Slovenija

FOTO: Končno dočakali slovo

Ljubljana, 31. 05. 2009 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po skoraj treh desetletjih se končno celi največja rana slovenskega letalstva. Na Žalah so namreč z žalno slovesnostjo pokopali posmrtne ostanke umrlih v nesreči na gori San Pietro na Korziki, ki se je zgodila leta 1981.

Prav danes sicer mineva leto dni od slovesnosti, ki je ob koncu sanacije kraja nesreče potekala na Korziki.

Žalna slovesnost se je začela s preletom letala Adrie Airways, sožalje pa sta svojcem izrekla obrambna ministrica Ljubica Jelušič in ljubljanski župan Zoran Janković. Slovesnosti so se udeležili še minister za pravosodje Aleš Zalar, predsednik uprave Adrie Airways Tadej Tufek, predsednik upravnega odbora Kompasa Janez Pergar ter predstavnika civilni iniciative Jana Kobal Ocvirk in Jurček Novak. Janković je opravičil predsednika republike Danila Türka, ki se dogodka ni mogel udeležiti zaradi neodložljivih obveznosti. Predsednik je sicer v pismu izrazil sočutje, pozornost in sožalje.

Slovesnost se je začela s preletom letala Adrie Airways.
Slovesnost se je začela s preletom letala Adrie Airways. FOTO: Damjan Žibert

Jelušičeva je izrazila upanje, "da smo s skupnim dejanjem ministrstva za obrambo, Civilne zaščite RS, Slovenske vojske, Mestne občine Ljubljana, Adrie Airways, Kompasa in civilne iniciative z vsemi izjemnimi prostovoljci in posamezniki tej žalostni gori San Pietro z dokončno asanacijo ostankov nesreče vrnili spokojnost, ljudem, ki jih je nesreča najbolj zaznamovala, pa mir v njihova srca". Z žalno slovesnostjo po njenih besedah simbolno končujemo dejanja, ki bi jih morali že pred mnogimi leti.

Pogrebni obred je opravil arhidiakon Peter Kvaternik.

"Vsaka izguba ljubljene osebe je za človeka nenadomestljiva in ni si mogoče predstavljati vašega trpljenja, ki je trajalo skoraj tri desetletja, ko ste čakali na zadnje slovo od svojih otrok, staršev, partnerjev in prijateljev, ki jih nosite v srcu,"pa je ob izreku sožalja svojcem dejal Janković. Kot je dejal, si močno želi, da bo z današnjo slovesnostjo, ki za svojce predstavlja tudi trpeče odpiranje nikoli zaceljenih ran, krog sklenjen in bo grob, v katerega bodo položili zadnje ostanke, predstavljal kraj utehe in zadnjega počitka žrtev. Ob koncu je vsem zaželel, "da bi našli svoj mir in zacelili rane, ki jih je povzročila tragična nesreča na Korziki. Vaši dragi bodo večno imeli svoje mesto v vaših srcih in v spominu na skupne trenutke ohranite njihovo ljubezen", je dejal.

Janković je svojcem žrtev zaželel, da bi našli mir in zacelili rane.
Janković je svojcem žrtev zaželel, da bi našli mir in zacelili rane. FOTO: Damjan Žibert

Ministrica in župan sta se ob tej priložnosti zahvalila novinarki Jani Kobal Ocvirk, ki je s svojim prizadevanjem opozorila javnost na to, da gora San Pietro še vedno vklepa duše ponesrečenih v tej tragediji in da se rane svojcev po toliko letih še vedno niso mogle povsem zaceliti.

V imenu svojcev, prijateljev in znancev se je Bojan Žvikart zahvalil vsem, "ker so v zadnjem letu pomagali napisati še to manjkajoče poglavje v skoraj 28 let trajajoči žalostni zgodbi Slovencev". Predvsem se je zahvalil novinarki, ki je začela to zgodbo, civilni iniciativi, ministrstvu za obrambo, mestu Ljubljana, Kompasu in Adrii Airways, ki so, kot je dejal "tudi neizmerno pomagali, da res danes lahko tudi v svojih srcih zapremo to žalostno poglavje slovenskega naroda".

Spomnimo...

Letalska nesreča Adriinega letala na korziški gori San Pietro se je zgodila 1. decembra 1981 in je bila največja letalska nesreča kakšnega slovenskega prevoznika. V njej je umrlo vseh 180 ljudi na krovu.

Žalna slovesnost za žrtvami nesreče na Korziki-20
Žalna slovesnost za žrtvami nesreče na Korziki-20 FOTO: Damjan Žibert

Maja lani se je na goro odpravila skupina reševalcev, ki je dva tedna čistila ostanke nesreče. Čeprav so od minila skoraj tri desetletja, so našli več posmrtnih ostankov ponesrečencev, njihove osebne predmete, pa tudi 27,5 tone razbitin letala.

31. maja lani, po opravljenem delu reševalcev, je bila na Korziki spominska slovesnost. Na San Pietru sta tedanji obrambni minister Karl Erjavec in predstavnica svojcev Maja Meško odkrila spominsko znamenje, v Petretu-Bicchisanu pa so položili vence pred spominsko ploščo, vklesano v tamkajšnjo cerkev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_neki7
02. 06. 2009 00.22
+1
kako vas ni sram svojih bolanih političnih pripomb tlele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! če kej ne spada sem, ne spada udba, tito, komunisti ipd.! lepo pa je od vseh k so karkol nardil zato, pa naj bo janša, jankovič, ljubica, novinarka al kdorkoli!
Tonček Balonček
01. 06. 2009 11.42
Jaz sem ieml pa na letalu enega koelga, ki se je ševrcal in nekaj dni ni bilo gotovo, če je bil gor ali ne! Naj pa še enkrat poudarim, da je za svojce popolnoma vseeno, če ej njihov bližnji preminil v množični nesrei ali na mopedu v sosednji vasi, na to, da vsako leto an cestah premine po parsto ljudi, smo se praktično že popolnoma avadili, atrakcija je samo še, če jihumre več naenkrat.
hell68
01. 06. 2009 09.08
dobro se spominjam tenesrece saj sta bili na letalu dve sestri iz mojega kraja ena pa je hodila na mojo solo tudi v soli smo takrat imeli zalno slovesnost ya njo se danes se spominjam kako je bilo dajte malo pomislit vsi ki pisete bedarije zadrzite jih za sebe
flamengo
01. 06. 2009 08.51
-2
Kaj čmo, to je pač socialistična pieteta. Povsod puščajo kosti.
KATEGORIJA
01. 06. 2009 08.08
Hvala POP TV in oddaji Preverjeno, ki je najbolj zaslužna za to.
Kathalena
01. 06. 2009 07.59
Kopljejo kosti...ikvarjajo se z mrliči..Slovenija je en sam velik Kadaver..
Tonček Balonček
01. 06. 2009 07.04
Ne le Janša, tudi Karl Erjavec ima veliek zasluge, saj so pri čiščenju na Korziki sodelovali tudi vojaki in gorski reševalci. Pa janković, ker je soseloval pri pokopu, čeprav vse potniki niso bilie iz Ljubljane, pa pahor in Jelušičeva, saj so sežig in komemoracijo pripravili že v mandatu et vlade in še bi lahko naštevali! In seveda POP TV s svojo oddajo Trenja, ko s e je vse skupaj začelo....
tony_montana
01. 06. 2009 06.24
-1
vlada,slovenija je vse en velik k.od drzave.
123_Zoke_vec_ni
01. 06. 2009 01.16
V bistvu ne vem kaj bi si mislil o Slovencih. Tule pokopljemo ostanke nekaj posameznikov z vso pieteto, v Hudi jami jih leži 4000, se pa nanje poserjemo... Pozabili pa so omeniti še enega zaslužnega za prekop - Janeza Janšo. Ne pod Titom, ne njegovimi nasledniki, ne 12-letno LDS vladavino jih niso prekopali, pod Janševo vlado so bili mrtvi končno deležni dolžne pietete.
VolilecSI
01. 06. 2009 00.59
-1
UDBA počistila v svojih vrstah
Nad.oblaki
01. 06. 2009 00.38
-1
Da se tako dolgo ni nič primaknilo v tej smeri je kriv KOMUNIZEM.... sedaj pa vpijte zopet živel Tito partija..
Niko_
01. 06. 2009 00.36
Sožalje svojcem. Vse to bi bilo seveda treba urediti že davno prej. Ampak bolje pozno kot nikoli. Čestitke novinarki za pogum, da je šla na Korziko in obelodanila to zgodbo. Čistilna akcija pa nam je lahko Slovencem v čast in ponos. Pokazali smo, da spoštujemo svoje mrtve. Po 30 letih je od tam nekje vzhodno od bivše železne zavese prišel narod, ki je pospravil svoje mrtve. S tem je Evropi pokazal, da smo živi in da imamo moralne standarde. Ali je še možno kakšno bolj humanistično dejanje? Francozi pa naj se vprašajo, ali je prav, da morajo tujci čistiti razbitine letala na njihovem ozemlju. Če bi francosko (ali pa nemško ali pa angleško ali pa rusko, itd.) letalo strmoglavilo nekje v Julijskih Alpah v Sloveniji, ali bi ga mi Slovenci pustili tam 30 let? Naj se ti veliki narodi vprašajo, če so res tako zelo moralni kot si sami o sebi mislijo.
jakac8
31. 05. 2009 23.56
Sicer sem preverjeno gledal že lani, pa sem si ogledal še enkrat in moram reči, da me je zelo ganilo, ko sem gledal bivšega župana tam in ostale...da ne govorim, kako me je ganilo, ko sem gledal Tadejo Š., ko je govorila kako je vse to doživljala do sedaj...Čeprav jo ne poznam in tudi nobenega drugega ne poznam, ki bi bil kaj povezan s ponesrečenimi , občudujem to njeno voljo, da je šla tako korajžno na goro...želim ji, da še naprej ostane tako močna in uredu..enako želim tudi vsem ostalim ... Pohvale pa tudi avtorici Janji Kobal O. ki je dokazala, da se da s takimi oddajami prispevati k temu, da se stvari končno po tolikih letih premaknejo in da kot je Tadeja povedala, da končno posmrtni ostanki pridejo tam kjer jim je mesto in, da ne ležijo tam med razbitinami ... Bil je res že skrajni čas, pa čeprav so s tem odprli marsikakšno rano-bolje to, kot pa, da bi se ob vsaki priložnosti še naprej ubadali s tem in povzročali še večje bolečine svojcem in ostalim..
Bolivar
31. 05. 2009 23.25
Xspot
31. 05. 2009 23.08
Pridružujem se iskrenim sožaljem, svojcem in prijateljem, preminulih v nesreči. Zahvaljujem se vsem, ki so zbrali moč in pogum, da so dostojno poskrbeli ter obeležili ta tragični dogodek, s katerim smo živeli vsa ta leta in ga lahko sedaj kot narod, z mirom v srcu, predamo spominu.
Tonček Balonček
31. 05. 2009 22.20
Seveda da en, ampak veliko ljudiumre v nesrečah in zasvojce je popolnoma nepomembno, ali se jih hkrati ubije še 500 ali pa le npr. njihovi najožji na kakšnem ovinku ali kako drugače!
am_staff
31. 05. 2009 22.11
jaz bom samo to reko...nobena odškodnina ne more vrnit ljudi, ki so umrli v tej nesreči.....
realife
31. 05. 2009 22.08
Tudi tukaj ne morete brez reklam.
Tonček Balonček
31. 05. 2009 22.05
Od te nebsreče je minilo že skoreaj 30 let in je seveda žalost popolnoma drugačna kot takrat! Kar s epa tiče odškodnin, je seveda vs eskupaj velika sramota za Adrio, ampak tudi svojci tistih ponesrečenih nad Kaprunom se še zdaj tožarijo, odgovorni pa izogibajo plačilu, tako da to ni nobena slovenska posebnost.
Klampfman
31. 05. 2009 21.28
Edina moteča stvar v prispevku je nadlegovanje svojcev z mikrofonom in kamero. Pustite jih na miru, ne pa da jim dodatno solite novo odprte rane! Novinarji-mrhovinarji!