Slovenija

Za večji šolski proračun

Ljubljana, 17. 09. 2007 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni tajnik SVIZ-a Štrukelj meni, da obstaja nevarnost, da se bodo zasebne šole financirale na račun javnih.

Štrukelj meni, da je treba povečati proračun za šolstvo.
Štrukelj meni, da je treba povečati proračun za šolstvo. FOTO: POP TV

Če bo financiranje izobraževanja ostalo v okviru sedanjega proračuna, bo vsaka nova zasebna šola jemala denar neposredno javnim šolam, je danes dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj. "Obstajata samo dve možnosti: ali je potrebno proračun za šolstvo povečati za stroške, ki bodo nastajali s povečanjem nastanka novih zasebnih šol, ali pa se bodo zasebne šole financirale na račun javnih," dodaja Štrukelj.

Glede financiranja zasebnih šol je SVIZ po Štrukljevih besedah v razpravi na matičnem odboru za kulturo, šolstvo in šport v DZ minuli teden še enkrat poudaril svoje stališče. Težavo vidijo pri 100-odstotnem financiranju zasebnih šol z možnostjo, da zasebne šole dodajajo sredstva, ki jih bo zagotovil ustanovitelj.

Nadalje predstavljajo težavo prispevki staršev, ki navzgor ne bodo več omejeni, medtem ko bodo zasebne šole po novem lahko sodelovale pri opremljanju, kar je dodatna boniteta iz javnih sredstev za zasebne šole. Najbolj črn scenarij je za Štruklja napoved poslanca SDS Branka Grimsa, da bodo plače v zasebnem šolstvu višje kot v javnih šolah. To sicer zdaj po kolektivni pogodbi ni mogoče.

Zavajanje javnosti?

Komentiral je tudi trditev, da bo sprememba v 100-odstotnem financiranje zasebnih šol stala 288.000 evrov. "Gre za hudo zavajanje javnosti." Ta strošek je po Štrukljevih besedah vezan na povišano financiranje sedaj obstoječih šol, ki se financirajo 85-odstotno. "Ob tem pa vlada ne ve, koliko bo zasebnih šol," opozarja Štrukelj in dodaja, da je dejstvo, da "vsaka nova zasebna šola, denimo dvo-oddelčna osnovna šola, katere letni program stane več kot milijon evrov, ne stane malo".

Glede centrov Štrukelj pojasnjuje, da koalicijsko dopolnilo vnaša dodatno zmedo. Šolski minister Milan Zver navaja, da se lahko šole same odločajo, ali se želijo povezati v centre, a kot meni Štrukelj, temu ni tako, saj bodo o tem odločali lastniki, torej politični organi občin.

Kar zadeva financiranje po udeležencu SVIZ pozdravlja odločitev MŠŠ, da tovrstni način financiranja odpravi za osnovne šole. A kot dodaja, tega v Evropi ne poznajo nikjer. Sam ocenjuje, da so "bili naši pritiski tako legitimni, da so morali vsaj na tej točki popustiti".

Spomnil je še, da v okviru novele zakona o osnovni šoli niso bila uslišana opozorila sindikata glede obveznega drugega tujega jezika (temu v SVIZ sicer ne nasprotujejo, vendar se jim zdi problematičen način uvedbe), zavrnjeno pa je bilo tudi dopolnilo glede ukinitve splošnega učnega uspeha.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
18. 09. 2007 18.33
država mora 100% skrbeti za javno šolstvo ,...... vse drugo je zasebno šolstvo ,..ta ali ona vera ,...nej se pojavi zasebnik nej financira in prične z delom šole ,... NORMALNO ,....VSE V OKVIRU ZAKONOV ,SEVEDA !!!!
telega
18. 09. 2007 18.24
victoriosus... Vera je del izobrazbe, je del celostne vzgoje.... Zelo lepo in posladkno si tole napisal. Samo eno vprašanje,... O kateri veri govoriš ??? Kot vem je dosti slovenskih davkoplačevalcev tudi muslimanov. Ali se strinjaš da država tudi njim 100% financira šolsko verski program ? Sam sem tukaj zeloooo proti, ker pa se razlike naj nebi delale naj šolstvo ostane tako kot je, verski program pa naj se izvaja tam kjer je prostor za takšno vrsto dejavnosti. Pa brez zamere.
doki007@email.si
18. 09. 2007 17.41
luser ,...namesto za zasebne šole bomo dali za obnovo bolnice ,...oziroma poplavljenih obmčji .....!!!
doki007@email.si
18. 09. 2007 17.38
tko je ne ,...vlada je naklonjena RKC -ju ,..in jim posveča ogromno pozornosti ,.... naenkrat je prišla informacija da bodo zasebne -cerkvene šole financirane 100% ,....s strani države,.... DRŽAVA SE MORA BRIGAT ZA DRŽAVNE ŠOLE ,...DA ZGRADIMO NOVE ,...OBNOVIMO STARE ,...OGROMNO ŠOL JE KO SE STREHA PODIRA,........ ECT...
Lahka konjenica
18. 09. 2007 17.36
dokl007, radensk 16 in prašek Nehajte tukaj nakdat in raje poglejte na stran bolnica Franja uničena. Mi se tukaj pričakmo o veri, o financiranju šolstav. Sedaj pa bomo morali vsi davkoplačevalci pomagat tem ljudem da obnovijo svoje hiše in popravijo škodo, ki jo je neurje povzročilo.
doki007@email.si
18. 09. 2007 17.12
ljudje ,....vedet morte da ma RKC ,..ogromno kapitala ,.... zdej če hočjo imeti zasebne šole ???,...NEJ JIH FINANCIRAJO "!!!!!! NI TREBA DA SE TLE VMEŠAVA DRŽAVA ,.....Z NEKIMI HUDIMI PROCENTI !!!!
Zentrum
18. 09. 2007 17.10
Žal je to tako, victoriosus. Vse se suče okrog denarja. Tudi če bi se odprla kakšna izključno komunistična šola, se TI ne bi mogel pritožiti, ker bi ti komunist lahko isto zabil nazaj. Ti plačuješ davke za šolstvo isto tako kot jaz, vendar sem jaz proti 100 procentnemu financiranju zasebnih šol, pa najsibo ta v okviru RKC ali kogarkoli drugega. Torej če se sprejme ta novi zakon, je moje mnenje bilo neupoštevano, tako da si spet nisva enakovredna. Fora je, da v današnjem svetu ne moreš zadovoljiti vsakega človeka. Vsak dan se sprejemajo odločitve, katere eni strani prinesejo nekaj dobrega, druga stran pa je prikrajšana. Zato je treba gledati na prihodnost (kakšne posledice bo imel ta novi zakon za nekaj let). Kakšna pa bo ta prihodnost, sem pa že opisal na prejšnjih straneh.
Matej Rojc
18. 09. 2007 17.08
Dokaz da RKC želi uničiti obstoječi šolski sistem zato, da bi postavila svojega ideološkega, je kar na primer srednja kmetijska šola v Mariboru. Pa naj se "verniki" informirajo kako "krščansko" se obnaša cerkev - oziroma ideološke vojvode do drugih.
Matej Rojc
18. 09. 2007 17.07
Če pogledate pri Nemcih je tako, da se ne bo ustanovila nobena katoliška ali taka ali ovaka zasebna šolska ustanova, če za to ni potrebe, oziroma če že obstaja javna univerza ali kakšna druga javna šola.
doki007@email.si
18. 09. 2007 17.03
druge vere majo vse možnosti ,...če jim zakon dovoljuje seveda ,..???? tisti ki bi rad ta projekt šole začel nej ma kapital naj dobi prostore ,...in forca ,.... sam še enkrat,,, če je z zakonom to določeno ...!!! v take projekte se naj država ne štuli !!!!!!!!
victoriosus
18. 09. 2007 17.01
Vera je del izobrazbe, je del celostne vzgoje. Tako pač jaz mislim in nikomur tega ne vsiljujem. In hočem, da se moj otrok to uči. Zakaj se ne sme? A zato, ker se nekomu, ki mi je enakovreden (nič manj in nič več) tako zdi? Ni pravično, ni logično. Saj v te šole se vpiše tisti, ki tako želi, ne vsiljujemo tega drugim. Radenska, zadnjič ti odgovarjam: jaz plačujem davke za šolstvo. Država poskrbi za šolstvo, ker ji jaz za to plačujem. Torej izobrazbo otrok plačuje država-jaz. Kakšno pa naj bo to izobraževanje pa je stvar ponudbe. Ponudba je z verskim programom in brez. Ti izbereš brez, jaz pa z njim. Jaz potem plačam, ti pa ne? Nepravično. Ponavljam: prostori oz. okvir izobraževanja, kar se tiče programa, je stvar izbire, ampak vsako izbiro mora plačati država-davkoplačevalci-mi. Pika.
Zentrum
18. 09. 2007 16.58
prašek, bravo. To sem hotel slišati. Glede na to, da so šole v preteklosti bile v rokah Cerkve (in vsi, ki smo kdajkoli odprli učbenike za zgodovino vemo, kako je to potekalo), zakaj se kljub ozaveščenosti ljudi zgodba ponavlja?
Zentrum
18. 09. 2007 16.51
victoriosus, še enkrat. Zasebne šole - Imajo svojega lastnika, torej naj lastnik pokrije stroške njene šole. Javne šole - Imajo svojega lastnika (DRŽAVO), torej naj DRŽAVA pokrije njene stroške. S čim ste pa verni prikrajšani...? Po mojih informacijah so bile šolnine na ŠKG do zdaj "le" 14.000sit na mesec. Zakaj pa Cerkev ni namenila več sredstev tej šoli? Glede na to, da ima denar...
doki007@email.si
18. 09. 2007 16.48
še enkrat se bom oglasu in povedal neki ,...... zasebno šolstvo je šolstvo kjer je lastnik zasebnik ,..ta človek mora imet kapital preden začne s temi projekti,...... ne vem, zakaj se mora država vtikat v zasebne odločitve ???????? pol pa čitam 100% - no,...financiranje zasebnih šol ,..hallo!!
gelion1101@yahoo.com
18. 09. 2007 16.43
hehehe :)) berem, berem in sem navdušen... Toliko praznoglavosti na kupu. Res rabimo več šol, da bodo tole popravile... Ampak se bojim, da ne bo veliko haska, pa naj jih financira, kdor hoče.
Lahka konjenica
18. 09. 2007 16.42
radenska16: Če si ti ateist. Prav. samo pusti , da mi kristjani napišemo, kar na paše. i napišeš kar ti paše. Zato lahko napišmo kar nam paše.Zato nas pusti na miru.
doki007@email.si
18. 09. 2007 16.40
luser ,...moji komentarji nič ne povedo ,...delaš slovnične napake ,..a ni to dobra informacija ,...... zasebnik mora imeti denar da začne s šolstvom ,.... tu ni govora da država financira ,..kaj ti misliš ?????
victoriosus
18. 09. 2007 16.40
Meni pa pač ni do tega, da država financira take šole, na kakršne svojega otroka ne bom vpisal. Naj se financirajo same. OK, Gen T., potem naj to velja tudi zate in tvojega otroka. Ali za vse ali za nobenega, ker je drugače diskriminacija. Mora biti izbira, zakaj moramo biti verni prikrajšani? Ej, ti ni treba svojega otroka sem vpisat, kot svojega ne bom na pač eno nikakvo gimnazijo, kjer še visijo titove slike. Oba imava pravico do tega, da nudimo otrokom izobrazbo oz. smer, ki si jo sami želimo, ne pa tiste, ki jo diktira politika (v mislih imam rdečega Štruklja). Saj so tudi zdravniki "zasebni", pa vse je zasebno, če hočeš, ampak izobrazba je javna dobrina, do katere morajo imeti dostop prav vsi. In če država ne utegne naresti šole z verskim programom (kar se po celem svetu dogaja, le v ex-komunističnih državah še ne), jo mora nekdo drug. Joj, tale strpnost do teh komunajzarjev mi gre že pošteno na živce. Tako bom povedal: naslednje leto prihaja Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Šentvid. Zasebna. In kmalu pride še 100procentno financiranje, ker je šolstvo plačano iz davkov, ki jih plačujem jaz in ti in vsi ostali, tako da je nefer, da jst 2x plačujem za vzgojo mojih otrok. To je to. Konc debate.
slivov knedl
18. 09. 2007 16.38
A stroške poučevanja vajenca zasebniku povrne ministrstvo za šolstvo? doki007:PODPIŠEM!!!!
Zentrum
18. 09. 2007 16.35
victoriosus, poglej si komentarje predno se je Luser začel delati pametnega. ;) Luser, za tebe pa le, da lahko greš. Ne le, da ne veš brati komentarjev sopiscev (še enkrat povdarjam, jaz sem MOŠKEGA spola), še take ven streljaš da se človek lahko le prime za glavo. O tem financiranju šolstva sem pa povedal vse, kar sem mislil. Z novim zakonom se nikakor ne strinjam in čez 5, 10 let boste na lastnih očeh videli, kakšna bo diskriminacija otrok javnih šol. Potem pa jokajte.