Slovenija

Zadnje poplave posledica pojavov, ki jim nismo priča niti vsakih sto let

Ljubljana, 19. 09. 2014 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
113

Katastrofalne poplave, ki so zajele Prekmurje, Dolenjsko in Savinsko regijo, so poskledica obilnih padavin. Tako obilnih, da vremenoslovci na njih v povprečju čakajo tudi več kot sto let. Takšnim padavinam so bili priča v Murski Soboti, kjer je v 14 dneh padla kar tretjina letnega povprečja padavin.

Dež
Dež FOTO: Thinkstock

Vremenoslovci so izdali pisno poročilo o vremenskih pojavih med 9. in 14. septembrom, ko so jug, vzhod in severovzhod države ohromili plazovi in poplave. Poplavljenih je bilo prek tisoč domov. Glavni razlog so bile obilne padavine, vremenoslovci pri agenciji za okolje (Arso) pa zdaj pojasnjujejo, kako se je vse skupaj zgodilo.

V omenjenem obdobju je največ padavin padlo prav v osrednji Sloveniji, na vzhodu in severovzhodu države. V petih dneh je na teh območjih padlo med 70 do 160 litrov dežja na kvadratni meter. Največ padavin so izmerili v Murski Soboti, kjer je padlo 161 litrov, na Lisci je padlo 160 litrov, na Planini pod Golico 149 litrov, v Novem mestu 143 litrov, v Brežicah 140 litrov, v Cerkljah 139 litrov in na Malkovcu 130 litrov.

Padavine so se v tem obdobju razporedile v dva vala. Prvi je trajal od 9. do 12. septembra. Drugi pa od 12. septembra zvečer pa do 14. septembra zjutraj. Hujši je bil drugi val, najbolj v Murski Soboti, kjer je v manj kot treh dneh padlo 129 litrov padavin na kvadratni meter. Sicer pa je od 1. do 14. septembra v Murski Soboti padlo kar 271 litrov padavin na kvadratni meter, to je 34 odstotkov povprečne letne količine padavin v obdobju od 1981 do 2010.

Posledice padavin v času prvega vala.
Posledice padavin v času prvega vala. FOTO: ARSO

Čeprav je večina padavin padla v dveh valovih, ki sta trajala dva do tri dni, je ponekod v kratkem času padla izjemna količina padavin. Na Lisci je v 5 minutah padlo 19 litrov padavin, kar se v povprečju zgodi dvakrat na stoletje. Še bolj skrajen je primer v
Murski Soboti, kjer je v noči s sobote na nedeljo padlo v 45 minutah 65 litrov, v eni uri 71 litrov, v dveh urah 82 litrov, v štirih urah 87 litrov ter v soboto in v noči na nedeljo v 24 urah kar 123 litrov dežja na kvadratni meter. Ti dogodki se v povprečju zgodijo enkrat na več kot stoletje.

Prvi val

Pri Arsu so zapisali, da je v torek nad južno Skandinavijo in severnim delom srednje Evrope ciklonsko območje, povezano z višinskim ciklonom, nad južno Evropo in našimi kraji pa je bilo območje enakomernega zračnega tlaka. V nižjih plasteh ozračja je od zahoda k nam dotekal zelo topel in vse bolj vlažen zrak, v višinah pa je od severovzhoda k nam prihajal hladnejši zrak. Ozračje je zato postajalo labilno.

V torek je bilo sicer pri nas po večini še sončno in zelo toplo, popoldne pa so v severni polovici države začele nastajati nevihte, ki so se širile proti jugovzhodu in se pojavljale tudi v noči na sredo, ko je hladna fronta prešla naše kraje. Največ padavin je bilo na severozahodu, deloma v osrednji in v jugovzhodni Sloveniji.

Višinski ciklon se je v sredo pomaknil že bolj proti jugu, naši kraji pa so bili na njegovem obrobju. Plitvo ciklonsko območje je začelo nastajati tudi nad severnim Sredozemljem. V višinah je pihal šibak do zmeren jugozahodni veter, v nižjih plasteh ozračja
pa šibak vzhodni do severovzhodni veter. Ozračje se je v nižjih plasteh ohladilo in stabiliziralo. Še vedno je bil nad našimi kraji zelo vlažen zrak.

Tako je pri nas v sredo prevladovalo oblačno in deževno vreme, le na Primorskem je bilo v glavnem suho. Največ padavin je bilo v jugovzhodni in deloma osrednji Sloveniji.

V četrtek, je pogosto deževalo, vendar pa količina padavin v večjem delu države ni presegla opozorilnih vrednosti. Takrat je nad severno Italijo in severnim Jadranom še vztrajalo ciklonsko območje, ki se je pomikalo na Balkan. Središče višinskega ciklona je bilo nad Nemčijo, nad nami pa je pihal jugozahodni veter.

V tem obdobju je največ padavin padlo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji, nad Ljubljansko kotlino, Lendavskimi goricami in Zgornjesavsko dolino. Padlo je od od 50 do 90 litrov padavin, največ, 90 litrov, je padlo v Novem mestu.

Drugi val

Dan za tem pa se je nad Italijo poglobilo novo ciklonsko območje in se pomikalo nad severni Jadran. Hkrati se je višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka pomikalo prav tako nad severni Jadran. V petek zvečer so se padavine pri nas krepile in v noči na soboto zajele vso državo. Najmočneje je padalo v vzhodni polovici države, padavine pa so bile sicer povsod zmerne oziroma močne.

Posledice v času drugega vala.
Posledice v času drugega vala. FOTO: ARSO

Oblačno vreme s pogostimi padavinami se je vleklo še celo soboto in tudi v noči na nedeljo. Zaradi prisotnosti višinskega jedra hladnega zraka je bilo ozračje nestabilno, pojavljali so se krajevni nalivi, ki so bili predvsem na severovzhodu zelo obilni.

Drugi val je zajel večji del države, kot prvi, največ padavin je padlo v osrednji Sloveniji in vzhodni polovici države. Padlo je od 50 do 129 litrov padavin, največ, kar 129 litrov na kvadratni meter, so izmerili v Murski Soboti.

Izdali sklep o ocenjevanju škode na stvareh

Po zbranih predhodnih ocenah lokalnih skupnosti o škode po zadnjih poplavah kaže, da je škoda višja od 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna oz. višja od dobrih 2,5 milijona evrov. Zato je Uprava RS za zaščito in reševanje danes izdala sklep o ocenjevanju škode na stvareh, je pojasnil generalni direktor uprave Darko But.

Natančnega podatka o višini predhodno ocenjene škode But ni želel posredovati, saj bi podatek lahko bil glede na končno oceno škode zavajajoč, je pojasnil.

Glede na danes izdan sklep bodo škodo na državnih cestah, vodotokih, na kulturni dediščini v gospodarskih in negospodarskih dejavnostih, na zalogah in izpadu dohodka ocenila pristojna ministrstva. Škodo na kmetijskih zemljiščih in na stvareh oz. na stavbah in gradbeno-inženirskih objektih pa bodo ocenile občinske in regijske komisije za ocenjevanje škode.

Sklep o oceni škode v tekoči kmetijski proizvodnji bo izdan predvidoma naslednji teden po pridobitvi dodatnih podatkov s strani kmetijskega ministrstva in Arso. Ker je tekočo kmetijsko proizvodnjo možno zavarovati za primer poplave, se bo ocenjena škoda v tekoči kmetijski proizvodnji uporabljala kot izhodišče za znižanje zakupnin zemljišč Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, za zmanjšanje plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma za izvedbo nekaterih ukrepov kmetijske politike, je še pojasnil But.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
20. 09. 2014 19.34
+1
priprava terena za dvig eko davkov. kar voda ne bo odnesla, nam bojo pa biriči pobral. harpo? ker osel še verjame v to?
scernig
20. 09. 2014 19.23
-5
Tako vreme so naročili politiki,da imate ovce kaj za glodat........
Svalbard
20. 09. 2014 10.20
+26
Nekatei ste očitno šolo oz. sistem pranja mozga resno uzeli in si zaklenili možgane na obstoječi sistem. Žalostno, da z tako zabetonirano glavo hodte po svetu. Vaša um in srce ne premoreta širine. Taki verjetno vestno hodite za 8-10 ur v službo, ki vas mori, da odplačate najete kredite, se cepite ob vsaki reklami, zaupate McDonaldsu uradni zgodovini in župniku. Globoko v sebi pa zadržujete kepo strahu, ki se potem odraža v frustracijah in boleznih, ki izbruhnejo malo po tem. Še veliko več stvari je težko verjeti kot npr. beljenje neba in igranje z ionosfero pa vendar NA VELIKO ŽALOST obstajajo. ------------------------------“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.” -Mark Twain- Let the fear be with you.
Haloška ikebana
20. 09. 2014 14.21
-10
Eh, saj nima smisla..... Tipa zagotovo ne boš dočakal visoke starosti... :)
FIGEC
20. 09. 2014 16.02
-7
Haloška ikebana
20. 09. 2014 16.24
-9
Uporabnik271119
20. 09. 2014 08.20
-5
Mislim, da je zadnji čas da so se začele dogajati zadeve, ki se niso pripetile stoletja ali več. Naj gre za poplave ali pa kaj drugega. Pri vsem sranju, ki ga imamo po svetu je brez tega živi dolgčas in zadnji čas je da nekje nekaj močno "useka", da bomo vedeli, da živimo in ne životarimo. Ali so za zadeve krivi Haarp, chemtraili ali pa narava sama sploh nima veze. Dejstvo je da mora dogajat, da ne bo dolgčas in da se svet spreminja, spreminjat se pa mora ker enak ne more ostati.
flojdi
20. 09. 2014 17.42
.ups.. eni ne marajo nikakršnih Sprememb.( tudi takih na boljše ne..(in to so predvsem taki, ki ne rečejo drugega kot : tko pač je /žalost.
hansola
20. 09. 2014 07.25
-8
Včasih so si ljudje, ki niso bili sposobni umsko dojeti znanstvenih dejstev omišljevali bogove (s tem je njegov šibak um lažje dojemal realnost), danes so to razni Chemtraili in HAARP-i in podobno. Znanstveno dokazana dejstva, ki jih lahko vsak doma preizkusi in ponovi 1000000000krat z istimi rezultati proti teoriji brez dokazov, čeprav na tisoče in tisoče ljudi dela v aeronavtski industriji, kjer odpuščajo in nižajo plače in ni noben mehanik/pilot/on ko prtljago vozi po stezi/..... slikal ali spregovoril o tem?
sstermy
20. 09. 2014 08.23
-3
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.34
-6
Bog vse vidi. Bog vse ve, greh se delati ne sme!
528Hz
20. 09. 2014 11.02
+5
Kako, da ne malo si preberi in boš videl, da je vedno več priznanja z strani znanstvenikov in politikov o škropljenju z Chemtraili in to ni nobena skrivnost saj škropijo že od leta
kleopatra-1
19. 09. 2014 23.56
-4
Počasi pa le nehajte o teh chemtrailih. Že iz naslova je razvidno, da se takšno vreme dogaja bolj poredko, a se dogaja. Če bi nas hoteli pobiti, bi nas že. Bolj se gre tukaj za davke na okolje, Al Goru je uspelo prinesti okrog tričert sveta. Bolj bi verjela, da je ebola del zarote in poskusov. Virus se je prvič pojavil v 70-ih, ko so delali največ poskusov z virusi. Pa tudi aids je verjetno iz laboratorija. Poskuse pa seveda izvajajo med najbolj revnimi, ki nimajo denarja za obrambo.
Sandi Sterkuš
20. 09. 2014 06.25
-10
Z nečim se je pač treba tolažiti. Sedaj so pač chemtraili krivec... ;)
hotchilipoper
20. 09. 2014 07.56
+11
Kleopatra-1 ,daj še kaj povej,recimo,da je naša vlada najboljša
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.38
-7
Kleopatra. Jaz sem mislil, da so probanti plačan, med študenti jih je veliko!
širakelj
19. 09. 2014 21.42
-6
Skandinavija je imela letos eno najbolj vročih poletij.konec avgusta in začetek septembra bil v Grčiji na 38 stopinjah.Naj mi en od teoretikov chemtrailsov razloži zakaj en Slovenistan z mal hrvatije,ko pa imajo Rusijo,kitajsko.Aja njim delajo Američani lepo vreme pol pa glih na Slovenistan ves dež pade..
pinocio
19. 09. 2014 21.06
+3
bomo sadili riž
pajomir
19. 09. 2014 19.23
+57
tesla cudo tehnike pravjo :) kok dovg bo folk rabo se da dojame da se nad nami izvaja genocid!!!!!!!!!!!!!! vlada pa lepo vlece masne denarce F.A.K NWO !!!!!!!!!!!!!!!!
hotchilipoper
20. 09. 2014 08.04
+11
528Hz
20. 09. 2014 11.03
+10
to se dogaja že od leta 1991 dalje ampak zdaj je pač malo bolj intenzivno.
Svobodni Umetnik
19. 09. 2014 19.00
+69
poplave se zato imenujejo 100letne poplave, ker mine 100 let, predn ti država nakaže pomoč
Bibosan
19. 09. 2014 18.05
+29
Naslov pa seveda spet zavajajoč.
hovdec
19. 09. 2014 17.38
-14
Sredi avgusta je minilo točno 90 let od poplav podobnih razsežnosti (chemtraili?)
tornadotex
20. 09. 2014 17.13
+0
Ja tud chemetraille so imel ,so si jih kar z fajfo naredil..
sejvam
19. 09. 2014 17.24
+25
lahko samo povem nekaj glede teh "chemtrailsov" namreč delam v državi na BV in tega začuda (teh prog) tukaj sploh ni...res čudno
jankoslo
19. 09. 2014 17.54
-15
Na Bližnjem Vzhodu je v zraku zelo malo vlage, kar preprečuje da bi se črte obdrzale dalj časa. Pri nas pa so dalj ob večji vlažnosti. Ti chamtrails so ena večjih neumnosti in čedalje več ljudi verjame temu. In zdaj bom dobil minuse haha bolniki. Pa najbrž mi bodo še komentar izbrisali.
Bibosan
19. 09. 2014 18.03
+24
Janko, včasih tudi niso verjeli, da Zemlja ni središče vesolja
sejvam
19. 09. 2014 18.53
+20
trenutna temp. 26c vlažnost 75%...to glede vlažnosti ni ravno tako kot praviš čeprav so na BV velike temp. je nekje vlažnost prav tako zelo visoka (yemen, oman) ..
johanov
19. 09. 2014 18.58
-15
Chemtrails - samo spet ena bučka samozvanih "strokovnjakov v imenu resnice".
Svalbard
19. 09. 2014 19.25
+20
@jankoslo si bil kdaj v ameriški pustinji?
jobovka
19. 09. 2014 17.11
+40
Ljudje to je vremenska vojna najbolj hinavska do sedaj. Vsak dan nas zasipajo z chemetrailsi brez prestanka. Kar pričakujmo spet poblave.Dol z ameriko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sstermy
19. 09. 2014 23.24
-10
ne bluzi....v zgodovini zemlje so se dogajali se hujsi in ekstremnejsi vremenski pojavi. pridejo obodjba ko pac je tako... in ne vrjemi vsega kar preberes na internetu..razne teorije zarote...ipd.
hotchilipoper
20. 09. 2014 07.36
+13
Jobovka,imaš prav le, da tega butasti ne dojamejo
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.44
-8
Gnila Jabolka in polna luna, a zdaj so za poplave krivi Amerikanci? Kaj pa prej ko še ni bilo ZDA , poplave so pa bile? Tu ni časopis "Pavliha", so ga že ukinil!
croc
20. 09. 2014 12.53
+2
ko je bil clinton na obisku pri lovšetu-dinners, ko je nastopal in rekel o hrv-slo meji, kaj se sekirate, saj bo itak vse pod vodo. Ni mi jasno kako je že takrat to vedel? :)
binmister
19. 09. 2014 17.10
+3
Krivi so Kučan,Jankovič,Cerar in Bratuškova .
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.45
-3
Haloška ikebana
19. 09. 2014 17.05
-26
Pa kaj ste vi HAARP-ovci in CHEMTRAIL-ovci komplet osnovno šolo prešpricali. Včasih, ko si ljudje niso znali nekaj razložiti oz. niso nečesa razumeli, so si omislili bogove. Danes pa si omišljajo teorije zarote. Zakaj že?????
Svalbard
19. 09. 2014 17.42
+21
Bibosan
19. 09. 2014 18.04
+24
Zanimivo je to, s kakšno vehemenco nekateri izpodbijajo teorijo o chemtrailsih. Kot, da bi bili bogovi, ki vse vedo
Haloška ikebana
19. 09. 2014 20.03
-10
Haloška ikebana
19. 09. 2014 20.18
-12
Sedaj pa mi je zmeraj bolj jasno zakaj smo z našo državo tam kjer smo. Saj vsaj 2/3 ljudi, ki tukaj komentirajo ni sposobna normalnega razmišljanja, in verjamejo v raznorazne teorije zarote. Pa mi naj eden od vas razloži, kje v potniškem letalu se najde prostor za prevažanje kemikalij, s katerimi bi naj posipavali, ali škropili širno nebo? Niti osnove fizike in kemije ne obvladate.
bunak
19. 09. 2014 20.33
+9
Pa med nevihto grmi, ker "zgoraj " sode perejo. Sploh pred trgatvijo ...
Haloška ikebana
19. 09. 2014 21.31
-3
Bunak, točno tak, saj dajo ketno noter, da se boljše kamen spere, te pa to grozno ruži... :)
sstermy
19. 09. 2014 23.31
-1
se strinjam s tabo! enkrat sem prebral da vec kot 50% folka boleha za R.I.B.S (random internet bullshit syndrom) in tudi chemtrailsi spadaji zraven
hansola
20. 09. 2014 07.21
-6
Haloška, problem je, da danes obstajajo znanstveno dokazana dejstva kaj so tiste črte, a so za nekatere tako zakomplicirana, da si izmislijo njim lažje razumljiva. Včasih so to bili bogovi.
sstermy
20. 09. 2014 08.19
-6
ja in vcasih so bili ljudje sprani v glavi zaradi bogov, v modernem casu so pa zaradi interneta in raznih teorij zarote.! moderno verovanje
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.56
-6
Sama slovenska, inteligenčna nadpovprečno izobražena skupina pri teh komentarjih, le slovenski jezik vam malo dela preglavice!
Haloška ikebana
20. 09. 2014 16.26
+1
Hansola, za katerim šankom ste to znanstveno dokazali?
aleksander_vel9
19. 09. 2014 16.57
+36
kaj pa haarp in tiste črte na nebu?? ker nimamo prave vojske smo pač poligon kjer NATO preizkusa kako delat vreme.
hotchilipoper
20. 09. 2014 07.39
+9
Država je baje dobila milijone,da lahko nato svinja po našem nebu.Za tiste,ki ne verjamejo,pa naj kdaj pogledajo v nebo po nevihti,ko iz plavega neba v nekaj urah postane megleno
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 10.57
-6
vojko66
19. 09. 2014 16.38
+30
An ban pet podgan
19. 09. 2014 15.59
+1
U kako smo res mogočna civilizacija. 100let za zemljo je podoben le trenutku.
Mismosprememba
19. 09. 2014 15.07
+71
To leto še nisem videl modro nebo brez oblačkov in brez črt od letal ki se nato razširjajo v proge čez celo nebo...letala ki ne škropijo se izpuh razblini najkasneje v 15 min.tisti ki škropijo pa ne zginejo ampak se širi po nebu .Me zanima kdonam nadzira nebo,kje so analize teh vod,žleda zakaj se ne naredi raziskava.Nam ovcamje itak vse eno samo služba pa domov,na računalnik ali TV-nobeden ne gled nebo tale beda je povprečnemu očitno postalo normalno...
o rly?
19. 09. 2014 15.26
+51
vidaw
19. 09. 2014 15.26
-31
Pri vas ste pa ovce očitno zelo učene! Zakaj nas vse povprek žališ z ovcami?!!
Haloška ikebana
19. 09. 2014 17.13
-21
Mimosprememba, potem pa se poskusi zazreti v nebo, ko si trezen......
Haloška ikebana
19. 09. 2014 20.17
-16
Sedaj pa mi je zmeraj bolj jasno zakaj smo z našo državo tam kjer smo. Saj vsaj 2/3 ljudi, ki tukaj komentirajo ni sposobna normalnega razmišljanja, in verjamejo v raznorazne teorije zarote. Pa mi naj eden od vas razloži, kje v potniškem letalu se najde prostor za prevažanje kemikalij, s katerimi bi naj posipavali, ali škropili širno nebo? Niti osnove fizike in kemije ne obvladate.
sstermy
19. 09. 2014 23.37
-9
ja.. letalske druzbe imajo "pogodbo" z americani da te snovi spsuscajo s svojimi letali..aham...to bo to. ....sled ostane dolgo vidna in se razpotegne zaradi veliko vlage v zraku in lahko tudi v prihodnjih dneh pricakujemo slabse vreme, ce je sled kratka je malo vlage v zraku in bo najverjetne lepo vreme se nekaj dni.
Haloška ikebana
20. 09. 2014 01.04
-10
sstermy, to razlagat ljudem, ki niso sposobni s svojo glavo razmisliti o tako enostavnih stvareh, je kot gluhemu voščit dobro jutro. Jaz sem že obupal. Je pa med njimi verjetno tudi nekaj takih, ki s svojimi posti samo prilivajo bencin na ogenj in se potem zabavajo ob vseh teh komentarjih.. :)
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2014 11.00
-4
Jaz berem komentarje radi dolgega časa in ne vzamem to vse zares!