Slovenija

Zadovoljni z Janševim predlogom

Ljubljana, 31. 01. 2007 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier za novega kmetijskega ministra predlaga Iztoka Jarca. Večina poslanskih skupin njegov predlog podpira.

Izbira Jarca ni presenečenje, saj se je njegova kandidatura omenjala že kmalu po odhodu Lukačičeve
Izbira Jarca ni presenečenje, saj se je njegova kandidatura omenjala že kmalu po odhodu Lukačičeve FOTO: Dare Čekeliš

Ime kandidata za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je premier Janez Janša razkril v pogovoru za mariborski RTV center. "Moj predlog bo Iztok Jarc. To ime ni neznano, o njem se govori že nekaj časa."

Če bo potrjen v DZ, bo Iztok Jarc nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič
Če bo potrjen v DZ, bo Iztok Jarc nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič FOTO: POP TV

Jarc, zdaj slovenski veleposlanik v Izraelu, bo na čelu kmetijskega ministrstva, če bo potrjen v DZ, nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič. Ta je, kot je znano, 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja. DZ se je z njenim odstopom že seznanil v ponedeljek.

Jarc, rojen leta 1963, je po diplomi iz mednarodnih odnosov kariero začel leta 1988 na republiškem komiteju za mednarodno sodelovanje. Kasneje je bil med drugim svetovalec za gospodarska vprašanja na misiji Slovenije pri EU ter vodja sektorja za evropske integracije in ekonomske odnose na ministrstvu za zunanje zadeve. Leta 2001 je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, za veleposlanika v Izraelu pa je bil imenovan leta 2004.

Kmetijska stroka zadovoljna z Janševim predlogom

Predstavniki kmetijske stroke so se na Janšev predlog za novega kmetijskega ministra odzvali pozitivno. "Predsednik vlade je izbral dobro kadrovsko rešitev," je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Peter Vrisk. Podobnega mnenja sta tudi dekan veterinarske fakultete in nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik ter agrarni ekonomist z ljubljanske biotehniške fakultete Stane Kavčič.

Vrisk je še dodal, da bi "bilo prav, da si Jarc poišče dobro ekipo sodelavcev, ki res zelo dobro pozna trenutno stanje v slovenskem kmetijstvu". "Če bo imel dobro ekipo, potem sem prepričan, da bo konstruktivno sodelovanje tudi z našo zbornico," pravi Vrisk.

Pogačnik pa poudarja, da je Jarc dober poznavalec evropske kmetijske politike, obenem pa upa da bo ustrezno predstavljal Slovenijo na področju kmetijstva v času, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji.

Tudi večina poslanskih skupin napoveduje podporo

Iztok Jarc ima tudi podporo večine poslanskih skupin. Koalicijske SDS, SLS in NSi menijo, da ima Jarc dovolj izkušenj za vodenje kmetijskega resorja, zato so mu že napovedale podporo. Podobno menijo v SNS, kandidata pa bodo podprli tudi v DeSUS. Izkušenost Jarcu priznavajo tudi v LDS, v poslanski skupini SD pa o premierovi napovedi še niso razpravljali.

Janša napovedal še eno okrepitev

Janša je napovedal še eno okrepitev zdajšnje vlade. "Na mesto vodje službe vlade za razvoj bom predlagal ministra brez listnice," je napovedal premier. Ime po njegovih besedah že obstaja, vendar ga še ne želi razkriti. To vladno službo od odstopa ministra Jožeta P. Damijana marca lani vodi državni sekretar Andrej Horvat, ki pa s februarjem odhaja na novo delovno mesto v Turčijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.