Slovenija

Zahteva za razpis referendumov razburja tudi predsedniške kandidate

Ljubljana, 31. 10. 2012 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zver je glede zahteve za razpis referendumov o sanaciji bank in državnega holdinga dejal, da ni verjel, "da na drugi strani obstaja tako velika želja po blokadi Slovenije". Pahor pravi, da vložitev zahteve za referendum, ki je ne podpira, začenja vnovično obdobje politične negotovosti in morda posledično politične krize.

Pahor, Zver in Türk
Pahor, Zver in Türk FOTO: Aljoša Kravanja

Kandidat SDS in NSi Milan Zver je na spletnem družbenem omrežju Twitter v odzivu na zahtevo za razpis referendumov zapisal, da ni verjel, "da na drugi strani obstaja tako velika želja po blokadi Slovenije".

Zver je dodatno sporočil, da je bil negativno presenečen, ko je izvedel za zahtevo za razpis referendumov. "Menim, da je njihova poteza napad na suvereno in samostojno Slovenijo. Žal ni prvič, da so podporniki Pahorja in Türka proti samostojni Sloveniji. Veliko nasprotnikov osamosvojitve je predsednik Türk celo odlikoval. Referendum o ključnih protikriznih ukrepih namreč pomeni zanesljivo poslabšanje bonitetnih ocen. Očitno želijo stranke podpornice Danila Türka in Boruta Pahorja nadaljevati jugoslovansko politiko zadolževanja, ki je Slovenijo že pripeljala na rob bankrota. Referendum namreč pomeni blokado in zaradi nje predstavlja veliko nevarnost dokončnega bankrota," je zapisal.

Zver je prepričan, da z zahtevo javnosti sporočajo, da kljub "inflaciji besed in leporečja z dejanji dokazujejo, da jim ni mar za Slovenijo", ter da dokazujejo, da so del problema in ne rešitve. "Menim, da bi morali za svoje početje osebno odgovarjati. Slovenija si take politike namreč ne zasluži," je še zapisal.

Pahor: Zahteve ne podpiram

Predsedniški kandidat SD Borut Pahor je sporočil, da vložitev zahteve za referendum, ki je ne podpira, začenja vnovično obdobje politične negotovosti in morda posledično politične krize, ki se ji je mogoče izogniti izključno z dogovorom parlamentarnih strank, za katerega se zavzema.

"Bolj kot se zdi nemogoče, da je tak sporazum, tudi zavoljo vložitve referendumov, sploh realen, bolj bo jasno, da je nujen za rešitev krize in si je treba zanj aktivno prizadevati," je prepričan.

Pravi, da ni podprl ne sedanje vlade ne obeh zakonov, da pa si je prizadeval, da ne bi znova prišli v položaj, ko bi bili referendumi zgolj politični obračun med zagovorniki in nasprotniki vlade. "Slovenija je eno takšno izkušnjo že doživela in zanjo dobesedno plačuje visoko ceno, ponovitev te izkušnje pa bi se lahko končala z izgubo razvojnih priložnosti Slovenije za celo generacijo," meni Pahor.

30 poslancev je v torek malo pred polnočjo, ko se je iztekel rok, vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter o Slovenskem državnem holdingu. Zahtevo je podpisalo 27 poslancev Pozitivne Slovenije, poleg njih pa še nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Drugo soočenje na POP TV že 2. novembra!

2. novembra bo ob 21. uri na POP TV potekalo drugo soočenje predsedniških kandidatov. Voditeljica bo Katja Šeruga.

Kako lahko sodelujete med soočenji:

– svoja menja, komentarje lahko oddate prek tvita z oznako #soocenje,
– na morebitne napačne ali pomanjkljive trditve kandidatov lahko opozarjate prek e-pošte soocenje@pop-tv.si, Facebooka in tvitov z oznako #dejstva24ur.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TIGR 44
01. 11. 2012 22.59
+0
Trnutno predsedniški kabinet šteje 52! Strošek za plače teh 52 oseb je enka strošku 320 Javnih uslužbencev in 640 Proletarcev! Kaj imamo državljani od teh ljudi?
snifff
01. 11. 2012 17.17
Predlagam bojkot predsedniških volitev, ker mi NE POTREBUJEMO nobenih predsednikov. Naj sami volijo sebe.
M_teorija
01. 11. 2012 12.17
+1
Ja Zver je edini možni kandidat, ki ga pri svojem delu ne bi omejevale stranke!? Ja idealnen, da bi bil predsednik vseh, še posebej potem, ko je član njegovega volilnega štaba jasno povedal, da obstajajo prave(le SDS in NSi) in neprave pomladne stranke!?
M_teorija
01. 11. 2012 12.09
+3
Zver je glede zahteve za razpis referendumov o sanaciji bank in državnega holdinga dejal, da ni verjel, "da na drugi strani obstaja tako velika želja po blokadi Slovenije". Če še tega ne ve kakšne želje ima njegov Kapo je pa res vprašanje, če je primeren za predsednika. Kako bo potem tak predsednik vseh!?
amedeja
01. 11. 2012 08.28
-1
Turk pa se sam hinavsko smeje hihiihhihhihihihiihhhihi
KRALJKEKEC
31. 10. 2012 21.50
+0
Kdaj so pa levičarji želeli Sloveniji DOBRO !?! ...razen svojim žepom !!!