Slovenija

Zadolženim bolnišnicam 136 milijonov, potreben bo rebalans proračuna

Ljubljana, 08. 09. 2017 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Z interventnim zakonom namerava vlada rešiti likvidnostni krč slovenskih bolnišnic. Bolnišnice naj bi dobile 136 milijonov evrov, za to pa bo potreben rebalans državnega proračuna. Interventni zakon je po oceni direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metoda Mezka dobra rešitev, a ne bo zadostoval.

Slovenske bolnišnice se utapljajo v dolgovih.
Slovenske bolnišnice se utapljajo v dolgovih. FOTO: UKC Ljubljana

Zaradi interventnega zakona, s katerim vlada javnim zdravstvenim zavodom pošilja 136 milijonov evrov, bo po oceni finančne ministrice Mateje Vraničar Erman potreben rebalans državnega proračuna. "A to bomo storili na način, da ne bomo ogrozili načrtovane javnofinančne konsolidacije," je povedala po seji vlade.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je danes sprejela vlada, bo po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc razbremenili likvidnostni krč v bolnišnicah, da bodo lažje poslovale. Vlada namerava z enkratnim transferjem iz državnega proračuna še letos bolnišnicam zagotoviti nekaj več kot 136 milijonov evrov, kar po njenih besedah predstavlja 80 odstotkov njihove izgube.

"Vlada že od nastopa mandata posveča posebno pozornost zdravstvenemu resorju," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala Vraničar Ermanova. V preteklih dveh letih in pol je že naredila pomembne korake na področju sistemske okrepitve financiranja zdravstvene blagajne, a nakopičenih problemov je veliko in jih ni mogoče rešiti naenkrat, je poudarila.

Sredstva za dodaten transfer v javne zdravstvene zavode je treba zagotoviti v okviru državnega proračuna, da bo to mogoče tehnično izpeljati, pa je vlada danes sprejela sklep o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna.

Zdaj bo imelo finančno ministrstvo 45 dni časa, da s prerazporeditvami porabe poskrbi za ponovno uskladitev državnega proračuna, ali pa DZ predlaga rebalans. A glede na višino transferja v javne zdravstvene zavode ministrica že zdaj ocenjuje, da bo potreben rebalans.

Ob tem je zagotovila, da bo Slovenija kljub temu dosegla za letos zastavljene cilje na področju javnofinančne konsolidacije.

Ministrica za zdravje je dejala, da z zakonom ni v celoti zadovoljna, saj bi zdravstvo potrebovalo več denarja. A sta skupaj z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman uskladili še dodaten sklep, da bosta do 15. novembra pripravili ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni zagotovili finančna sredstva za dvig cene zdravstvenih storitev. Ta je namreč letos padla na raven cen iz leta 2014.

Predlog zakona, ki ga je danes sprejela vlada, prav tako dodatno prinaša odpis terjatev države oz. ministrstva za zdravje za neplačane zneske združevanja amortizacije iz preteklih let. To je bilo po besedah ministrice tudi priporočilo računskega sodišča.

Predlog zakona sicer predvideva sedemčlanski sanacijski odbor, ki bo deloval kot posvetovalni organ ministrstva za zdravje. Po predlogu bodo bolnišnice, če bodo želele prejeti enkratna sredstva, morale pripraviti sanacijski načrt skupaj z akcijskimi načrti.

Ko bo vlada sprejela sklep o začetku sanacije, bodo sedanja vodstva bolnišnic postale sanacijske uprave in se jim bo naložilo izvajanje sanacijskih ukrepov, je dejala ministrica. Da bodo bolnišnice prejele sredstva, bodo morale dati vlogo za to skupaj z mnenjem revizije o realnem stanju minusa v bolnišnici. Prav tako bo v prihodnjem letu potrebna revizija namenskosti porabe sanacijskih sredstev.

Sanacijski odbor bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. V zakonu je tudi predvideno, v katerih primerih bo sanacijski odbor lahko predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Kolar Celarčeva je kot pomembno novost zakona izpostavila dejstvo, da bodo ob finančnih sredstvih preko vzvodov tudi zavezali uprave, da bodo izvajale sanacijski program.

Zakon ne bo zadostoval 

Interventni zakon je po oceni direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metoda Mezka dobra rešitev, a ne bo zadostoval. Kot je opozoril, je največji problem zdravstva njegova podfinanciranost, zato v združenju pričakujejo zvišanje cen zdravstvenih storitev.

"Za bolnišnice bo to zagotovo dobrodošlo, saj jim bo omogočilo poravnavo dolgov, tako da bodo bolj likvidne," je dejal. A hkrati pričakuje, da bo čim prej prišlo do zvišanja cen zdravstvenih storitev, ki je trenutno na ravni iz leta 2014, sicer se bodo težave bolnišnic ponovile in se le še stopnjevale.

Da je zdravstvo podfinancirano, se po njegovih besedah kaže tudi pri poslovanju zdravstvenih domov. Tako denimo tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske že nekaj mesecev posluje s tekočo izgubo, je dejal. "Ob takšni ceni zdravstvenih storitev drugače tudi ne more biti. Stanje je resno," je dejal.

Opozoril je, da so zdravstveni zavodi v preteklosti na svoja pleča prevzeli veliko obveznosti, na katere niso mogli vplivati. Tako so zaposlenim v preteklih letih morali izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, povišal se je DDV, dodatni stroški so nastali tudi s sprostitvami omejitev po zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Na ta račun so po njegovih besedah imeli skupaj 174 milijonov evrov dodatnih stroškov, na višino katerih niso mogli vplivati, medtem ko jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni vračunal v ceno zdravstvene storitve.

Dodatno breme za izvajalce bo letos prinesla odprava plačnih anomalij za javne uslužbence, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, ter vertikalno napredovanje zdravnikov.

Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da bodo cene zdravstvenih storitev še letos povišali, je dejal: "Ne da je realno, morajo se še letos povišati, sicer sledijo scenariji, ki niso dobri ali obetavni." Kje bo zdravstvena blagajna prejela sredstva za to, ne ve. Rešitev pa vidi ali v dvigu prispevne stopnje ali pa, da bo proračun prevzel del stroškov.

Sušelj: ZZZS v tem letu nima sredstev za povišanje cene zdravstvenih storitev

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj priznava, da finančna injekcija ne rešuje problematike financiranja zdravstvenih storitev, saj so te podcenjene. A opozarja, da ZZZS v letošnjem proračunu nima sredstev, ki bi omogočale povišanje cen zdravstvenih storitev.

"Cene zdravstvenih storitev so letos takšne, kot jih določa splošni dogovor v okviru prihodkov, ki jih načrtujemo. Kakšnih bistvenih sprememb ne vidim do konca leta," je dejal generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sušelj.

"Možnosti za povišanje cen storitev glede na do sedaj znane vire v ZZZS ne vidimo," je dejal. Tako tudi ni bil v dogovorih z ministrstvom za zdravje glede morebitnih ukrepov, s katerimi bi povečali sredstva v zdravstveni blagajni.

"Nimamo dogovorjenih rešitev za to, se pa ves čas trudimo, da bi maksimalno pritiskali na dobavo zdravil, restriktivni smo pri širjenju medicinski pripomočkov, tudi pri bolniških staležih. Ukrepi so v teku, ampak ne bodo prinesli manjkajočih 80 milijonov evrov," je dejal. Toliko naj bi se namreč na letni ravni povišali stroški v zdravstvu na račun odprave anomalij pri plačah javnih uslužbencev do 26. plačnega razreda in na račun dogovora vlade z zdravniškim sindikatom Fides.

V ZZZS tako po njegovih besedah ocenjujejo, da bo treba poleg pričakovanih višjih prihodkov iz prispevkov v prihodnjem letu treba dodati še nekaj denarja iz drugih virov - bodisi iz proračuna ali drugod.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
08. 09. 2017 20.35
+2
se splača goljufat v državnih firmah--profesorkji za svojo budnost,v bolnica plačujejjo več kot j edovoljenol,štrukelj in koštrin itak vsake pol leta stavkata -pred letnim dopustom in novoletnimi prazniki,v bolnicah ne znajo poklicat dobavitelje ampak rabijo posrednike -dimnika,zemljariča,isaijloviča .vse to stane .vsem tem nategatorjem pa sedaj država na naš račun krije minjuse.res se splača krast in potem jokat. Kako lahko privat doktorji nabavijo cenejše ??? jasno ko beli dan !!!
zimerman
08. 09. 2017 19.43
+3
Zato pa rabimo takšna poštena podjetja kot je Magna. 3000+ dodatnih delavcev, kateri bodo redno "podarjali" polovico svoje plače se bo obrestovalo. V parih letih bodo delavci odplačali ta bonus Slovenije Magni, potem bo pa čisti dobiček, s kateri se bodo lahko potem naprej igrali na vaš račun. Okrog 1 milijonov na mesec oziroma 10 na leto "legalno pokradenih" samo od plač 3000 glave množice enega podjetja + vse ostale dajatve, bo kar dober posel za slovenske razmere in proračun.
butalistan
08. 09. 2017 19.34
+0
2realforu
08. 09. 2017 19.15
+3
Naj banke plačajo, tako ali tako nam od hranjenja lastnega denarja kradejo!
Madeni
08. 09. 2017 18.13
+2
To je gonilo razvoja ja saj bomo nekaj prodali nam bodo zarubili...ali kredit višje cene, davki takse tako to gre..samo vprašanje časa kdaj bo nastopil vele MEGA možganski TRUST veliki ŠTRUIKELJ..in bo ŠTRAJKAL ( predstava za narod KOMEDIJA burleska )..SPET za Javni sektor nasproti mu bo pa stal isti javni sektor za katerega se bori ta MEGA ..SINDIKALEC..
ROMELS
08. 09. 2017 18.10
+7
Ko bi se le povrnili tja v leto 1945.
F21
08. 09. 2017 17.53
+5
Mogoče bi bilo več denarja, pa ga tovarišica ministrica preveč porabi za svoje prijatelje, pardon, svetovalce. 450.000 v tem letu, pa čeprav ima celo četo zaposlenih prav v namen svetovanja. Ampak, saj levica lahko KRADE kajne, ustajnici ljubljanski?
Cofar
08. 09. 2017 17.43
+7
imam s.p. :) bo država tud krila moj minus?
Uporabnik981904
08. 09. 2017 17.36
+7
Vlada bo nafilala javne naluknjane vreče - izpolnila bo svoj del obveznosti ... Nč jamrat - to je posledica demokracije. Bedakom ne pomaga kaj dosti
felix59 drugič
08. 09. 2017 16.54
+9
Koliko časa bomo še morali podpirati skorumpirano bando lopovsko ???!!!
2realforu
08. 09. 2017 19.20
+2
dokler nebomo imel jajc jih fizično odstranit iz parlamenta!
Aurelius
09. 09. 2017 09.25
2realforu
09. 09. 2017 12.01
+1
Aurelius, volitve nič ne spremenijo če se v 26. letih nisi naučil se neboš nikoli, čas je da stvari vzamemo v svoje roke, čas je za upor proti okupatorju, ker te svinje so okupirale našo zemljo!
optimist11
08. 09. 2017 16.46
+8
O.K. kdo bo organiziral proteste? Pridemo.
tron3
08. 09. 2017 16.40
+4
Slabo vodenje in upravljanje z bolnišnicami, Vlada prenese lepo na davkoplačevalce, kaj Cerarju in Milojki na misel ne pride, da bi vodstva bolnišnic kr lepo dal na čevelj, ker kaj drugega si niti ne zaslužijo.
ooResnicA
08. 09. 2017 16.23
+2
Zaradi suma sprevrženega kriminalnega dejanja, ki naj bi ga zagrešil župan glavnega mesta zoper spolno nedotakljivost, smo vsi upravičeno pretreseni in šokirani, saj gre za nezaslišano zlorabo moči nad nemočno osebo, ki se je na javno institucijo obrnila v stiski in bi si zato zaslužila posebno skrb in varstvo. Zaradi tega nedopustnega in neskončno podlega dejanja smo vsi, ki živimo v tej skupnosti, otroci, hčerke, žene in matere pa še posebej, izpostavljeni in razgaljeni. Gnus in ogorčenje, ki ju zbuja to dejanje, segata globoko v naš čut za to, kaj je spodobno in nedotakljivo in kaj se nikoli ne sme zgoditi nikomur, kaj šele šibkejšemu. Ta čut je prizadet, v vsakem od nas, in posledice tega dejanja nosimo vsi. Taka zloraba je nezdružljiva s kakršnokoli javno funkcijo, kaj šele funkcijo župana glavnega mesta! Zato zahtevamo, da župan Mestne občine Ljubljana odstopi.
sid33
08. 09. 2017 16.28
+3
Za mene je še to najmanjši problem, če je pač nategnil eno, naj raje njegove mafijske posle pregledajo, tam je glavni problem...
optimist11
08. 09. 2017 16.42
+0
ROMELS
08. 09. 2017 16.18
+7
Zdravstvo je druga ljubljanska banka. Temu je treba narediti konec.
sid33
08. 09. 2017 16.04
+3
DAEMONIUM
08. 09. 2017 15.39
+9
Da bruhas, zaradi zdravniskih plac in mafijskega podkupovanja pri nakupu medicinske opreme, bomo sedaj ta ceh placevali vsi drzavljani. To pa je ce ima mafija svojo drzavo!
erinala
08. 09. 2017 14.57
+14
nujno je direktno plačevanje v zdravstveno blagajno brez vmesnih zavarovalnic, kakor tudi direktno naročanje vsega materijala v zdravstvu brez vmesnih posrednikov ....takrat bodo ta kratko potegnal tisti ki so sedaj fino živel in kasiral na ta račun
sid33
08. 09. 2017 16.05
+5
ne bo šlo bodo našli nove načine za krast, bolj bi bilo pametno uvesti smrtno kazen za težki gospodarski kriminal...
belana
08. 09. 2017 14.39
+14
samo polovico tega denarja ki se plača zavarovalnicam za dodatno zavarovanja bi bilo potrebno plačat direkt v zdravstveno blagajno, bo denarja dovolj za vse storitve in brez dolgov
najvsivedo
08. 09. 2017 13.43
+19
KJE ZAČETI........najprej zamenjati vse DIREKTORJE bolnišnic ki so v izgubi....vsi direktorji dovolijo da mu njihovi doktorji počnejo kar hočejo.....DAM PRIMER...DOKTOR V CELJSKI BOLNICI KI BI MORAL BITI V SVOJI AMBULANTI VSAK DAN PO OSEM UR IMA NA SVOJEM RASPOREDU DVAKRAT NA TEDEN PO DVE URE OSTALO PA DELA V SVOJI AMBULANTI V ZDRAVILIŠČU LAŠKO IN NA DOBRNI IN KJE POTEM DELUJE JAVNO ZDRAVSTVO IN TO TA MINISTRICA DOBRO VE...
dr.dare
08. 09. 2017 13.47
-10
in od kje ti veš da bi morali biti 8 ur tam?
najvsivedo
08. 09. 2017 13.55
+10
DR.DARE...kako vem ?????če pa vem da je drugače redno zaposlen in dobiva plačo talo kot vsi v janem zdravstvu.....PA STABO JE BEZVEZE KJER SI NJIHUV ZAGOVORNI,
dr.dare
08. 09. 2017 13.57
-8
ker v bolnici ni drugega dela kot pa v ambulanti?
JApajaDAja
08. 09. 2017 14.02
+6
če je razporejen v ambulanto mora tam biti! izjema je le urgenca, ko rabijo več ekip!
dr.dare
08. 09. 2017 14.03
-9
v laškem in dobrni pa ne opravlja dela ki ga zzzs plačuje?
najvsivedo
08. 09. 2017 14.05
+8
DR.DARE...ja ko sem poklical v Laško mi je receptorka povedala štiri urni delovni čas in 80 eu prvi pregled....če ne verjameš pokliči.
dr.dare
08. 09. 2017 14.09
-6
a v celje si tudi klical pa so ti rekli da ima 8 urni delavnik?
najvsivedo
08. 09. 2017 14.16
+8
dr.dare...pri njemu sem bil naročen z nujno napotnico...v pol ure sem opravil prvi pregled naredil laboratorijski odvzem krvi in nato čakal tri mesece na izvid....med tem času treh mesecev sem bil trikrat v tej ambulanti in spraševal kaj je sedaj z izvidom in mi je sestra dejala da se naročim pri njem v Laškem.
dr.dare
08. 09. 2017 14.18
-8
še zmeraj ne vem od kod sklepaš da je plačan za 8 urni delavnik v celju
dr.dare
08. 09. 2017 14.21
-4
najvsivedo
08. 09. 2017 14.29
+5
ŠE ENKRAT ...tu kjer sem imel jaz nujno napotnico bi drugače čakal od osem mesecev do enega leta ...torej ZAKAJ NE ZAPOSLIJO V TEH DVEH AMBULANTAH ZDRAVNIKE ZA 8 UR IN NEBI BILE TAKE ČAKALNE VRSTE.
dr.dare
08. 09. 2017 14.33
-7
dr.dare
08. 09. 2017 14.34
-6
dr.dare
08. 09. 2017 14.44
-4
vam pa res ni jasno izgleda da zzzs določa koliko posegov in pregledov lahko zdravnik opravi...
najvsivedo
08. 09. 2017 14.44
+5
ker zzzs ne plača...kaj potem je on opravičen delat za sebe in to samoplačniško ko pa greš pogledat na AJPES ga pa ni noter.
mackon08
08. 09. 2017 13.41
+14
Provizije ukinit pa naročevat kje je ceneje pa bo hitro milijarda viška. Banda lopovska krade, nam pa trosijo pravljice.