Slovenija

Zakaj je morala srna, ki je zatavala v Kranj, umreti?

Kranj, 28. 08. 2013 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V središče Kranja se je zatekla mlada srna. Ker ni službe, ki bi zagotavljala odlov žive divjadi v urbanem okolju in prevoz v azil ali v naravo, je lovski inšpektor odredil takojšnjo usmrtitev, kar še vedno razburja prisotne občane.

Junija je v središče Kranja zašla mlada srna. Občani so ji želeli pomagati nazaj v njeno okolje, a lovski inšpektor je odredil odstrel. Pristojni so pojasnili, da ni bilo druge možnosti, saj da v Sloveniji nimamo ustrezne službe, ki bi zagotavljala odlov žive divjadi v urbanem okolju. V azilu za divje živali menijo, da za te živali ne bi smela biti smrt edini izhod, a kaj ko so njim pristojnost za oskrbo pred leti odvzeli.
Junija je v središče Kranja zašla mlada srna. Občani so ji želeli pomagati nazaj v njeno okolje, a lovski inšpektor je odredil odstrel. Pristojni so pojasnili, da ni bilo druge možnosti, saj da v Sloveniji nimamo ustrezne službe, ki bi zagotavljala odlov žive divjadi v urbanem okolju. V azilu za divje živali menijo, da za te živali ne bi smela biti smrt edini izhod, a kaj ko so njim pristojnost za oskrbo pred leti odvzeli. FOTO: Reuters
Druge možnosti praktično nimamo, saj nimamo ustrezne službe, ki bi zagotavljala odlov žive divjadi v urbanem okolju in prevoz v azil ali v prosto naravo. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

V začetku junija se je sredi Kranja, natančneje na Mohorjev klanec zatekla mlada srna. "Žival je prestrašena in obnemogla na dvorišču zapuščene hiše čakala na pomoč," dogajanje povzemajo priče dogodka. Kot pravijo, so poklicali 112 in več veterinarjev, ki pa da so klicatelje zavrnili z odgovorom, da je to pristojnost lovcev. Podobno so jim dejali tudi v azilu za divje živali, nakar so se dogovorili z upokojenim veterinarjem, da jo bo pregledal. Kot pripovedujejo, so na kraj prišli kranjski poklicni gasilci, ki so bili pripravljeni srno odnesti nazaj v naravno okolje, a sta kmalu za njimi prispela tudi policist ter lovski inšpektor. Slednji je dejal, da se ne bo nič več čakalo in z roko nakazal, da bodo srno ustrelili. "Nekaj minut pozneje se je pripeljal lovec, iz predala vzel pištolo in brez opozorila umoril srnico," dogodek opisuje zgrožena očividka. Po njenih besedah je bilo slišati tri strele, nakar so srno odpeljali.

Edina sled, ki je še ostala za njo, je ogorčenje Kranjčanov, ki so bili priča dogodku. Ti se še vedno sprašujejo, zakaj je bilo treba izvesti usmrtitev in čemu niso pred tem vsaj pustili veterinarju, da žival pregleda. "Je to pomoč in ljubezen do živali, tolikokrat opevana iz ust lovcev? Je z vidika lovcev smrt boljša rešitev kot nekaj minut stresa in potem izpust na svobodo?" se sprašujejo tudi na družbenem omrežju Facebook.

Bi se zgodba lahko končala drugače?

Za živali, ki se zatečejo v neki urbani prostor, ne bi smela biti smrt edini izhod. Mislim, da je treba ukrepati etično, humano in čim bolje za žival. Zlatko Golob, Azil za živali prosto živečih vrst
Pristojni ogorčeni javnosti pojasnjujejo, da je bil odstrel edina možnost, saj naj bi bila srna nevarna za promet. "Za odstrel divjadi se inšpektor odloči glede na vsak posamezen primer posebej in ni stalnega ukrepa, da se odstreli vso divjad, ki je v urbanem okolju. Odločitev se sprejme na podlagi strokovne ocene, kakšne so lahko posledice neukrepanja v danem primeru," so nam odgovorili z ministrstva za kmetijstvo in okolje, pod katerega spada tudi lovska in ribiška inšpekcija.

Zakon o divjadi in lovstvu sicer govori, da lovski inšpektor "začasno ustavi ali odredi odstrel posamezne vrste divjadi iz 42. člena tega zakona in odredi v nujnih primerih začasne ukrepe za preprečitev škode od divjadi in na divjadi".

Srna
Srna FOTO: Thinkstock

Ministrstvo: nimamo ustrezne službe za odlov živali v urbanem okolju

"Na nelovnih površinah, predvsem so to naselja in zaselki, v primeru, da bi divjad ogrožala življenja ljudi ali premoženje, posreduje policija. V vseh drugih primerih pa je trenutno možen le postopek, kot ga je izvedel lovski inšpektor. Druge možnosti praktično nimamo, saj nimamo ustrezne službe, ki bi zagotavljala odlov žive divjadi v urbanem okolju in prevoz v azil ali v prosto naravo," so še odgovorili z ministrstva.

Obveljala je ocena inšpektorja

Ustrezne službe res ni, ker smo po Zakonu o lovni divjadi mi kot azil izgubili pristojnost, da oskrbujemo tovrstne živali. Sistem bi bilo treba postaviti popolnoma na novo, da bi pokrili tudi resor lovne divjadi. Te pristojnosti so nam odvzeli približno štiri leta nazaj. Zlatko Golob, Azil za živali prosto živečih vrst

Inšpektor je torej v danem primeru ocenil, da je ta mlada srna predstavljala potencialno nevarnost predvsem za udeležence prometa. Kot so pojasnili, je bila praktično v centru mesta in jo je bilo nemogoče prepoditi v del, kjer ni nevarnosti za trk z vozilom. Poleg tega bi lov srne z rokami zanjo pomenil izredno stresno situacijo, saj ni bila vajena stika z ljudmi. Tudi uspavanje z anestetiki bi lahko bilo po njihovih pojasnilih problematično, saj da uspavala ne delujejo dovolj hitro, ob bolečini pa bi lahko srna burno odreagirala, kar spet predstavlja potencialno nevarnost za promet. Inšpektor torej ni imel druge možnosti, kot da izvede postopek odstrela, pravijo.

V azilu menijo, da bi morali ravnati drugače

Poklicali smo vodjo azila za divje živali na Muti Zlatka Goloba, ki meni, da bi morali v takšnih primerih ravnati drugače. "Človek vdira v naravo in živalim omejuje njihov življenjski prostor, zato je dolžan pomagati prostoživečim živalim na maksimalen način," pravi. "V tem primeru je bilo več možnosti. Ena je bila ta, ki jo je odredil inšpektor, druga pa, da se žival omami in dislocira na njeno prostoživečo območje," meni Golob.

Pojasnilo ministrstva, da preprosto ni pristojne službe za odlov in prevoz divjih živali, ki se znajdejo v urbanem okolju, je potrdil, a dodal, da je to pred leti opravljal azil, nakar so jim to pristojnost odvzeli. Zdaj po njegovih besedah oskrba divjadi sodi v koncesijo lovskih družin. "Sistem bi bilo treba postaviti popolnoma na novo, da bi mi pokrili tudi resor lovne divjadi. Te pristojnosti so nam sicer odvzeli približno štiri leta nazaj," je še pojasnil. Ob tem je izpostavil primer Velike Britanije, kjer azili poskrbijo tudi živali, ki zatavajo v urbano okolje. "In prav bi bilo tako. Kadar žival potrebuje pomoč, je etično nuditi najnujnejše," je še dodal.

Kranjčani, ki z zakonodajo, odgovori in ravnanjem inšpekcije ter lovca niso zadovoljni, od tedaj na Facebooku pozivajo priče dogodka, da se javijo. "Veličino in moralni razvoj naroda lahko izmerimo z njegovim odnosom do živali," pravijo in inšpektorjem polagajo na srce, naj v prihodnje odločijo drugače.

Vse zgodbe pa nimajo nesrečnega konca. Sredi julija so na primer novogoriški gasilci tako rešili srno, ki je padla v bazen.
Vse zgodbe pa nimajo nesrečnega konca. Sredi julija so na primer novogoriški gasilci tako rešili srno, ki je padla v bazen. FOTO: Gasilska enota Nova Gorica

Odgovore ministrstva na vprašanje, ali se obetajo kakršne koli spremembe na danem področju, ki bi ustreznim službam omogočale odlov žive divjadi v urbanem okolju in prevoz v azil ali v prosto naravo, še pričakujemo.

Vse zgodbe pa se k sreči ne končajo tako. Nedavno smo poročali o reševalni akciji novogoriških gasilcev. Ti so iz bazena v naselju Ajševica rešili izčrpano srno, ki so jo nato predali dežurnemu članu lovske družine v nadaljnjo oskrbo.

Za poškodovane divje živali je po Uredbi o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah dolžen poskrbeti Azil za živali prosto živečih vrst, po Zakonu o divjadi in lovstvu pa so torej za divjad dolžne poskrbeti za tisto območje pristojne lovske družine. Ker običajno v trenutku, ko opazimo poškodovano divjo žival, ni časa razmišljati, koga je potrebno poklicati, lahko pokličemo 112, kjer nas nato povežejo bodisi z azilom ali lovci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (627)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konig
10. 09. 2013 11.06
+2
Srna je predstavljala potencialno nevarnost za udeležence prometa...na bruhanje mi gre, ta država gleda samo na svojo rit...v večini evropskih držav imajo pod avtocestami narejene podhode, za neoviran prehod živali, mi pa uničujemo vse kar je možnega...
nichiren
29. 08. 2013 21.32
+1
toliko brezposlenih,pa se nihče ne spomni ustanoviti živalsko policijo,ki bi se lahko ukvarjala s takšnim primeri,pa tudi sankcionirala brezvestne lastnike ki mučijo živali.jagri pa strokovnost so dva nasprotujoča si pojma
Ponosen LOVEC
30. 08. 2013 06.08
-2
Jagri in strokovnost nista dva pojma. Odstrel je reguliran in natančno predpisan s strani državnega zavoda za gozdove, kjer načrtte za upravljanje z divjadjo izdelujejo za to usposobljeni strokovnjaki, lovci pa to izvajajo. Če se nebi držaliteh načrtov, jim grozijo visoke kazni s strani inšpekcije.
fesla
29. 08. 2013 08.43
+5
Lovci lovijo, pijejo, lovijo, pijejo, še malo lovijo, pa še veliko pijejo. Na koncu dneva se zberejo, kolikor so jih še držale noge, in pregledujejo ulov. Vsak vlači iz najbližjega grma svoj ulov: zajca, lisico, fazana, srno, divjega prašiča, Franceljna … "Jebenti, fantje! Franceljna smo ustrelili," reče eden. V hipu se streznijo od groze, nabašejo Franceljna v avto in oddrvijo na urgenco v Klinični center. Čakajo, čakajo v čakalnici, nakar pride ven dežurni kirurg in reče: "Fantje, takole je. Strelna rana ni bila smrtna. Če mi vi ne bi Franceljna pripeljali že odrtega in spucanega, bi ga lahko še rešili!"
Opiate
29. 08. 2013 08.18
+9
Inšpektorji ze od nekdaj delujejo po liniji najmanjšega odpora... Seveda je v zapisnik lazje zapisat "odstrel", kot pa vse procedure, ki bi se uporabljale pri postopku vrnitve zivali v naravo... Ista zadeva se dogaja v podjetjih... Inspektor prileti v tista, ki imajo postimano poslovanje in iscejo drobtinice, medtem ko podjetja ki imajo razusl skoraj nikoli ne obiscejo, ce pa ze se ne vrnejo... SLOVENIJA ŽALOST MOJA!!!
lepota in zdravje
29. 08. 2013 06.50
+14
Tudi butaste inšpektorje imamo,ne samo politkarje
sasko-1
29. 08. 2013 06.50
+6
Bomo videli kako se bodo inšpektorji danes odločili glede črne granje g. TIRKA; verjetno bodo samo občudovali in slikali sončni vzhod, če bodo dovolj zgonji!!
batom@pinkponk.com
29. 08. 2013 11.27
+2
mah, nič se ne bodo odločili, bodo čakali in čakali in čakali, da zastara.
sasko-1
29. 08. 2013 04.03
+5
Ne morem razumeti, da se v tem primeru ni našla druga rešitev za to ubogljeno srnico! Kako se inšpektorji striktno držijo pravil v črki zakona v nekaterih primerih napr. kot je ta! Je pa nešteto primerov, ko bi morali, pa glave obračajo stran in se izgovarjajo na vse mogoče načine samo,da ni treba ukreniti tako kot jim zakon nalaga! Se mi zdi, da bi v tem primeru morali občani poklicati najbližjo lovsko družino in bi bila stvar hitro urejena v dobro izgubljene srnice in v dobro občanov
franceljtancelj
29. 08. 2013 01.19
+4
Idiotizem vodi DEŽELICO:
24 kur3
28. 08. 2013 21.23
-3
malo je srna 'bluznla' se zgodi, sigurno v 'meki curi' se ga napila in nesrečno izgubila; Škoda a med drugačnimi ni prostora za miroljubne divje živali !
Scott Winston
28. 08. 2013 21.14
+1
okeeej...mi imamo velike probleme glede živali , ker so nam skoraj vsa pridelek uničili, krompir-divji prašiči, jabolka,hruške,grozdje-srne in jeleni......odstrelov za živali pa ni bilo nič...izgleda da dobo čez nekaj let živali imele več pravic kot ljudje ?!!?
.mdC.
28. 08. 2013 19.53
+4
Politkomisarski inšpektor je izdal odredbo o strelu srnice na mestu. Povelje je prišlo iz kafiča pod zadružnim domom.
BBalini
28. 08. 2013 19.51
+6
Važno da imajo ustrezne službe za odstranitev bika/krave z avtoceste in medvedov, ki se sprehajajo po raznih parkih in podobno, potem pa ne morejo ene male drobne srne odpeljat....in je edina rešitev....odstrel?!
macek_garfield
28. 08. 2013 19.35
+11
... se en ... umor ...
Ponosen LOVEC
28. 08. 2013 22.53
+0
Tudi ti jih izvajaš, zato se zamisli, če si na takem nivoju.
miciklotilda
28. 08. 2013 19.34
+15
Nisem kakšen strašen sočustvovalec-ampak ali se vam ne smili tako nežno bitje srnica na sliki!Da ni druge rešitve kot strel!Po nalogu nekega pooblaščenega državnega uslužbenca??!!
dr.dare
28. 08. 2013 19.47
-8
ti razumeš da je bila srna poškodovana? in da tu rešitve ni! za divje živali je bolj esmrt kot kletka!!
batom@pinkponk.com
29. 08. 2013 11.28
+4
a si ti bil kdaj poškodovan? pa še vedno živ???
Ponosen LOVEC
30. 08. 2013 06.11
-1
Divjadi nima smisla zdravit, če jih na drugi strani toliko in toliko odstrelimo. Rajši najprej poškodovane in bolne, kat pa take zdraviti in streljati zdrave.
guroguro
28. 08. 2013 19.32
+1
pa kar 3x je streljal v mladiča, ki je imela komaj 2,5-4 kg..... baba ne pretiravaj no, drugače je pa zakon res tako napisan kakor so povedali, nimamo služb za takšne primere, (evo javni sektor ena ideja za službo) edino gasilci pomagajo v takšnih primerih.......
motherwolf
29. 08. 2013 18.30
+2
Gasilci so bili pripravljeni na kraju dogodka....a je inšpektor pokazal STREL V GLAVO. Toliko o jagrih.
t555
28. 08. 2013 19.27
+9
Imena in priimka inšpektorja ne bomo nikoli izvedeli iz enostavnega razloga: lovci so strahopetci, Zato pa z poboji z varnih prež rešujejo svoj ego.
Ponosen LOVEC
28. 08. 2013 22.55
+0
Kje se dobiva, da ti pokažem kdo je strahopetec? Ime in priimek inšpektorja z lahkoto vsak malo pismen najde na netu, glede na krajevno pristojnost ga res ni težko najti.
motherwolf
04. 09. 2013 19.13
+0
Jagri so vsi strahopetci, ki morijo živali, ki se ne morjo branit. In ponosen Lovec res zrelo groziti ja. Strašen si . Primitivci.
dr.dare
28. 08. 2013 19.18
+9
Nobeden ne bo rekel nobene o lastnikih psov ki so to srno preganjali da je padla čez škarpo in se poškodovala?
BMWmunja
28. 08. 2013 19.24
+5
BMWmunja
28. 08. 2013 19.32
+4
dr.dare
28. 08. 2013 19.32
+2
zato pa sem rekel o lastnikih psov! znaš ti brati?
guroguro
28. 08. 2013 19.38
+2
motherwolf
29. 08. 2013 18.31
+3
Ne govori neumnosti in si ne izmišljuj. Nobenega psa ni bilo!
Petra#
28. 08. 2013 19.08
+14
Naj razsvetlim nekaj pametnjakovičev. Ko ste tolk pametni, da je treba vsako leto divjad odstrelit , da ne dela škode na njivi itd. Lovci vsako zimo načrtno hranijo divjad zato, da jo lahko potem poleti strelajo. Če divjadi ne bi hranili, bi jih nekaj umrlo od lakote, bolezni...Narava bi nardila selekcijo. Ampak potem lovci ne bi imeli dela, zaslužka s prodano divjadjo... To niso neke bučke, ki sem si jih izmislila, ampak je živi dokaz vizparku v Italiji, kjer lovci nimajo dostopa in po čudežu-divjadi ni veliko.
Terezinka
28. 08. 2013 19.14
-12
A se ti zdi res bolše, da od lakote crkava divjad po gozdu?
Petra#
28. 08. 2013 19.17
+15
To ni nič novega, takšen je naravni red že več milijonov in kdo smo mi, da ga spreminjamo. Tudi v Afriki umirajo ljudje od lakote pa nikomur mar.
juhuu1
28. 08. 2013 19.52
-7
Ponosen LOVEC
28. 08. 2013 22.56
-4
Želim ti eno steklo lisico na dvorišče pa enega garjvega gamsa na vrt, boš vidla kako lepe smrti jim privoščiš...
Terezinka
28. 08. 2013 19.08
-14
Zdi se mi neprimerno, da pozivate in zahtevate ime inšpektorja, ki je naredil svoje delo. Kaj bi po vaše moral narediti?
BMWmunja
28. 08. 2013 19.29
+12
Bolje bi bilo, da si je zlomil nogo in šel na bolniško, slučaj pa prepustil tistim, ki razmišljajo podobno kot občudovani na Animal programu Animal Rescue. Sedaj mu bo nehče drugi moral zlomiti nekaj kosti, da bo dosegel prag skesanosti...
Boštjan M
31. 08. 2013 16.09
+1
Ja samo, da tega ne bo nikoli v slo na žalost bi bilo pa dobro, ker streljanje mlade srne ni lih ok. Sedaj starejše itd. dobro že lovci vedo ampak naklučno srno, ki je prišla v mesto kar ustrelit pa je NAPAKA!
Ja, ja
28. 08. 2013 19.07
+0
Tako je ko telebani živijo v butalah !
Terezinka
28. 08. 2013 19.09
-3
Srnice pa praviloma v naravi in ne v središčih mest. Ko zaide v urbano okolje ponavadi z njo nekaj ni bv redu
odpisan2x
28. 08. 2013 19.40
+3
če ti živiš dobro v urbalnem okolju verjetn s tabo tud nekej ni v redu