Gospodarstvo

Gorenje: Pogajalska skupina upravi predložila zahteve

Velenje, 23. 09. 2009 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogajalska skupina je upravo Gorenja prvič seznanila s svojimi zahtevami. Zdaj bo uprava te zahteve preučila, pogajanja pa se bodo nadaljevala v petek.

Pogajalska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki zaposlenih in sindikata Gorenja, je upravo prvič seznanila s svojimi zahtevami, ta pa je predstavnike pogajalske skupine seznanila s poslovanjem podjetja, stanjem v panogi gospodinjskih aparatov in z ukrepi za zoperstavljanje krizi.

"Uprava pripravlja izračune, koliko bi se lahko popravile najnižje plače socialno najbolj ogroženih zaposlenih in kako obenem ohraniti kreativna, razvojno naravnana delovna mesta, ne da bi pri tem ogrozili konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje. Upoštevati moramo namreč vse deležnike in uravnotežiti njihove interese," so zapisali v sporočilu za javnost. Zahteve pogajalske skupine bodo preučili, pogajanja pa se bodo nadaljevala v prihodnjih dneh.

Pomembno je, da poskušamo ne glede na te pritiske ohraniti v Gorenju čim več produktivnih delovnih mest in da bo Gorenje še naprej ugledno in uspešno podjetje tudi na dolgi rok,” je ob tem dejal predsednik uprave Franjo Bobinac.

Za izplačilo draginjskega dodatka v avgustu delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji ter pripravi proizvodnje, kot tudi tistimi, ki so na čakanju na domu, je Gorenje namenilo okrog 800.000 evrov.
Za izplačilo draginjskega dodatka v avgustu delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji ter pripravi proizvodnje, kot tudi tistimi, ki so na čakanju na domu, je Gorenje namenilo okrog 800.000 evrov. FOTO:

Solidarnostna stavka v celotni panogi?

Sicer pa je republiški odbor Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) sklenil, da bo sindikat v primeru stavke v Gorenju izvedel solidarnostno stavko v celotni kovinski in elektroindustriji.

Opozarjajo, da bi lahko do podobnih uporov delavcev kot v Gorenju prišlo tudi v nekaterih drugih podjetjih v panogi. Med njimi je predsednica SKEI Lidija Jerkič navedla Rotomatiko, Metal Ravne, Prevent TRO, Adrio Mobil, Štore Steel, Avtoelektriko, Valis Štore, mariborsko livarno Maribor, Carrera Optyl in TCG Unitech. "Nihče od sindikatov ne bo več prevzemal odgovornosti za takšna dogajanja. Opozarjamo, da je res, da imamo erozijo vrednot, da pa za to nismo krivi mi," je dejala Jerkičeva in dodala, da se bodo "pri teh uporih, če se bodo delavci upirali, upirali sindikati".

Med stvarmi, ki bi jih morali morda znotraj sindikata spremeniti, so komuniciranje in odnosi z javnostmi zunaj in znotraj sindikata, večja profesionalizacija, morebiten umik sindikatov iz podjetij ter večje soodločanje delavcev, je navedla Jerkičeva, ki je sicer na današnji seji republiškega odbora zahtevala glasovanje o zaupnici in jo dobila.

Zvišanje plač ali stavka

Vzdušje med ljudmi je izrazito negativno. Sindikat ne more biti odgovoren za splošno klimo v državi, za stvari, ki so institucionalne narave, za katere mora odgovarjati politika, DZ, vlada, zavod za zaposlovanje, inšpekcijske službe, delodajalske organizacije, tudi uprave in nadzorni sveti. Lidija Jerkič

Kot je znano, predstavniki delavcev zahtevajo, da se najnižja plača poviša na 600 evrov neto, medtem ko predstavniki sindikata predlagajo 10-odstotno zvišanje plač, osnova pa bi bile oktobra lani izplačane plače. Predsednik Konference SKEI v skupini Gorenje Žan Zeba je povedal, da ne nasprotujejo predlogu predstavnikov delavcev, a če bi bil ta predlog sprejet, bi potem prišlo do plačnih nesorazmerij, kar pomeni, da bi se najnižja plača izenačila s srednjo.

Bobinac: Zahteve po višjih plačah previsoko postavljene

Bobinac meni, da so zahteve po višjih plačah previsoko postavljene. Zanj je osnovno vprašanje, kolikšno rast plač si lahko Gorenje sploh privošči glede na konkurenčnost panoge, v kateri se nahaja, glede na krizno situacijo, saj kriza "še kar lepo traja". "O tem sem zadnjič govoril z nekimi tujimi managerji, ki se smejijo in se čudijo, od kod zahteve po takšnih spremembah v času krize. Svet je še vedno v veliki recesiji," je prepričan.

Poudaril je, da banke spremljajo poslovanje Gorenja, a tudi pričakujejo postopno izboljšanje dobičkonosnosti, tako da bi lahko nerazumne zahteve z delojemalske strani po povišanju plač zelo zamajale Gorenje.

Za Bobinca bodo pogajanja s predstavniki delavcev in sindikatov zelo težka in ocenjuje, da se v prvem krogu ne bo dosti rešilo oz. bo potrebno kar nekaj krogov pogajanj. Na današnjih pogajanjih tako pričakuje predstavitve predlogov delojemalske strani, podkrepljene z argumenti, čeprav enotnega predloga o zvišanju plač še ni. Med pogajanji tako pričakuje razum, dialog in iskanje pravega ravnovesja med plačami, posebej najnižjimi, med delovnimi mesti in potrebno konkurenčnostjo Gorenja.

Bobinac še napoveduje, da bodo predstavnike delojemalske strani informirali o tem, v kakšni situaciji je podjetje, katere ukrepe je družba sprejela za izhod iz krize, kakšen je finančni položaj, povedali bodo tudi, da sanacija podjetja ne poteka na račun delavcev, saj vodstvo družbe izredno veliko dela na materialnih prihrankih, na zmanjšanju stroškov storitev, obvladovanju obratnega kapitala in selekciji naložb.

7. oktobra spet na ulice?

V sindikatu, ki ima okoli 36.000 članov, kar je 40 odstotkov zaposlenih v panogi, so napovedali tudi ponovno odprtje pogajanj za plače po tarifnih prilogah treh kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri čemer bodo zahtevali, da bo najnižja izplačana plača po posameznih tarifnih razredih vsaj 650 evrov bruto. Razmišljajo o odpovedi kolektivne pogodbe in izstopu iz socialnega dogovarjanja. SKEI zahteva tudi dvig minimalne plače na vsaj 550 evrov neto in umik pokojninske in zdravstvene reforme do konca krize.

Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra letos ponovno ustavili proizvodnjo.

Sicer je Gorenje v petek 5342 delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji in vsem delavcem, ki neposredno podpirajo proizvodni proces, ter tistim, ki so na začasnem čakanju na delo, izplačalo draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega. Podprt je bil tudi predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos, kar pomeni, da bo od oktobra obračunana polna plača za 40-urni delovnik. Uprava Gorenja je zaposlenim tudi zatrdila, da ne bo šikanirala nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela.

Prekinitev stala štiri milijone evrov

Normalna proizvodnja v Gorenju je po protestih v torek in sredo stekla v četrtek zjutraj, Bobinac pa je napovedal, da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra, nekateri proizvodni obrati pa tudi skozi podaljšan delovni čas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
24. 09. 2009 10.15
@ SloTech24.09.2009, 09:120 Saj tudi tisti z izobrazbo imajo težavo najti drugo službo. sploh pa zdaj. nekaterim pa je vendarle res uspelo
SloTech
24. 09. 2009 09.12
LazniviZares, če meni moja plača ne bi bil všeč bi si preprosto poiskal novo službo. Seveda pa nastane problem tam ko nekdo ne zna nič drugega kot pometat ali pa 2 vijaka prišraufat. Tak seveda ne more dobiti nove službe z boljšo plačo.
alterego
23. 09. 2009 23.04
mislim, da bi kak bolgarski ali romunski menedžer tud prišel v gorenje za pol Bobinčeve plače delat
snip24
23. 09. 2009 22.19
prismaster nima veze če so polpismeni al ne. najslabšo delo v tej državi mora bit tolko plačano da lahko normalno preživiš. taki ljudje ko neznajo nič v nemčiji naprimer 7€ na uro. pa nezna svedra nabrusit al pa kako luknjo mora zvrtat da bo 10m navoj pol not vrezal. tak je tam. prnas pa samo izkoriščanje. sam vem to ker sem delal tam in še zaj delam. to je sramota...kakih 600€, 1000 bi mogla bit najnižja plača ne pa 600, saj je pa ja vse dražje vsako leto ne se norca delat z ljudi.
PrisMaster
23. 09. 2009 22.04
@LazniviZares Slo Tech najbrž dela za več denarja, ker ima izobrazbo in znanje. Naj zaprejo in bodo vsi na cesti....živeli od lufta? Pojdi za kakšno leto v tujino in boš videl da ni vse tako kot izgleda na prvi pogled.......
PrisMaster
23. 09. 2009 22.01
600 eur za najnižjo plačo, pa ne se hecat. Polovica je polapismenih in brez vsakega znanja...najbolj od vsega znajo bentit in pljuvat čez firmo.....bi moral knjižco dobit ne pa 600 eur......
LazniviZares
23. 09. 2009 21.59
@ SloTech nehaj s takimi budalascinami in pojdi ti delat za 400€.... V nobeni zahodni pravi €uropski drzavi nima delavec manj kot 1.000€ . Ce podjetje nima za placat delavcu postene place naj podjetje zapre in fertik. Ali smo mi balkanci res manjvredni od Nemcev,Francozov ,Italianov....ki imajo po 1.500e in vec? Ali dat placo ali pa zapret ta nekonkurencna polpodjetja !!!
korosec_SLO
23. 09. 2009 21.03
Gorenje nima za place,za Čupiča so pa dali tolko denarja kot bi 100 delavcev prejemalo placo celo leto,za to je pa bil denar,delavci sploh ne vedo vse,kam menagerji dajejo denar,tja kjer sedijo se v kaken upravnem nadzoru kaksnega drustva ali kluba,da si potem tam delijo,,,, moti me tudi to,da lahko vse druge firme ki so v Sloveniji z enakimi izdelki bolj dostopne kot Gorenje,domov ti pripeljejo gospodinjski aparat pa starega odpeljejo in se odstejejo ceno za starega,popust dobis,od 80-160 € ,odvisno od artikla,JA GORENJE,ZBUDITE SE MALO,IN POGLEJTE KONKURENCO KAJ DELA,A MORATE DOBITI KAPLJICE ZA OCI ALI KAJ DRUGEGA ? GORENJE ima svojo,logisticno, dostavno sluzbo,ki rezervne dele dostavlja po celi Sloveniji,dug dan dobis,ja pralnega stroja pa ne pripeljejo in odpeljejo starega,ne bom delal reklame za druge,katere so te velike trgovske hise,,,,samo Gorenje ne more,,res zalostno,,,,, na koncu prosim ADMIN ,da mi pa vsaj to ne brises,ceprav si tako alergicen na moj nick in naso zastavo !
MBFaker
23. 09. 2009 20.25
24kur zakaj imate sploh omogočene komentarje če jih tak večino zbrišete??? odgovorite nam na to...???
...Lejga...
23. 09. 2009 20.20
SloTech-po tvojem bi morali delati za pest riža,pa jih ti zamenjaj samo jaz bi te še pljuval zraven.Si gledal včeraj odmeve,kako Bobinac laže.Moj prijatu je moral dvigniti kredit za delnice,da je obdržal službo v Gorenju.Tako so mu naročili vodilni Gorenja.Ma ti si bedak.
zovec123
23. 09. 2009 20.16
SloTech Se ti zavedaš, da če ne bi vodilni tako kradli bi bilo 600 eur na delavca mačji kašelj! Se ti zavedaš, da govoriš kot tajkun Se ti zavedaš , da se z 400 eur ne da živet, pa še delati moraš za ta denar in poslušati male tečne sroleke, ki te zviška gledajo!
jebise2
23. 09. 2009 19.58
Pa dajte umaknte že enkrat te citroenčke, ki mi grejo počasi že na nerve!! Kaj nas tu z njimi posiljujete!! To je kršenje človekovih pravic, Kaznivo dejanje!
SloTech
23. 09. 2009 19.49
Vsi vi, ki sedaj tako veselo navijate za 600 EUr neto plače. Ali se zavedate, da se bo zaradi vaših zahtev čez 2 leti Gorenju reklo Nova Mura? Ali se zavedate da lahko v primeru da bo plača 600 evrov delo izgubi do 20% delavcev in da boste lahko med temi delavci tudi vi? In na koncu, ali se zavedate, da lahko zaradi takih zahtev pride do selitve proizvodnje v Romnijo, Bolgarijo in drugam, zaradi česar boste vsi izgubili delo? Očitno se tega ne najbolj zavedate. Ampak ko bo prišlo do tega bosta spet za vse kriva vlada in država. :-))
Smallville2011
23. 09. 2009 19.06
v Gorenju bi lahko brez problema bila plača 600eur neto za delavce za trakom to si zaslužimo saj mi ustvarjamo milijone z svojim delom.
extradeluxe
23. 09. 2009 19.00
kot so povedali po TV: ne morejo dat minimalac na 600€, ker to uniči celotno strukturo plač. Po kolektivnih pogodbah imajo diplomirani inženirji cca 600-700€ plače. Tu mora narediti korak država. Plače gor za 20% gor vsem pa konc. Pa naredit varovalke, da managerji ne morejo izčrpavat podjetje. Plače pa morajo met managerji. Pa naj grejo uni glasni loleki s traka vodit podjetje, ga bodo usuli v 3 urah v prah. Noben si ne predstavlja kakšne pritiske mora prenašat manager.
Smallville2011
23. 09. 2009 18.57
rečeno je,da bo v Gorenju uspel dogovor za minimalno plačo 600eur neto in tudi mora drugače pa spet ustavimo stroje in ne bomo delali dela v Gorenju je dovolj denarja pa tudi.
Klampfman
23. 09. 2009 18.54
Pogajalska skupina delavcev >>>>>>>>>>>>&g... sindikati
hot125
23. 09. 2009 18.31
Zakaj pa ne če bodo bolj produktivni,do sedaj ni kazalo tako.
killi-123@hotmail.com
23. 09. 2009 18.27
SloTech 23.09.2009, 17:58 -1 Pa piz... ta sLOVEenija je res na glavo padla. Zdej bodo pa kar vsi neki začeli izsiljevat. Če jim kaj ne paše naj zamenjajo službo ne pa da tam neki jamrajo, lokirajo tovarne in stavkajo. Kje piše da če si enkrat dobil eko službo je to tvoja doživljenska pravica? Zdej bi rada pa že vsaka čistilka z 6 razredi osnovne šole, ki zna metlo v roki držat, mela 600 evrov plače. Jaz bi jih začel direkt odpuščat! Ko bo šla firma v stečaj aradi previsokih plač in bodo vsi brez službe bo pa spet vodstvo krivo. Isti k... je bil v Muri - vsi so bentili, da se ne sme nobenga odpustit. Zdej pa vidmo kam je to pripeljalo. PS: Ajde zdej pa pljuvat po meni ---------------------------------------------... moj podpis!!!!!! Do sedaj sem podpiral štrajk in ga bom tudi v bodoče. Ampak do svoje meje.Razumljivo bi se mi zdelo,da zahtevate 10-15% povišanja.Toda 600 eu NETO??? To je norost. Veste kaj to potegne za seboj? V mercatorju dobijo z ekonomsko šolo 500 eu, prav tako večina delavcev z 5 stopnjo ne dobi toliko ,koliko vi zahtevate. Sicer si pa s tem kopljete jamo. Masa za plače ostane ista,kar pomeni,če hočete uspeti, morate biti pripravljeni na 25 odstotno odpuščanje. Kaj boste storili v tem primeru??
Milan Koleznik
23. 09. 2009 18.08
kasij je napisal da mora delavec spoštovati pogodbo delodajalca,a je res malo čez.a se ne zaveda da se ta pogodba delavca krši,šikinira itd.a tega ne ve,ali pa je to napisal kak šef ki ima med ina delovnem plačilnem listu, a boste gorenjske delavce kaznovali ker niso napovedali stavke,kaj pa celodno delavsko ljudstvo slovenije,kaj vam je,pogodba o zaposlitvi delavca se krši vsevprek če tega ne veste.podlo dejanje je da ima delavec 500 evrov plače,to je podlo dejanje.pravna podlaga je tudi spoštovati delavne ljudi ne samo gospode.