Tujina

FOTO in VIDEO: Mesta v Istri in severni Dalmaciji pod vodo: 'Udarila nas je hrvaška Irma'

Zadar / Reka / Šibenik / Ljubljana, 11. 09. 2017 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obilno deževje na Hrvaškem povzroča nemalo težav. V Zadru je samo v nekaj urah padlo več dežja, kot je sicer dvomesečno povprečje, voda zaliva stanovanjske objekte, hotele, bolnišnico. V neurju v italijanskem Livornu je umrlo šest oseb, dve še pogrešajo. neurje pa je prizadelo tudi Sarajevo.

Obilno deževje, ki je zajelo Hrvaško, prebivalcem Istre in severne Dalmacije povzroča nemalo težav. Poplavljeni so stanovanjski objekti, ulice in ceste, podrta so številna drevesa, odneslo je tudi začasni most na reki Raši pri Podpićnu v Istri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje z močnim dežjem je danes 'potopilo' Zadar, potem ko je v dveh urah padlo dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja. Poplavljeni so številni stanovanjski in poslovni objekti, šole, vrtci in trgovski center, pa tudi bolnišnica. Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije, je poročal lokalni novičarski portal zadarskilist.hr. Nujne paciente bodo po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik, je napovedal hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić.

Dnevnik.hr poroča, da so deli mesta ostali tudi brez električne energije. Težave so v mobilni telefoniji kot tudi v prometu, ker ne delajo semaforji na mestnih ulicah, je poročala lokalna radijska postaja Antena Zadar na svoji spletni strani. Predsednik zadrske županije Božidar Longin je pozval prebivalce, naj ostanejo na svojih domovih in ne uporabljajo avtomobilov. Na poplavljenih mestnih ulicah so obtičala tudi številna vozila. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, ki dosega okna na vratih osebnih vozil. Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma je poplavljeno tudi mestno pokopališče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lokalna radijska postaja Antena Zadar je poročala, da je stanje katastrofalno ter da ljudje rešujejo svoje domove, podobno kot so to počeli pred poletnimi požari. "Udarila nas je hrvaška Irma," pripovedujejo domačini. Srečo naj bi imeli samo tisti prebivalci, ki živijo v višjeležečih predelih mesta.

Poplavljeno območje sta v popoldanskih urah obiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković.

Predsednik hrvaške vlade je po srečanju s člani kriznega štaba v Zadru izjavil, da bo hrvaška vlada pomagala v največji možni meri. Ocenil je, da bodo denar prispevale tudi zavarovalnice, ker je voda naredila škodo tudi na mnogih javnih objektih. Pričakuje, da bo Zadrska županija po oceni škode zaradi neurja razglasila stanje naravne nesreče.

Napovedal je, da bo hrvaška vojska prišla na pomoč z velikimi črpalkami, da bi čim prej izčrpali vodo iz poplavljenih objektov. Na pomoč zadrskim gasilcem prihajajo tudi kolegi iz drugih županij.

Plenković je tudi ponovil opozorilo lokalnih oblasti, da morajo prebivalci na zadrskem območju prekuhavati vodo za pitje, ker je vodovod onesnažen zaradi poplavljene čistilne naprave.

Napovedal je, da bo vlada obravnavala možnost pridobitve denarja iz evropskih skladov, da bi izboljšali opremo gasilcev v primeru požarov in drugih izrednih razmer, kakršna je bila današnja poplava v Zadru.

Iz meteorološke postaje Zadar so sporočili, da je med 8. in 10. uro zjutraj padlo približno 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvakrat več od povprečnih mesečnih padavin, ki znašajo 98 litrov na kvadratni meter.

Vremenska napoved za Zadar medtem nikakor ni ugodna, v naslednjih nekaj urah naj bi se dež znova okrepil.

Neurje prizadelo tudi Poreč in Rovinj

Neurje je pred tem povzročilo veliko preglavic tudi prebivalcem na območju Pazina, Poreča in Rovinja, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov, je poročala komercialna Nova TV na svoji spletni strani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomoč gasilcev je bila nujna tudi v Pulju, Umagu, Buzetu in Labinu. Neurje v Istri je povzročilo kratkotrajne prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Poleg gasilcev in delavcev elektrodistribucije so imeli veliko dela tudi zaposleni v komunalnih in cestnih podjetjih, ki so odstranjevali podrta drevesa. Poplavljene so bile nekatere ceste v mestnih središčih Rovinja in Poreča, z lokalnih cest pa so morali odstranjevati kamne in blato.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Pićnu je reka Raša v nedeljo podrla začasni most. Na eni od vodnih postaj na Raši se je gladina vode v noči na nedeljo dvignila z osem na 267 centimetrov, je poročal meteorološki portal istramet.hr.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes razglasil rdeči alarm za območje Istre in Reke, kjer napovedujejo močne nalive in tudi nevihte.

Neurje v Sarajevu podiralo drevesa in odkrivalo strehe

Hudo neurje je popoldne zajelo tudi glavno mesto Bosne in Hercegovine, Sarajevo. Neurje, ki ga je spremljalo obilno deževje in silovit veter, je v nekaterih predelih Sarajeva podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zaradi česar so bili poškodovani številni osebni avtomobili.

Zaradi obilnega deževja, ki je trajalo skoraj uro, so bile poplavljene številne sarajevske ulice, kar je povzročalo težave v prometu. Vremenoslovci so pred tem razglasili oranžno opozorilo zaradi silovitega vetra.

Neurje z močnim vetrom se je razbesnelo tudi nad Mostarjem, poročajo tamkajšnji mediji. 

V Livornu še vedno pogrešajo dve osebi 

Po hudem neurju v italijanskem Livornu še vedno pogrešajo dve osebi 67-letnega moškega in 34-letno žensko, katere moža so našli in rešili iz hudournika, dobra dva kilometra od njunega doma. 

V neurju v Livornu je umrlo najmanj šest oseb.
V neurju v Livornu je umrlo najmanj šest oseb. FOTO: APTN Video

V ujmi je umrlo šest ljudi. Med njimi člani iste družine, ki so jih našli v pritličju družinske hiše. Umrli so starša, štiriletni fantek in njegov dedek, ki so ga italijanski mediji že označili za junaka. Dedek je namreč uspešno rešil svojo vnukinjo, nato je skušal rešiti še dečka, a mu to ni uspelo. Poleg deklice je preživela še njena babica. Italijanska agencija Ansa navaja, da je pritlično stanovanje voda zalila v nekaj minutah in sobe poplavila skoraj do stropa. 

Po dolgi suši, s katero se je Italija ubadala poleti, je v Livornu v nekaj urah padla ogromna količina dežja in tako so se številne rečice spremenile v hudournike, sprožilo se je tudi več plazov. 

Možnost nalivov in neviht je tudi pri nas. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
12. 09. 2017 12.43
Udaril vas je Piranski zaliv, ne pa Irma !!
Castrum
12. 09. 2017 08.17
+1
Verjetno se marsikdo še zelo dobro spomni nesramnih komentarjev naših sosedov ob katastrofi z žledom v Sloveniji. In zdaj vrača. Kar pa ni prav, vseeno so ljudje tisti, ki trpijo posledice in prav je da se pokaže sočutje.
hothead
12. 09. 2017 08.13
+1
Posamezniki na blogu si absolutno zaslužijo v obraz enega gnjiloga. Nesramnosti in brezobraznosti Slovenske ni konca in kraja fuj, fuj, 100x fuj...
SDS_je_poden
12. 09. 2017 08.23
-1
Podpišem. Je že tako, da obstajajo ljudje, ki morajo druge dol tlačit, da se sami dobro počutijo.
jonbonslon
12. 09. 2017 08.58
pa lih ti kitara se oglašaš,vem,da si pozabljiv,a preberi si kakšen svoj komentar...si pa res bougi...pljuvaš po vsem in vsakomur....
Diškor
11. 09. 2017 22.51
+6
Zaradi naših nesposobnih voditeljev, ne želite sosedom slabo, morate vedeti, da je v povprečju 50% Slovenskega gena v vsakem Hrvatu, na prostroru od Brežic do Srbije in na Jugu do Save se je raztezalo Regnum Slovenijah, kraljestvo Slovencev, res, da so imena Hrvati pol malo spremenili, postala je Slavonija, Sesek je postal Sisak, Osek je postal Osijek, Gozd je postal Gvozd , Slovenci ob meji pa Kajkavski Hrvati, itd..., to so z lahkoto delal, ker ni bilo nikoli nasprotovanja naših politikov.
srebrnibreg
12. 09. 2017 08.28
+8
Eden na Bledu nas je res prodal Hrvatom , ker ni znal in hotel s Sanaderjem reševati mejo. Edino sposoben je bil dogovoriti incidente med ribiči pa še z Bujancem se rad druži. Menda pa vsak ve kdo je Bujanec.
mastaflash
11. 09. 2017 22.38
+7
se dobr da so mel nadpovprecno sezono, da bodo loh saniral
JApajaDAja
11. 09. 2017 22.15
+13
ta portal je namenjen le usa in rvacki...........če ostane kakšen višek prostora se omeni celo slo? pa kaj je z vam?!
Janša je naš
11. 09. 2017 21.56
+8
Kakšni ljudje takšno vreme😁😁😁😁😁
BildiTheEmperor
11. 09. 2017 21.19
+0
Hrvatom priporočam da nehajo obnavljat domove po poplavah, požarih, potresih, tornadih, toči, ....., in da si vsi nabavijo dobre šotore. Je ceneje, udobneje in varneje. Ter bolj ECO in BIO v stilu jadranskega načina življenja. Poleti bo hladneje, pozimi topleje v šotoru. Tudi smradu bo manj skozi vse leto.
babicagrenajug
11. 09. 2017 21.10
+4
NiMiLahko
11. 09. 2017 20.40
+0
Uf to pa je neurje .
TheEqualizer
11. 09. 2017 20.39
+9
Tuk so požrešni da hočjo met še svojo Irmo haha. Ne sj ne.. enkrat tm enkrat tle.. tako je.
dipe
11. 09. 2017 20.17
-10
Curotan jeta prav slovenc, sovraži Hrvate ker majo velik morja, a jadniček Curota samo lavorček. Plastičen.
SDS_je_poden
11. 09. 2017 20.23
+3
jonbonslon
11. 09. 2017 20.56
+4
srebrnibreg
11. 09. 2017 20.13
+15
Mislil sem, da so samo na hrvaškem no rci kateri se veselijo tuji nesreči kot so se oni ob poplavah in žledu pri nas pa vidim, da pri nas imamo iste. V glavnem so na srečo to pristaši tistega katerih idol nas je Sanaderju prodal na Bledu.
SDS_je_poden
11. 09. 2017 20.16
+13
Lej človeško smetje se najde povsod, žal.
jonbonslon
11. 09. 2017 21.03
-3
se je zaslišalo iz zelenega smetnjaka....
toti mišek
11. 09. 2017 20.04
+1
In kaj če je to vse res?
BildiTheEmperor
11. 09. 2017 19.58
+6
Lepote hrvaške. Ni čudno da jim turistična sezona traja samo mesec dni. Po drugi strani pa hrvatom ni treba skrbet ker vse bodo to plačali SLOvenci z IQjem izpod 90. Ti ki hodijo tja na dopust.
jonbonslon
11. 09. 2017 20.08
-6
SDS_je_poden
11. 09. 2017 20.12
+1
Bilde a šotor ti še stoji, al te je že zalil? Kaj če bi ti curoto povabil k sebi v JLA šotor na dopust? Bosta skupaj visela nad luknjo, skopano v tleh.
jonbonslon
11. 09. 2017 20.57
+1
jonbonslon
11. 09. 2017 21.02
+1
kitara,to je isto kot plusi in minusi ,plus je dobro,minus slabo,ti si slabo...
SDS_je_poden
12. 09. 2017 08.11
+0
Curotka sej te bo še pobralo od teh pluskov in minuskov. Preveč se obremenjuješ, pol ti pa frustracije vsekajo ven.
jonbonslon
12. 09. 2017 08.24
-1
minusi se lepijo nate,tebe pa je itak že...
jonbonslon
12. 09. 2017 08.25
-1
Camil
11. 09. 2017 19.54
-2
Bog pomagaj Hrvatom v vsem slabem kaj so jim storili nasi pozigalci .na morju zaj se majo poplave bog odpusti nam grehe nase prosimo te milosti
JApajaDAja
11. 09. 2017 19.49
+18
monsunsko deževje v indiji, več kot tisoč mrtvih......pa niti črke o tem.....je premalo "atraktivno"?
dajno
11. 09. 2017 21.43
+2
94001
11. 09. 2017 19.28
+41
Kako kratko pamet mora imeti človek, da sovraži vse Hrvate zaradi par neumnih politikov, kateri se ne znajo nič dogovorit. So ljudje kot mi in ne zaslužijo si tega. S svojimi nizkotnimi komentarji kažete svojo nečlovečnost. Ponudimo jim raje pomoč. Dokažimo, da si zaslužimo ime Slovenec z veliko začetnico. Sovraštvo je vedno rodilo samo sovraštvo in nič drugega.
JApajaDAja
11. 09. 2017 19.32
+18
več kot 1 mio slo je letošnje poletje doniralo rvatom- sonce in morje so kasirali kot, da je suho zlato!
Gmilicnik
11. 09. 2017 19.40
+9
Cerknican vsaka cast na komentarju. Japa...tudi mi njim doniramo blejsko jezero,smucisca in ostale lepote slovenije. Poslujem z njimi in zanimivo do sedaj niti ene pripombe nisem slisal preko nas. Potrkaj malo po tej leseni glavi in se vprasaj komu ti doniras ko gres na morje
JApajaDAja
11. 09. 2017 19.57
-2
Desnica boli
11. 09. 2017 19.25
+8
Ljudje so bogi, ampak zdaj vsaj nihče več ne bo mogel rečt, da nas hrvatje na suho ...
AAnima
11. 09. 2017 19.18
+3
Tale dež bi prav prišel, ko so divjali požari. Ubogi ljudje..