Slovenija

Spopad za položaje v koaliciji: Cerar ni izgubil upanja v široko koalicijo

Ljubljana, 24. 07. 2014 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po sestanku s predsednikom SMC Mirom Cerarjem je prvak DeSUS Karl Erjavec dejal, da obstaja velika verjetnost, da bo DeSUS sodelovala v novi vladi. Zaradi programskih razhajanj s SMC pa bo Združena levica najverjetneje v opoziciji. NSi opozarja, da ne želi v vlado za vsako ceno.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je imel prve pogovore z novoizvoljenimi strankami za sestavo vladne koalicije. Iz pogovorov je izvzeta le stranka SDS.

Namera SMC je bila, je dejal Cerar, najprej omogočiti predstavnikom strank, da povedo, ali se vidijo v koaliciji in kakšne so njihove prioritete. Iniciativo za pogovore bo SMC po Cerarjevih besedah stopnjevala, tako da bodo primerjali in usklajevali programe ter vse druge vidike, ki so del koalicijskih pogajanj. Po njegovem mnenju je možnost, da se do ustanovne seje DZ pokažejo zanesljivi obrisi prihodnje koalicije.

Cerar tudi po pogovorih ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije. Po njegovem mnenju je možnost, da se njeni prvi zanesljivi obrisi pokažejo do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja DZ. Cerar je po srečanju z DeSUS, Združeno levico, ZaAB in NSi v izjavi novinarjem ocenil, da so pogovori potekali zelo dobro in dajejo upanje, da bodo tako potekali tudi naprej. A je ta hip prezgodaj govoriti o tem, kdo bo v koaliciji in kdo ne, je dejal.

Upanje v široko koalicijo po Cerarjevih besedah ostaja, čeprav vanjo ne bodo nikogar silili. "Sedaj lahko iz razgovorov sklepam, da imajo tudi stranke, ki so danes sodelovale pri pogovorih, željo, da nekaj storijo za Slovenijo in so pripravljene prevzeti odgovornost. Ali v vladi ali zunaj nje, bo njihova odločitev," je dejal Cerar. Veseli pa ga, da se vsi zavedajo resnosti položaja, ki terja dokončne ukrepe za izhod iz krize.

Kot je pojasnil Cerar, ki se bo v petek sestal še s SD, so se danes pogovarjali neformalno, predvsem o vsebinskih prioritetah, ki naj bi jih imela prihodnja vlada. Načeli so tudi osnovna vprašanja področij, ki bi lahko bila zanimiva za stranke. A pogovori niso šli dlje od spoznavnih tem.

ZL bo najverjetneje v opoziciji

Predstavniki Združene levice (ZL) po prvem srečanju s Cerarjem ugotavljajo, da se v številnih programskih točkah razlikujejo, najprej glede privatizacije. Zato bodo najverjetneje v opoziciji, je po srečanju dejal Luka Mesec iz ZL. Obstaja pa po njegovih besedah možnost projektnega sodelovanja stranke z vlado.

V ZL poudarjajo, da obstaja možnost projektnega sodelovanja stranke z vlado.
V ZL poudarjajo, da obstaja možnost projektnega sodelovanja stranke z vlado. FOTO: Miro Majcen

Ker želi biti ZL konstruktivna opozicija, so se na današnjem srečanju s SMC dogovorili, da se bodo v torek še enkrat sestali in pregledali, pri katerih projektih bi Združena levica lahko sodelovala z vlado.

Kot je povedal Mesec, se najbolj razlikujejo v stališčih glede privatizacije, ki je tako za SMC kot za ZL ena ključnih točk. SMC po besedah Mesca namreč želi v tem mandatu privatizirati vsa državna podjetja z izjemo infrastrukturnih, ZL pa je ostro proti privatizaciji, ker po njihovem mnenju v Sloveniji že 20 let dela škodo.

Bi pa ZL lahko s SMC sodelovala denimo pri ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Do torka bosta ena in druga stran pripravili tudi predloge drugih projektov, pri katerih bi utegnili sodelovati.

Cerar po besedah Mesca za zdaj ostaja pri "zelo splošnih" stališčih, ki jih je izražal že pred volitvami, poleg privatizacije in zdravstvene reforme torej pri denimo optimizaciji javne uprave, večji učinkovitosti sodstva, dvigu davčne učinkovitosti, učinkovitem črpanju evropskih sredstev in medgeneracijski solidarnosti.

O vprašanju varčevanja danes predstavniki ZL in SMC niso govorili, bodo pa v ZL to točko odprli v torek. Ob tem je Mesec ponovil, da so v ZL odločno proti varčevanju, medtem ko bo šla po njegovem mnenju SMC "z nekim ekonomsko političnim načrtom v varčevanje zato, da se servisira obresti za javni dolg".

Prav tako se niso pogovarjali o resorjih oziroma kadrovskih zadevah, je pojasnil Mesec. So se pa, kot je dodal, strinjali v točki, da se kot nova politika morajo izogniti "fevdalizaciji resorjev", in se zavezati k strokovnosti ter usmerjanju Slovenije kot države in družbe na koherenten in kompetenten način.

Erjavec po sestanku vidno zadovoljen

Obstaja velika verjetnost, da bo DeSUS sodelovala v novi vladi, je po sestanku s Cerarjem dejal prvak DeSUS Karl Erjavec. O kadrovskih zadevah niso govorili, Erjavec je izrazil le pričakovanje, da bi DeSUS, kot drugi najmočnejši koalicijski stranki, pripadlo mesto predsednika DZ. S pogajanji bodo nadaljevali v prihodnjem tednu.

Kakšna bo koalicija, je po Erjavčevem mnenju odvisno od Cerarjevih pogajalskih spretnosti.
Kakšna bo koalicija, je po Erjavčevem mnenju odvisno od Cerarjevih pogajalskih spretnosti. FOTO: Miro Majcen

Kot je po sestanku z najverjetnejšim mandatarjem Cerarjem medijem pojasnil Erjavec, je bil današnji prvi pogovor glede nove vladne koalicije konstruktiven in je z njim zadovoljen. Meni namreč, da bi se lahko našla pot do dogovora, a da bodo potrebni še številni sestanki. Napovedal je, da bodo prihodnji teden začeli s srečanji pogajalskih skupin SMC in DeSUS, ki se bodo usklajevale okrog programskih izhodišč.

Na vprašanje, kakšno vlado si Cerar želi, Erjavec ni želel konkretno odgovoriti, dejal je le, da "kompatibilno z našim programom".

O kadrovskih zadevah pa Erjavec in Cerar danes podrobneje nista govorila. Tudi število resorjev, ki bi pripadlo posamezni koalicijski stranki, bo po Erjavčevih besedah odvisno od tega, koliko strank bo sodelovalo v novi vladi.

"Slovenija potrebuje močno, trdno vlado, politična stabilnost je ključna in tukaj bo DeSUS konstruktivna," je povedal Erjavec. Kot je pristavil, nima zadržkov, da bi v koaliciji sodelovala tudi NSi, pri čemer pa se sprašuje, kako bo ta stranka lahko uresničila svoj program glede na težo, ki jo ima.

Cerar se sicer zdaj že sestaja s predstavniki Združene levice, ki pred sestankom niso želeli dajati konkretnejših izjav in bodo, kot so napovedali novinarjem, vse pojasnili po srečanju.

NSi Cerarju predala strankin akcijski načrt

Predstavniki SMC in NSi so se danes pogovarjali na načelni ravni, bolj vsebinsko srečanje pa je predvideno za prihodnji teden. Kot je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, od Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo.

Novakova je po srečanju s Cerarjem poudarila, da niso konkretneje govorili o morebitnih skupnih točkah. Kot je dodala, sta jima s poslancem NSi Matejem Toninom predala strankin akcijski načrt, ki ga bodo v SMC preučili in povedali, ali sta stranki kompatibilni ali ne.

Po poročanju medijev se je sicer pred današnjimi koalicijskimi pogajanji Tonin sestal z nekdanjim finančnim ministrom Janezom Šušteršičem, govorila pa sta zlasti o vsebini gospodarskega programa. Do srečanja naj bi prišlo na obojestransko željo, pri čemer pa je Šušteršič medijem zatrdil, da se v politiko ne namerava vrniti.

Tonin pa je novinarjem pojasnil, da je bil za razliko od prejšnjih koalicijskih pogajanj presenečen, da SMC prednje ni prišla z nekim konkretnim, vsebinskim predlogom.
Presenetilo ga je tudi to, da si SMC usklajevanje vsebinskih zadev predstavlja tako, da bodo "od vseh strank zbrali določene programske usmeritve in potem poskušali narediti nek kolaž". Po njegovih besedah so bili doslej vajeni, da je največja koalicijska stranka prevzela iniciativo in dala vsebinski osnutek, okrog katerega so se potencialni partnerji usklajevali.

Tokrat pa sta zlasti Tonin in Novakova predstavnikom SMC pojasnjevala programska izhodišča NSi, oni pa so "bolj poslušali". Zdaj si NSi od SMC želi pojasnila, kateri od njihovih bistvenih ukrepov iz akcijskega načrta so za SMC sprejemljivi. V SMC bodo njihove predloge preučili do prihodnjega tedna in če bodo ugotovili, da vsebinsko niso kompatibilni, "nima smisla, da zgubljamo čas" z nadaljnjimi pogajanji, je dodal Tonin.

Ob tem je Novakova ponovila, da NSi ne želi v vlado za vsako ceno, in je lahko tudi konstruktivna opozicija. Po njenih besedah je Cerar obljubil, da bodo v nekaj dneh pripravili osnutek koalicijske pogodbe.

O resorjih pa je Novakova dejala, da so za NSi pomembni tisti, za katere so pripravili zelo dober program, denimo gospodarski resor. Na vprašanje, ali bi NSi v primeru vstopa v koalicijo ponudila tudi nestrankarskega kandidata za ministra, je Novakova odvrnila, da je pomembno, da je prihodnji minister kompetenten. Meni pa, da imajo v njihovih vrstah ustrezne kandidate za vsa področja.

Bratuškova: programa ZaAB in SMC najbolj kompatibilna

S Cerarjem se je sestala tudi predsednica ZaAB Alenka Bratušek, ki je po srečanju dejala, da je bil pogovor korekten in ga bodo prihodnji teden nadaljevali na bolj vsebinski ravni. Po njenih besedah se danes o programu niso pogovarjali skoraj nič. A obenem ni povedala, ali so se pogovarjali o predlogu za evropskega komisarja.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Premierka v odhodu Bratuškova je sicer po srečanju s Cerarjem ocenila, da sta si programa ZaAB in SMC najbolj kompatibilna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celaviblondinc
25. 07. 2014 15.01
+4
Meni osebno se pristop gospoda Cerarja k stvari ne zdi napacen. Ne vidim nobenega problema v tem, da gospod Cerar trenutno poslusa, sprejema predloge drugih strank in bo po tehtnem premisleku, predloge, ki so v skladu z njegovo zamislijo kako voditi drzavo naprej, sprejel in strankam nalozil, da te sprejete predloge z delom realizirajo, jih pripeljejo do cilja. To se mi pravzaprav zdi neka dobra, pozitivno sveza novost, ki mobilizira vecje stevilo ljudi k delu. Prav tako je potemtakem jasna odgovornost, se ve kdo kaj dela in kdo je - ni kaj naredil. In drugo vec rok dela, vec in hitreje se da kaj narediti in cas, glede na stanje v kakrsnem se nahajamo, je pomembn faktor. Zato se mi kritika gospoda Tonina, naslovljena na gospoda Cerarja, ces, da ta nima svojega programa, zdi ne vmesna. Prav tako se mi predlog gospoda Meseca, da bi bil davek selektiven, se pravi visji za bogatejse in nizji za revnejse, zdi zelo smiselen in posten. Ne nazadnje, nekaj takega uporabljajo tudi skandinavske drzave, kjer se celo visina placila za prometni prekrsek odmerja glede na premozenjsko stanje posameznika. In se mi predlog gospoda Tonina, kar vse povprek znizati davek, zdi zelo neprimeren in premalo strokovno premisljen. S tem bi se breme krize preneslo na pleca revnejsih, ki so glede na vsa dogajanja in primere, ki potekajo na sodiscih, najmanj krivi za nastalo situacijo. In nazadnje, po mojem mnenju bi morala biti prioriteta pridobiti protizakonito odtujen denar nazaj. To je denar, ki so ga nasi starsi, stari starsi s svojimi zulji posteno ustvarili in ne razumem po kasnem zakonu, pravici so si ga smeli prilastiti mali krog posameznikov. To je lastnina nas vseh in te lstnine je toliko, da ce se pridobi nazaj, bi se Slo resila vseh tezav. Pravzaprav je Slo sploh zabredla v te tezave, prav zaradi protizakonite odtujitve tega denarja.
KRena3
25. 07. 2014 18.26
+3
Se popolnoma strinjam in podpišem - razmišljam podobno. Tudi meni se Cerarjev pristop ne zdi napačen - ravno nasprotno... Prav tako se mi zdi veliko bolj pošteno, da nam v bistvu ničesar ne obljublja...Kaj imamo od drugih strank, ki nam že dolga leta vsem obljubljajo blagostanje, delajo pa le v svojo korist in drug na drugega valijo krivdo, ker Slovenija tone.... Dejstvo je da smo zaradi nižanja davkov v Bajukovi vladi pridobili manj denarja v državno blagajno - le-ta ukrep naj bi spodbudil gospodarstvo... Kaj se je dogajalo, pa upam, da večina še ni pozabila...In danes imamo prazno blagajno, gospodarstvo pa je na veliko slabšem kot je bil pred ukrepi omenjene Bajukove vlade.... Tonin zopet razpreda o nižanju davkov - torej še manj denarja za državo...oz. ne bomo več socialna država...ne bo potrebno plačevati določenih prispevkov (hura za nekatere,)...kar pomeni da bo treba za šolanje, zdravstvo in za starost poskrbeti izključno s svojimi financami....Raj le za višji sloj...kot že dolga leta....
majo2
25. 07. 2014 12.49
+1
Narobe svet.Tisti, ki so na volitvah osvojili 4 mandate,bi sedaj postavljali pogoje!!!?
dule100
25. 07. 2014 07.45
-2
Cerar se ne bo zlahka odpovedal NSi, preveč rad hodi k maši !
caspera1
25. 07. 2014 07.48
+2
Darko32
25. 07. 2014 12.19
+1
NSi bo grešni kozel in bodo vse lumparije ji poiskušali podtakniti. ZAto sam vidim program NSi kot edino dobrega za te razmere in so stranka, k inatančno ve kako priti do cilja. PRoblem njenega programa pa je, da ga Cerar nebo sprejel z odprtimi rokami in bo delal z figo v žepu. Sočasno pa SD bo naredil vse, da svinjarije podtaknejo NSi. ČE gledamo globalno bo potrebno za vsako ceno zmanjšati javno upravo za 50%. V zdravstvu narediti ostre reze in zdravnikom dati ultimat, da se morajo v roku 1 meseca odločiti kje bodo delali ali v javnem zdravstvu ali zasebnem. KDor bo manipuliral se ga odslovi. V JAvni upravi je potrebno zmetati vse tiste, k ibodo delali p oliniji najmanjšega odpora ali pa so v preteklosti delali p oliniji najmnjšega odpora. NA sodiščih je potrebno odsloviti 45% vseh zaposlenih in spremeniti zakonodajo na področju kriminalitete, kjer sodnik v kolikor goljufa z dokazi se ga pošlje brez sojenja na DOB v samico. Policaje, ki so ali bodo goljufali in nebodo zaščitili dokazov na zahtevo katerega koli se ga zapre in nažene. JAvna naročila spremeniti tako, da se recimo v zdravstvu nabavlja preko centrale.
dule100
25. 07. 2014 07.38
-2
Uspeh ni končan, poraz ni usoden, kar šteje je pogum ! To je rekel en zelo moder mož !
caspera1
25. 07. 2014 07.43
+3
Najtežje se je na oblasti obdržat. To je tako kot v športu.
Vaukan
25. 07. 2014 08.01
+6
A je ta tvoj zelo moder mož slučajno v zaporu na Dobu?
batom@pinkponk.com
25. 07. 2014 07.34
+3
Kako kaj napreduje borba za oblast znotraj SDS? Nic nas ne obvescate, a ste se ze zmenil, kdo bo prevzel stranko? Jerovsek ze ve, kam bo prestopil? Dajte no, firbec nas matra...
kameltrajbar
25. 07. 2014 07.27
+7
..kwaje desni...:))))...nepomembni ste...:))..kot ponavadi.....:)))
NiNicka11
25. 07. 2014 08.04
+3
suomynona5
25. 07. 2014 07.14
-6
enormno se zadolžiti..samo da ne pride Trojka in razkrije murgelsko lutkovno gledališče:OoooO
23345
25. 07. 2014 07.46
+3
NE, NE , TROJKA BO UGOTOVILA SDSOVO GLEDALIŠČE
tempel
25. 07. 2014 07.13
+0
Ja to je res samo spopad za polozaje in nic drugega kot vedno ...
dr.dare
25. 07. 2014 07.08
+6
Alenka Jeraj twita da jih k pogovorom niso povabli... zgleda je pozabla da oni sami sebi niso bli legitimno izvoljeni... kdo bo pa neligitimno izvoljene imel v vladi?
caspera1
25. 07. 2014 07.41
+6
Saj SDS je že postavila pogoje, zato "spoznavna kavica" ni potrebna.
slo.i
25. 07. 2014 07.07
-9
stranka Mira Cerarja .....a on je privatnik al kaj
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
25. 07. 2014 07.11
+4
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
25. 07. 2014 07.03
-1
sam stran od erjavca, ki se trudi za pokojnine briga ga pa za mlade, ki morajo priskrbei pokojnine, skregano z logiko važn da bo spet v vladi in minister. ta človek je največji plevel slovenske politike
slo.i
25. 07. 2014 07.05
+2
krnekiiiii01
25. 07. 2014 07.07
+7
boli njega važno da je v vladi pa čeprav bi jo oblikoval diktator
caspera1
25. 07. 2014 07.37
+4
Ni narobe, da se poteguje za pokojnine. Do penzije ne prideš zaradi poležavanja doma. Pa končno je to stranka, ki naj bi v prvi vrsti zastopala upokojence. Narobe je, da nimamo drugi kvalitetnih predstavnikov, ki bi gledali na naše pravice in interese. Še bolj narobe pa, da tudi, če bi jih imeli, se ne bi nikoli znali dogovoriti tako, da bi vsak imel kaj od tega. To so samo igre za stolčke. Erjavec ni nobena izjema.
sprint
25. 07. 2014 07.56
+2
Tjah.- Upokojenci ga imajo radi. In zato je Desus tudi v vsaki vladi zadnjih deset let.
batom@pinkponk.com
25. 07. 2014 06.57
+4
Kako kaj napreduje borba za oblast znotraj SDS? Nic nas ne obvescate, a ste se ze zmenil, kdo bo prevzel stranko? Jerovsek ze ve, kam bo prestopil? Dajte no, firbec nas matra...
dr.dare
25. 07. 2014 06.23
+9
Sem vedel da je SDS čisto na psu da so tak na dnu da že maše za še žive ljudi naročajo pa si nisem mislil!!
miko11
25. 07. 2014 06.44
-7
calypsek
25. 07. 2014 06.59
-2
Ajmomali
25. 07. 2014 07.07
+2
Sej se zdravi samo zdravila na primejo tko hitr.
calypsek
25. 07. 2014 07.21
-1
Angela Franko
25. 07. 2014 06.17
+5
Upam ,da NSI ostane v opoziciji ,ker v vladi Cerkveni ljudje nimajo kaj iskati !!!
maq1966
25. 07. 2014 06.44
+5
JaMbra?
25. 07. 2014 07.04
+2
dule100
25. 07. 2014 07.35
-2
Lepši, V tem primeru pa se Cerar s tabo ne bi strinjal !
dekra
25. 07. 2014 05.37
+3
mesec bi dvigal davke za bogate in tako pokril finančno luknjo, kako lepo. no če bi to res naredil bi slovenija mogoče dobila od teh davkov 5 mil €, ker je v slovenija žal premalo bogatih ljudi. zato njegova logika edino obvelja če bodo dvignili davke za srednji sloj juhej, to smo pa vsi nad 1000€, aja da ne pozabim na nepremičninski zakon, ki ga bo ZL z veseljem podprla.
InterRefIections
25. 07. 2014 05.33
+3
Za tiste, ki mislite, da je delavsko samoupravljanje utopija, ki ne more delovati, si vpišite na youtube-u: "MONDRAGON Corporation - 2011 - English - Inglés - Anglais - Englisch - Ingelesa - Inglese - Inglês" in si poglejte največjo kooperativo na svetu, ki deluje kot mednarodna korporacija in ima svoje podružnice po Evropi, Ameriki, Afriki in Aziji. Zaposluje 88.000 ljudi. To je dokaz, da delavsko samoupravljanje deluje v praski in to kot multinacionalka. To vam bo odpravilo vse dvome.
dekra
25. 07. 2014 05.41
+11
ahahah tem združbam se v evropi reč Societas Europaea - koporacije v katerih delavci brez lastništva kao nekaj odločajo, to so se v bruslju izmislili da zavajajo delavce in umirijo štrajke, ker v praksi to odločanje pomeni, da delavci edino kar odločajo je kaj bodo drugi dan jedli za malico in kakšna bo barva njihovih kombinezonov.
InterRefIections
25. 07. 2014 06.24
-3
Mondragon obstaja od leta 1953, ko jo je ustanovil katoliški duhovnik in takrat Španije še ni bilo v EU-ju.
dekra
25. 07. 2014 06.37
+2
ja in kako to negira mojo izjavo? daj sploh se ne bom več menil s tabo, ker itak v 5 letih kar berem 24ur večjega bedaka še nisem videl kot si ti
InterRefIections
25. 07. 2014 06.44
-3
Ko zmanjka argumentov, je treba žaliti. To je domena stranke SDS.
dekra
25. 07. 2014 06.46
+0
z vsakim postom dokazuješ da imaš posebne potrebe
maq1966
25. 07. 2014 06.47
+5
Kdo ti pa brani? Poisci somisljenike in zacnite s podjetnistvom v kooperativi, ce je tako lahko. Al rabte tud vi spanskega duhovnika?
InterRefIections
25. 07. 2014 06.50
+1
ZL že dela na tem. Poskuša motivirati delavce, da ustanovijo zadrugo in potem odkupujejo delnice podjetja, v katerem delajo.
dekra
25. 07. 2014 07.09
+0
aha se pravi potem bodo delavci imeli v lasti kapital, a ni vaša stranka proti kapitalu?
METKA102
25. 07. 2014 07.36
+2
So primeri tudi v Slo, ko so delavci odkupovali deleže v podjetjih, da bi lahko odločali in tudi imeli kaj od tega, pa so vodilni tako uredili (seveda vse po zakonih), da so firmo spravili v stečaj, delavci pa so se obrisali pod nosom za zaposlitev, za denar, ki so ga vložili.
InterRefIections
25. 07. 2014 04.03
+1
V srednjem veku so v parlamentu na levem delu sedeli kapitalisti, na desnem pa fevdalci. Fevdalci so kapitalistom rekli:"Vi sanjate o nečem, kar ne boste nikoli imeli. Ko se boste zbudili iz sanj, bo padec boleč." Vendar so na koncu le zmagali kapitalisti in premagali fevdalce. Isto se dogaja danes. Na levem delu so socialisti, na desnem pa kapitalisti. In kapitalisti danes ponovno ponavljajo besede fevdalcev:"Vi sanjate o nečem, kar ne boste nikoli imeli. Ko se boste zbudili iz sanj, bo padec boleč." In zgodovina se bo ponovno ponovila in bo socializem premagal kapitalizem. Dokaz za to je delavsko soupravljanje v podjetju Volkswagen, ena največjih avtomobilskih multinacionalk sredi neoliberalne Nemčije in pa multinacionalk Mondragon, ki je največja kooperativa na svetu in zaposluje 88.000 ljudi tako v Evropi, Aziji, Ameriki in celo v Avstraliji. Deluje kot multinacionalka le s to razliko, da so delavci lastniki tega podjetja. Oni so dokazali, da delavsko samoupravljanje deluje in to na globalni ravni. Združena levica torej mora biti v opoziciji, da to zgoraj navedeno dolgoročno uveljavi.
jg57
25. 07. 2014 05.25
+11
delavsko samoupravljanje smo že imeli, pa je crknilo do dna. Ni pa bil problem toliko v ideji kot v tem, da smo bili vsi enakopravni le prašiči so bili najbolj enakopravni (če povzamem Orwela). In sedaj ko se je spremenil sistem so isti prašiči uspeli razviti svojo enakopravnost do perfekcije, Tudi če se sedaj vrnemo nazaj v že videno brz prašičev spet ne bo šlo. In bomo spet tam, kjer smo bili. Nauk te zgodbe; prašiči rulajo ta svet pokorna raja pa čaka, da kaj pade iz korita.
Celaviblondinc
25. 07. 2014 15.56
+1
Da je delavsko samoupravljanje crknilo do dna je napacna interpretacija dejanskega stanja. Ali je za to vzrok namerno zavajanje, zaradi neznanja in nezmoznosti objektivnega pogleda na stvar ali, pa izkrivljena percepcija realnosti, me niti ne zanima. Vsem vidno dejstvo je, da je Slovenija iztopila iz socialisticnega samoupravljana kot republika z vrhunskimi podjetji, maksimalno zaposlenjosto prebivalstva, z zanemarljivo majhnim zunanjim dolgom, urejenim zdravstvom, solstvom itd. Skratka kot visoko urejena drzava. Po 22. letih kapitalisticnega sistema, je vecina vrhunskih tovarn propadla, brezposelnost je katastrofalna, javni dolg je enormen in ze komaj na meji vzdrznega, zdravstvo se dusi v tezavah, prav tako solstvo itd. Ce se objektivno in posteno pogleda na stvar, potem se pride do zakljucka, da je bilo delavsko samoupravljanje absolutno ali neprimerljivo boljsa opcija.
bbbccc
25. 07. 2014 03.30
+0
Plena ni več, če vse prodamo in vse položimo za vračilo dolga, smo še zmeraj dolžni 20M, brezizhodna situacija sploh za naslednjo vlado, ki pojma nima kako se stvari streže, me pa čudi Nsi, da bi šla v vlado, kar ji močno odsvetujem, da bi šla v koalicijo. Naj kar svojo vlado sestavijo, če ne bo ob polomu vedno izgovor, saj so bili tud desni zraven, pa še na naslednjih volitvah bojo zginl iz DZ.
Duhec5
25. 07. 2014 03.28
-1
Nasedl ste lažnivim politikom in lažnivim komentatorjem.... škoda časa.... če bi bil neomejen, pa ni, bi mel za vse napisano..... kdo so, kaj so, kje so, zakaj so, kako so.... želodec bi se vam obrnu.
Skopušnik Janez
25. 07. 2014 03.48
+1
In taki kot si ti, polni mržnje, sovraštva bi nam vodili slovenijo??? Jabolko ne pade daleč od drevesa (beri janeza).
miko11
25. 07. 2014 06.43
-3
saj se mi smiliš ja,kdo te je zlorabil župnik,ali starši mogoče vrstniki?Jaz te razumem,da doživljaš travme zato si samo olajšaj dušo tukaj na tem portalu.
jg57
25. 07. 2014 03.16
+2
JJ; "ko bo zmanjalo plena se bodo med sabo skregali". Zgleda, da gre s plenom proti koncu.