Začel se je postopek razrešitve vodstva UKC

Svet UKC Ljubljana je začel s postopkom razrešitve vodstva zavoda, so sporočili v izjavi po nujni seji. Na seji sveta so obravnavali tudi stanje na področju izvajanja programa obravnave otrok s prirojeno srčno napako. 

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Svet univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je danes sprejel sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, je po seji sveta povedal novoizvoljeni predsednik sveta Jože Golobič.

Golobič je v izjavi za medije po seji sveta dejal, da je svet ugotovil, da obstojijo razlogi za začetek postopka razrešitve Kopača in Pfeiferjeve.

Zaradi velike količine dodatnega gradiva pa je bila seja na tej točki prekinjena in se bo nadaljevala v četrtek ob 18. uri, je dodal.

Andraž Kopač in Marija Pfeifer

Generalni direktor UKC Ljubljana in strokovna direktorica Marija Pfeifer. (Foto: POP TV)

Kopač: Ne vidim argumentov za razrešitev

Generalni direktor UKC Ljubljana Kopač je v pogovoru za STA pred sejo sveta dejal, da ne vidi argumentov za razrešitev. Vztraja, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kakovostno. Kako rešujejo težave, pa je po njegovem prepričanju notranja stvar UKC.

"V medijih je bilo veliko napisanega. Nikogar pa ne zanima, da je umrljivost v programu otroške srčne kirurgije nižja od evropskega povprečja. Kako to dosegamo, torej naše težave s kirurgi, intenzivno terapijo, pa so naše zadeve. Rezultati kažejo, da gredo naši ukrepi v pravo smer," je prepričan Kopač, ki bi se, če bi se ponovno odločal, znova prijavil na mesto generalnega direktorja.

Vlada po odstopu dveh slovenskih zdravnikov iz programa otroške srčne kirurgije zamenjala člane sveta

Svet UKC se je danes sestal prvič potem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja. Vlada je namreč v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. 

Tri predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda je zamenjala dan po tem, ko je v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroško srčno kirurgijo.

Tako so zdaj predstavniki ustanovitelja v svetu UKC Alenka Kolar, Jože Golobič, Drago Kreš, Alenka Bradač, Anica Užmah in Mojca Ramšak Pešec. Na današnji seji so tudi sprejeli sklep o imenovanju novih članov, njihov mandat traja do 5. aprila 2021.

Pred tem, domnevno v petek, se je ministrica Milojka Kolar Celarc sestala s predstavniki ustanovitelja. Kolar Celarčeva je sicer že pred meseci pozvala k odstopu vodstvo UKC Ljubljana zaradi iste težave. Vodstvo UKC razloga za odstop ne vidi.

Ministrica pozvala vodstvo k odstopu že junija

Kritike vodstva UKC zaradi nenehnih afer prihajajo tako iz javnosti kot tudi političnih vrst že dlje časa. Kolar Celarčeva je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije. Vendar pa ta svet v prejšnji sestavi na štirih sejah, vmes jih je bilo nekaj še odpovedanih, o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC namreč vseskozi zatrjuje, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

A po odstopu dveh kirurgov iz programa je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu. "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je dejal v četrtek. Tudi danes je na odprtju novih prostorov ljubljanske urgence pozval k zamenjavi vodstva UKC zaradi objektivne odgovornosti.

A vodstvo UKC tudi tokrat ne vidi večjih težav, Kopač in Pfeiferjeva nista odstopila.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
sllaa 15.11.2017 20:08:11
Koštrunaa in Kopača in tn..... bo potrebno odstavit, potem pa še ostale probleme,,, drugače bo bolnišnica ukc propadla...
Več komentarjev