Slovenija

Krivi smo sami: največ hrane konča v smeteh, ker smo je kupili preveč

Ljubljana, 16. 10. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V povprečnem evropskem gospodinjstvu letno vržemo stran za 250 evrov povsem uporabne hrane, država pa si z novimi ukrepi prizadeva, da bi ta hrana namesto na odpad raje prišla do humanitarnih organizacij in različnih ustanov.

Danes obeležujemo svetovni dan hrane. Ministrstvo za zdravje ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo Ostanki hrane, zavržena priložnost, da bi poudarila pomen spreminjanja odnosa do zavržene hrane in zmanjševanja razlik v dostopnosti hrane. O tem je bilo že veliko povedanega in napisanega, žal pa se naš odnos do hrane še vedno ni bistveno spremenil.

Kar 82 kg hrane na Slovenca letno konča v smeteh.
Kar 82 kg hrane na Slovenca letno konča v smeteh. FOTO: Reuters

Živimo v času, ko nakup hrane za marsikoga predstavlja veliko finančno bremene in je v naši neposredni okolici čedalje več ljudi, ki si ne morejo redno privoščiti dostojnega obroka. Hkrati pa so posode za smeti polne ostankov hrane. Gre za dve skrajnosti, ki jih je nujno potrebno uravnovesiti. Vsak od nas lahko prispeva, z ekonomičnostjo in pravim odnos do hrane, da hrana ni le stvar, temveč dragocena človekova dobrina.

V nerazvitem svetu huda lakota, v razvitem svetu pa hrana v smeteh

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) opozarja, da danes po svetu trpi zaradi lakote preko 805 milijonov ljudi, vsako leto pa zaradi podhranjenosti umre več kot 3 milijone otrok, kljub dejstvu, da na svetu pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, ki pa je žal nepravično razporejena. Številka je še višja, če vključimo tudi tiste, ki trpijo sezonsko pomanjkanje hrane ali tiste, ki ne uživajo dovolj pestre, mešane prehrane, ki zadostuje vsem energijskim in hranilnim potrebam za zdrav razvoj in dnevne aktivnosti. Največ, torej več kot 70 odstotkov lačnih, živi v nerazvitih predelih Afrike, Azije, Latinske Amerike in Bližnjega vzhoda.

Ob tej priložnosti že 14. leto zapored poteka enodnevna kampanja Rdečega križa Slovenije (RKS) 'Drobtinica'. S kampanjo RKS dopolnjuje programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkejših okolij, ozavešča slovensko javnost glede vse bolj pereče problematike nezadostne ali nepravilne prehrane naših šolarjev ter vzpodbuja čut za solidarnost s tistimi, ki so se znašli v stiski.

Na drugi strani pa je največ zavržene hrane v razvitem svetu. Teh zavržkov ne bo mogoče rešiti brez globalnih sprememb v odnosu do odpadkov hrane in hrane nasploh, opozarjajo na NIJZ in navajajo, da je po podatkih Statističnega urada v Sloveniji leta 2011 nastalo za skoraj 168.000 ton odpadne hrane oziroma kar 82 kg odpadne hrane na vsakega prebivalca. Delež odpadkov hrane je bil v letu 2011 sicer za 14 odstotkov nižji v primerjavi z letom 2010, vendar je še vedno visok.

Komunalna podjetja skupaj za boljšo družbo

Tudi slovenska komunalna podjetja se zavedajo problematike zavržene hrane. Povprečni Slovenec namreč zavrže tretjino vse kupljene oziroma pripravljene hrane. To ni zgolj obremenjujoče za okolje, ampak tudi za naše denarnice, opozarjajo. Raziskava Evropske komisije je namreč pokazala, da v povprečnem evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno. Zavržemo največ kruha, sadja in zelenjave. Najpogostejši razlogi pa so, ker kupimo preveč hitro pokvarljivih živil, ker kupujemo prevelike količine hrane, ker na mnoga živila pozabimo in jih čez čas neužitna najdemo v hladilniku ali zamrzovalni omari, ali pa, ker pripravljamo prevelike količine hrane.

Vsa slovenska komunalna podjetja bodo z ozaveščanjem glede pravilnega ravnanja s hrano začela v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo, saj se občani večinoma ne zavedajo, kolikšne količine hrane zavržejo in kateri so razlogi za to.

Spodbujanje lastne pridelave hrane ter delitev viškov hrane ljudem v stiski

Hrana kot odpadek je zaskrbljujoče dejstvo, ker slovenska gospodinjstva porabijo največ svojih razpoložljivih denarnih sredstev ravno za hrano in pijačo. Posameznik lahko naredi veliko, a nujno je, da družba temeljito spremeni odnos do zavržene hrane, ki konča v smetnjakih, pa tudi do kmetijstva in hrane nasploh.

V povprečnem evropskem gospodinjstvu letno vržemo stran za 250 evrov povsem uporabne hrane.
V povprečnem evropskem gospodinjstvu letno vržemo stran za 250 evrov povsem uporabne hrane. FOTO: Thinkstock

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo za letošnji svetovni dan hrane izpostavlja poseben pomen družinskih in malih kmetij. "Lastna pridelava hrane in možnost spremljanja pridelave in nakupa hrane v bližini doma lahko prispevata k pozitivni spremembi odnosa do hrane. Družbeni ukrepi v okoljih, kjer živimo, namreč najbolj opolnomočijo posameznika za spremembo vedenja," je opozorila Mojca Gabrijelčič Blenkuš z NIJZ.

Prav je, da države z različnimi sistemskimi ukrepi spodbujajo zmanjševanje problematike zavržene hrane, kjer je cilj najpogosteje usmerjen v razdeljevanje še kakovostnih živil tistim, ki hrane nimajo oziroma jo imajo premalo. "Na tak način se zmanjšujejo socialne neenakosti z vidika dostopnosti živil, ob tem pa lahko omogočajo ustreznejše prehranjevanje skupinam ljudi, ki živijo na družbenem robu," opozarjajo na NIJZ.

Tako je ministrstvo za kmetijstvo danes predstavilo novost, s katero so jabolka, ki slovenskim kmetovalcem ostajajo po uvedbi embarga zoper Rusijo zaradi spopadov v Ukrajini, odslej na voljo socialno ogroženim. Kot navajajo na ministrstvu, gre za izpad tretjine slovenskega izvoza kmetijskih proizvodov v Rusijo, in sicer raznih živil, slovenskega mleka in nekaterih mlečnih izdelkov (kislo mleko, jogurti ter siri), perutninskega mesa ter jabolk. Del te hrane tako ne bo romal v smeti, pač pa tam, kamor mora – lačnim.

Karitas: lani razdelili kar 3302 toni hrane

Karitas Slovenija v času od 13. do 19. oktobra 2014 pripravlja teden aktivnosti v povezavi s ciljem končanja lakote na svetu do leta 2025, ki potekajo po več kot 50-ih nacionalnih Karitas po vsem svetu. V tem tednu so povabili slovenske šole in vrtce k izvedbi delavnic ozaveščanja in teka solidarnosti do vseh vrstnikov po svetu, ki občutijo lakoto. Z namenom boja proti lakoti bo teklo preko 1.500 otrok in mladih iz slovenskih šol in vrtcev.

Danes se z revščino v Sloveniji soočajo tudi posamezniki in družine, ki si nikdar v življenju niso mislili, da bodo kdaj prestopili vrata humanitarne organizacije. Karitas v Sloveniji letno pomaga preko 125.502 osebam v stiski. Med njimi je več kot 22.000 družin z otroki. Vse več je družin, ki jim grozi deložacija, zaradi neplačevanja položnic in zadolženosti. Mnogi, ki sicer prejemajo minimalno plačo in niso upravičeni do socialnih transferjev, ne morejo preživeti svojih družin. K temu se pridružuje še preko 39.000 starejših, ki se preživljajo z zelo nizkimi pokojninami in največkrat osamljeni. Kljub temu, da živijo pod pragom revščine, običajno ne prosijo za pomoč. V preteklem letu so ljudem v stiski razdelilo 3.302 ton hrane. "S tem smo uspeli našim prejemnikom zagotoviti za 2-3 mesece osnovne živil. V letošnjem letu smo do meseca septembra razdelili preko 1.700 ton hrane, 600 ton iz blagovnih rezerv, 1100 ton pa smo zagotovili z dobrodelnimi akcijami, sredstvi FIHO ali s strani materialnih donacij podjetij trgovcev in proizvajalcev hrane. Slovenska karitas za ljudi v stiski v decembru 2014 pričakuje še del pomoči iz Sklada najbolj ogroženim osebam, v obliki osnovnih prehranskih izdelkov v skupni količini 1.006,95 ton. Tako upamo, da se bomo tudi letos uspeli približati lanskemu obsegu pomoči," sporočajo s Karitasa.

Otroci večinoma zavržejo najbolj zdrav del obroka – zelenjavo

Otroci še vedno vse prepogosto zavračajo zelenjavo.
Otroci še vedno vse prepogosto zavračajo zelenjavo. FOTO: Thinkstock

Ugotovitve NIJZ glede prehranjevanja naših otrok v vrtcih in šolah razkrivajo, da otroci nimajo pravega odnosa do hrane in imajo nezdrave prehranske navade. Očitno starši še vedno ne dojamemo, kako pomembna sta sadje in zelenjava v kvalitetni prehrani. Spremljali so prehrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih in preverjali trend količine zavržene hrane, da bi ugotovili, katere skupine živil otroci najpogosteje zavračajo. Ugotovili so, da otroci v vrtcih in šolah najpogosteje zavračajo zelenjavo (71 odstotkov), kar je skladno z raziskavami, ki kažejo, da je zelenjava med najbolj nepriljubljenimi jedmi med otroki in odraslimi nasploh. Zato želijo na NIJZ spodbuditi vrtce in šole, naj z uporabo različnih pedagoških in zdravstveno-promocijskih pristopov vztrajajo pri njihovi ponudbi zelenjave, polnovrednih žit in mlečno-zelenjavnih namazov.

Hrana, ki ostane v šolski kuhinji, gre otrokom brez obrokov

Novi Zakon o šolski prehrani vzgojno-izobraževalnim zavodom omogoča, da viške hrane brezplačno odstopijo drugim šolarjem in humanitarnim organizacijam. Kot ugotavljajo na NIJZ, se v vzgojno-izobraževalnih zavodih viški hrane pogosto ponudijo otrokom v obliki brezplačne popoldanske malice. "Z vidika varovanja zdravja otrok in mladostnikov tovrstne pristope v zdravstvu pozdravljamo, saj so v času, ko se soočamo s posledicami globalno-ekonomske krize pomemben ukrep pri zagotavljanju prehrane te izredno občutljive skupine prebivalcev," je dodal Rok Poličnik z NIJZ.

S hrano ne ravnamo gospodarno

"Raziskave kažejo, da je za nakup hrane daleč najodgovornejši privlačen okus in videz, veliko pa prispeva tudi sodobno potrošništvo. Največ se tržijo zdravju nenaklonjeni izdelki, ki pogosto z vznemirljivimi sporočili še dodatno spodbujajo k nakupu. Prav tako so nakupovalne navade pomemben kazalec nizkega odnosa posameznikov in družbe do hrane, njene pridelave in kmetijstva," pravi Matej Gregorič z NIJZ, ki svetuje, da dnevno zaužijmo več hranilno bogatih manjših obrokov, ki jih količinsko uskladimo z obsegom telesne dejavnosti.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo opozarja, da je na svetu zaradi pomanjkanja hrane lačnih že 803 milijone ljudi.
Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo opozarja, da je na svetu zaradi pomanjkanja hrane lačnih že 803 milijone ljudi. FOTO: Thinkstock

Ideja: vodite dnevnik odpadkov

Lahko vodimo dnevnik odpadkov in finančno ovrednotimo zavrženo hrano. Nakup hrane skrbno načrtujemo glede na obroke, ki jih bomo pripravili, in si ne ustvarjajmo prevelikih zalog hrane. Pred nakupom si pripravimo seznam, kaj dejansko potrebujemo. Pri izbiri živil ne bodimo pozorni le na rok uporabe in ceno, temveč tudi na energijsko vrednost in hranilno sestavo. Kupujmo pri lokalnih dobaviteljih sezonska živila, ki imajo praviloma višjo hranilno vrednost.

Morda nas bo finančni učinek, če ne že naš čut do družbene odgovornosti, prepričal, da spremenimo odnos do hrane.

Ekologi s projektom Volk sit, koza cela

V Društvu Ekologi brez meja so se zaradi velikih količin zavržene hrane odločili za projekt Volk sit, koza cela. Namreč, drugi največji delež (25 odstotkov) odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Zato menijo, da je čas, da se akciji pridružijo prav vsi Slovenci in Slovenke.

Kar tretjina vseh, ki so odgovorili na spletni anketo društva, je prepričana, da zavržejo mnogo preveč hrane, predvsem kruha, sadja in zelenjave ter mlečnih izdelkov. Abasadorka projekta Ana Žontar Kris­tanc pravi, da je, "kar se tiče hrane, res prava Gorenjka. Zdi se mi zelo pomembno, da porabim vse, kar kupim ali pridelam. Seveda, se mi velikokrat zgodi, da mi kakšna sestavina uide izpod nadzora, vendar tudi v takšnih primerih kulinarika ponuja nešteto rešitev. Ker se mi metanje hrane na odpad zdi res zadnja skrajnost, z največjim veseljem podpiram Društvo Ekologi brez meja, da število takšnih situacij, kar se le da, zmanjšamo.”

Dve tretjini anketiranih meni, da je letno zavržene hrane za več kot 200 evrov. 21 odstotka anketiranih pa meni, da vrednost zavržene hrane presega 500 evrov na leto na gospodinjstvo.

Tako bodo Ekologi brez meja od 3. novembra dalje vsem gospodinjstvom ponudili spletni dnevnik za spremljanje zavržene hrane. Do 14. novembra bodo sodelujoči z dnevnikom preverili trenutno stanje količin zavržkov v njihovem domu. 14. novembra pa bodo predstavljena orodja, za zmanjšanje količin zavržkov, med njimi bodo predloga jedilnika, nakupovalnega listka, navodila za pravilno shranjevanje živil in odlaganje zavržkov. Gospodinjstva bodo imela čas do 28. novembra, da orodja preizkusijo, ponovno izpolnijo dnevnik in preverijo, ali jim je uspelo zmanjšati količine zavržkov.

Še več o odnosu Slovencev do zavržene hrane na naslednji povezavi do prispevkov oddaje Epilog.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ov3r9000
17. 10. 2014 13.52
Malo si planirajte za nekaj časa naprej kaj boste jedli z obzirom na to koliko hrane boste pojedli in kaj imate v hladilniku/shrambi. Pa čim manj impulzivno nakupujte, pa nebo treba skoraj nič stran metati.
tender_si
17. 10. 2014 09.32
+4
V slovensko povprečje plač največ prispevajo tisti, ki samo sedijo v parlamentu in se hranijo v najcenejši menzi v državi. Ne verjamem, da jih je dosti tam notri, ki sploh pomislijo, da bi se dalo hrano, ki ostane, kako "reciklirati". Verjetno je z ostalimi javnimi ustanovami enako. Otrokom v šolah in vrtcih se da povedati kako z odvečno hrano, samo tistim, ki imajo že itak vsega preveč se pa ne da dopovedati nič. Prepričan sem, da če se kdo ukvarja resno s statistiko odvržene hrane - potem kaj kmalu ugotovi, kje je glavni vir tega problema, vendar zaradi politike tega ne sme javno povedati. Na tržnici je vsaj ponekod popoldne, ko se stojnice zapirajo, mogoče dobiti hrano tudi za delček cene - ker tisti, ki jo pridelujejo nimajo interesa svojega truda metati v smeti.
Maja Lozar
17. 10. 2014 08.46
+4
Ja namesto, da govorite o gospodinjstvih ki zmečejo stran za "kao" 200 eur hrane na leto rajš poglejte hotele, bolnice oz. JAVNE USTANOVE (verjamem da tudi parlament ) kjer se za vsak obrok zmeče stran htane za 1.000 ali več EUR. In kdo je to plačal??? Navadnim smrtnikom se pač zgodi da kdaj na kaj pozabiš, nikakor pa ( govorim o svojem gospodinjstvu) te hrane ni za 200 eur na leto!! Sicer pa močno podpiram nov predlog o razdeljevalnicah hrane ki ostane hotelom. Me pa zanima če se je parlament temu pridružil??
bonovox32
17. 10. 2014 07.49
+4
Krivi so predpisi EU, ki zahtevajo neoporečnost itd - to gre na mlin predvsem velikim trgovcem. Naša država pa: mi se samo držimo navodil. Če bi spremenili zakonodajo na tem področju na način, da bi torej lahko trgovci in gostinci hrano, ki je tik pred rokom oddajali človekoljubnim organizacijam in ti bi to delili svojim odjemalcem in bi trgvoci in gostinci dobili del povrnjen v obliki državnih ali evropskih subvencij, potem bi tega odpada bilo bistveno manj. Največji problem smo gospodinjstva, ker tu pa država ne more kaj veliko naredit. Tu se gre samo za našo zavest. In spet je tu začaran krog, ki gre približno takole: ker premalo zaslužimo, lahko malo trošimo, ker je hrana precej draga (še posebej sadje, zelenjava in meso), se obračamo na trgovce z nižjo ceno in ker imamo apetit, kupimo več, kot smo sposobni skonzumirat in kupimo stvari, ki si jih zaželimo tisti trenutek in tega toliko več in čez čas v zamrzovalniku zagledamo tisto, kar smo takrat kupili ampak nam pač sedaj to ne ustreza več in evo pok v smeti. Ker smo po službi leni in gledamo tv, nas na vseh možnih kanalih vsakih 15 minut bombardirajo z vsemi možnimi reklamami za te in te popusti. Kot gre komad od Zmelkoow: "Kupim kupim, hočem vse, kar imate na policah, plačam 3 vzamem 5 preštej zavij in pokasiraj. garancija 15 let novo novo iz japonske s tem je pravljica živet pridno zbirajte kupončke. lizing pomping euroček lahko tudi gotovina kje je tukaj blizu najbolj založena trgovina odprto imamo celo noč prodajamo na 200 čekov brez obresti na odlog še kuponček in vso srečo." Nam se pa gre za čimvečje udobje tukaj in zdaj. Pravijo, da folk nima dnarja, a kako težko je včasih parkirat pred trgovskimi centri, še posebej, ko so akcije. V glavnem, vse se vrti v enem začaranem krogu. Ali premalo ali preveč dnarja, non-stop reklame, prevelik apetit in nizke cene ali velike akcije trgovcev. In tako ima potem Snaga veliko dela. Kako to presekat? Z samodisciplino. Kupovat kar se potrebuje in ne kar vse povprek, pisat seznam preden se gre v nakup, kupit za dlje časa in primerno shranit, ter redno pregledovat zalogo in zapisovat ter pregledovat stroške nakupov. To je rešitev. Če pa kdo pozna boljšo pa naj napiše.
METKA102
17. 10. 2014 08.45
+1
Namesto, da reklamirajo xxxxxl, naj bi bilo več nasvetov, kako pravilno nakupovati in shraniti nakupljeno. Pogrešam tudi pakiranja za samska in manjša gospodinjstva, ki pa ne bi bila dražja od vseh teh x-ov.
trdoleska
17. 10. 2014 07.37
+3
Rad bi slišal samo en predlog, kako bi lačni v svetu ne bili lačni, če bi mi "zahodnjaki" kupili samo točno toliko hrane, kot je pojemo in niti "en" gram ne bi pristal v smeteh.
trdoleska
17. 10. 2014 07.41
+5
Mimogrede, pri nas tudi s pitno vodo zalivamo rože (tiste iz cvetličarn), v svetu pa je veliko ljudi žejnih. Pa nisem še slišal pametnjakoviča, kako bi se tisti žejni odžejali, če jaz ne bi rož zalival ali avta pral... Mogoče je potreben drug pristop, kot pa govoriti, koliko hrane ali vode zavržemo v kontekstu lačnih in žejnih. V kontekstu spoštovanja do naravne dobrine, pa je članek čist v redu - vzemi le toliko kolikor potrebuješ.
damirg@email.si
16. 10. 2014 23.57
+1
koliko hrane stran vržem je čisto moja stvar. sam sem jo zaslužil.
pravica5
17. 10. 2014 06.50
-5
in kako bi ti bilo ko bi bil ti lačen in nekoga gledal ki meče hrano ??? kje spiš da te ne ukradejo??
RS-44
16. 10. 2014 23.54
+2
Bolje da jaz vržen hrano stran kot da jo trgovski centri zmečejo...od prvega imajo vsaj trgovke delo.
Žužica
16. 10. 2014 22.15
+8
če vržžem hrano stran.....kao za 200€letno,kj vas tu muči??sej sm jo jaz kupil,z svojim denarjem,s svojo bugo plačo in ženino,drugače ne mečemo hrane stran,se kr pazimo.....ni pa treba delat tak halo,meni nihče ne daje nič,nobena socialna,ne karitas....
pravica5
17. 10. 2014 06.51
-4
očitno nimaš boge plače če za 200€ zmečeš hrane.
Žužica
17. 10. 2014 07.01
+3
sej je to letno,ne vsak mesec,,to so ostanki k otroci ne pojedo vsega,seveda je buga plača,kj pa je ?
ONniON
16. 10. 2014 20.18
+7
denar in hrana sta primerljiva , oba sta nepravično razdeljena iz leta v leto zelo, posledica tega sta huda revščina in neenakost
jedupan?pil
16. 10. 2014 23.07
+2
bo še kriza tudi za tiste z denarjem in nahrbtnikom spredaj
LomilkaSrc
16. 10. 2014 19.33
+9
ma ne mi s takimi forami. v trgovskih centrih se zmeta hrane da boli glava. komu na čast mora biti svež kruh ob osmi zvečer??? da ne govorimo o pripravljeni hrani. zakaj mora biti topel piščanec ali krača ob osmi zvečer??? in zakaj se reže salama v naprej? tisto gre naslednji dan za biotero. vas lepo prosim. trgovci zmetajo proč da boli glava. kar vprašajte tiste ki delajo v trgovini.
Sulc1970
17. 10. 2014 08.40
+3
Zato ker pride ena zafnana dama tam okol pol devetih zvečer pred pult z kruhom pa izjav "a samo to mate" pa je še par vrst žemlc pa kruha ker pač ni ravno tiste vrste ki jo ona kupuje. V naprej narezane salame ne gredo v biotero drug dan ker jim nič ne manjka če so pravilno shranjene
zajebant2
16. 10. 2014 13.27
+18
Te fore povejte onim,ki imajo denar, upokojenci z nizkimi pok. in socijalnim prejemnikom ti pa tako nimajo kaj metati vzstran in teh je v sloveniji caa 600.000
trava@pinkponk.com
16. 10. 2014 13.05
+2
jaz sem ravno danes bila ponakupih in sem robe nabavila za 2 meseca,ker je veliko dražje če kupuješ vsak teden ali vsak dan.res gre veliko denarja ampak poskušam biti čim bolj varčna in kupim samo tisto kar res potrebujem.da ne bo pomote kuhamo vsak dan,tako da hrana kar gre.smo pa 4 člani in otroci so že odrasli.na vrtu mi zrase zelenjava,čebula,petršilj sadje,krompir,v gozdu naberem gobe,borovnice,kostanj.kruh se peče doma,kupim sam moko.ostalo pa se kupi v trgovini po kuponih za 25%11% ali 20% pa se pozna.recimo 25% kupiš 24 kom pira in plačaš 20 eu.Popust dobi tudi mojih 10.tam je cena nižja in če še koristiš 11% je še nižje in se dobro pozna.
periot22
16. 10. 2014 21.51
+1
Mi sladkih pijač in alkoholnih ne kupujemo enako ne cigaret!!!!
Transformerji
16. 10. 2014 13.01
+1
Kdo pa meče hrano stran ??? TISTI, ki imajo dovlj in preveč denarja, tisti, ki se zavzemajo za leve in desne, tisti, ki niso prišli protestirat proti sporazumu med EU, USA in Kanado, skratka tisti, ki ne vidijo, kakšna bo naša prihodnost!
trava@pinkponk.com
16. 10. 2014 13.09
ja se meče hrana stran.moja soseda je psu k nam nosila tudi po kg govejga mesa namesto da bi ga naredila v solati,ali polpete pa ga je raj psu prnesla.če pri nas slučajno kaj ostane pa poje muc in pes.drugače jih hranimo tudi z mačjo hrano da ne bo pomote.ampak škoda mi jo je stan metat,no čeprav se je to tudi že zgodilo ne pa velikokrat,kot vsakemu.
trava@pinkponk.com
16. 10. 2014 12.57
+6
res je veliko hrane se zmeče stran ker se je preveč skuha.najslabše je v šolah in vrtcih,kljub temu da se vsi derete da so v šolah in vrtcih otroci lačni ni res.ker se ravno tam vrže stran ogromno hrane.imam sorodnico in prijateljico ki ravno delata v tej ustanovi in pravita hrane se ogromno vrže stran.nekateri se z njo celo obmetavajo.tudi tisti otroci ki jim starši plačujejo malico,kosilo,sploh ne hodijo jest.je pa sramota v trgovinah,ker kruh ki ostane od prejšnega dne raje vrnejo nazaj kot pa dajo po nižji ceni.
babaluga
16. 10. 2014 12.46
+3
to je banalnost. Centri za socialno delo bi jih lahko pobrali pa razdelili marsikomu,ki bi bil vesel te zelenjave, naj ob cesti naredi štant in da zastonj verjamem,da bi pošlo vse v eni uri. Ne pa da mu gnije na dvorišču,kmet znajdi se,saj nisi sam na svetu,da gledaš na dvorišču gnitje lastnega pridelka. Drugač pa ljudje, ki so tako delikatni na izgled izdelka,naj se prvo v ogledalo pogleda,če je on tko popoln kot zahteva od drugih. Na domačem vrtu tud zrase vse sorte oblik pa ni nič drugačnega okusa. Ahhh škoda besed. Ni nam tko slabo ,kot pravjo,če so tko zbirčni.
simple_mind
16. 10. 2014 12.39
+3
Spet nekaj perveznega blebetanja državnih aparatkov in institutov. Prav malo morejo lačni pri tem in prav malo briga prenažrte, skupaj z državnim aparatom in EU, kako je kdo lačen. Folk, zakaj se še vedno vse to samo mirno gleda ?
simple_mind
16. 10. 2014 12.44
+4
Samo perverzno nakladanje in posmehovanje revnim in lačnim.
soba666
16. 10. 2014 12.07
-2
a si niste v naslovu odgovorili, kako lahko nekdo z soc. pomočjo kupuje preveč, preveč kupujejo tisti, ki imajo preveč denarja in ne znajo kuhati, ker je lažje otrokom kupiti kosilov v šoli, sami pa hodijo v restavracije, kako preprosto ne, kako je rekla AB, kdor ima preveč, naj da, samo da je potrošniška družba živa, zdaj pa jamrate, nima smisla
Samson80
16. 10. 2014 12.10
+0
koliko stane kosilo v šoli ?? pribl. 60€ - za ta denar dobiš 120kg krompirja ali 10kg mesa in imaš hrane za cel mesec, starši naj raje kuhajo otroku, ne pa da jedo v šoli
janijankov
16. 10. 2014 12.13
+3
Kje ti to kupuješ, da grem tja še jaz kupit?
Samson80
16. 10. 2014 12.15
+2
krompir stane 0,50€ na kilogram, v trgovinah je sedaj akcija 10kg stane 2€ - in koliko jih je kupilo ?? skoraj nobeden - torej daš 100€ in dobiš 200kg krompirja za celo leto hrane
mimic
16. 10. 2014 12.40
+1
Samson80
16. 10. 2014 12.45
+0
mimic - s krompirja lahko narediš 200 avtohtonih slovenskih jedi - od cmokov, svalkov, njokov, kropirjevih pit, narastov, ocvrtkov, krompirjevih polpet, krompirjeve juhe, pražen krompir, v oblicah in še in še jedi - zakaj pa nebi jedel sam krompir - to je kot da bi japonci rekli - da ne moreš jest samo riža
babaluga
16. 10. 2014 12.56
+2
tisti ki je lačen bo tud cel mesec krompir jedel. Kmet proda krompir po 0,45c/kg, jaz sem ga kupila 20 kg in ga povsod uporabim za kuhanje, tisti pa, ki ne zna narest drugega kot pomfri pa je druga reč. Meso v večjih količinah lahko kupiš in napolniš škrinjo,ko so akcije, zelenjavo pa sproti pa posadit se da tud marsikaj.
soba666
16. 10. 2014 13.40
ljudje, ni problem krompir, samo če bi bil krompir, ni vse za v rajnglo, meni mama pridela krompir, in me skoz sprašuje, če ga še imam, pa ji rečem, da ga šparam, ker ga nočem v sloveniji kupovat, ker ga pol stran vržem, groza, pri kmetih pa meso za 7 eur/kg, je kar drago, ampak tudi oni imajo stroške, ko ga peljejo v klavnico, ja sem pa morala doma razložit, da domače je bolj kompaktno, kot tisto v trgovini, ki se ti kar razleti v ustih, pa kar pridno žvekajo in so tiho
narejenc
16. 10. 2014 11.42
+2
TISTI KI NIMA, NE MORE KUPIT KAJ ŠELE DA KUPI PREVEČ!! KRIV JE SAMO TOLK, DA PUSTI DA GA MAFIJSKI KOMUNIZEM VODI!!!POL MILIJONA FOLKA V SLOVENIJI NE MORE KUPIT, TO JE SAMO URADNO, KAKŠNA JE ŠELE REALNOST!!!!
Samson80
16. 10. 2014 12.04
+2
malo poglej kdaj so nastali vsi tajkuni in kdaj je cerkev pokradla denar - za časa Janševe vlade
Samson80
16. 10. 2014 12.08
+3
kaj potem je tudi v ameriki komunizem kjer je 40 milijonov revnih in vsi hodijo na socialno po hrano, brez zdrav. zavarovanja - samo tam ti nimajo ipada-a, iphon-a in avta za 12,000€ ko v vrsti čakajo za hrano kot pri nas ( in tudi niso lastniki stanovanj ali hiše kot pri nas, v tujini če si lastnik hiše, avte ne dobiš socialne pomoči)
santamaura
16. 10. 2014 11.37
+7
Samo nekaj je pa zanimivo. Še nikjer nisem zasledil, da bi kak Slovenc polne flaše vina, piva, šnopsa ali pa šteke cigaret v smeti metal. To nam pa gre v rit, ne glede na rok uporabe.
mvlm1
16. 10. 2014 11.26
+8
Mi hrane ne mečemo stran. Edino kruh nam kdaj ostane, ki ga posušim in dam sosedom, ki imajo kmetijo. Se pa ogromno hrane meče stran v trgovinah, vse kar preteče in kupci niso kupili po znižani ceni, morajo zmetati stran. In tega je ogromno !!
simple_mind
16. 10. 2014 12.41
+2
V to pa seveda birokratki ne smejo dregniti, niti si ne upajo.