Slovenija

Začetek sojenja v zadevi Orion

Ljubljana, 06. 03. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zatožno klop so sedli vpleteni v zadevi Orion, ki jim tožilec očita, da so v 58 posojilnih pogodbah s 45 posojilojemalci vpisovali lažne podatke o višini danih posojil.

Včeraj so pred sodnike stopili direktor družbe Orion Branko Lužar, njegova nekdanja sodelavka Vesna Uzar, bivši notar Boris Lepš in notarka Nevenka Tory. Med obtoženimi v procesu sta tudi družbi Orion Ltd, ki je trenutno v stečaju in Orion Invest Ltd. Na seznamu obtožencev je naveden tudi nekdanji zaposleni v Orionu Ltd Aleš Alojzij Rus, a so postopek proti njemu izločili, saj naj bi izvedenec medicinske stroke v neki drugi kazenski zadevi ocenil, da Rus ni in nikoli ne bo sposoben sodelovati v sodnem postopku.

Lužar vse obtožbe zanika.
Lužar vse obtožbe zanika. FOTO: POP TV

V obtožnih predlogih iz let 2005 in 2007, pod katera se je podpisal takratni višji državni tožilec Boštjan Penko – ta je 14. februarja lani odstopil od pregona v zadevi Orion, ker naj bi imel premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka –, obtožencem sedaj ljubljanski tožilec Jože Kozina očita nadaljevano kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin, za kar jim grozita do dve leti zapora.

Tožilstvo Lužarju očita, da je med marcem 2001 in decembrom 2003 kot direktor družb Orion Ltd in Orion Invest Ltd podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion v 58 posojilnih pogodb s 45 posojilojemalci vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Med temi naj bi bili Uzarjeva, Lepša in Toryjeva.

Tožilec je sodnici predlagal, naj o nezmožnosti sodelovanja Rusa svoje mnenje pove še komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti.

Vpisani zneski naj bi bili najmanj dvakrat višji od tistih, ki so jih v resnici odobrili. Ti lažni podatki naj bi po mnenju tožilstva vplivali na nezmožnost predčasnega poplačila posojila, določitev predmeta izvršbe pri sodiščih, posledice v primeru predčasnega vračila posojila oziroma odstopa od posojilne pogodbe in izvršbe na podlagi odstopa od pogodbe.

Vsi obdolženci so vpletenost v nezakonitosti odločno zanikali. Lužar je tako zatrdil, da ni pravnik in da je za sklepanje poslov in sestavljanje pogodb pooblastil druge, strokovno bolj podkovane osebe. Ne revizorji ne odvetniki naj mu obenem nikoli ne bi povedali, da je kaj narobe s pogodbami.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medobranko@hotmail.com
22. 11. 2009 16.24
branko prej ali slej te bo kdo najdel in kaj tedaj? bos tudi tedaj rekel nisem vedel kaj delam?> Mi mirno spimo ti sigurno ne ker se ne upas sprehajati mirno po LJubljani a Ales naj se se naprej dela neumnega isto bo dobil pravico od boga prej ali slej. Nisem niti bom pozabil odvetnika z Chevroletom ki zdaj ima pisarne nasproti Mobitela vse se vraca vse se placa Brankec
jazbins2
06. 03. 2009 14.08
Kje je komentar?
jazbins2
06. 03. 2009 14.06
Nevem zakaj bi ga komunisti oprali krivde gos. Braveheart? Jaz pa mislim da je tudi kakšen" komunist" poleg jemanja kredita. Ni treba za vse komuniste krivi, če si se rodil v času juge,si tudi ti komunist, saj si se rodil v času komunizma, če pa se nisi potem pa oprosti.
bosoturk
06. 03. 2009 13.42
ne vem ker ga ni mel s sabo...rečem lahko samo: BOLANO
Drhal
06. 03. 2009 13.23
a ma še tistega psa s polakiranimi nohti? :D
Braveheart
06. 03. 2009 13.02
Nič ne bo iz tega, komunisti ga bodo oprali krivde, saj je vendar oškodoval večinoma slovence, jugose pa bolj malo, ciganov pa sploh ne.
bosoturk
06. 03. 2009 12.37
dva dni nazaj sem vidu tega Lužarja...za crknt smešn je možakar :)) moška oblika Barbike
taby
06. 03. 2009 12.29
vsem takim goljufom, ki služijo na nevednih ljudeh je potrebno soditi najstrožje, drugače se ne bo nikoli zajezilo.