporabnik113089
12. 01. 2018 20.53
+13
Ja. Kmalu bo cela Slovenija en sam javni sektor. Grki so desetletja frizirali bilance in živeli kot lordi. Vseeno mislim da so v primerjavi z našimi Štruklji in Kuštrini - grški sindikalisti javnega sektorja navadni Dunajski dečki...
Ka pa mislis
12. 01. 2018 20.47
+7
Kdaj bo vlada stavkala? Oni tud imajo premalo...
Enmajstr
12. 01. 2018 20.37
+13
Kje je pa jerkičeva in ostali sindikati realnega sektorja, sektorja ki je v času krize padal pod bremeni? Ljudje brez služb, brez plač, krepko znižane plače,brez pravic, zaradi obremenitev zboleli... Čas je za splošno stavko!!!!!!
Ka pa mislis
12. 01. 2018 20.48
+8
Pri nam,je vse kontra....namesto da zdj realni stavkajo ker ustvarjajo gosp. rast...
kurva2
12. 01. 2018 20.21
+9
Furs je rak rana države, zaposleni v glavnem preko zvez, večinoma pojma nimajo kaj sploh počnejo. No dokaz je da so okradli migrante pa zdaj morajo vračati, odgovarja pa nihče. V murski delajo take, ki niti nemško besedico ne vedo, rešujejo pa dvojno dohodnino. Pa takim pol dati povišico. Malo morgen.
fofnudl
12. 01. 2018 20.51
-3
godzila
12. 01. 2018 20.14
+9
kje je pa hipi Štrukelj a je enega zrolal pa se mal zakadil ga ni nič slišati,,,,,,,,,,,,,,,,, pomoje če bi malo policija po šolah v straniščih od prfoksov mal kontrolo naredila bi tudi sigurno našla sledi od koke tako kot v parlamentu,,,,,,,,,šmrk,šmrk ,,,,,,,,,,,,,,
fofnudl
12. 01. 2018 20.53
+2
godzila
12. 01. 2018 20.10
+3
če se tudi župniki in nune spravijo štrajkat takrat bo šele hudič v tej Sloveniji, kam se bojo potem pa dale te trcjanke vsak ,dan poznam eno staro mamo ki je bila prfoksa pobožna ko satan pa žleht glih tako ,pa redno v cerkvi vsak dan jezik pa od hudiča ,pa non stop razlaga kako ,da je delo v šoli naporno ,,,,,,,,,,,,,,,,, ne more iz svoje lene kože ven
zvizi
12. 01. 2018 19.58
+11
Predlagam, da začne stavkati gospodarstvo, dokler ne bodo tem pisarniškim moljem znižali plač za 20%
*Violate*
12. 01. 2018 19.50
+10
Men je mal smešno tole govorjenje, kje se več dela pa kje je večja plača - zasebni ali javni sektor. Iskreno, vem primere na obeh polih, kjer po cele dneve gledajo v luft in za primere, ko na obeh polih trdo delajo. Vse je odvisno od vsakega posameznika, če bo videl delo. Na splošno verjamem, da so plače v Slo. podpovprečne glede na stroške, in bi si zaslužili višje - govorim o povprečnih ljudeh. Bi pa blo treba zmanjšat plačo tem visokim ''funkcionarjem'', poskrbet za višjo gospodarsko rast, za vlaganja (npr. hudo zastarele infrastrukture prometa - cestni in javni), za preprečevanje kurupcij in kraje (največji problem v Slo. - gospodarska kriminaliteta)... Jz se resno bojim, da bodo npr. povišali plače, a hkrati tudi davke. In kaj si potem dosegel - davek višji na vsaki položnici, ob vsakem nakupu, ob praktično vsakem plačilu...pa na koncu ugotoviš, da ti od višje plače ostane manj, kot ti je pa prej. Men je zelo žal, da imamo tako državo, ki na veliko jemlje, daje pa bolj malo nazaj in da so na pozicijah osebe, ki v prvi vrsti delajo zase in za svoje, državljani pa so postranskega pomena.
helvecijaner
12. 01. 2018 19.45
+9
A bojo stavkali samo tisti na FURSU,ki zalezujejo SDS ostali pa že tako ne delajo,če bi nebi NLB prala $ .
Tomaz1980
12. 01. 2018 19.33
+7
Kaj hudiča???!!!!?!!! Ali bo naslednji štrajkal DURS????