Slovenija

Za slovenske sodne polomije kriva slaba zakonodaja ali drugačno tolmačenje zakonov?

Ljubljana, 24. 11. 2012 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odmevne aretacije se pri nas le redko končajo z obsodbami. Kako je mogoče, da so obsojeni le kurirji, velike ribe pa so zaradi izločitve dokazov na prostosti? So visoki pravni standardi torej garant za pravno državo ali so pravno državo pokopali?

Odmevne aretacije se pri nas le redko končajo z obsodbami. Kako je mogoče, da so obsojeni le kurirji, velike ribe pa so zaradi izločitve dokazov na prostosti? So visoki pravni standardi torej garant za pravno državo ali so pravno državo pokopali?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cifur
26. 11. 2012 08.09
+1
pravna drzava - larifari
autmigec
25. 11. 2012 21.59
+2
Daj ne srite !! NAMERNO ste v parlamentu nastavili takšno zakonodajo ,da v spregi s sodstvom še služite ko vas nekdo posedi na zatožno klop s odškodninami . Bolje ,da tožilstva,sodnikov in policije ne bi imeli ob takih zakonih ! Sicilijance lahko greste inštruirat kake se vkrade država !
vox populi
25. 11. 2012 20.49
+1
Republika Slovenija - DAJ JI VEČNI MIR IN POKOJ!!! AMEN Piše se leto 2001 in g. Norman Manfred Doukoff je takole razlagal o našem »pravosodnem sistemu« - Preiskali smo vse veje slovenskega pravosodja in dejansko ugotovili, da imajo višja sodišča v Sloveniji prevelika pooblastila, ko vračajo zadeve nazaj v ponovno sojenje na prvo stopnjo. To se je potrdilo pri vseh ekspertizah. - Za to so na prvem mestu krivi zakoni, ki odrejajo postopek, procesni zakoni, ki niso dovolj sodobni, po drugi strani pa organizacija sodišč, ki je zastarela. - Od slovenskih sodnikov smo vedno znova slišali, da imajo velike težave z vročanjem, ker poštni uslužbenci preprosto ne obvladajo predpisov in formalnosti, zato postopek po nepotrebnem zapletejo." - "Za slovenske odvetnike je značilno, da nimajo nobenega interesa, da bi pospeševali postopke, saj so nagrajeni za vsako potezo, ki jo naredijo, za vsako obravnavo, za vsak pripravljalni spis... To bi se dalo urediti. V Nemčiji so odvetniki plačani po fazah postopka. Če je plačan za vložitev tožbe ali obravnavo, je vseeno, če se obravnava prekine in trikrat nadaljuje, saj dobi enotno plačilo. Slovenski sodniki zato obžalujejo, da je sistem nagrajevanja odvetnikov tak, saj z ničemer ne spodbuja, da bi se nek postopek hitro končal." - Vem tudi, da je pojem stimulacije v Sloveniji zelo razvit in brez njega ne gre. Vendar je to po mojem nezdružljivo s funkcijo sodnika. Sodnik bi moral ne glede na kraj, kjer dela, in ne glede na obseg dela, že zaradi svoje sodniške časti, kot uslužbenec ljudstva, storiti vse, da se to reši, ne pa, da zahteva za to dodatno plačilo." - "Slovenski sodniki so dobro plačani in glede na povprečno plačo, bolje kot pri nas. Poleg tega imajo 40 dni dopusta, pri nas ga imamo le 30 dni."
alanisa
25. 11. 2012 19.56
+3
Kakšna škoda za Sanadarja, da ni zaprosil za sojenje pri nas. Bil bi oproščen in vse premoženje bi mu vrnili, dobil bi še veliko odškodnino od naše države. No edino kakšo nepremičnino bi moral deliti z sodnim senatom :-)
290ktober
25. 11. 2012 20.22
+0
sprint
25. 11. 2012 19.43
+3
dobri pastir 25.11.2012 07:49:00 Po moje je sodišče najmanj krivo,oz.nič.Vsi so bili oproščeni zaradi pomanjkljivih dokazov ki jih pripravi policija. Tudi Pluta so izpustili, ker si je glavna priča policije "premislila" na sodišču (v zahvalo mu je Plut zmasakriral ženo). Tiralico iz Srbije so pa založili. In tako je Plut odšel novim zmagam naproti. Pri Plutu je jasno, da ni šlo za nobeno korupcijo, ampak šlamparijo policije, ki spusti na prostost že kaznovanega psihopatskega serijskega morilca kljub tiralici iz Srbije v predalu. Na drugem mestu so tožilci. Ne vem kakšni so, ampak na sodišču se odvetniki iz njih norčujejo. Verjetno najboljše študente poberejo znane odvetniške firme, za tožilce pa kar ostane. V razvitem sistemu tožilec zavrne zadevo in ne vloži tožbe s šepavimi dokazi, ker ne bi bil dolgo tožilec, saj bi povzroćil enormne stroške sojenja. Pri nas pa tožilka, ko pozabi na zahtevo za pripor obsojenih butne ven takšno : "zakaj bi obsojeni na 10 let pobegnil, ko pravi, da je nedolžen". Nobenih raziskav ni več potrebnih, ta izjava pove vse. Točno tako. Tu je storjena napaka kriminalistov, ki so se očitno zaleteli kot bik z branami v zid. Sami bi lahko vedeli,da dokazi pridobljeni na način Italijanov in srbov pri nas ne bodo vzdržali,ker so v nasprotju z našim ZKP. Je kakršen pač je. Bolj slab kot dober, ampak tako je. Sodniki morajo delati po njem. Ampak še hujša napaka je s strani tožilstva. Kričeči indici, da je s tožilstvom in njihovo strokovnostjo nekaj krepko narobe. Za božjo voljo. Kako lahko drž.tožilec uvede kazenski postopek na podlagi tako pridobljenih dokazov?? In še hujše. Kako ne pozna zakonov in pozabi zahtevati pripor?? In kakšna denarna škoda se je s tako nestrokovnostjo državi povzročila. Ne bom hvalil sodišča,ker so tudi tam cvetke za zjokat, ampak pri balkanskem bojevniku se mi zdi,da pa tu sodniki res niso krivi, ampak so le postopali po Slovenski zakonodaji. Največjo krivdo nosi nestrokovno tožilstvo in zaletavo delo kriminalistov.
srebrnibreg
25. 11. 2012 17.44
+3
Zakoni so pisani na kožo kriminalcem ne pa poštenih ljudi.
hrast66
25. 11. 2012 17.04
+0
Pozna se, da je bilo starejše osebje v pravosodju šolano v socializmu. Prišel je kapitalizem, starejše osebje se sploh ne more prilagodit novemu času. Mladi odventniki so se kar dobro prilagodili ter za "malo malco" povozijo starejše sodnike.
290ktober
25. 11. 2012 20.24
+3
Pozabil si ,da je prej bila glavna pripadnost in MORALA ,sedaj pa pripadnost in DENAR!! Ne mešaj in ne laži!
24pšancov
25. 11. 2012 20.59
+9
Partijska knjižica pa prej ni pomenila nič, kneda.
kuglaonboard
25. 11. 2012 16.25
+3
Ni debate - "visoki sodni normativi" so vzpostavljeni za zaščito najbolj krivih. Brez veze bluzenje - saj nismo niti slepi niti gluhi ne. Pa še slepi in gluhi bi tole našo luknjo videli in slišali.
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.21
+6
Zakonodaja je ziva katastrofa. Sploh ce pogledamo koliko zakonov in koliko sprememb zakonov se sprejme v parlamentu vsako leto. Temu sledit je ze pocasi znanstvena fantastika. Pravna varnost se zacne pri stabilni zakonodaji.
Ling
25. 11. 2012 15.37
-1
Sodniki se morajo držati veljavnih zakonov! Vprašanje zakonodajni veji oblasti pa je, zakaj pri nas velja taka procesnopravna ureditev glede kazenskega postopka, da se mora izločiti toliko dokazov? Ali ni to mogoče v korist vladajočim politikom?
290ktober
25. 11. 2012 20.28
+11
Vsia ta poplasva zakonov je samo zato ,da statistiko popravljajo z kurjimi tatovi veliki lopovi pa seVEDNO izvlečejo zaradi zakonov i plaćani advokatov ,če pa to ne gre pa plačanih tožilcev,sodnikov,politikov,kilerjev..skratka PLAČANCEV,KI SI JIH KURJI TATOVI NE MOREJO PRIVOŠČIT
Transformerji
25. 11. 2012 13.32
+18
POP-tv iskreno predlagam, da še naslednji teden naredijo v tv klubu prispevek na temo "Pravna država". V tej temi je predstavnik sodišča elegantno obšel temu o kaznovanju tajkunov in osumljenih politikih. Rešitev bodo očitno iskali samo za mamilarske afere - balkanski bojevniki pa niso tisti, ki so pokradli državo! Pričakujem temu v naslednjem TV klubu: kakšni so zakoni in kakšna je pravna država, ko se gre za kaznovanje tistih, ki so nas pripeljali v to stanje!
mooja
25. 11. 2012 12.35
+6
mislim, da je težava pri tožilstvu, neprofesioalnost, neizkušenost, kar se je pokazalo tudi pri neuspelem sojenju "bosanski bojevnik". lep pozdrav,
amedeja
26. 11. 2012 06.57
-1
Busquets
25. 11. 2012 12.12
+3
Evo, ravno to bi mi mogli met, kot je omenil ta desni gospod v videu... tehtanje dokaz/zločin. To bi bila izjemna pridobitev. Zakaj? Če gre za izjemno huda kazniva dejanja, kot je tudi to v Balkanski bojenvnik in so ugotovljeni nezakoniti dokazi, bo sodišče tehtalo med težo dejanja in tem nezakonitim dokazom. Jasno pa je, da tu teža zločina prevlada in pri takih kaznivih dejanjih bi prišlo do obsodbe. Tako pa nepravno pridobiš eno usrano telefonsko številko, pa ti pade ves sistem in kriminalci odkorakajo na prostost.
Jimi1
25. 11. 2012 11.22
+7
Zakonodaja pisana na kožo lopovom, sodni postopek nejasen, zakoni namenoma polni lukenj (da se lahko pravniki v velikih čredah pasejo na njem), sodstvo dejansko brez nadzora prepuščeno uveljavljanju svojih privatnih interesov, kar iz faksa dobrega kadra pride pa itak gre v zasebno -odvetniško dejavnost. Povdarjanje "pravne države" pa itak poudarja nadvlado lopovov pravosodja in prava nad resnico, pravico in poštenostjo, kar že v temelju nasprotuje osnovam "prava", ki naj bi bilo v službi ljudi in urejanja njihovih medsebojnih odnosov v tej smeri. Gre za od pravosodja ukradeno državo in zaničevane norme demokracije. Sprašujem se le, do kdaj bo narod te organizirane "bandite" še trpel nad seboj ?
gnu
25. 11. 2012 15.38
+1
Odlično povedano. Pravna država v smeri formalizma se začne zastrupljati s formalinom.
volek
25. 11. 2012 10.41
+0
Pa veste da se morajo sodniki ravnati po zakonu o kazenskem postopku/ZKP/, ki ga je za časa totalne vladavine LDS in tovariša Drnovška uzakonil leta 1994 slovenski parlament. Atek ZKP pa je bil tedanji pravosodni minister Miha Kozinc. Takrat je Drnovšek ukinil tudi SDK, da se je lažje kradlo družbeno premoženje. Kar hvalite še naprej Janeza iz revirjev. Res je bil enkraten.
Paskakvali
25. 11. 2012 12.32
+5
V primerjavi z Janezem Grosupeljskim je bil več kot enkraten........
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.09
+2
srebrnibreg
25. 11. 2012 17.43
-3
Pri današnji informacijski tehnologiji je bil sdk nepotreben.
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 09.48
+5
realno gledan. bi šou laufat (ružit --- ne vem kje je bla kletvica prej v eni besedi)po ulci? ker drgače ne bo šlo .... ker tele mirni protesti so brezveze in tudi brezveze je da se sprav ene 1000 divjakov na ceste k ne bodo nč naredl če pa uni v javni upravi ne naredijo ničesar ker so po možnosti še preko vez duble službice ;))) mišleno tajnice, sociala,... nei gredo u tri pisane marjetice(ne smem kletvic napisat), preveč jih lepo živi zato jih je pa premal na protestih :D
vetlan
25. 11. 2012 10.00
+1
vetlan
25. 11. 2012 10.00
+2
"preveč jih lepo živi zato jih je pa premal na protestih :D" ni zato. Narod ne verjame več v učinkovitost takšnih protestov, upam, da je večina pogruntala, da so protesti prirejeni.
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 10.03
+5
najbrš se pa oba strinjava da je lahko več dejavnikov, ki ne privabijo ljudi na ceste ;)
vetlan
25. 11. 2012 10.06
+11
večina mojih znancev ne gre na protesti (tudi jaz), vendar so vsi pripravljeni iti, če bo šlo zares, ker tako ne gre več
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 10.14
+6
no sei sva na istem :) ko bo šlo zares grem... na te k pa sindikati organizirajo pa samo svoje riti branijo
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 10.14
6744d
25. 11. 2012 10.39
Jimi1
25. 11. 2012 11.37
+0
Ti prirejeni protesti se dogajajo vsakič, ko je potrebno ventilček nezadovoljstva (po ukazu od zgoraj) odpreti, da se ne bi narod samoorganiziral in v svojem interesu obračunal z kriminalci na vrhu politike, sodstva,gospodarstva,narkokartelov in ostalega. Seveda vodeni protesti izpadejo kot izpadejo, neplodni, protinarodni in zasmeševalni za sicer volunterje sodelujoče dobromisleče udeležence... Uspeli upori do danes so bili pa priznajmo, "Litostrojski- organiziral Tomšič, Mura-spontani mimo sindikata, ki je bil del izkoriščevalskega telesa v podjetju, Gorenjev-velja isto za sindikat, pa "Dečja vas-Ambrus, ki je bil na dobri poti v eskalacijo oboroženega upora proti teroriziranju domačinov na njihovi zemlji, pa sedaj se v Mariboru nekaj res obetujočega dogaja.....) . V življenju se je pač potrebno držati dobrih praks !
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 09.31
+14
sem se zdaj spomnila, da so neki enake plače želel k poslanci ... MOJE MNENJE - poslancem in sodstvu znižat plače.... mislm da če bi delavec v tovarni tako slabo delal bi bil odpuščen uni majo pa zavarovane ritke neko imuniteto pa še zakonsko ni najbrš urejeno da lahko človeka odstaviš če ne dela dobro xD
vetlan
25. 11. 2012 09.39
+7
žal, zmanjševanje plač v korumpiranih krogih ne pomaga
vetlan
25. 11. 2012 09.41
+11
Narod MORA pokazati, da se ga je treba bati. in kje je narod? Na internetu ali gre za par ur na sprehod po Ljubljani
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.11
-3
Poslanec ima 3000 EUR place, sodnik pa 1500.
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 09.25
+4
vetlan
25. 11. 2012 09.27
+5
polikarbonatka
25. 11. 2012 09.24
+8
očitno da standardi niso višji,prej bi se reklo da nižji
polikarbonatka
25. 11. 2012 09.25
+10
da je Slovenija raj za mafijo,ni iz trte zvito.
hotchilipoper
25. 11. 2012 08.57
+11
Vsi sodniki se bojijo maščevanja kriminalcev,zato jih pa spustijo,in imajo mir,pa še kakšno kuverto dobijo na dom
Tjaša Završnik
25. 11. 2012 09.27
+15
če pa je tako zaka plačuje ljudstvo sodstvo? potem bolš da je anarhija, zakoni so itak brezveze ker zgleda da niso za vse enaki....
novaknovak
25. 11. 2012 09.53
+13
a v italiji, nemčiji, srbiji...a tam se jih pa nič ne bojijo? pol naj gredo korenček plet, pa ceste pometat,, ne pa pametovat in se izvijat pa narod farbat. tam jih ne bo nihče ogrožal...
Uporabnik565636
25. 11. 2012 16.11
-5
A poznas koga, ki bi za 1500 eur nosil glavo naprodaj? Ce grozijo druzini pac nimas veliko izbire.
amedeja
26. 11. 2012 06.59
+7
sam si je izbral poklic. naj gre v tovrno?