Slovenija

Začelo se je tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram

Ljubljana, 05. 07. 2016 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S sončnim zahodom se je v ponedeljek končal deveti mesec muslimanskega koledarja ramazana. Zdaj pa se je začel bajram. Ramazanski bajram je ob kurban bajramu najpomembnejši praznik muslimanov.

Ramazanski bajram v Ljubljani - 1
Ramazanski bajram v Ljubljani - 1 FOTO: POP TV

S sončnim zahodom se je v ponedeljek končal deveti mesec muslimanskega koledarja ramazana, hkrati se je začelo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram, eden najpomembnejših praznikov muslimanov. Tudi v Sloveniji so danes potekale bajramske slovesnosti. Osrednja je bila v dvorani na Kodeljevem, vodil jo je mufti Nedžad Grabus.

V zalivskih državah in Jemnu se bo ramazanski bajram začel v sredo.

Ramazanski bajram je ob kurban bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Islamska skupnost v Sloveniji je na svojih spletnih straneh zapisala, da je praznik bajram po postu nagrada za vernika. "Je tridnevno veselje, ko se veselimo zmage, ker smo se povzdignili v višave človeškega sveta in se približali vzvišenemu Bogu. V bajramskih dneh se je treba posvetiti svojim najbližjim, sorodnikom, prijateljem, sosedom in z njimi deliti trenutke radosti," so zapisali.

Na ramazanski bajram so se muslimani pripravljali z ramazanom, časom posta, ki se je začel 5. junija po sončnem zahodu in je trajal 29 dni, to je do ponedeljka do sončnega zahoda. Iz Islamske skupnosti v Sloveniji so sporočili, da je namen posta pri človeku spodbuditi razvoj vseh plemenitih lastnosti, med drugim pa ga uči požrtvovalnosti in odrekanja.

Ob ramazanskem bajramu je čestitko na muftija Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžada Grabusa naslovil tudi predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ter vsem muslimanskim vernikom voščil "obilo Božjega blagoslova, edinosti, sloge in miru". "Ob tem prazničnem trenutku se tudi slovenski katoličani pridružujemo veselju Islamske skupnosti v Sloveniji ter z upanjem gledamo na prihodnost, da bomo znali skupaj zagovarjati Božje usmiljenje v družbi preko vrednot družine, svetosti človekovega življenja, spoštovanja najbolj ranljivih skupin, ostarelih in bolnih," je zapisal škof Glavan.

Ob popisu prebivalstva leta 2002 se je za pripadnika islamske veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,4 odstotka ljudi, leta 1991 pa 1,5 odstotka.

V Sloveniji se za predstavnika islamske veroizpovedi izrekata dve registrirani verski skupnosti – Islamska skupnost v Republiki Sloveniji in Slovenska muslimanska skupnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja