Slovenija

Začenja se boj za evropske stolčke

Ljubljana, 06. 03. 2009 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z razpisom volitev se tudi uradno začenja dirka za mesta evroposlancev. Na volišča se bomo podali 7. junija, ko bomo volili sedem slovenskih poslank in poslancev v EP.

Predsednik republike Danilo Türk je danes razpisal volitve poslank in poslancev v Evropski parlament, ki bodo 7. junija 2009, so sporočili z Urada predsednika RS. Predsednik je ob tem izrazil upanje, da se bo volitev udeležilo veliko volivk in volivcev, ki bodo s tem lahko potrdili privrženost evropski integraciji, katere pomemben del je Evropski parlament, ki predstavlja vse državljanke in državljane Evropske unije.

Predsednik upa na visoko volilno udeležbo na evropskih volitvah.
Predsednik upa na visoko volilno udeležbo na evropskih volitvah. FOTO: 24ur.com

"V obdobju prihodnjega sestava Evropskega parlamenta čakajo Evropsko unijo, našo skupno evropsko domovino, pomembne preizkušnje, vloga Evropskega parlamenta pa bo večja kot kdaj koli do zdaj. To razumevanje naj nas vodi tudi pri letošnjih volitvah poslank in poslancev Evropskega parlamenta," je poudaril Türk.

7. junija letos bomo v Sloveniji drugič volili predstavnike v Evropski parlament. Sloveniji pripada v EP sedem poslanskih mest tudi tokrat, saj Lizbonska pogodba, po kateri bi v Bruslju sedelo osem slovenskih evroposlancev, ni bila ratificirana. Ker je Slovenija pri evropskih volitvah ena sama volilna enota, vsaka lista ponudi imena za sedem poslanskih mest, za katera se nato voli po vsej državi.

V Evropskem parlamentu je sedem slovenskih evroposlank in evroposlancev.
V Evropskem parlamentu je sedem slovenskih evroposlank in evroposlancev. FOTO: Reuters

Posamezna lista mora prav zato, ker je Slovenija ena volilna enota, za izvolitev svojega kandidata zbrati vsaj 14 odstotkov oddanih glasov. Z liste so izvoljeni tisti kandidati, ki zberejo največ prednostnih glasov. Trenutno evropske poslanske klopi grejejo Miha Brejc, Mojca Drčar Murko, Romana Jordan Cizelj, Avrelio Juri, Jelko Kacin, Ljudmila Novak in Lojze Peterle.

Vlaganje kandidatnih list do 8. maja

Kot je pojasnil glavni tajnik Državne volilne komisije (DVK) Marko Golobič, roki za volilna opravila začnejo teči 16. marca. Volivke in volivce bodo od tedaj lahko prispevali podpise podpore za kandidatne liste, prav tako bo mogoče vlagati kandidature.

Najpomembnejši datum pred letošnjimi evropskimi volitvami pa je 8. maj, ko se izteče rok za vložitev kandidatur na DVK. Do tega dne je treba vložiti tudi vloge za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. 8. maja pa se bo tudi uradno začela volilna kampanja.

Pravico voliti in biti izvoljen na evropskih volitvah v Sloveniji imajo vsi slovenski volilni upravičenci in tudi vsi državljani EU s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki jim ni bila predhodno vzeta volilna pravica in ki so vpisani v volilni imenik. Slovenska zakonodaja predpisuje, da evropski poslanec ne sme biti hkrati poslanec državnega zbora ali imeti izvršilne funkcije v lokalni skupnosti.

Predsednik DVK Marko Golobič
Predsednik DVK Marko Golobič FOTO: Dare Čekeliš

Poslanci se sicer volijo po proporcionalnem načelu, pri čemer pa lahko volivci na glasovnici označijo enega kandidata, ki mu dajejo prednost pred drugimi na listi (preferenčni oziroma prednostni glas). Z liste so izvoljeni tisti kandidati, ki zberejo največ prednostnih glasov. Da prednostni glasovi lahko pomembno vplivajo na izid glasovanja, se je pokazalo na volitvah leta 2004, ko je bil v Evropski parlament z zadnjega mesta na listi izvoljen sedanji premier Borut Pahor.

Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci, na listi kandidatov pa je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej sedem. Politične stranke lahko vložijo kandidatne liste, če so podprte s podpisi najmanj štirih poslancev DZ ali tisoč volivcev. Kandidatno listo lahko vložijo tudi volivci, in sicer z najmanj 3000 podpisi.

Na evropskih volitvah veljajo tudi t. i. ženske kvote. Tako na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste. Izjema so kandidatne liste z le enim ali tremi kandidati.

Za volilno kampanjo, ki se bo začela 8. maja, veljajo enaka pravila kot za državnozborske volitve. Tako morajo organizatorji kampanje najpozneje do 23. aprila odpreti posebne transakcijske račune, na katerih morajo zbrati vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje, ter z njih tudi poravnati vse stroške.

Stroški volilne kampanje za volitve v Evropski parlament ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Organizatorji kampanje, katerih liste bodo pripadli mandati v Evropskem parlamentu, bodo upravičeni do delnega povračila stroškov za kampanjo, in sicer v višini 0,33 evra za dobljeni glas.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1m
06. 03. 2009 15.51
Braveheart
06. 03. 2009 11.32
Pahor naj gre in naj neha delati škodo v sloveniji, tam ga pa noben ne bo šlivil.
Boris Blagotinšek
06. 03. 2009 11.09
Super, škoda je samo, da se bomo za 4 leta znebili zgolj sedmih zdraharjev, tako da moramo izbirati previdno.
john gotti
06. 03. 2009 10.39
ma tega brjca je treba odrezat se pase ze prevec casa naredu pa tko al pa tko ni nc