Slovenija

Bomo rušenje Kolizeja obžalovali kot dejanje 'nekulturnega barbarstva'?

Ljubljana, 10. 08. 2011 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gradbeni stroji Kranjske investicijske družbe so začeli rušiti že dodobra načeti Kolizej. Sicer spomeniško zaščitena stavba bo prepustila prostor novemu Kolizeju, ki naj bi ga zgradili po načrtih nizozemskih arhitektov.

Začela je padati stena ...
Začela je padati stena ... FOTO: Eva Kobe

Stavbo naj bi porušili danes med 8. in 9. uro, a se je rušenje zavleklo zaradi pregleda Kolizeja s psi, pri katerem so odkrili še dva brezdomca, ki sta spala v stavbi. S Kolizeja so sicer danes že odstranili salonitne plošče, postopno rušenje stavbe, ki naj bi po besedah vodje marketinga in odnosov z javnostmi na Kranjski investicijski družbi Saše Mrak trajalo tri tedne, pa se je začelo ob 9.30.

Rušenju bo sledilo sortiranje in odvažanje odpadnega materiala, ki bo trajalo dva do tri mesece. Pri tem bo Gosposvetska cesta ostala odprta, tako da promet ne bo moten. Urejene so tudi vse prometne označbe, za pešce in kolesarje pa je postavljen varnostni oder, je pojasnila Mrakova in dodala, da samo rušenje, razen hrupa, ki ga bodo povzročali stroji, tako ne bo moteče za promet in okolico Kolizeja.

Kolizej pod gradbenimi stroji ne bo padel naenkrat, ampak ga bodo porušili postopoma.
Kolizej pod gradbenimi stroji ne bo padel naenkrat, ampak ga bodo porušili postopoma. FOTO: Aljoša Kravanja

V nadaljevanju jih čaka še postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo novega Kolizeja, vendar bodo morali, kot je še povedala, počakati, da ljubljanski mestni svet sprejme občinski podrobni prostorski načrt za območje Kolizeja. Mestna občina je šele sredi marca letos sprejela sklep o začetku priprav občinskega prostorskega načrta, omenjeni akt pa predvideva, da bo predlog podrobnega prostorskega načrta predvidoma pripravljen šele marca prihodnje leto.

Kranjska investicijska družba je gradbeno dovoljenje za rušenje ljubljanskega Kolizeja pridobila po osmih letih razprav. Prejšnja ministrica za kulturo Majda Širca je kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev kulturnega spomenika Kolizej podpisala leta 2009. Ljubljanska upravna enota je Kranjski investicijski družbi gradbeno dovoljenje za rušitev sicer izdala že 22. aprila letos, a je nanj prišlo več pritožb.

Nasprotniki rušenja: Gre za edini še ohranjeni primer monumentalne večnamenske stavbe iz 19. stoletja

Kolizej je bil zgrajen po načrtih arhitekta Johana Benedikta Withalma (1771–1865), ki je leta 1839 zgradil tudi Kolizej v Gradcu in prav tako v Gradcu leta 1846 postavil t. i. Železno hišo, ki velja za pionirsko delo na področju uporabe železnih konstrukcij v srednjeevropski arhitekturi, je komisija zapisala v poročilu.

V slovenski sekciji ICOMOS so med drugim izpostavili, da je Kolizej na Slovenskem edini še ohranjeni primer romantične umetnosti na prehodu iz bidermajerja v historizem. Stavba je po njihovem prepričanju nenadomestljiva priča naše kulturne preteklosti in narodnih razmer po marčni revoluciji. Poleg tega je v njej živela vrsta vidnih osebnosti.

Mednarodna komisija za vrednotenje Kolizeja pa je menila, da bo z rušitvijo Kolizeja izgubljen izjemen spomenik, pomemben za ves srednjeevropski prostor in da Kolizej vsekakor zasluži trajno razglasitev na državnem nivoju.

Po prepričanju komisije je ljubljanski Kolizej posebej pomemben s tipološkega in tudi avtorskega vidika, saj je bil do danes edini še ohranjeni primer monumentalne večnamenske zgradbe za različne dejavnosti iz sredine 19. stoletja na območju nekdanje Avstro-Ogrske. Kot stavbni tip je neke vrste predhodnik poznejših delavskih domov in narodnih domov.

Po besedah Karla Lipiča, predsednika Zveze ekoloških gibanj (ZEG), bo Kolizej ostal ''simbol nekulturnega barbarstva njenih rušiteljev, uničevanja narodnega bogastva in referenca narodne identitete ter tudi odpoved pravne države in delovanja kulturne inšpekcije''.

Lipič namreč pravi, da gre za edino še ohranjeno stavbo od štirih Kolizejev, ki so jih zgradili v Avstro-Ogrski monarhiji, in da v Gradcu in na Dunaju danes ''močno obžalujejo'', da so porušili svoje Kolizeje. Po njegovih besedah je ministrica Širca ministrstvo za kulturo spremenila v ''klientelistično podružnico''  podjetnika Jožeta Anderliča, ki je po Lipičevih besedah vzel ''celo vrsto kulturnih spomenikov za svojo tarčo''.
 

Kolizej pred nekaj dnevi, ko so že tekle priprave na rušenje:

V pripravah na rušenje Kolizeja so v minulem tednu sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov. Kar je bilo dostopnega, so že odstranili, del spomeniško zaščitenih elementov pa bo prišel na vrsto tekom odstranjevanja samega objekta.

Kranjska investicijska družba namerava na mestu Kolizeja zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Po njihovih besedah bo večfunkcionalni stavbni kompleks s koncertno-operno dvorano Ljubljano povzdignil na višjo kulturno raven prepoznavnosti in privlačnosti med prestolnicami v Evropi.

Jelinčič: So na vladi sami ignoranti?

Ob današnjem začetku rušenja Kolizeja vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič sprašuje vlado, zakaj je dovolila, da je "ministrstvo za kulturo soglašalo z uničenjem edinstvenega primerka klasične arhitekture". Prejšnja ministrica za kulturo Majda Širca je namreč leta 2009 podpisala kulturno varstveno soglasje za odstranitev Kolizeja.

Kot je zapisal v poslanskem vprašanju, naj bi na mestu spomeniško zaščitenega Kolizeja zrasel 200 milijonov evrov vreden kompleks s koncertno dvorano ter luksuznim hotelom in stanovanji. Ob tem se sprašuje, ali so na vladi res sami ignoranti ali pa so morda zadaj zasebni interesi.

Kolizej, kakršnega smo poznali.
Kolizej, kakršnega smo poznali. FOTO: Miro Majcen

Vlado tudi sprašuje, zakaj ob vsesplošni gospodarski in finančni krizi še vedno dovoljuje, da se projekti podobni drug drugemu ponavljajo. Nikakor namreč ne gre prezreti, da so se v Ljubljani pred časom že začela gradbena dela na podobnem projektu, imenovanem Emonika, in da je projekt zaradi pomanjkanja finančnih sredstev začasno ustavljen, opozarja.

Sicer pa je po prepričanju poslanske skupine SNS gradnja kompleksa na mestu poprej odstranjenega Kolizeja sporna tudi zaradi dejstva, da so ministrstvo za kulturo, mesto Ljubljana in številni drugi razsipno investirali v obnovitev ljubljanske Opere tudi z namenom pridobitve primerne koncertne dvorane. Namenom koncertne dvorane pa že ves čas služijo tudi dvorane Cankarjevega doma. Vlado zato sprašuje, čemu potem še ena brezglava investicija in kako je mogoče, da se izvajajo takšne investicije, ki so sporne s kulturnega, finančnega in splošno gospodarskega vidika.

Vlado tudi poziva, da razišče morebitne korupcijske posle med investitorjem, Kranjsko investicijsko družbo ter državnimi institucijami, saj gre po prepričanju SNS za sum špekulativnega finančnega manevriranja.
 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freefor
12. 08. 2011 09.22
PRODAJA SE GRAD ZA MILION GA KDO KUPI?
srebrnibreg
11. 08. 2011 18.51
Imamo zadosti lepših kulturnih spomenikov in tiste obnavljamo ne pa takšno podrtijo.
slosap@yahoo.de
11. 08. 2011 15.19
Kolizej narodno bogastvo? Meni je bolj spomenik hlapčevstva pod monarhijo...Kot je lepo Napoleoin naredil, konje je dal not...stran s to grdo stavbo, enako s cukrarno!
abracadabra
11. 08. 2011 14.04
Sploh pa v Ljubljani ne potrebujemo novih koncertnih dvoran (že obstoječe samevajo), niti ne trgovskih centrov (ljudje nimajo več kaj zapravljat), naredijo naj rajši en vrtec z igriščem, bo sigurno najbolj koristno in najceneje.
.eu.
11. 08. 2011 14.02
Dej to podrtijo podret pa konc.Pa tam pr metelkovi je treba tut kaj dol ruknt pa gradit sodobne stavbe in konc.
nekdo17
11. 08. 2011 13.44
Verjetno je podobnih bajt v monarhiji bilo postavljenih nekaj 100, pa so že skoraj vse podrli. Dvomim, da so Avstrijci zganjali takšen cirkus, kot smo ga sposobni mi.
Samo.Jst
11. 08. 2011 13.16
"Jelinčič: So na vladi sami ignoranti?"... ne le v vladi, v celotni politiki... z tabo na čelu! Kaj se bodo zdej delali pametne... stavba že leta in leta sameva in propada. Menjale so se stranke, vlade, župani in nobenemu ni bilo mar... zdej ko pa bo je končno prišlo do nekega epiloga pa vsi frapirani!! HALO?!
viking76
11. 08. 2011 13.10
Parkodlak ti si smešen. Seveda je Anderlič kupil zato, da bo rušil in naredil nekaj lepega novega. Kako lahko rečeš, da je zgradba propadla v zadnjih 8 letih, če je prej ni nihče 100 let rihtal. Anderlič je ne bi kupil, če mu ne bi dovolili rušiti. Saj ni nor, da bo dal ne vem koliko milijonov za sedanje čase nefunkionalni objekt in ga preuredil v lep neuporaben objekt. Krivi so tisti, ki 15 let pred Anderličem niso nič naredili za ohranitev objekta. Ga ne zagovarjam ampak biznis je biznis in oblast se gre samo to in nič drugega. Važno, da so patrije pa falcon. Če tam ne bi zapravli toliko in še na ne vem koliko projektih (NLB 500M€) bi bilo tudi za kulturno dediščino. Oblast bo uredila tiste objekte, ki njim prinašajo srečo ne narodu.
uber
11. 08. 2011 11.09
Edina taka ohranjena bajta v Evropi. Seveda, ker so bili drugje že dost pametni pa so jo zrušl. Torej naj gre še ta :)
freefor
11. 08. 2011 09.52
Ne vem sam iz starega se da na rediti lepo za vsakič slovenčki ko bager zamahne se oni smejijo kdo si pač fila žepe mal si poglejte sosede in njihove stavbe pa da vidmo če je blo prav nazadnje bomo tak vse *.
Alestormia
11. 08. 2011 09.36
Slovenci danes vejo za en k kaj je to kulturni spomeniK! -.-
moster
10. 08. 2011 23.32
KLINC PA TAKI KULTURNIKI,JANKOVIČ SESUVA PLEČNIKA, CENTER LJUBLJANE IMA SPREMENJENO URBANIZACIJO, GRADOVI SE SESUVAJO, OBJEKTI POD SPOMENIŠKIM VARSTVOM SE PODIRAJO, RIBNIKI SO POLNI STRUPENIH KAČ, ,,,,, MATER MU SEM NALOŽU,KDO BO PA NESU, K MAM PA SAM GIMNAZIJO....
Tonček Balonček
10. 08. 2011 23.23
A zdaj je vprašanje, če bodo Kolizej zrušili barbari, levaki? To podrtijo bi morali že zdavnaj podreti! Pa kakšen kulturni spomenik, večina tu pišočih te bajte sploh ne pozna. Sasms e spomnim, d aje bil tam spodaj prvi in skotraj edini ljubljanski vulkanizer, bajrta s eje pa že takrat, pred 50 leti, podirala. Pa saj to ni nobena umetniška arhitektura, lepo vas prosim. Zakaj nihče ne preganja Pečečnika, ki pa je resnično demoliral tisti stadion!
evasle
10. 08. 2011 19.55
stric_joze 10.08.2011, 12:10 Tivoli in Stožiice? Človek a si ti kdaj bil v teh dvoranah not in poslušal kakšen je tam not zvok? Ja, bila sem povsod v Ljubljani, kjer se da kaj poslušati, čeprav sem s periferije, kot bi se lahko tudi reklo. V Stožicah smo poskušali poslušati Stinga, v Tivoliju med drugim dunajske simfonike (pred parimi leti - v sosednji dvorani je bila košarkarska tekma - od tam smo poslušali navijanje in aplavze, drugi glasbeni koncerti so bili b.p.). Opera, Cankarjev dom in Križanke so OK. Če bo pač še ena več, pa naj bo, pustimo se presenetiti. Mislim, da so vse večji strošek, kot pa prinašalke dobička. Kolizej je razpadal, ker so pač nalašč pustili, da propade, saj so potem skoraj vsi za to, da se razdrapana zgradba zruši. Narkomani, vemo, da iščejo zapuščene strehe za svoje "seanse" in je taka zgradba bila kot nalašč, da so imeli mir. Sicer mi je te zgradbe, prostorne zanimive gradnje z opeko, kombinirano z lesom, še vedno žal.
Vid_Marvis
10. 08. 2011 18.41
Dajte, nehajte no s takimi neumnimi naslovi. Hvala bogu, da so podrli tisto ruševino, ki ni služila ničemur. Kolizej ni bil noben presežek...saj potem bi lahko bila vsaka hiša in malo večje gospodarsko poslopje iz 19. stoletja presežek. Kolizej je bila 170 let stara stavba, ki je bila grda na pogled in ni danes služila ničimur. Kradla prostor v centru mesta in je bila popolnoma brez kulturne vrednosti. Malo večja konjušnica. Kot da ni takih dosti po podeželju. Kaj bi pa dali notri, če bi se obnovil?? Verjetno izpet muzej o drugi svetovni vojni s številom umrlih, ki ga noben ne bi obiskoval. Malo razvoja pa le ne škodi, še ena operna dvorana bi povzignila ponudbo Ljubljane. Da ne rečem, kako tujci iz 5***** hotela Lev začudeno gledajo, ko jim kot turistični vodič razložim, da "Kolizeja ni mogoče podreti, ker je kulturna dediščina". Samo "haha" se sliši. Tisti, ki tako zagovarjajo obnovo tega povprečnega Kolizeja in govorijo o propadu varovanja slovenske kulturne dediščine - naj začnejo izvajati pritisk za obnovo oz. ohranitev (ker se bodo te stavbe prej same od sebe podrle) Baragovega gradu, palacija na gradu Turjak, Plečnikovega stadiona, Križank itd.
Parkodlak
10. 08. 2011 18.37
Glede na trenutno stanje kolizeja je res edina rešitev rušitev, mislim da bo ljubljana ogromno pridobila z novim objektom ki naj bi na tem mestu zrastel. Če pa pogledamo iz druge strani je pa zgodba malo drugačna... Anderlič je kolizej kupil leta 2003 in takrat bi ga bilo še povsem možno ohraniti oziroma vsaj toliko vzdrževati da nebi propadel... takrat so bila okoli kolizeja še parkirna mesta, v stavi bi je bilo še ogromno stanovalcev... kolizej je še nekako živel. Anderlič je že ob nakupu kolizeja načrtoval rušitev in ga namerno zanemarjal da bi dokazal da objekt kao ni varen. Neglede na vse je kolizej zgodovinsko neprecenljiva vrednost in glavni krivec da bomo kolizej izgubili je prav Anderlič in mislim da če bi se država vsaj malo pobrigala za svoje zgodovinsko zaščitene objekte bi Anderlič moral odgovarjati za svoja dejanja... Tako da če potegnem črto glede kolizeja lahko le rečem sramota za Slovenijo da dopusti da se dogajajo take stvari. Rušitev kolizeja bo nov mejnik v državi, za njem bo padlo še ogromno spomeniško zaščitenih objektov saj kot zgleda ima država raje kapitaliste kot pa svojo zgodovino. Sedaj v teh časih ko imamo krizo in ko država podira svojo zgodovino mislim da se vsem nam kolca po starih časih in bi si spet želeli določenih oseb ki so bile nekoč.
disident2
10. 08. 2011 16.37
Znano je, da je družba oziroma narod brez zgodovinskih dokazov enak človeku brez gat. Vreden nič ali skoraj nič. Zato je tako obravnavan tudi del t.i. tretjega sveta in recimo Križnarjeve Nube, Nekdo, ki ne more pokazat ali dokazat zgodovinskega obstoja je obsojen, da mu bodo drugi določili kdaj in kam gre lahko na potrebo. *
Covid 19 2021
10. 08. 2011 16.16
Novo ime bo Musica. Nikakvo ime!
zagreb_calling
10. 08. 2011 15.40
Na Dunaju so stare konjušnice ohranili in preuredili v moderni poslovno-stanovanjski kompleks, ker se zavedajo vrednosti stare arhitekture.
poldek_tedy
10. 08. 2011 15.35
super...kdo bo pa gledu staro konjušnico (al kaj je že) sred ljubljane!