Slovenija

VIDEO: Pahor volitve razpisal za 13. julij, Solidarnost napoveduje ustavno presojo

Ljubljana, 01. 06. 2014 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Borut Pahor je razpustil državni zbor in predčasne parlamentarne volitve razpisal za 13. julij. Pahor pravi, da volitve septembra niso mogoče, stranka Solidarnost, ki pravi, da so volitve sredi poletja kršitev človekovih pravic, pa je že napovedala ustavno presojo.

Predsednik države Borut Pahor ob podpisu odloka.
Predsednik države Borut Pahor ob podpisu odloka. FOTO: POP TV

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih državnozborskih volitev za 13. julij. Parlament bo razpuščen z jutrišnjim dnem. Predčasne volitve bodo omogočile čimprejšnje imenovanje nove vlade, pričakujemo lahko, da bo nova vlada s polnimi pooblastili imenovana že sredi septembra, je ob podpisu odloka povedal Pahor.

Odlok je že objavljen v uradnem listu. Objavljeno je tudi navodilo Državne volilne komisije za dajanje podpore listam kandidatov za volitve v DZ.
Pahor je tudi pojasnil, da je 13. julij v danih razmerah najboljši mogoč datum za predčasne volitve. Datum volitev se lahko sicer še spremeni, saj so že ob prvi informaciji, da bi bile volitve lahko med počitnicami, nekateri napovedovali vložitev zahteve za ustavno presojo razpisa volitev.

Predčasne volitve so po njegovem mnenju za državo in vse nas "veliko, veliko boljša izbira kot že četrti poskus, da se imenuje mandatar ali tretja vlada v enem samem mandatu državnega zbora".

"Kljub nehvaležnemu poletnemu času je sredina julija za izvedbo predčasnih volitev z vidika možnosti in pravice volivcev, da se udeležijo volitev ter vplivajo na izbiro parlamenta in vlade večja, kot bi bila konec julija, da o avgustu niti ne izgubljamo besed," je dejal Pahor. Dodal je, da možnosti za razpis volitev v septembru glede na datum in način odstopa vlade ter roke sploh ni bilo.

Sedanje politično dogajanje je po njegovih besedah treba videti tudi v optimistični smeri. Glede na osebne izkušnje ter upoštevajoč mnenja uglednih tako domačih kot tujih strokovnjakov si namreč Pahor, kot pravi, dovoli oceniti, da je Slovenija na pragu izhoda iz gospodarske krize. Zato meni, da imata naslednja sestava DZ in nova vlada priložnost ter odgovornost, da Slovenijo začne vračati med najbolj napredne in zgledne države v Evropi in po svetu.

Glede na relativno ugodne zunanje gospodarske okoliščine, naše dobre in slabe izkušnje z reševanjem krize ter glede na "naše upravičeno pričakovanje, da se končno stvari obrnejo na bolje", so predčasne volitve pomembna priložnost za našo državo, je še dodal Pahor.

Borut Pahor - 2
Borut Pahor - 2 FOTO: POP TV

Ustavna presoja že napovedana

Tako lahko datum predčasnih volitev spremeni morebiten uspeh napovedane ustavne presoje odloka. Ustavno sodišče je namreč ob nedavni presoji o razpisu referenduma o arhivski noveli presodilo, da bi izvedba referenduma v času takoj po prvomajskih praznikih oziroma počitnicah volivcem otežila uresničevanje volilne pravice. Vendar pa je imel DZ za razpis referenduma čas leto dni, medtem ko je v primeru volitev v DZ treba slediti ustavni določbi, ki pravi, da če se državni zbor razpusti, se izvoli nov najkasneje dva meseca po razpustu prejšnjega, torej v vsakem primeru v času poletnih dopustov in počitnic.

Stranka Solidarnost je sporočila, da z obžalovanjem sprejema odločitev o datumu razpisa volitev. Menijo, da bo zaradi verjetne nizke udeležbe na volitve padla "močna senca nelegitimnosti". "Volitve sredi julija so kršitev človekovih pravic volivk in volivcev," so zapisali v odzivu in dodali, da vztrajajo pri ustavni presoji predsednikovega odloka. To naj bi v nekaj dneh na ustavno sodišče vložila državljasnka pobuda. "Pričakujemo, da bo ustavno sodišče zaščitilo ustavno zagotovljena volilno pravico in v najkrajšem možnem času razveljavilo predsednikov odlok," so zaključili.

A tega Solidarnost ne bo storila kot politična stranka, temveč kot državljanska pobuda, je povedal sopredsednik stranke Uroš Lubej. "Zato bomo zahtevo vložili kot državljani," poudarja. Dodal je, da se v stranki zavzemajo za datum volitev, ko bo velika večina volivcev v državi, kar pa "ne more biti julija ali avgusta".

Skupno ustavno presojo pa so napovedali tudi v civilni iniciativi DavkoPlačevalciSeNeDamo, v stranki Krščanski socialist Slovenije in Demokratski stranki. Menijo namreč, da razpust parlamenta ni bil skladen z ustavo ter da predstavlja kršitev poslovnika državnega zbora in pravijo, da predvidenemu roku volitev ugovarjajo zaradi proceduralnih razlogov.

Poslanci niso presenečeni

Pred tem se je danes državni zbor v nadaljevanju izredne seje seznanil s tem, da v roku, ki se je iztekel danes ob 12. uri, ni bil podan predlog za izvedbo tretjega kroga imenovanja novega mandatarja. Predsednika je DZ obvestil o tem, da so postopki zaključeni in predloga za novega mandatarja ni, je ob koncu seje pojasnil predsednik DZ Janko Veber.

Poslancev to, da tretjega kroga volitev za mandatarja ne bo, seveda ni presenetilo. Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Janija Möderndorferja je zaključek teh postopkov ta hip edina logična poteza. Volitev poleti si sicer po njegovih besedah v resnici nihče ne želi, a "če druge zakonske poti ne bo, bodo pač 13. julija".

Mandat sedanjih poslank in poslancev bo trajal vse do ustanovne seje novega DZ.

Ob tem je zatrdil, da Zavezništvo Alenke Bratušek ne bo vlagalo ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev. Če jo bodo, jo bodo po njegovih besedah tisti, ki so to napovedali. "Ne znam predvidevati ali pogledati v možgane ustavnih sodnikov in glede na to, da nas presenečajo kar naprej, imajo verjetno kakšno presenečenje pripravljeno tudi za zdaj," je povedal in pristavil, da v zavezništvu z datumom 13. julija nimajo nobenih težav.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je medtem opozoril, da so se za trenutno dogajanje odločili "tisti, ki so preučili roke" in sprožili takšen proces. To je bila odločitev premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je spomnil. Zagotovil je tudi, da so v SDS na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija. Po njegovi oceni vedno protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni in imajo težave.

Na vprašanje, ali se mu zdijo primerne volitve sredi poletja, pa je Tanko odgovoril, da se je "tako razpletla situacija, povezana z ustavno normo, pravili ter poslovnikom. Druge možnosti tukaj pač očitno ni".

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Reuters

Pred tem, ko bi predčasne volitve lahko bile poleti, se je DZ sicer znašel že leta 2000, vendar so v drugem krogu izglasovali prehodno vlado Andreja Bajuka. Podprli so jo poslanci SDS ter takratne SLS+SKD in še dve poslanki. Stranke politične levice so se tedaj zavzemale za čimprejšnje volitve. Prvak SDS Janez Janša pa je dan pred izvolitvijo Bajukove vlade ocenil, da je kakršnakoli alternativa neizvolitvi nove vlade za državo slaba, saj "sredi poletja ni mogoče imeti resnih predčasnih volitev".

Tokrat pa za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni, nihče ni predlagal kandidata za mandatarja in ni prišlo do glasovanja, je danes pojasnil Tanko. Torej po njegovih besedah ostane samo še druga različica: izvedba volitev v rokih, ki jih predpisuje ustava in ustrezna zakonodaja.

Tudi vodja poslancev PS Jožef Kavtičnik pa je v izjavi za medije danes zagotovil, da so v stranki na volitve pripravljeni. "Gremo zmagat, naš program je dober," je dodal. Ob tem je pripomnil, da volitve poleti sicer niso najboljši čas, a da je termin nenazadnje določila Bratuškova s svojim odstopom.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana je 13. julij kot datum volitev realen, a bo veliko odvisno tudi od napovedanih ustavnih presoj. V SD so se na volitve prav tako že začeli pripravljati in bodo imeli v roku desetih dni vse pripravljeno, je še napovedal.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da so volitve 13. julija najmanj škodljiv datum od vseh možnih. Poleg tega si v stranki po njegovih besedah želijo čimprejšnjega razpusta DZ in da poslanci mandat končajo "na nek dostojanstven način" ter pridejo do nove stabilne vlade.

Po odstopu Gregorja Viranta z vrha DL bo šla sicer stranka po Branisljevih besedah na volitve z novo oblikovano ekipo, novim nabojem in zelo ambicioznim programom.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prav tako izpostavil potrebo po čimprejšnjih predčasnih volitvah, se pa tudi v DeSUS nanje pripravljajo že nekaj časa in Jurša meni, da bodo tudi tokrat uspešni.

Tudi za predsednika SLS Franca Bogoviča je bil zaključek postopkov iskanja mandatarja pričakovan. Ob tem je znova izpostavil delovno neoperativnost zadnje vlade.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se "tega projekta" lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo dalje. Nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar pa je priznal, da je vendarle pričakoval, da bodo volitve jeseni, a če bodo julija, bodo pač julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1813)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
03. 06. 2014 19.26
ČAS ZA VOLITVE JE PRAVI IN ČASA ZA DOPUST JE ŠE DOVOLJ V JULIJU AVGUSTU IN ŠE SEPTEMBRA KO JE ŽE HUDA VROČICA MIMO.
Unknown.For.You
03. 06. 2014 01.11
+1
Neopredeljeni 01.06.2014 23:57:55 Levi bodo imeli skupno 9% na volitvah, SDS 23% ostali desni skupaj 7%. Na volitve bo šlo 27% volilcev, 63% jih ne bo šlo na volitve. Torej to pomeni, da se bodo stranke izvolile same s pomočjo svojih članov in njihovih sorodnikov.... Viva la Democracia!!! kdor bo zadnji zapustil slovenijo, naj ugasne luč! ++++++++
RKW
02. 06. 2014 15.26
Zasluzilo se je.....
mickakova?eva
02. 06. 2014 12.23
-2
Sej ne da koga res briga ampak jst na te volitve NE GREM!!! (čeprav se vsaj državnozborskih ponavadi udeležim) IZ PRINCIPA!!! Ker mi gre na kozlanje, da nam bojo zdej pokvarl še tist mal veselja, ki ga imamo poleti med dopustom/počitnicami, ko imamo mir pred to našo odurno politiko. Na tem mestu bi zdej sledil cel spekter žaljivk in zmerjanja, kar ga je v mojem slovarju... prepuščam bralcem prosto domišljijo. PS. Še dobr, da bo vsaj fuzbal ob tem cajtu... da bo vsaj kej za gledat po TV.
HOLAJ SLOVENIJA
02. 06. 2014 10.54
+3
Škoda,da se ne razpišejo skupaj z državnozborskimi volitvami še predsedniške. Tako bi se končno rešili balasta.
HOLAJ SLOVENIJA
02. 06. 2014 10.52
-1
Pahor je razpisal,ve se po čigavem nareku,volitve ob najbolj neprimernem času. Če bi zdravo razmišljal,bi ugotovil,da s tem onemogoča regularnost volitev. Izgovori o izgubi časa so neumnost. Belgija dve leti ni imela vlade,pa je celo bolje funkcionirala,kar kažejo podatki.
25letluzerjev
02. 06. 2014 10.33
+0
Ta levaška Solidarnost še skupaj se ni spravila, niti ni nobena stranka pa že grozi in rogovili, kot, da ima vso oblast v svojih rokah. Če so res tako solidarni kot se predstavljajo, potem naj se odpovedo enemu dnevu dopusta in če so tako domoljubni ne bo težko volitve dat na prvo mesto. Če pa raje močijo noge v Hrvaškem morju prav za dan volitev, potem pa niso vredni, da dobijo niti 1 promil glasov.
HOLAJ SLOVENIJA
02. 06. 2014 10.49
-1
Zelo "strokovno" si tole napisal. Pahor je datum volitev prilagodil tistim,ki so ga izvolili,torej desničarjem,ki se jim z volitvami zato tako mudi,da se ne bi na volitvah pojavila kakšna predvsem pametnejša opcija kot so sami. Vidim,da si strašen domoljub,da te motijo tisti,ki gredo na Hrvaško obalo. Ti se verjetno kopaš v Slovenskem,dražjem morju.
25letluzerjev
02. 06. 2014 11.28
+0
Tako je -imaš prav. Ti pa kot slutim, bi rad videl, da bi prišel KUčan nazaj na predsedniško mesto in Jankovič za predsednika vlade.To je rešilna opcija za Slovenijo. Forum 21 z Rigelnikom in Šešokom pa bi vodil gospodarski resor. Tako, to je tvoj um.
Jaka Planinc
02. 06. 2014 09.28
-3
VSEENO JE KDAJ BODO VOLITVE,ALI PA ČE JIH SPLOH NI,SLOVENCI SO NEPREDVIDLJIVI,KONFUZNI,ODLOČAJO SE PO OBNAŠANJU, LEPOTI,PO KRITIKAH,KOGA ,KATEREGA POLITIKA MEDIJI,NOVINARJI BOLJ ,ODKLANJAJO, SRAMOTIJO,ALI LJUBIJO,PO GOSTILNIŠKIH GOVORICAH itd.TAKO ALI TAKO JIH BO PRIŠLO NA VOLITVE IN JIH VOLILO cca 20%.
BULDOH
02. 06. 2014 08.08
+0
Za mene ni problema, lahko so volitve avgusta, sem doma-volila pa bom SDS, da bom lahko spet šla na dopust....
El Diablo 2013
02. 06. 2014 11.59
angrygrandpa
02. 06. 2014 07.29
+2
Jzt sm na dopustu
Xit
02. 06. 2014 07.24
+3
Bomo videli v kateri skupini bodo po volitvah koncali predlagatelji ustavne presoje:)) S kom simpatizirajo se ze ve. Vprasanje je le, ce so jih nagovorili, za to dejanje (za protiuslugo), ali pa morda to pocno zgolj z namenom, da bi komu kam zlezli?
angrygrandpa
02. 06. 2014 07.22
siFBI
02. 06. 2014 07.11
+1
Kaj ni čedalje bolj podoben Kenu Carsonu? Volitve je najbolje, da so 32.8.2014. Tega dne se jih sigurno udeležim.
siFBI
02. 06. 2014 07.22
-1
A ima sploh še kdo denar za dopust? Kokr se jamra mislim, da bomo kar vsi doma in bomo imeli čas za volitve.
hobastank
02. 06. 2014 07.32
+2
Ja,tak je,če je kriza .itak ni denarja za dopust,tako,da se lahko volitev na ta datum lahko skoraj vsi udeležijo.
Blaška
02. 06. 2014 07.37
+0
kriza je in ni, sodelavce slišim, da najamejo tudi kredit in deset dni uživanja plačujejo celo leto : ))
macek_garfield
02. 06. 2014 07.09
+0
... afne guncar ... je takoj za obsojenim Ivanom sramota za naso drzavo ...
canelo
02. 06. 2014 07.06
+3
Sam se vam pa res da kregat ˇleviˇ, ˇdesni^ˇ Janša gor dol...zdej ne vem al ste dejansko člani kakih strank da ste tolk zagreti al vas je pa 80% opranoglavcev tuki gor...anyways...dobro jutro
proofreader
02. 06. 2014 07.02
+3
Kralji v finalu.
01xxy
02. 06. 2014 07.00
-5
Ta predsednik bo ostal v spominu po tem, da je uničil Protikorupcijsko na posebno željo, sedaj pa še z razpisom volitev sredi dopustov. Ve se, komu v korist.
Blaška
02. 06. 2014 07.05
+1
ustavo spoštuje, zakonske roke: )) zahtevajmo njeno spremembo: )
john gotti
02. 06. 2014 06.59
+1
kingsi so naprej!!!!
dule100
02. 06. 2014 07.02
-2
slayer2
02. 06. 2014 07.15
+0
dule 100,pejt spat nazaj!!! Go Copi go Kings!!!
POVEMRESNICO
02. 06. 2014 06.56
+4
Upam da v novem sklicu ne bo nobenega, ki je bil v parlamentu vsaj zadnjih 10 let. Sicer pa čestitke Kopiju.
maijster
02. 06. 2014 06.55
+11
sami plevel ti politiki samo zase zopet kalkulirajo neglede v partiji niso mogli kar tako vsi priti na vsa vrata do nekih položajev ali dobro plačanih služb pa tudi skupne lastnine ni vsak mogel kar tako uničevati ali krasti kot to lahko počnejo v današnji državi z veliko "demokracijo" hi,hi,hi,hi,......zato pa ob samostojnosti so vsi ti ki prej niso morali delati svinjarije tako navalili in izropali to državo slovensko