FOTO in VIDEO: Mesta v Istri in severni Dalmaciji pod vodo: 'Udarila nas je hrvaška Irma'

Obilno deževje na Hrvaškem povzroča nemalo težav. V Zadru je samo v nekaj urah padlo več dežja, kot je sicer dvomesečno povprečje, voda zaliva stanovanjske objekte, hotele, bolnišnico. V neurju v italijanskem Livornu je umrlo šest oseb, dve še pogrešajo. neurje pa je prizadelo tudi Sarajevo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (14)

 • Neurje v Zadru - 14
 • Neurje v Zadru - 13
 • Neurje v Zadru - 12
 • Neurje v Zadru - 11
 • Neurje v Zadru - 10
 • Neurje v Zadru - 9
 • Neurje v Zadru - 8
 • Neurje v Zadru - 7
 • Neurje v Zadru - 6
 • Neurje v Zadru - 5
 • Neurje v Zadru - 4
 • Neurje v Zadru - 3
 • Neurje v Zadru - 2
 • Neurje v Zadru - 1

Obilno deževje, ki je zajelo Hrvaško, prebivalcem Istre in severne Dalmacije povzroča nemalo težav. Poplavljeni so stanovanjski objekti, ulice in ceste, podrta so številna drevesa, odneslo je tudi začasni most na reki Raši pri Podpićnu v Istri.

Neurje z močnim dežjem je danes 'potopilo' Zadar, potem ko je v dveh urah padlo dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja. Poplavljeni so številni stanovanjski in poslovni objekti, šole, vrtci in trgovski center, pa tudi bolnišnica. Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije, je poročal lokalni novičarski portal zadarskilist.hr. Nujne paciente bodo po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik, je napovedal hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić.

Dnevnik.hr poroča, da so deli mesta ostali tudi brez električne energije. Težave so v mobilni telefoniji kot tudi v prometu, ker ne delajo semaforji na mestnih ulicah, je poročala lokalna radijska postaja Antena Zadar na svoji spletni strani. Predsednik zadrske županije Božidar Longin je pozval prebivalce, naj ostanejo na svojih domovih in ne uporabljajo avtomobilov. Na poplavljenih mestnih ulicah so obtičala tudi številna vozila. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, ki dosega okna na vratih osebnih vozil. Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma je poplavljeno tudi mestno pokopališče.

Lokalna radijska postaja Antena Zadar je poročala, da je stanje katastrofalno ter da ljudje rešujejo svoje domove, podobno kot so to počeli pred poletnimi požari. "Udarila nas je hrvaška Irma," pripovedujejo domačini. Srečo naj bi imeli samo tisti prebivalci, ki živijo v višjeležečih predelih mesta.

Poplavljeno območje sta v popoldanskih urah obiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković.

Predsednik hrvaške vlade je po srečanju s člani kriznega štaba v Zadru izjavil, da bo hrvaška vlada pomagala v največji možni meri. Ocenil je, da bodo denar prispevale tudi zavarovalnice, ker je voda naredila škodo tudi na mnogih javnih objektih. Pričakuje, da bo Zadrska županija po oceni škode zaradi neurja razglasila stanje naravne nesreče.

Napovedal je, da bo hrvaška vojska prišla na pomoč z velikimi črpalkami, da bi čim prej izčrpali vodo iz poplavljenih objektov. Na pomoč zadrskim gasilcem prihajajo tudi kolegi iz drugih županij.

Plenković je tudi ponovil opozorilo lokalnih oblasti, da morajo prebivalci na zadrskem območju prekuhavati vodo za pitje, ker je vodovod onesnažen zaradi poplavljene čistilne naprave.

Napovedal je, da bo vlada obravnavala možnost pridobitve denarja iz evropskih skladov, da bi izboljšali opremo gasilcev v primeru požarov in drugih izrednih razmer, kakršna je bila današnja poplava v Zadru.

Iz meteorološke postaje Zadar so sporočili, da je med 8. in 10. uro zjutraj padlo približno 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvakrat več od povprečnih mesečnih padavin, ki znašajo 98 litrov na kvadratni meter.

Vremenska napoved za Zadar medtem nikakor ni ugodna, v naslednjih nekaj urah naj bi se dež znova okrepil.

Neurje prizadelo tudi Poreč in Rovinj

Neurje je pred tem povzročilo veliko preglavic tudi prebivalcem na območju Pazina, Poreča in Rovinja, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov, je poročala komercialna Nova TV na svoji spletni strani.

Pomoč gasilcev je bila nujna tudi v Pulju, Umagu, Buzetu in Labinu. Neurje v Istri je povzročilo kratkotrajne prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Poleg gasilcev in delavcev elektrodistribucije so imeli veliko dela tudi zaposleni v komunalnih in cestnih podjetjih, ki so odstranjevali podrta drevesa. Poplavljene so bile nekatere ceste v mestnih središčih Rovinja in Poreča, z lokalnih cest pa so morali odstranjevati kamne in blato.

Pri Pićnu je reka Raša v nedeljo podrla začasni most. Na eni od vodnih postaj na Raši se je gladina vode v noči na nedeljo dvignila z osem na 267 centimetrov, je poročal meteorološki portal istramet.hr.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes razglasil rdeči alarm za območje Istre in Reke, kjer napovedujejo močne nalive in tudi nevihte.

Neurje v Sarajevu podiralo drevesa in odkrivalo strehe

Hudo neurje je popoldne zajelo tudi glavno mesto Bosne in Hercegovine, Sarajevo. Neurje, ki ga je spremljalo obilno deževje in silovit veter, je v nekaterih predelih Sarajeva podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zaradi česar so bili poškodovani številni osebni avtomobili.

Zaradi obilnega deževja, ki je trajalo skoraj uro, so bile poplavljene številne sarajevske ulice, kar je povzročalo težave v prometu. Vremenoslovci so pred tem razglasili oranžno opozorilo zaradi silovitega vetra.

Neurje z močnim vetrom se je razbesnelo tudi nad Mostarjem, poročajo tamkajšnji mediji. 

V Livornu še vedno pogrešajo dve osebi 

Po hudem neurju v italijanskem Livornu še vedno pogrešajo dve osebi 67-letnega moškega in 34-letno žensko, katere moža so našli in rešili iz hudournika, dobra dva kilometra od njunega doma. 

Ujma v Toskani - 1

V neurju v Livornu je umrlo najmanj šest oseb. (Foto: APTN Video)

V ujmi je umrlo šest ljudi. Med njimi člani iste družine, ki so jih našli v pritličju družinske hiše. Umrli so starša, štiriletni fantek in njegov dedek, ki so ga italijanski mediji že označili za junaka. Dedek je namreč uspešno rešil svojo vnukinjo, nato je skušal rešiti še dečka, a mu to ni uspelo. Poleg deklice je preživela še njena babica. Italijanska agencija Ansa navaja, da je pritlično stanovanje voda zalila v nekaj minutah in sobe poplavila skoraj do stropa. 

Fotogalerija (5)

 • Poplave v Livornu - 1
 • Poplave v Livornu - 2
 • Poplave v Livornu - 3
 • Poplave v Livornu - 4
 • Poplave v Livornu - 5

Po dolgi suši, s katero se je Italija ubadala poleti, je v Livornu v nekaj urah padla ogromna količina dežja in tako so se številne rečice spremenile v hudournike, sprožilo se je tudi več plazov. 

Možnost nalivov in neviht je tudi pri nas. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 168
Mungoss 12.09.2017 12:43:00
Udaril vas je Piranski zaliv, ne pa Irma !!
Več komentarjev