Slovenija

Direktor nemškega podjetja trdi, da Veršiča ne pozna. Ta očitke odločno zavrača

Maribor/Ljubljana, 23. 01. 2015 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
138

Ljubo Veršič s svojo Zadrugo Superles Slovencem obljublja mamljivo službo, a hkrati priznava, da (še) nima finančnih virov. Navaja sodelovanje z novomeškim zavodom GRM, pa Slovenijales Trgovino, omenja tudi nemškega strokovnjaka, ki pa trdi, da Veršiča ne pozna.

Zadruga Superles s svojimi velikimi načrti napoveduje revolucijo v gradbeništvu z izgradnjo trajnostnih lesenih hiš in revolucijo v pridelavi organske zelenjave, sadja in rib s pomočjo akvoponske tehnologije. Ljubo Veršič, direktor Zadruge Superles, je na včerajšnjem uvodnem predavanju vsem zainteresiranim, ki so se prijavili na njegovih nekaj razpisanih delovnih mest, zatrdil, da so to povsem izvedljive ideje in da ima v tujini ter tudi doma veliko podporo zanje.

Veršič je ves čas predavanja poudarjal, da za njegovimi idejami stojijo tuji strokovnjaki in tuje korporacije, ki imajo za njegove napredne ideje veliko več posluha kot domovina. Ko sem ga povprašala, če lahko pove za katere ameriške strokovnjake in univerze gre, sem ostala brez odgovora, je pa nekaj več o tujih podpornikih in partnerjih napisal na spletni strani Zadruge Superles.

Veršič obljublja do 300.000 novih delovnih mest, ki bi jih ustvaril s proizvodnjo in montažo trajnostnih lesenih hiš ter z gojenjem organske zelenjave, sadja in rib s pomočjo akvoponske tehnologije.
Veršič obljublja do 300.000 novih delovnih mest, ki bi jih ustvaril s proizvodnjo in montažo trajnostnih lesenih hiš ter z gojenjem organske zelenjave, sadja in rib s pomočjo akvoponske tehnologije. FOTO: POP TV

Kot je včeraj dejal Veršič, je k sodelovanju povabil ministrstvo za kmetijstvo, kjer jih na prvem sestanku ni prepričal, so mu pa ponudili nov termin za sestanek, kjer bo podrobneje predstavil svoj projekt Trajnostna Slovenija, tako zatrjuje Veršič. A na ministrstvu za kmetijstvo novega sestanka niso nič omenili. Sporočili so nam, da se je minister Dejan Židan res srečal s predstavniki Superlesa, "ker je ministra zanimalo, če in kakšne načrte ima to podjetje z vidika področja dela ministrstva za kmetijstvo," odgovarjajo na ministrstvu. Predstavniki so se mu predstavili, kot navajajo na ministrstvu, pa z njimi ne bodo sodelovali, saj gre za poslovni projekt in idejo, ki je vezana na lesno industrijo, pri čemer ministrstvo za kmetijstvo ne more sodelovati.

Zgodba polna nasprotij

Na spletni strani Zadruge Superles smo zasledili nemško podjetje, ki je navedeno kot partner Superlesa oziroma je del konzorcija EcoPolis Engineering. V ta konzorcij (kot je navedeno na spletni strani Superlesa gre za mednarodno skupino razvojnih inženirjev) je poleg Superlesa vključeno podjetje Machina Exotika d.o.o. s sedežem v Beogradu, Slovenijales Trgovina d.o.o., Center za biotehniko in turizem GRM Novo mesto ter Strategic Science Consult GmbH.

Podjetje Machina Exotica ima na spletu svojo stran, a je dostopna le vhodna stran, kjer pa lahko najdete datoteko in v njej vsebino osnutka ustanovitve Konzorcija EcoPolis Engineering. Vse ostalo na tej strani je nedosegljivo oziroma ne obstaja. Iz srbskih poslovnih registrov je moč razbrati, da je bilo podjetje Machina Exotica ustanovljeno oktobra 2013 in je v 100-odstotnem lastništvu Ljuba Veršiča.

Poslovni podatki o srbskem podjetju Machina Exotica d.o.o..
Poslovni podatki o srbskem podjetju Machina Exotica d.o.o.. FOTO: 24ur.com

Direktor hamburškega podjetja pravi, da Veršiča ne pozna. Veršič vztraja, da je to laž

Iz Nemčije nam je direktor podjetja Strategic Science Consult s sedežem v Hamburgu Martin Kerner sporočil, da Veršiča ne pozna, prav tako še nikoli do sedaj ni slišal za zadrugo Superles.

Poklicali smo direktorja Zadruge Superles, ki je presenečen, da ga direktor SSC Hamburg ne pozna. Pravi, da se je z njim osebno srečal in da je SSC Hamburg pristopila v konzorcij EcoPolis Engineering. Poslal nam je pismo o nameri, s katerim se nemško podjetje pridružuje omenjenem konzorciju. V pismu Kerner navaja, da je pripravljen na sodelovanje v konzorciju in da bo dobavljal posebne sisteme za čiščenje odpadnih voda, ki jih Veršič namerava vgraditi v svoje trajnostne hiše.

Na centru GRM so se zavili v molk

Direktorja centra Grm Novo mesto Toneta Hrovata poskušam dobiti zadnje tri dni. Priklicati mi ga ni uspelo, na novinarska vprašanja pa mi ne odgovarja. Tajništvo sporoča, da je službeno odsoten in nedosegljiv na njihove klice. Prav novomeški zavod je namreč na spletni strani Superlesa naveden kot center, kjer je že potekalo in kjer naj bi v bodoče potekalo izobraževanje udeležencev Akademije Superles. Prav tam so študentje že izdelali vse konstrukcijske elemente hiše in sestavili trajnostno hišo Exotica površine 170 m2, pravi Veršič. Prav te hiše bodo elitni izvozni produkt, ki bo narejen v Sloveniji.

Center GRM v Novem mestu.
Center GRM v Novem mestu. FOTO: R.E.

Na vprašanje, zakaj so se na centru GRM Novo mesto zavili v molk glede sodelovanja z zadrugo, Veršič pravi, da so verjetno prezasedeni. Še bolj ga skrbi, da je na centru prevladala večina tistih, ki si ne želijo spoznati novih znanj in tehnologij na področju kmetijstva. Veršič vztraja, da je center od njih kupil poseben laboratorij – akvaponski modul, ki je sicer vreden 38.000 evrov, oni pa so zanj plačali le 12.000 evrov, za preostali znesek pa so se zavezali s pogodbo, da bodo skupaj z njimi kandidirali na razpisu za pridobivanje evropskih sredstev.

Veršič nam je na mail uredništva poslal pogodbo, ki jo je podjetje Machina Exotica oziroma njen zastopnik Veršič podpisal z zavodom GRM junija lani. Pogodba govori o medsebojnem sodelovanju v projektnem usposabljanju, za novomeški zavod pa jo je podpisal Direktor Tone Hrovat. V pogodbi je sicer navedeno sodelovanje za čas od 2. do 20.6.2014, ni pa oredeljeno nadaljnje sodelovanje.

V Slovenijales Trgovini z Veršičem ne sodelujejo

Pravi, da ima podporo lokalne skupnosti v Pomurju, a smo zadevo preverili in ugotovili, da velika večina županov ideji ni naklonjena oziroma z nekaterimi sploh ni bil v kontaktu. Župan Cankove je sicer dejal, da zadeve v osnovi ni zavrnil in Veršiču pušča odprta vrata, a ga je pozval za več konkretnih podatkov in pojasnil.

Kot navajajo v Superlesu, so se s Slovenijales Trgovino dogovorili o nameri gradnje prve prototipne trajnostne hiše Exotica na njihovi lokaciji v Hočah pri Mariboru. Hiša naj bi bila na ogled javnosti predvidoma februarja 2015. Ali je to res, sem seveda povprašala vodstvo podjetja Slovenijales Trgovina. Finančna direktorica družbe Vojka Grešak nam je sporočila, da z Veršičem in zadrugo neposredno niso sodelovali in niti ne sodelujejo. "Smo pa bili z njegove strani seznanjeni z idejo trajnostnih lesenih hiš, ki naj bi se razvijala s sodelovanjem javnega zavoda GRM. Kot dobavitelj smo bili zainteresirani za sodelovanje, naknadno pa smo ocenili, da bo s strani nosilca projekta predhodno potrebno zagotoviti ustrezen obseg finančnih sredstev, zato smo naše nadaljnje aktivnosti s tem v zvezi ustavili," je sporočila Grešakova in dodala, da družba ni član konzorcija, so pa z idejo seznanjeni.

Išče vernike, ki bi širili njegovo idejo

Zadruga Superles z mamljivim oglasom za redno in spodobno plačano delo privablja iskalce zaposlitve zlasti na območju Štajerske in Pomurja. Na oglas za peščico delovnih mest se je prijavilo okoli 500 oseb, na predavanje pa nas je prišlo okoli 35. Večina dolgotrajnih brezposelnih, ki upajo, da se bo našel nekdo s pravo idejo in ustvaril delovna mesta, ki jih tako zelo potrebujemo. Veršič obljublja do 300.000 novih delovnih mest v naslednjih dveh letih, s svojimi idejami pa je uspel prepričati le redke. Veršič ima namreč pestro preteklost, za katero pravi, da smo mu jo zakuhali mediji s svojim namernim negativnim poročanjem. V BiH naj bi prav s projektom gradnje hiš ogoljufal ogromno ljudi, zaradi česar je bil dve leti v zaporu. Leta 2009 je pred parlamentom grozil z bombo, zaradi česar je bil septembra lani obsojen na enoletno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Več o tem, kako je bilo včeraj na predavanju in o tem, kaj ponuja iskalcem zaposlitve Veršič, v članku z naslovom Super vizija ali super potegavščina? Obljubljajo do 300.000 novih delovnih mest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
24. 01. 2015 19.23
+1
on kaj dela policija da ne pospravi take goljufe za zapahe ,,ah ja sodnikov za to nimamo ,,tile so bolj za zascito barab
cvicek12
24. 01. 2015 15.52
+2
Naš čas je dragocen, zato poslujemo le na osnovi konzultacij z resnimi kupci ali poslovnimi partnerji ter vlagatelji. Da dokažete resnost vaše namere, morate vsaj tri dni pred sestankom nakazati 600 € (za dve konzultacijski uri) + potni stroški 200 € na področju Slovenije na naš transakcijski račun. Za vsako nadaljnjo uro konzultacij zaračunamo 250 €. To je na njihovi strani.Zanimiv način zbiranja denarja za prodajanje megle.
Crvena zvezda
24. 01. 2015 15.18
Kdor mu po dal 45 eur, si bo sam kriv, upam da jih bo čim manj.!!!!!
sagesse
24. 01. 2015 10.49
+4
Natega d.o.o. kar se vidi z lune in naš minister židan se sreča,, to pove vse o naših toretikih v vladi,, kot lukšič-erjavec,bratušek,ki so biznisirali z naftnimi polji v bosni, heheheheh.Tako pokažejo da nimajo pojma kako se dela posel in da se jim niti sanja ne kaj naredit za več delovnih mest.Minister za gospodarstvo ne zna tujega jezika in odpove srečanje na gospodarskem forumu.... in tako osebo nam predstavijo kot super sposobnega,, heheheheh ,,, janković mega manager z znanjem srbohrvaščine in.. konec.... kako so ti tipi naredili fakse?? In potem se čudimo da gre vse v maloro....
kratkovidni
24. 01. 2015 11.13
flum
24. 01. 2015 14.18
kako so nardil faxe ? preskočil so osnovno šolo
rogerrabbit
24. 01. 2015 10.09
+2
Upam samo, da zainteresirani za to delo tipu ne bodo slučajno še kakšnega denarja nakazovali... naprimer kao za ureditev dokumentov ali kakšnih dovoljenj za delo... ker na koncu zna izginit kakor ''kafra'' s tistimi evrčki...
paperon
24. 01. 2015 09.32
+4
Saj ma podoben program kot naša VLADA
t555
24. 01. 2015 08.25
Avtorjev življenjepis je največja garancija, da je projekt nateg.
TurboBart
24. 01. 2015 06.04
+3
Vedno sem govoril pazi se Slovenca v kravati......
BŠK
24. 01. 2015 00.30
+5
Svašta na kaj folk danes vse naseda Danes očitno lahko samo na naivnežih služih, pošteno se ne da več
paradižnik1
24. 01. 2015 07.01
+5
Ljudje so obupani zato se to dogaja, to je podobno kot jih cerkev straši z peklom, ki ne obstaja da jim pol cev življenje v pusco nosijo za odpustek v nebesa!
Skopušnik Janez
23. 01. 2015 23.32
+1
Ma zaprite goljufa skupaj z Janšo v temno klet za celo življenje.
arafat9
24. 01. 2015 06.50
+8
Kaj ima Janša pri tem,tebe JJ mori ko še spiš….
paradižnik1
24. 01. 2015 07.02
-4
Janša je lopov, lopovi pa sodijo za rešetke
Thruma
24. 01. 2015 07.17
+5
milan je pa svetnik. Svetniki pa sodijo v nebesa.
memike
23. 01. 2015 23.10
+8
Da bi mu ratalo na seminar zvabit cca 300 ljudi. To je 45x300 = 13500 eur. Parkrat po sloveniji ponovi predavanje pa gre z 100 jurcki....haha. ljudje smo pac v krizi neumni....
ves da vem ;)
24. 01. 2015 08.35
+2
Kolikor ga poznam mu prvih 500 eu dovolj da gre malo v malezijo na prostitutke
Jeanus1
23. 01. 2015 22.13
+6
Jaz ga pa poznam, me pa malo spominja na Sadarja....kaj je že bilo z njim?
Prassek
23. 01. 2015 21.56
+3
Jaz ga tudi ne poznam. Vem pa da bo cez nekaj let kljub farsi obravnavan kot Gospod.
Jasnovidec Cosmos
23. 01. 2015 20.48
+7
Na vidiku v naprej določena goljufija katera se vidi na kilometre.Aretirati bi ga morali že sedaj preden bo prepozno.
Jeanus1
23. 01. 2015 22.14
+4
snakky
23. 01. 2015 18.55
-14
Ne razumem, zakaj se spravljate nanj, kot da je že z objavo svojih idej in načrtov storil kaj, česar ne bi smel.
paradižnik1
23. 01. 2015 19.28
+21
Okradel je ljudi ki ga prišli poslušati vsakega za 45e
borzojoj
23. 01. 2015 19.47
+8
Prassek
23. 01. 2015 21.01
+1
Ce so ga hoteli poslusat.......ali pa ce bi sli kam v gostilno. Samo so izbrali.
JApajaDAja
23. 01. 2015 18.03
+10
kdo plačuje asistente naših eu poslancev-slo ali eu in kakšni so pogoji za zaposlitev?
paradižnik1
23. 01. 2015 18.37
+15
zgubaslovenska
23. 01. 2015 18.52
+8
Frankly
23. 01. 2015 17.50
+33
Mene se vedno zanima, zakaj Zavod za zaposlovanje NE PREVERJA njemu podobnim iskalcev delovne sile????
skorpion 1
23. 01. 2015 18.27
+22
Ker so sami isti....ze sam zavod je ena luknja ki manipulira z ljudmi pa v razmislek mislite da je komu v interesu da se kriza konca in da bodo sluzbe ....nehejte no bo sla masa nesposobnih svetovalcev psihologov in kajvemkdo se vse NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE....burka vseskup ta model ima vsaj vizijo samo napak se je zadeve lotil....
User513426
23. 01. 2015 22.38
saj ne bodo mel daleč do zavoda. samo nekaj stopnic al pa še to ne.
bbbccc
23. 01. 2015 17.44
+6
Znane finte AP, ako prodže.
puspan
23. 01. 2015 17.43
+23
Jaz bi kar 100% Nemcu verjel.
FIGEC
23. 01. 2015 17.25
+8
A-ha, se je začelo kaditi, tam kjer smrdi....
Crvena zvezda
23. 01. 2015 17.36
+9
Upam samo, da ne bo preveč Slovencev nasedlo temu na..gunu...to je samo eden od načinov piramide...