Slovenija

FOTO: Gradnja džamije: 'Muslimani so morali skozi Ljubljano 40 let hoditi s sklonjeno glavo'

Ljubljana, 06. 05. 2015 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pričela se je gradnja ljubljanskega islamskega centra, ki bo poleg molilnice obsegal še izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt ter restavracijo in telovadnico. Nekaj sredstev za gradnjo je prispeval Katar, islamska skupnost pa mora zbrati še polovico sredstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek gradnje džamije
    02:12
    Iz 24UR: Začetek gradnje džamije
  • Iz 24UR ZVEČER: Grabus zadovoljen z deli
    04:47
    Iz 24UR ZVEČER: Grabus zadovoljen z deli

Na mestu, kjer bo stal Islamski kulturni center z džamijo, sta danes beton v temeljno ploščo centra simbolično vgradila islamski mufti Nedžad Grabus in ljubljanski župan Zoran Janković. S tem so se gradbena dela uradno začela.

Grabus in Janković sta izpostavila velik pomen centra za muslimane v Sloveniji, pa tudi za Ljubljano samo. Dela si je ogledal tudi katarski veleposlanik Ali Khalfan Al-Mansouri.

Kot je pojasnil Grabus, center za muslimane med drugim pomeni potrditev, da so sestavni del te družbe. Ob tem je dejal, da so morali muslimani skozi Ljubljano kar 40 let hoditi s sklonjeno glavo, ker so vsi razpravljali o tem, ali sploh potrebujejo kakšen center, kjer bi opravljali svoje molitve.

Tudi Janković je spomnil na začetke projekta, ko se je govorilo o zahtevah po referendumu o gradnji centra. "Ko pa je ljubljanski mestni svet v prejšnjem mandatu potrjeval zadnji dokument, vezan na džamijo, ni bilo nikogar proti," je povedal. To pa njegovem dokazuje, da spoštujejo različnost. "Živimo skupaj, spoštujemo en drugega, sodelujemo in morda lahko to dobro energijo prenesemo ne samo po Sloveniji ampak tudi po Evropi," je izpostavil.

Da Ljubljana potrebuje objekt, kakršen je Islamski kulturni center, je poudaril tudi novoimenovani izredni in pooblaščeni katarski veleposlanik Ali Khalfan Al-Mansouri. Izrazil je zadovoljstvo s pričetkom del, center pa, kot je pojasnil, naši prestolnici ne bo prinesel le džamije, pač pa tudi knjižnico, izobraževalni center in telovadnico.

Zaenkrat so zbrali polovico sredstev

Celoten center bo sicer po dozdajšnjih izračunih stal okoli 22 milijonov evrov, je povedal Grabus in pojasnil, da bodo 1,3 milijona evrov odšteli za gradnjo ceste, notranja oprema bo stala 2,5 milijona, za nakup zemljišča in vse ostale stroške pa so do zdaj odšteli 8,2 milijona evrov.

Islamska skupnost ima zaenkrat zbranih polovico sredstev, kje bodo zbrali preostanek, pa mufti še ne ve, a kot je spomnil, so začeli z ničle. Pojasnil je, da bodo sredstva verjetno še naprej zbirali pri tistih, ki imajo denar in željo narediti nekaj dobrega za vernike in za Ljubljano. 15 milijonov evrov je prispeval Katar.

Glavni izvajalec gradbenih del bo podjetje Gorenje projekt, pogodba pa je vredna 11,5 milijona evrov. Prva faza gradnje naj bi bila končana aprila 2016, celoten objekt pa v dveh ali treh letih, je še povedal Grabus.

Ne gre samo za molilnico

Osnova centra bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, knjižnico, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.