Slovenija

Napovedani burni meteorološki pojavi: nikar ne podcenjujte deroče vode

Ljubljana, 04. 11. 2012 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenijo bo zajelo močno deževje, zaradi katerega grozijo poplave. Najhuje bo na severnem Primorskem, kjer si niso niti še opomogli od deževja in poplav minuli konec tedna. Poplavljale bi lahko tudi reke na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji.

Predvsem za zahodno Slovenijo je napovedano močno deževje, na katerega so se Primorci pripravljali že nekaj dni, velja velika ogroženost pred poplavami. Priprave pa potekajo tudi drugod po Sloveniji, kjer grozijo poplave.

Polajnar je opozoril tudi na nevarnost plazov. Na Arsu ocenjujejo, da je na širšem goriškem območju in v Vipavski dolini, kjer so se že pojavljali plazovi, zaradi velike namočenosti zemlje nasičenost tal 95- do 100-odstotna, kar pomeni, da tla ne zdržijo več dodatne količine vode. Zato je velika nevarnost dodatnih plazov in zdrsov tistih delov zemljin, kjer je že obstajala njihova nevarnost.

Agencija za okolje je zaradi pričakovanih obilnih padavin razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti – rdeči alarm – za celotno Posočje, širše območje Vipavske doline in porečje reke Reke. Kot je dejal hidrolog Janez Polajnar, je pričakovati naglo naraščanje gladin rek in potokov.

Za oddajo 24UR je Polajnar povedal, da bodo omenjene reke najmočneje narasle v drugem delu noči, to je nekje po 3. uri. Vrhunec naj bi dosegle jutri tekom dopoldneva, lahko že po 7. ali 8. uri. V spodnjem toku pa bo reka Vipava vrhunec dosegla čez dan, lahko tudi že opoldne.

Reke bodo naraščale tudi drugod po Sloveniji. Arso je za večji del preostanka države – z izjemo severovzhodnega dela Slovenije, Krasa in dela Dolenjske – razglasil oranžni alarm, drugo najvišjo stopnjo ogroženosti. Nevarnost poplav po Polajnarjevih besedah tako obstaja tudi na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, na širšem celjskem območju in v Posotelju. Prav tako niso izključene v porečju Dravinje in na območju Podravja, kjer pa so za zdaj predvidene v manjšem obsegu.

Na teh območjih bodo najvišje pretoke reke dosegle zjutraj oziroma dopoldne, ekstremnih vrednosti pa najverjetneje ne bodo dosegle. Bolj ekstremno bo le na zahodu.

Ne podcenjujte deroče vode!

"Deroče vode ni za podcenjevati. To je velika sila, ki se ji ne gre upirati. Največ žrtev pri poplavah nastane ravno takrat, ko ljudje želijo v zadnjem hipu reševati svoje premoženje ali ko migrirajo iz kraja v kraj," pravi hidrolog. Svetuje, da naj ljudje ne rešujejo svoje lastnine, voznikom pa, da ne vozijo po poplavljenih cestah. Pri tem poudarja, da lahko že 40 centimetrov globoka deroča voda zlahka odnese srednji in težji osebni avto.

V torek bodo reke v zgornjih tokih začele upadati, bodo pa naraščale gladine kraških rek in poplavljenih kraških polj, zlasti na Notranjskem in Dolenjskem krasu. V torek in najverjetneje še v sredo bo v večjem obsegu poplavila tudi reka Krka v spodnjem toku, je povedal Polajnar.

Meteoalarm del Slovenije obarval rdeče

Na spletni strani meteoalarm pa je bil za Primorsko za danes razglašen oranžni alarm, kar je druga najvišja stopnja nevarnosti. Za jutri pa so za Primorsko in Gorenjsko razglasili rdeči, najvišji alarm, oranžno pa je obarvan tudi osrednji del države. 

Za ponedeljek je na meteoalarmu prižgan rdeči alarm.
Za ponedeljek je na meteoalarmu prižgan rdeči alarm. FOTO: Meteoalarm

''Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe,'' je o rdečem alarmu zapisano na spletni strani meteoalarm.

Do 200 litrov dežja na kvadratni meter

Jutri bo oblačno in deževno, padavin bo največ na zahodu države, nastanejo lahko tudi nevihte. Dež bo v noči na torek oslabel, meja sneženja se bo spustila na okoli 800 metrov. Še bo pihal jugozahodnik, jugo ob morju bo slabel, na severovzhodu pa bo popoldne pihal severovzhodnik, so zapisali na Agenciji za okolje.

V ponedeljek bo povsod deževalo, največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Padavine bodo predvidoma najbolj intenzivne v drugi polovici noči na ponedeljek ter v ponedeljek zjutraj in dopoldne. Meja sneženja bo nad 2300 metri, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek prehodno na okoli 2700 metrih, v noči na torek pa se bo spustila na okoli 1000 metrov, so sporočili z Arsa.

Posledice poplav - 3
Posledice poplav - 3 FOTO: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič

Katere reke lahko poplavijo?

Na Arsu so izdali opozorilo pred predvidenimi poplavami. Po njihovih navedbah bodo v ponedeljek v večjem obsegu poplavile: Vipava s pritoki, reke v Goriških brdih, Reka, Soča s pritoki, reke v slovenski Istri ter Kolpa. Vipava s pritoki bo predvidoma poplavila ob celotnem toku. Pretok Vipave na vodomerni postaji v Mirnu lahko v ponedeljek dopoldan preseže 350 m3/s. V tem času lahko Soča v Solkanu doseže pretok 2000 m3/s. Predvideno je hitro naraščanje rek in zalednih pritokov.

Hidroalarm za ponedeljek.
Hidroalarm za ponedeljek. FOTO: ARSO

V ponedeljek lahko poplavijo tudi druge reke na Gorenjskem, na območju osrednje Slovenije in Podravja. Poplavijo lahko predvsem: Sava Bohinjka, Sava v celotnem toku, zlasti v Zasavju, Sora s pritoki, Gradaščica, Kamniška Bistrica s pritoki, Savinja s pritoki, reke v Posotelju, Meža, Mislinja in Dravinja. V ponedeljek proti večeru bo narasla tudi reka Mura s svojimi pritoki.

Poplavljali bosta tudi reki Ljubljanica in Krka s pritoki, ki lahko v večjem obsegu poplavita v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečevale, so sporočili.

Poplavilo bo tudi morje

V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bo gladina morja na mareografski postaji Koper predvidoma presegla vrednost 330 cm. Pri tem lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Predvsem na piranskem rtu ter ostalih valovom izpostavljenih območjih lahko kombinacija povišanega plimovanja in močnega valovanja zaradi juga poveča obseg običajno poplavljenih območij in rušilno moč valov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
05. 11. 2012 08.10
+2
Vremenoslovci nič ne strašijo ampak opozarjajo take nevedneže,ki se tu oglašajo!!!!
Jamar85
05. 11. 2012 07.20
Jugovzhod Slovenije ni dobil veliko dežja, je pa zato pihalo celo noč. Je pa nenormalno toplo! ob 01.30 je bilo 19°C, ob 6.30 zjutraj pa 21°C. Upam da ni bilo kje tak hudo kot so napovedovali.
BloodPatriot983
05. 11. 2012 07.10
+1
Hehehe tile naši vremenoslavci pa močno pretiravajo in strašijo bogi narod z nekimi rdečimi alarmi za nekaj kapljic dežja. Samo da paniko nardijo, noč je bila takšna kot ponavadi, malce je deževalo.
kratko in jasno
05. 11. 2012 06.50
+6
z informacijami pa niso ravno ažurni.... ali je bila noč mirna, ali pa so novinarji doma na toplem spali in bodo z delom po 8h začeli :-))
Red_October
05. 11. 2012 06.36
+0
Ah, v Ljubljani je samo malo poškropilo. Spet je bila uzbuna preterana kot ponavadi...
Sre?ko Kova?ec 1
05. 11. 2012 02.10
+5
POPRAVEK Tu bi se pa res ,malo oladite.Tu v takih razmerah,pa res ne sme bit politike.
Sre?ko Kova?ec 1
05. 11. 2012 01.59
+2
Tu bi se pa res malo oladite.Tu v iakih razmerah pa res ne sme bit politike.
amelija
05. 11. 2012 00.16
+13
eni pa res v vsako stvar prvlečete politiko zraven. a res tud v taki situaciji ne morete brez njih? A kej dobite, če jih v postu omenite? pa srečno vsem na ogroženih območjih.
piko112
04. 11. 2012 23.23
+1
Je pa dobra stran tega dežja. Ta da niso kar naprej samo politiki na sceni
Klavdija Lah
05. 11. 2012 00.23
+1
martello
04. 11. 2012 23.05
-4
uporabnik molotov je reptiljanec.
molotov
04. 11. 2012 23.49
+0
te bom našel preko ip-ja ,ti telepatsko vsadil v podzavest idejo, potem z nizkimi frekvencami motil delovanje misli,......
1389
04. 11. 2012 23.02
+19
Vsem privoscim mirno noc in da se konca vse brez zrtev.CUVAJTE SE!
problem?
04. 11. 2012 22.31
-5
Spet ne bo nič.
antraks
04. 11. 2012 22.28
+12
Upam, da ne bo tako hudo kot napovedujejo.
molotov
04. 11. 2012 22.23
+12
Srečno vsem nam na poplavno nevarnih območjih......... Ni cilj nekaterih vsiljevati mnenje oziroma teorije zarot. Pomoje je ozaveščanje pomembno. HAARP močno nekonvecionalno orožje, jedrske bombe so orožja prejšnje generacije,delovanje haarpa se da spremljat preko neta-senzorjev ki so postavljeni in merijo xxxxnizke frekv in obratno itd. NIKOLA TESLA je bil car,haarp je njegov izum, tesla je elektriko vodil brez žic, kar nekdo ki je blesav ne verjame. Chemtraili v zda avstraliji razvitih evropskih državah že nekaj normalnega priznanega dokazljivega, tisti ki danes misli da je chemtrail teorija zar. je omejen. Ali kdo misli da je gensko spremenjena zelenjava teorija zarote? da, omejeni, Pomoje ima MONSANTO IN CHEMTRAIL banda mnogo skupnega. MONSANTO=bog GSO hrane,..........
martello
04. 11. 2012 23.04
-2
kako naj vemo, da molotov ni agent reptiljancev, ki nas hoče joprepričati v neke teorije, v resnici pa je sam vodja vlade v senci? ne boš ti mene, klasičen double bluff.
molotov
04. 11. 2012 23.46
-1
točno tko, sam sovražim jesse venturo in podobne kmetavze..................gledam samo posnetke evropsskih poslancev npr NIGEL FARAGEA,... ......................................................................nedelam za reptile, čeprav sem enega srečal na morju,.....
murkecc
05. 11. 2012 00.35
+3
No.onealive
05. 11. 2012 06.51
+1
molotov in potem ti človeka ki ne verjeme raznoraznim internetnim zgodbicam in yt filmčkom označiš za omejenega.., ne ti si omejen ko verjameš v določene stvari o kateri vi teoretiki vete več ko pa uni znastveniki.., in naj te opozorim HAARP ni tajna zadeva, na njem delujejo razne univerze in sploh ni namenjen temu zakar vi teoretiki mislite da je.., manpulacija z vremenom pa ne deluje kar se je pokazalo na OI 2008 ko so kitajci nekaj škropili da bi bilo lepo vreme nakoncu pa je lilo kot iz škafa.., pač js mam tako mišlenje o tem in se ne mislim kregat o tem
sloman
04. 11. 2012 22.14
-15
kdo jim je kriv da so gradil na Ljubljanskim BARIJU .....
molotov
04. 11. 2012 22.26
+11
* taki blesavi koment ostanejo, meni ko napisem da je vlada * vse pa briše? a admin?
piko112
04. 11. 2012 23.04
+0
Važno da gradijo ekološke hiše da ne bo preveč škode na okolju. Ne morejo pa pričakovati da se bodo drugje zadrževalniki gradili da bodo delali kar jim paše
amelija
05. 11. 2012 00.13
+1
sam zanimiv, da tam kjer naj bi se zbiralniki gradili, tudi poplavlja, tako da bi tudi njim pomagali in če tega ne uvidijo, žal. Sej ne bi zbiralniki pomagali samo lj. temveč tudi njim... sicer pa drugače hiše na barju do predlanskih hudih poplav niso bile nikoli poplavljene...bila so pač zalita polja in tako dalje, ampak nikoli hiše
Aleks 85
04. 11. 2012 21.49
+1
evo v bovcu se je začelo....................
g.noj
04. 11. 2012 22.12
+24
tacamaca
04. 11. 2012 22.34
-1
bit_?e_bolje?
04. 11. 2012 21.47
+22
mislim ej... eni tle gor ste pa res izrodki, ki še pljunat ni vredno po vas! ljudem prvoščite čim slabš, namest da bi mal silikona dal sosedu na nevarnem območju med vrate, da mu nebo čist kleti zalil!
martello
04. 11. 2012 22.07
+4
Jaz sem že zasilikonal vrata in okna sosedom, tako da ne mene krivit.
piko112
04. 11. 2012 23.08
+1
Če mu pa povem še predno začne hišo graditi da mu jo bo poplavljalo klet pa jo naredi? Ali mu moram tudi v tem primeru pomagati
Znalec
04. 11. 2012 21.18
+47
Vsem privoščim mirno noč in veselje ob prvih sončnih žarkih. Ljudje, pazite nase in na živali, prosim.
Sputnik
04. 11. 2012 21.09
+14
seveda se bojo našli virtuozi ki bodo veselo v avtih, sprehodih ipd in ko jih bo odneslo tako da jih bo treba reševat bodo vsi drugi krivi samo brihtne buče ne. folk ne podcenjujte vode!!!!! vidim da vas zelo malo pozna moč vode. voda je najmehkejša stvar ampak vseeno je hujša od marsikaterega orožja. ne preizkušajte sreče ker je ne boste imeli!!
MJbaby
04. 11. 2012 20.33
+36
Kakšni butli kele se kregate,ljudje pa plavajo skupej s svojimi bajtami,če ste tolk pametn pa pejte pomagat ne kele jezike vrtet,mam filing da sm v parlamentarni štali,pa slišim muuu,bee pa ojnk ojnk :D :D