Slovenija

Začetek rokov za referendum o družinskem zakoniku

Ljubljana, 13. 02. 2012 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začeli so teči roki za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku, ki bo 25. marca. Uradna kampanja se bo začela 24. februarja. Do 29. februarja pa se morajo kot organizatorji kampanje prijaviti vsi, ki nameravajo nagovarjati volivce.

Danes so začeli teči roki za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku. Ta bo 25. marca, 24. februarja pa se bo začela uradna referendumska kampanja.

Do 29. februarja se morajo kot organizatorji kampanje prijaviti vsi, ki nameravajo pred referendumom nagovarjati volivce. Organizatorji morajo do tega datuma tudi odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.

Za referendumsko kampanjo večinoma veljajo enaka pravila kot za volilno kampanjo. Zakon določa, da se za referendumsko kampanjo štejejo oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu.

Vlada se v referendumsko kampanjo ne bo vključevala.
Vlada se v referendumsko kampanjo ne bo vključevala. FOTO: Thinkstock

Po dosedanjih napovedih se bodo v referendumsko kampanjo poleg civilne iniciative, ki je referendum zahtevala, vključile tudi nekatere parlamentarne stranke, medtem ko je predsednik vlade Janez Janša že napovedal, da se vlada v referendumsko kampanjo ne bo vključevala in da imajo koalicijske partnerice o tem vprašanju različna stališča.

Zahtevo za referendum o družinskem zakoniku je s podpisi več kot 42.000 državljanov 3. februarja vložila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, državni zbor pa je datum referenduma potrdil v petek. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi družinski zakonik, ki ga je sprejel državni zbor na seji 16. junija 2011?".

Družinski zakonik bo na referendumu potrjen, če bo zanj glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

women_
15. 02. 2012 00.27
+1
Jaz bom šla na referendum in bom glasovala ZA družinski zakonik, ker se mi zdi prav, da otroci teh nekaj sto istospolnih družin dobijo svoje pravice. Za vse tiste, ki pa zakonik zaradi tega blatijo, pa v razmislek, kako bi bilo vam če bi bili otrok ene izmed teh družin, pa bi bili prikrajšani?
vatezaupam
14. 02. 2012 10.04
-3
Ja referenduma se udeležimo v čimvečjem številu in glasujmo proti. Bi nam lahko povrnili denar, ki je bil porabljen za uvajanje učnih delavnic s širjenjem homoseksualne ideologije v šole in za podporo homoseksualnim organizacijam (več kot 340.000 Eur)? Sebi in vsem Slovencem želim, da bi postali resnično napredna družba. Božja beseda iz Svetega Pisma (na njej je zrasla Evropa): (Rim 1, 18-32) 18 Božja jeza se namreč razodeva iz nebes nad vsakršno brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki s svojo krivičnostjo dušijo resnico. 19 Saj jim je to, kar je mogoče spoznati o Bogu, očitno: sam Bog jim je namreč to razodel. 20 Kajti od stvarjenja sveta naprej je mogoče to, kar je v njem nevidno, z umom zreti po ustvarjenih bitjih: njegovo večno mogočnost in božanskost. Zato so ti ljudje neopravičljivi. 21 Čeprav so namreč Boga spoznali, ga niso kot Boga slavili ali se mu zahvaljevali, marveč so postali v svojih mislih prazni in nespametno srce jim je otemnelo. 22 Domišljali so si, da so modri, pa so ponoreli 23 in veličastvo neminljivega Boga zamenjali z upodobitvami minljivega človeka in ptic, četveronožcev in plazilcev. 24 Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. 25 Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. 26 Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim, 27 podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi. 28 In ker se jim ni zdelo vredno, da bi živeli skladno s svojim spoznanjem Boga, jih je Bog prepustil njihovemu umu, ki ni prestal preizkušnje, tako da počenjajo, kar se ne spodobi. 29 Polni so vsakršne krivičnosti, zlobnosti, lakomnosti, hudobije. Zvrhani so nevoščljivosti, ubijanja, prepirljivosti, zvijačnosti, zlohotnosti. Hujskači so, 30 obrekljivci, Bogu sovražni, objestneži, domišljavci, bahači, iznajdljivi v hudobiji, neposlušni staršem, 31 brez pameti, brez zvestobe, brez srca, brez usmiljenja. 32 Čeprav poznajo Božji zakon, po katerem so tisti, ki delajo takšne stvari, vredni smrti, jih ne samo počenjajo, temveč tistim, ki jih delajo, celo pritrjujejo.
Roman Hren
13. 02. 2012 21.55
+1
Očitno imamo v državi na pretek denarja in nikogar, ki bi preprečil to nesmiselno zapravljanje. Predlagatelji niso z zakonom v ničemer prikrajšani, kratijo pravice drugačnim; zakoni se pišejo za ljudi , državljane, njihova kakršnakoli pripadnost ali opredelitev v zakon sploh nebi smela; predlagatelji bi zakon lahko popravljali z rednim postopkom, saj je oblast prevzela njihova politična stran. Kljub temu bodo zapravili 5 mio EUR! Zato predlagam, da se temu zapravljanju upremo na samem referendumu: udeležimo se ga v čimvečjem številu in na volilne lističe napišimo: \"Zahtevamo povračilo vseh stroškov od predlagateljev in poslancev, ki so referendum omogočili!\" in se podpišimo. Tako bomo na referendumu izvedli svoj referendum!
gruli75
13. 02. 2012 20.14
-3
Referendum je pač zato, ker se politiki niso znali dogovoriti in zbližati ideloloških razhajanj. Zato je potrebno iti na referendum in obkrožiti PROTI!!! V resnici gre za politični boj, ki so ga začela omrežja kapitala v interesu zmanjševanja števila prebivalstva na planetu in vsaj v Sloveniji tudi kot boj proti Cerkvi, katoliški. Za prvo trditev je dovoljšen dokaz svetovna konferenca v devedesetih v Indiji, kjer je promocija istospolnega partnerstva med sredstvi za znižanje rodnosti, za drugo trditev pa izjave na javnih tribunah v Ljubljani ob začetku kampanje, ko sem na spletu prebral izjavo dr. Dragoša, ki je trdil, da je Cerkev premočna in da njena moč temelji na \"družini\", zato je potrebno družino razvrednotiti oz prevrednotiti in moč Cerkve bo avtomatično ugasnila. Zanimivo je, da je bil ta članek po manj ko mesec dni umaknjen z MMC-ja.Zato smatram, da je to soočenje dveh etičnih konceptov, od katerih je prvi ukoreninjen v našo družbo tudi skozi večino norm pravnega reda in to je krščanski - drugi pa je pojav zadnjih desetletij in temelji na etiki koristi oz praktični etiki, katere najvidnejši protagonist je Peter Singer. Praktična etika je izvor sedanje ekonomske krize. Pristaši etike koristi so predvsem bogati, liberalno usmerjeni, praktikanti istospolnih praks, po vsej verjetnosti tudi prostozidarji. V resnici vidim edino težavo v tem, da so mediji v celoti pod patronatom kapitala in da resnice ni mogoče posredovati v javni prosto pod enakimi pogoji kot jih imajo zagovrniki. Ključne točke etike koristi: 1. Človekovo življenje nima absolutne vrednosti. Iz tega izpelje družbeno dogovorjeno pravico umora otroka s strani staršev in evtanazijo. 2. Vse spolne prakse so samo prosta izbira posameznike, če le ne povzroča bolečine drugemu (npr. živalim), vključno s pedofilijo. 3. Živali imajo primerljive pravice ljudem,ker je človek samo žival. Izpelje kot dovoljen kanibalizem, medicinski poizkusi na ljudeh s posebnimi potrebami. VSE TO JE ZAME RAZLOG, DA ZAŠČITIMO OTROKE in se prirpavi boljši družinski zakonik, kot je ta, saj je preveč ideološki!!!
Tonček Balonček
13. 02. 2012 17.03
+4
A torej nuine ne bodo smele voditi sirotišnic, tam imajo otroci namreč kar po nekaj deset mater! Si predtavlajte kao pokvarjen odnost do spolnsoti in moških jim tam privzgojijo!
maq1966
13. 02. 2012 21.40
+1
In koliko sirotišnic, ki jih vodijo nune poznaš? Tiste iz starih filmov ne veljajo...
Maancy
13. 02. 2012 15.48
-1
Js prijavljam na diskusijo Potrato, se že sedaj pogovarja sama z sabo..
Zagovornik
13. 02. 2012 14.21
+0
Če se na referendumu zavrne Družinski zakonik, pomeni da le ta ki je bil sprejet na seji DZ 21.6.2011 postane neveljaven, in da zakonodajalec ne sme sprejeti zakona v enem letu, ki bi bil v nasprotju z odločitvijo referenduma. Volja ljudstva bo v tem primeru zavrnila sporni zakon, torej nekaj kar smatra, da ni dobro za vse.
mark54
13. 02. 2012 14.41
+2
Kakšen pa bi bil zakon ki NE BO v nasprotju z zavrnjenim ? To mi naj negdo razloži ! Tu mislim da je poanta vsega. Negdo kar nekaj piše v 3 dni ( novinarje mislim ).
mark54
13. 02. 2012 13.57
+1
Družinski zakonik bo na referendumu potrjen, če bo zanj glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo. Nič mi ni jasno kaj če na referendumu Če zavrnemo obstoječi zakon ? ne smemo več nobenega sprejeti ? ki bi bil v nasprotju s referendumsko odločitvijo ???!!! Kakega pa lahko sprejmemo ? ni mi JASNO. SEm iz Halozveste pa ne štekam ! POMAGAJTE ! . Saj ta je bil sprejet !! In velja. Kateri pa pol velja ? če tega NE PODPREMO ? ODPRIOČI : NOV ki nebo v nasprotju z odločitvijo !!! Kako ti to razumeš ? Po moje lahko sprejmemo novega LE da mora biti v skladu z odločitvijo na referendumu ! In kakšen naj pol NOVI zakon BO ? .
maq1966
13. 02. 2012 21.31
Ker si iz Haloz ti povem da če bo novi Družinski zakonik na referendumu padel, bo še neprej v veljavi stari.
mark54
13. 02. 2012 13.52
+9
Kake neumnosti gob.zdajo eni. Gay-i lahko posvojijo SAMO biološkega otroka svojega partnerja ! Pa še v tem primeru mora drugi starš ( če je živ seveda ) DOVOLITI posvojitev. To pa bo v tako malo slučajih da je škoda izgubljati besed in časa ( ter denarja predvsem ) za referendum !!! Gre za kompromis ki itak nebo pravzaprav nobenemu škodoval , le njegov učinek bo MOGOČE enkrat ali dvakrat na leto omogočal kako posvojite otroka ki ITAK ŽIVI v tej skupnosti in vse slabe posledice tega dejstva že občuti , VI ( ki nasprotujete zakonu ) pa mu vzamete še edino kaj mu dobrega prinaša tak zakon ( da deduje tudi po drugem partnerju , da ga isti lahko pelje v vrtec ali gre na roditeljski sestanek in da mu otrok lahko mirno reče očka ali mamica ). Res nimate te PRAVICE da bi bili nad BOGOM !! Ki je tako stanje dopustil. Vi pa ga nebi. Vendar dejstvo je da taki otroci OBSTAJAJO in so TU ! Pa če se VI VSI na glavo postavite in Vpijete kako ste krščanski ! FARIZEJI STE !!! Če sploh veste kaj to pomeni.
titovka
13. 02. 2012 13.58
+2
BOGA NI PRAVI IVAN JANŠA...ČE SEBE IZPUSTI????
politik70
13. 02. 2012 13.31
+2
Tako. Najpomebneje za Slovenijo je Družinski zakonik. Naj bonitetne hiše vidijo kako se hitro ukrepa. Hočemo bonitetno oceno AAA+ takoj prec. Merklova upam da vidiš kako je Ivan Državotvoren. Pa Guliča so zamnjal to tud neki pomeni.
mark54
13. 02. 2012 13.45
+6
hehe ! Gulič je bil najbolj moteč faktor. jojoj ! kam plujemo ?
GTR
13. 02. 2012 13.25
+12
Sam da se spet lahko slovenceljni kregate med sabo al boste ZA al PROTI. Primc dej če te vidm na cesti te bom na gobc.
ZeroGravity
13. 02. 2012 13.30
-4
politik70
13. 02. 2012 13.32
+9
Če mamo pa sovražno vlado je dovoljen tud sovražni govor! Amen
GTR
13. 02. 2012 13.32
+2
GTR
13. 02. 2012 13.32
+2
on39
13. 02. 2012 16.55
+5
GTR-se ti pridružim jz ga bom pa z druge strani
titovka
13. 02. 2012 13.24
+12
čas je, da se ljudstvo spametuje in pokaže janši, ludimili, rkc in primitivnem primcu, da znamo in da zmoremo razmišljati svojo glavo in jim povemo enkrat, da se ne strinjamo z njimi in njihovo nestrpnostjo do drugačnosti!!!!!
maq1966
13. 02. 2012 21.35
-2
Iz tvojih komentarjev veje neizmerna strpnost...
ZeroGravity
13. 02. 2012 13.06
-11
dve besedi povesta vse PRO TI
titovka
13. 02. 2012 13.31
+7
silce
13. 02. 2012 13.47
+8
mark54
13. 02. 2012 13.55
+3
JOKER ! TI se nauči šteti besede. Tudi če jih razložiš v zloge , ostane število besed enako kot pred tem. Idi malo v šolo najpšrej pol pa se oglašaj tukaj !
vzhod
13. 02. 2012 12.54
-11
mevrjetno je da se o cem takem sploh razpravlja...komu je v interesu da se otroci dajo nekomu ki boleha za psihicno boleznijo
athar
13. 02. 2012 21.33
+5
polikarbonatka
13. 02. 2012 11.21
+6
zdaj bo ,upam, Primc zaprosil za neplačani dopust. Ljudmila bo pa nadure delala.
Andrej Lorenci 1
13. 02. 2012 10.25
+3
Referendumi... en dan v letu za referendume. 1,3,10, 20....kolikor jih pač dosega referendumsko normo. Referendumski dan naj bo dela prost dan, na državni praznik, a z obvezno udeležbo na referendumu. O vprašanjih naj obstajajo kniižice, primerjave, se pravi gradivo ipd,... Tako bi dobili popoln odgovor volilnega telesa na zastavljeno referendumsko vprašanje. Imamo demokracijo, torej pravico odločati, pravica pa nalaga tudi dolžnosti. Dokler pa se dogaja, da ima vsaka tema svoj referendum, je to veliko zapravljanje denarja iz skupne blagajne. Ker se trgovine še danes odprte tudi ob nedeljah,se vidi, da jih zakonodajno telo niti ne jemlje preveč resno, kajti vedno bi moral slediti ustrezen zakon. Ker je na žalost tako kot je, se do nadaljnega odpovedujem udejstvovanju na referendumih.
devlon
13. 02. 2012 10.06
+9
zakon bo potrjen
upornik22
13. 02. 2012 10.07
-15
hehe samo ljubljani,.:) kje boste prepričali 2 milljona ljudi
silce
13. 02. 2012 10.12
+5
upornik22
13. 02. 2012 10.20
-11
silce
13. 02. 2012 10.22
+11
upornik22
13. 02. 2012 10.04
-17
mark54
13. 02. 2012 13.42
+7
Ti si itak proti. Če bi bilo po tvoje itak niti na svetu nebi bil !! ker si PROTI vedno ko je potrebno biti malo pragmatičen in ne egoističen kot si ti !
mark54
13. 02. 2012 10.02
+9
Vlada se ne bo vključevala v kampanjo ! ? Saj se bodo vse stranke vključno z SDS !! tako da res ni potrebe da se še kot predsednik vlade oglaša , saj bo mot predsednik stranke dovolj d.rek mešal.
mark54
13. 02. 2012 10.00
+0
Družinski zakonik bo na referendumu potrjen, če bo zanj glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo. Nič mi ni jasno kaj če na referendumu Če zavrnemo obstoječi zakon ? ne smemo več nobenega sprejeti ? ki bi bil v nasprotju s referendumsko odločitvijo ???!!! Kakega pa lahko sprejmemo ? ni mi JASNO. SEm iz Halozveste pa ne štekam ! POMAGAJTE !
odprioci
13. 02. 2012 10.05
-2
Eno leto ne smejo predlagat novega zakona.
QueerAsYou
13. 02. 2012 10.07
+6
Če pade na referenumu bo mirovalo eno leto, potem pa lahko ponovno sestavijo nov DZ in ga sprejeti kakor so tega. Ker ta vlada nima večinskega mnenja o DZ bo to težko. Kot vemo Desus in LV podpirata DZ bo sestava novega DZ otežena. Ob morebitnem padcu DZ to se lahko zavleče v leto 2014 ali še dlje.
mark54
13. 02. 2012 13.40
+1
Saj ta je bil sprejet !! In velja. Kateri pa pol velja ? če tega NE PODPREMO ? ODPRIOČI : NOV ki nebo v nasprotju z odločitvijo !!! Kako ti to razumeš ? Po moje lahko sprejmemo novega LE da mora biti v skladu z odločitvijo na referendumu ! In kakšen naj pol NOVI zakon BO ?