Slovenija

Zadnji dan za umik iz predsedniške tekme

Ljubljana, 22. 10. 2012 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kandidati, ki se bodo na novembrskih volitvah potegovali za mesto predsednika republike, imajo le še danes možnost, da umaknejo soglasje h kandidaturi in tako izstopijo iz predsedniške tekme. Presenečenj sicer ni pričakovati.

Danes se izteče rok, do katerega lahko kandidati umaknejo svoje soglasje h kandidaturi, pozneje pa tega ne morejo več storiti. Ni sicer pričakovati, da bo kateri izmed treh kandidatov za predsedniško funkcijo izstopil iz predsedniške tekme. Državna volilna komisija bo nato v torek izžrebala vrstni red kandidatov na glasovnicah, do petka pa jih mora tudi javno objaviti.

DVK je sicer potrdila kandidature treh kandidatov, ki se bodo na volitvah 11. novembra potegovali za predsedniški položaj. Kot prvi je kandidaturo že avgusta vložil aktualni predsednik Danilo Türk, podprl pa jo je z nekaj več kot 13.000 volivcev. Kandidat SDS in NSi Milan Zver je kandidaturo vložil 10. oktobra in ji priložil podpise 30 poslank in poslancev. V volilno tekmo je dan pozneje vstopil tudi kandidat SD Borut Pahor, njegova kandidatura pa je bila podprta s podpisi približno 4500 volivk in volivcev.

Zver, Türk in Pahor
Zver, Türk in Pahor FOTO: osebni arhiv/24ur.com

Da se nameravajo podati v predsedniško tekmo, je sicer pred iztekom roka za vložitev kandidatur napovedalo več posameznikov in posameznic, a nikomur od njih ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov podpore.

Predsedniško kandidaturo je vložila tudi Martina Valenčič, a jo je DVK zavrnila, saj je priložila le 10 overjenih podpisov, potrebnih pa je bilo 5.000. Valenčičeva se je pritožila na vrhovno sodišče, to pa je odločilo, da je pritožba neutemeljena in da je DVK ravnala po zakonu.

Prvo soočenje na POP TV že 25. oktobra!

Soočenja bodo na POP TV ob četrtkih z neposrednim prenosom ob 21. uri. Prvo že 25. oktobra!

Kako lahko sodelujete med soočenji:

- svoja menja, komentarje lahko oddate prek tvita z oznako #soocenje,
- na morebitne napačne ali pomanjkljive trditve kandidatov lahko opozarjate prek e-pošte soocenje@pop-tv.si, Facebooka in tvitov z oznako #dejstva24ur,
- že od ponedeljka do srede v tednu, ko je na sporedu soočenje, pa lahko na soocenje@pop-tv.si pošljete vprašanja, najzanimivejša bodo voditelji zastavili predsedniškim kandidatom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou