Slovenija

FOTO: Za varnost bo skrbela nova agencija

Portorož, 26. 10. 2009 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob vse pogostejših prometnih nesrečah na slovenskih cestah je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal dejala, da je varnost v prometu potrebno reševati celostno.

Ministrica za notranje zadeve Katarina  Kresal je na sestanku v Portorožu s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem dejala, da je prometno varnost potrebno reševati celostno. Ministrstvi za notranje zadeve in promet bosta za izboljšanje prometne varnosti ustanovili agencijo za varnost v cestnem prometu, napoveduje Kresalova.

Patrick Vlačič in Katarina Kresal
Patrick Vlačič in Katarina Kresal FOTO: Dare Čekeliš

Agencija bo organizirano delovala na področju preventive in na podlagi analiz prometnih nesreč predlagala spremembe zakonodaje, predstavljala pa bo tudi neke vrste nadzor nad avtošolami, je pojasnila Kresalova na drugem v nizu večerov piranskega odbora Socialnih demokratov (SD).

Za izboljšanje prometne varnosti pripravljajo tudi akcijski načrt konkretnih ukrepov za boljšo obravnavo prometnih nesreč, boljšo preventivo in učinkovitejšo pomoč sorodnikom žrtvam prometnih nesreč, je dejala Kresalova. Kot je še napovedala, bodo k sodelovanju povabili tudi ministrstvo za šolstvo, saj si želijo, da bi prometna varnost našla pot v predmetnike osnovnih ali srednjih šol.

Ustanovitev nacionalnega preiskovalnega urada

Zvišanje učinkovitosti boja proti kriminalu in finančni kriminaliteti je ena glavnih prioritet ministrstva, je poudarila Kresalova, ki si veliko obeta od ustanovitve nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Urad, ki bo zaposloval nekaj čez 80 strokovnjakov z različnih področij, bo začel delovati v začetku prihodnjega leta.

Kot je izpostavila Kresalova, se bo z gospodarskim kriminalom, računalniško kriminaliteto, pedofilijo in drugimi najhujšimi oblikami kriminalitete NPU ukvarjal bolj strokovno in na višjem nivoju, odlikovala pa ga bo operativnost, hitrost, odzivnost in "manj papirologije".

Kot bistveno nalogo ministrstva je Kresalova izpostavila še zagotavljanje sorazmerja med varnostjo in človekovimi pravicami, ki je bilo, kot je dejala, v preteklosti včasih prekršeno v škodo človekovih pravic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ranger1
27. 10. 2009 11.16
Minister Vlačič vi si malo pobrenkajte po glavi, pa najdite rešitev za uvedbo več vlakov in avtobusov, bo bolj pametno.
Nowotny
27. 10. 2009 11.11
-qp- .. se strinjam. Spet bodo neko agencijo delal sm zato, da bodo še kakega nihovega pristaša spravli do davkoplačevalskega denarja. Kresalka! zadnjič si tako solzice pretakala. Zakaj ne ukrepaš. Vse večje nesreče v zadnjem času so se zgodile na Celjskem območju. Se ti morda ne zdi da je tam s policijo nekaj narobe? Dam ti predlog. Pošlji vse tiste barvane Škode (Provida), iz mejnega prehoda Šentilj, na Celjsko območje. Navadno tam kroži samo ena, ostalih pet pa je tam?? So pa lepo parkirane pod streho. Vozim se tam dnevno in če ne verjameš ti lahko preskrbim tudi sliko. Pa ne reci da tega ne veš?
-qp-
27. 10. 2009 10.29
Neverjetno kako fopajo narod...
Uroš Palhartinger
27. 10. 2009 09.57
In kdo bo vodil to agencijo? Morda kar satanov brat Gulič, ko bo koalicija sprevidela, da res ni primeren za direktorja urada za verske skupnosti...
nana122
27. 10. 2009 09.24
Po moje je to le še en način za 'puljenje' davkoplačevalskega denarja brez vidnejših učinkov v vsakdanjem življenju navadnih smrtnikov ... ali krajše: draga prehrana za brezzobega tigra ...
peter102
27. 10. 2009 08.56
Samo to:pa kaj bo agencija? Spet bo nekdo ki bo pobiral davkoplačevalski denar. Ko smo že pri tem zakaj se v 21.stoletju vse tako avtomatizira ja pol pa ni potrebno nič drugega kot namestiti avtomatske zapornice z video nadzorom na izvoze. Saj ima Dars dosti te opreme ki so jo morali oziroma jo bodo morali odstraniti iz avtoceste (stare cestninske) mislim da bi bila kar elegantna rešitev tehnologija je pa sedaj že tako povsod prisotna da se to lahko enostavno izvede. Itak bi pa lahko ti Darsovci malce bolj racionalno razmišljali in drugače obračali naše denarce. V tujini že imajo podbne sisteme Zakaj bi gradili krožna križišča če lahko ostanejo obstoječa in se zadeve lahko ceneje rešijo. Mislim da je tej in vsem vladam doslej itak vseeno koliko denarja bodo porabile za renoviranje in obnove cest. Najlažje je v tej Sloveniji na cesto postaviti znake in omejitve ker je cestišče totalno neprimerno. Poglejte si malce naše sosede Avstrija, Nemčija kako tam gradijo ceste, če že moramo vse tako primerjati z Evropo,..... Itak bi se dalo na to temo pisat.. Katastrofa je samo to da ob vsej tehnologiji ki jo imamo ni dovolj nadzornih kamer na vseh izvozih da bi lahko to preprečli. Vsi smo vozniki in vem če bi bile na izvozu zapornice se nemoreš zmotit!!!!!- tega je v tujini že kar dosti. Drugače je pa vse v glavah voznikov volan in alkohol pač nista najboljša prijatelja, uvesti alkotester v avtu če napihaš 0,1 avto enostavno ne užge. Seveda je dosti teh rešitev. Vsem voznikm varno pot predvsem pa trezno glavo. Lep dan PP
Tonček Balonček
27. 10. 2009 08.24
Glede na čedalje več voženj po napačnem pasu bi morala Kresalova nemudoma ponuditi odstop.
Davorin Hergamas
27. 10. 2009 07.59
spet nam mečejo pesek v oči,spet bodo za naš denar zaposlili nekaj novih ljudi in situacija na cestah bo enaka,samo odgovornost in lastno nesposobnost so prenesli na nekoga drugega. policajčki pa po starem- z radarjem na kompoljah sredi cestninske lovijo tiste ,ki se peljejo 55km/h,malo dalje ko so hitrosti nad 150km/h pa jih ni!!!seveda je lažje na kompoljah.........mafija!
pika poka ježek
27. 10. 2009 07.27
Državi pa se gre le da pobere denar od glob, če ne gre drugače, pa na obroke. In morija se lahko nadaljuje.
pika poka ježek
27. 10. 2009 07.26
Mentalno sposobnost za vožnjo motornega vozila hudih prekrškarjev naj oceni psihiater. Vsak ne more imeti orožja, zakaj bi torej lahko vsak bil voznik. Orožje je privilegij, naj bo privilegij tudi biti voznik. Privilegij do orožja pa ni večen, tako naj bo tudi s privilegijem do vožnje motornega vozila.
cemkcku4
27. 10. 2009 06.44
Avtošola ni kriva ničesar.Gre za okrasne ukrepe, ker se pravih ni niti sposobna lotiti g.Kresalka.Tako bi tudi policiste morali preimenovati v inkasante.Saj dobesedno kaznujejo je reveže in še to tiste, katerih se ne bojijo, torej vse zgledne državljane.Zakaj je morala v Portorož na ragovor z ministrom?Ali ima on tam pisarno?Še eno afnanje naše vlade.
Absinthe
27. 10. 2009 06.40
Ali kako si blontni gift predstavlja nereševanje smrtnoresnih problemov.Počasi se mi je posvetilo:v resnici Senica ne izrablja milančanke ampak ona njega izdatno.Počasi se več ne bo upal podpisati pod nič kar pride izpod njene frizure...
_dolfi_
26. 10. 2009 22.54
samo da se brezveze denar stran meče...nedolžni ljudje pa umirajo na cesti...kot da za to ni dovolj da bi Kresalova samo rešila te težave...mora za to počet neka ''agencija'' SRAM jo je lahko....NESPOSOBNEŽI!!!!!
cherry
26. 10. 2009 22.46
jao jao... jao! da smo v soboto pršli v ljubljano smo mogl poklicat taxi... zakaj... ker vlak ali avtobus iz lesc po 20:30 oz. 20:35h ne vozita več! a vas ni nč sram?! bi z veseljem dala npr. slovenskim železnicam tistih par €, pa žal kasnejšega odhoda ni! taxi je pa žal predrag, da bi se posluževali takih prevozov na take razdalje!
tony_abcde@yahoo.com
26. 10. 2009 22.39
Manj nakladanja in več dejanj. Primere o katerih beremo zadnje čase so samo za odstranitev s cest za vsaj 30 let za zapahe in ne ležanja na postelj iampak delanja vsak dan, da ne bodo na naš račun rejeni. Ne pa da potem dobijo 2 leti pogojne potem pa spet nekoga umorijo.
mincacinca
26. 10. 2009 22.37
Kva pa naj bi delala ta agencija? Verjetno pisala kazni. Zame bo vedno življenje imelo večjo vrednost kot pa denar. Nobena kazen ne odtehta slabše kvalitete življenja zarad posledic nezgode, izgubljenega življenja vseh nedolžnih, in to zaradi objestnežev in pijancev. Ne rečem za nesreče - te se lahk nardijo komurkoli in kadarkoli. Za morijo pa ni opravičila, sploh pa ne denarnega povračila. Če bi želeli, da agencija uspe, bi morali zaposliti tol ljudi, kot je voznikov na slo. cestah - torej en nadzornik ob vsakem vozniku vsako vožnjo (tk kt v avtošoli).
borchy77
26. 10. 2009 22.23
KAJ NAM POMAGA BOLJŠI IN BOLJ VAREN TUNEL ČE NAM PA PRIJATELJE IN ZNANCE UBIJAJO PIJANCI NA CESTI...MORDA BI MORALA DRŽAVA SUBVENCIONIRATI TAKSISTE KI DELAJO PONOČI DA BI BILI TAKSIJI CENEJŠI IN DA BI JAVNI PREVOZI DELALI PONOČI IN NE SAMO DO 00.30...MORDA NI NAJBOLJŠI PREDLOG JE PA BOLJŠI OD VARNEGA TUNELA..
Buena Vita
26. 10. 2009 22.17
mincacinca
26. 10. 2009 22.09
Zakva ste mi brisali? Nikogar nisem žalila! Ponovno: Menim, ne bi bilo nič napačnega, če bi uvedli - in to za vse - obvezno prakso v rehabilitacijskih centrih. Tk kt je bla vojska včasih. Obvezno, z začetkom že v osnovni šoli, mogoče dva al tri tedne (v kkšnem 7., 8. al pa 9. razredu), potem pa še v srednji šoli ponovno še enkrat do opravljanja vozniškega izpita. Seveda, to ne bi blo prevzemanje službe zdravstvenega osebja, vendar pa tudi ne pasenja zijal. Že pogovor o nesrečah, držanje žlice... Krutost poledic nesreč ne bi velik posameznikov pustila ravnodušnih. in ne bi bilo potrebno ustanavljet nobene nove agencije.
skandinavec
26. 10. 2009 21.52
Slovenija ne potrebuje nove agencije, prometne ali kakršne koli druge...To kar mi potrebujemo je to, da že obstoječe agencije začnejo opravljati svoje delo tako kot bi morali že ob njihovi ustanovitvi!!! Preveč je polovičarstva v naši javni upravi!!! PS: Hvala 24ur.com da mi brišete komentarje??? Živela svoboda govora, pa čeprav se v večini primerov cenzurira!!!