FOTO in VIDEO: 'Ta farsa se brez potrebe vleče že pet let. Škoda je vsakega dneva'

Zaključni govori v zadevi Patria so končani, sodbo bodo razglasili v sredo ob 11. uri. Janša je vprašal, kako naj se brani, če ni konkretnih obtožb. Krkovič je povedal, da ni imel vpliva niti na izbiro wc-papirja, kaj šele oklepnikov. Črnkovič pa je priznal, da se sodbe ne bi bal, če bi bila Slovenija poštena država.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (18)

 • Janez Janša in Franci Matoz - 1
 • Janez Janša in Franci Matoz - 2
 • Sojenje v zadevi Patria - 6
 • Ivan Črnkovič - 2
 • Ivan Črnkovič - 3
 • Janez Janša in Franci Matoz - 3
 • Sojenje v zadevi Patria - 7
 • Janez Janša in Franci Matoz - 4
 • Sojenje v zadevi Patria - 2
 • Ivan Črnkovič - 1
 • Sojenje v zadevi Patria - 3
 • Sojenje v zadevi Patria - 4
 • Sojenje v zadevi Patria
 • Sojenje v zadevi Patria - 1
 • Janša po sojenju v zadevi Patria - 1
 • Janša po sojenju v zadevi Patria - 2
 • Janša po sojenju v zadevi Patria - 3
 • Janša po sojenju v zadevi Patria - 4

Sojenje v zadevi Patria se bliža koncu. Zaključni govori so mimo, čakamo le še na razsodbo. Ta bo znana v sredo ob 11. uri.

Danes so vsi obtoženi dobili priložnost, da so nagovorili sodišče. Ko je besedo dobil Janez Janša, je vprašal: "Kako naj se branim, če ni konkretnih obtožb proti meni, sploh pa dokazov?" Zanimalo ga je tudi, kako naj ima alibi za neugotovljeni čas in kraj. Kot je dejal, gre za nerazumno dolg postopek brez dokazov. "Obtožni predlog mora vsebovali opis kaznivega dejanja. Tega ni," je dejal.

Janša je razočaran, ker oprostila sodba ni bila izrečena že danes, saj da je situacija kristalno jasna, obenem pa se na okrajnih sodiščih po njegovih besedah sodba praviloma izreče takoj po zaključku obravnave. "Ta farsa se brez potrebe vleče že pet let in je škoda vsakega dneva," je dejal po koncu glavne obravnave.

Po njegovih besedah so opisi kaznivega dejanja le trditve tožilstva, "saj me ni nobena priča ali kdor koli obtožil", ravnanja, ki se mu očitajo, pa so po njegovem neutemeljena. Nikjer tudi ne pišejo, kakšno nagrado naj bi prejel, je dejal. Popolnoma nesporno je, da brez opredelitve dejanja ne bi smelo biti obtožnega predloga, še manj pa obsodbe, je povedal Janša. Ob tem je povedal tudi, da je tožilec v svojem zaključnem govoru žalil slovensko osamosvojitev, Toneta Krkoviča in njega samega. Sodnica ga je opozorila, naj se drži tega, o čemer govori obtožnica.

Janša se je tako osredotočil na besede tožilstva. Oba tožilca sta prebrala 100 strani zaključne besede, na teh stotih straneh pa nista bila sposobna izreči stavka, ki bi povedal, kakšna nagrada mi je bila obljubljena, je povedal Janša. "Še otroku je treba povedati, kaj bo dobil za nagrado, kaj šele predsedniku vlade." 

Če bi sodišče tej obtožnici sledilo, bi šli 65 let nazaj, je dejal sodnici. Upa, da ga bo sodišče oprostilo. Omenil je tudi, da so posledice tega poka velike, tako zanj kot za družino, pa tudi za stranko in državo. Če te afere ne bi bilo, bi njegova vlada nadaljevala z delom, dolg bi bil pol manjši in ne bi bili v recesiji, je še dodal.

Janša po sojenju v zadevi Patria - 4

Janša po zaključku obravnave: "Škoda je vsakega dneva." (Foto: Miro Majcen)

Krkovič: Ne znate reči bobu bob

Krkovič je v svojem zaključnem govoru zatrdil, da ničesar ni sprejel in da mu nič ni bilo ponujeno. Dejal je, da ga to spominja na zgodbe nekdanjega režima. "Lepo vaju prosim, pojasnita mi, kaj pravzaprav želita," je nagovoril tožilca. "Jaz življenje razumem tako, da na tem svetu so stvari konkretne ali jih pa ni. Vi moji obtožnici ne znate reči bobu bob." Poudaril je, da ni imel vpliva na izbiro oklepnikov. "Kakšen vpliv? Jaz nisem vplival. Nisem imel pristojnosti niti za izbor wc-papirja," je še dodal.

Krkovič obtožnega predloga ne jemlje kot obtožbo, ampak kot tožarjenje. Tožilstvu je očital, da je bilo dokazovanje zadeve "za lase privlečeno zaradi ihte in obsesije, da bi ga obtožili in dosegli obsodbo". Metoda tožilstva ga tako spominja na tožilsko prakso iz zgodnjih dni nekdanjega režima. Po njegovem mnenju tožilstvo ne verjame nikomur razen tistim, ki bi temu ognju še prilili olja.

Sojenje v zadevi Patria - 4

Tone Krkovič (Foto: Miro Majcen)

Črnkovič: Če bi bila Slovenija poštena država, se sodbe ne bi bal

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je povedal, da je šel na sestanek s poslovnežem Hansom Wolfgangom Riedlom v družbi z Jožetom Zagožnom in Krkovičem le zato, da bi jih prepričali, da poznajo pomembne ljudi. Dodal je, da so Finci sami povedali, da so ga spraševali o podkupninah v Sloveniji in da jim je dejal, da "tega pri nas ni".

Tožilstvo po njegovi oceni za obtožbe ni ponudilo nikakršnega dokaza. "Bil sem dokazljivo proti podkupovanju in ne morem razumeti, da je nekdo tako slep in noče tega dejstva dojeti," je poudaril. Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se sodbe ne bi bal, tudi sicer verjame v oprostilno sodbo. Kljub temu pa opozarja na moč politike in se sodbe nekoliko boji.

Kaj so v zaključni besedi povedali odvetniki?

Sojenje Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu se je na okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011, od takrat se je zvrstilo okoli 60 obravnav.

Dejan Marković, Črnkovičev odvetnik, je v svoji zaključni besedi dejal, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Meni, da je bila večina finskih dokazov pridobljena v nasprotju z zakonodajo, tako finsko kot slovensko. To, kar očitajo Črnkoviču, po besedah odvetnika sploh ni kaznivo dejanje. Dejal je, da ne vemo, na kakšen način je Črnkovič dal obljubo, tožilstvo pa ni povedalo, na kakšen način naj bi bilo to storjeno. Ker je torej obdolžni predlog nepopoln, bi sodnica tožilcu morala naložiti, da ga popravi. A tega ni storila.

Jože Hribernik, Krkovičev odvetnik, je v zaključni besedi dejal, da gre za nedopustni konstrukt, saj da kraj in čas v obtožnem predlogu nista znana. Tudi on se je obregnil ob dokaze in dejal, da je njihova dokazna vrednost "enaka nič". "Kakšna je resnica o Patrii po slovensko?" je vprašal. Odgovoril si je sam in dejal, da se moramo nehati slepiti. Po njegovih besedah je glavni namen tega postopka odstranitev Janše iz politike, Krkovič pa je zraven "zaradi lepšega vtisa". V smislu, da Janša ni sam v tej zgodbi in da je zgodba videti lepše, je še povedal

Janez Janša in Franci Matoz - 4

(Foto: Miro Majcen)

Obtožni predlog Janšo, Krkoviča, Črnkoviča, Walterja  Wolfa in Zagožna bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika. Wolf in Zagožen sta sicer že nekaj časa izključena iz postopka. Wolf je namreč odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, Zagožen pa je zbolel.

Prenesi v

Zgodba: Afera Patria

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3932
 
ančka30 06.06.2013 10:23:48
Res je,prav si Janez povedau,škoda bilo tolk časa za tebe in tebi podobnim sploh sodišča odpirat! Dokazi so-ok,sam bi morau sodišča iz svojega žepa plačat in vse dougove sam poplačat,če ti dokazan da si kriv in te zapret in tam da bi delau,tko kot eni delajo!!!!
Več komentarjev