Slovenija

Zadevo Jelinčič predali tožilstvu

Celje, 12. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjski policisti so danes vsa zbrana obvestila o sumu kaznivega dejanja, ki ga je 30. januarja prijavil predsednik in poslanec SNS Zmago Jelinčič, posredovali Okrožnemu državnemu tožilstvu v Celju. Jelinčič trdi, da ga je nekdo med vožnjo med Slovenj Gradcem in Velenjem hotel izriniti s ceste.

Vodja omenjenega tožilstva Ivan Žaberl je za STA potrdil prejem zbranih obvestil, vendar o njihovi vsebini ni želel govoriti. Dejal je le, da bo obvestila natančno proučil v naslednjih tednih.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: POP TV

Jelinčič je pojasnil, da ga celjski policisti niso o ničemer obvestili, vendar pričakuje, da bo preiskava potekala v skladu s predpisano proceduro. Sicer je poslanec SNS napovedal tudi vložitev kazenske ovadbe zoper neznanega storilca. Jelinčič je še dejal, da policisti pri svojem delu niso najbolj uspešni, kar je podkrepil s primerom Petek, ko so policisti zbrali veliko obvestil in dokazov, vendar krivca za napad na novinarja Večera še niso našli.

Kot je znano, bodo policisti zoper Jelinčiča podali predlog za uvedbo postopka o prekršku sodniku za prekrške zaradi suma storitve prekrška po zakonu o varnosti cestnega prometa (ZVCP) zaradi prehitre vožnje in vožnje pod vplivom alkohola. Eden od prekrškov se nanaša na 117. člen ZVCP, ki med drugim pravi, da se z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in petimi do sedmimi kazenskimi točkami ali kaznijo zapora in petimi do sedmimi kazenskimi točkami kaznuje voznik, če ima nad 1,11 grama alkohola na kilogram krvi.

Jelinčič je osumljen še ravnanja v nasprotju s prvim odstavkom 27. člena ZVCP, ki pravi, da sme voznik voziti vozilo s tako hitrostjo, da ga lahko stalno obvladuje in ustavi pred oviro, ki jo lahko pričakuje. Hitrost vožnje mora prilagoditi stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila in tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.

Jelinčič je 30. januarja okrog 19.30 na številko 113 prijavil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, saj naj bi ga nekdo med vožnjo na cesti Slovenj Gradec - Velenje skušal izriniti s ceste. Minuli teden, ko je prvič pojasnil okoliščine nezgode, je dejal, da ga je neznano vozilo dalj časa zasledovalo, nato pa ga skušalo izriniti s ceste. Kasneje mu je ušel in na bencinski črpalki počakal policiste. Ti so mu predlagali, da opravijo alkotest, vendar je Jelinčič pojasnil, da zaradi "izredne razburjenosti" ni bil sposoben "korektno opraviti preizkusa s pihanjem". Zato je predlagal odvzem krvi. Odvzem krvi in urina je opravil v zdravstvenem domu Velenje, celjski policisti pa so rezultate prejeli v petek. Jelinčič je med nesrečo vozil citroen C5 v lasti državnega zbora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou