Slovenija

Začenja se ramazan, ki bo trajal 29 dni

Ljubljana, 05. 06. 2016 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni muslimani po vsem svetu so začeli vsakoletni post, saj se je zanje zvečer začel sveti postni mesec ramazan, sicer deveti mesec muslimanskega koledarja.

Ob 20. uri in 56 minut se je začel deveti mesec muslimanskega koledarja – ramazan, ki bo trajal 29 dni. Kot so sporočili iz islamske skupnosti, bo prvi dan posta jutri, prvi dan ramazanskega bajrama, s katerim muslimani zaznamujejo konec posta, pa v torek, 5. julija.

Ramazanu arabsko govoreči muslimani pravijo ramadan. Poimenovanje ramazan uporabljajo nekateri muslimani v Evropi, kot so Bošnjaki in Turki, pa tudi slovenski muslimani.

Muslimanski koledar je lunaren in se ravna po Luninih menah. Ker je Lunino leto krajše od Sončevega, prihaja ramazan vsako leto 11 dni prej kot leto predtem. Postni mesec po navadi ne pride za vse muslimane sočasno, ampak se ponekod začne dan, dva pozneje. Začetek je namreč odvisen od tega, kdaj je na nebu prvič po mlaju videti Lunin krajec.

Post je najvišja stopnja pobožnosti, so sporočili iz islamske skupnosti in navedli, da se verniki v tem času poleg odrekanja hrani in pijači vzdržijo tudi vseh slabih dejanj in ravnanj. ''Namen posta je spodbuditi razvoj vseh plemenitih lastnosti pri človeku,'' so zapisali in dodali, da se muslimani postijo v prepričanju, da gre za božji predpis, ki jih bo popeljal tako k tostranskemu kot onstranskemu zadovoljstvu. ''Zato se postijo brez kakršnih koli težav ali napora,'' poudarjajo v islamski skupnosti in dodajajo, da se s postom pri človeku razvijata človekoljubje in požrtvovalnost.

Ramazan
Ramazan FOTO: Reuters

Med ramazanom bo islamska skupnost izvajala svoje aktivnosti v 18 mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kopru, Mariboru, Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Krškem, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Izoli, Škofji Loki, Kranju in Tržiču. Najpomembnejša je večerna molitev (teravih-namaz), ki bo potekala v večernih urah. Poleg tega bodo organizirani skupni iftarji (večerja ob koncu posta). V Ljubljani, Velenju, Kopru, Mariboru in na Jesenicah pa bodo organizirani tudi iftarji za mladino.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou