Slovenija

'Zakaj mama misli, da ji bom rekel hvala? Saj je vse to vendar njena naloga'

Ljubljana, 22. 12. 2017 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
106

"Sinu sem kupila vse, kar je hotel, on pa je samo strgal ovitke z daril, jih ošvrknil s pogledom, nato pa zacepetal, da je njegov prijatelj dobil boljša darila, odvihral v sobo in zaloputnil z vrati." Se najdete v zgodbi, ki se je te dni pojavila na enem od forumov o vzgoji? Strokovnjaki pravijo, da imate pri hiši malega tirana, ko gre za praznična darila. Ustoličili pa ste ga kar sami.

Sinu sem kupila vse, kar je hotel, on pa je samo strgal ovitke z daril, jih ošvrknil s pogledom, nato pa zacepetal, da je njegov prijatelj dobil boljša darila, odvihral v sobo in zaloputnil z vrati. Tako se na forumih pritožuje neka mama.
Sinu sem kupila vse, kar je hotel, on pa je samo strgal ovitke z daril, jih ošvrknil s pogledom, nato pa zacepetal, da je njegov prijatelj dobil boljša darila, odvihral v sobo in zaloputnil z vrati. Tako se na forumih pritožuje neka mama. FOTO: Thinkstock

Božični in novoletni prazniki. Po tradiciji čas za prijatelje, druženje, nekaj dobre volje sredi turobnega zimskega vremena, čas za obračun s starim letom in priložnost za nove cilje, nove začetke. Po sodobnih trendih pa v mnogih primerih zgolj priložnost za nakupovanje, podarjanje in prejemanje daril. 

Ciljna skupina, ki v tem ozračju v "žep" pospravi največ, so otroci in mladostniki. Rezultat pa je vse več staršev in drugih obdarovalcev, ki ugotavljajo, da se otroci za darila sploh ne zahvalijo več, kaj šele, da bi pisane vrečke in škatle s pentljami, v katerih se skriva podarjeno, gledali z velikim pričakovanjem, navdušenjem, jih nato nestrpno odpirali, na koncu pa se darila še iskreno veselili. Pravzaprav mnoga darila že nekaj minut ali ur po prejemu končajo osamljena v kakšnem kotu. 

Ste ob tem najprej pomislili – kakšni razvajeni otroci pa so to, da jim je težko reči hvala in se veseliti darila? Številni strokovnjaki odgovarjajo – če vas dejstvo, da v zameno za darilo od otroka niste dobili ne iskrivega pogleda, ne zahvale, preseneča, potem ni otrok tisti, ki "ne razume", ampak vi. 

Starši kot dežurni "darilo-dajalci" 

Ko občutimo hvaležnost, smo bolj srečni, celo bolj zdravi, trdijo psihologi. Robert A. Emmons z univerze v Kaliforniji in Michael E. McCullough z univerze v Miamiju sta v zanimivi študiji udeležence razdelila v tri skupine. Ena skupina je vsak dan zapisala stavek, v katerem so pojasnili, za kaj so bili tisti dan hvaležni. Sodelujoči v drugi skupini, kaj jih je tisti dan zmotilo, razjezilo. Tisti v tretji pa so samo poročali o dnevu, brez navodila, ali naj se osredotočijo na pozitivno ali na negativno. Po desetih tednih so udeleženci skupine, ki se je osredotočala na hvaležnost, poročali, da so bolj optimistični, da se bolje počutijo, celo več so telovadili in manj hodili k zdravniku.

Naj vas ne zmoti, če prvi odziv obdarovanca ne bo evforično veselje. Nenazadnje za svojega otroka želite trajno življenjsko veselje, ne "instant trenutek evforije", ki traja zgolj tako dolgo kot baterija v kupljenem predmetu.

Vendar pa to, da občutimo hvaležnost, ni (več) samoumevno, opozarjajo strokovnjaki. Namesto hvaležnosti ob prejetem darilu namreč marsikateri otrok, mladostnik pa tudi odrasla oseba, čuti le nekaj sekund veselja, nato pa spet depresijo, praznino in željo po novem "razburljivem dražljaju".

V današnjem svetu darila niso za posebne priložnosti, ampak so se spremenila v skoraj dnevno stvar. Podobno kot za otroke tudi nakupovalni izleti, izleti v naravo, počitnice … večinoma niso nič takšnega, kar bi bilo treba posebej ceniti, ampak v svetu, ki smo ga zanje ustvarili odrasli, "tako pač je".

Če še razmišljate, kaj letos otroku podariti za praznike, se tako morda raje kot na stvari osredotočite na vrednote in izkušnje, ki mu bodo ostale v trajnem spominu in ga oblikovale kot osebo.

Namesto hvaležnosti ob prejetem darilu marsikateri otrok, mladostnik pa tudi odrasla oseba, čuti le nekaj sekund veselja, nato pa spet depresijo, praznino in željo po novem "razburljivem dražljaju".
Namesto hvaležnosti ob prejetem darilu marsikateri otrok, mladostnik pa tudi odrasla oseba, čuti le nekaj sekund veselja, nato pa spet depresijo, praznino in željo po novem "razburljivem dražljaju". FOTO: Thinkstock

Marsikdo bo na tej točki pomislil – "ampak, kako naj odrečem otroku darilo, za katerega moleduje že cel teden ali celo mesec". Seveda ni nujno, da ga odrečete. Vseeno pa psiholog z univerze Yale Yarrow Dunham priporoča novo taktiko, ko gre za družinsko obdarovanje. Na skupini 4-8 let starih otrok je preučeval, kako se bodo odzvali na darilo, ki so ga pričakovali in so si ga po njihovem zaslužili, kako pa na darilo, ki bo dano iz gole dobrodušnosti in kot presenečenje. Prisluženo in pričakovano darilo je imenoval rezultat "odnosa izmenjave" – starš da, otrok vzame. Otroci so bili takšnega darila veseli, kakšne posebej globoke hvaležnosti pa niso pokazali. Darilo, ki so ga dobili brez posebnega razloga, pa je imelo precej drugačen učinek. Otroci so bili globoko hvaležni. In v igri, ki je sledila, so samoiniciativno želeli še sami obdarovati druge otroke.

Če še razmišljate, kaj letos otroku podariti za praznike, se tako morda raje kot na stvari osredotočite na vrednote in izkušnje, ki mu bodo ostale v trajnem spominu in ga oblikovale kot osebo.

Zakaj se torej 16-letni najstnik za darilo niti ne zahvali? V eni od raziskav je mladenič odvrnil – "zakaj pa naj bi se zahvalil mami za darilo, saj pa je to, da za praznike kupi darila, vendar njena starševska naloga". Težko bi mu očitali, da je nesramen – le praktičen v svojem videnju sveta, saj se je krog njegovega življenja 16 let vrtel prav po tem pristopu – za praznike starši, dedki, babice, tete, strici, prinesejo goro daril. Prav tako ne razume truda, ki je bil potreben, da so si starši in drugi darila, ki jih je prejel, sploh lahko privoščili, saj mu tega nikoli nihče ni povedal, kaj šele pokazal. 

In tako darila postanejo samoumevno dejstvo, ne pa razlog za veselje in hvaležnost. Predstavljajo nekaj, kar je sestavni del starševstva in če se starši tega ne držijo, je otrok ali mladostnik že užaljen.  

Karaoke na božični večer, božična večerja ali novoletni izlet imajo veliko globlji pozitivni vpliv na otroka ali mladostnika kot najnovejša računalniška igrica, pravijo strokovnjaki.
Karaoke na božični večer, božična večerja ali novoletni izlet imajo veliko globlji pozitivni vpliv na otroka ali mladostnika kot najnovejša računalniška igrica, pravijo strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

Tudi tisti, ki darilo podarja, se iz nesebičnega darovalca, ki želi nekoga le razveseliti, spremeni v nekoga, ki darila kupuje in podarja, da zadosti pričakovanjem potrošniške družbe. Tako tudi na njegovem koncu darila postanejo obveznost, ki si jo pogosto celo težko privošči, ne pa aktivnost načrtovanja, kako nekoga razveseliti in na koncu najti zadoščenje v njegovem veselju.

Ne stvari, štejejo izkušnje

Kaj torej storiti? Tom Gilovich, profesor z univerze Cornell, je prepričan, da se odgovor skriva preprosto v tem, da darila povsem ali vsaj delno nadomestimo z izkušnjami. V raziskavi je ugotovil, da so imele izkušnje kot na primer karaoke na božični večer, božična večerja ali novoletni izlet, veliko globlji pozitivni vpliv na otroka ali mladostnika kot najnovejša računalniška igrica. 

Med dobrimi rešitvami strokovnjaki izpostavljajo tudi vključevanje otroka in mladostnika v proces obdarovanja, pri čemer tako ni več le decembrski obdarovanec, ampak tudi obdarovalec. Med drugim predlagajo, da izbere nekaj oblačil in igrač ter jih odda kateri od dobrodelnih organizacij, ustvarja družinske novoletne voščilnice, ki jih nato podarite prijateljem in sorodnikom ali del žepnine nameni za živali v zavetišču ter tako tudi njim podari "božično darilo". 

Med dobrimi rešitvami strokovnjaki izpostavljajo tudi vključevanje otroka in mladostnika v proces obdarovanja, pri čemer tako ni več le decembrski obdarovanec, ampak tudi obdarovalec.

So pohlepni otroci ali starši?

Za prijetno božično-novoletno izkušnjo, ko gre za obdarovanje, je tako treba več kot le kupljen artikel in pentlja, pravijo strokovnjaki. Medtem ko bo za otroka praznični čas z manj darili, a več izkušnjami, morda nekoliko nenavaden, a zabaven, bo "detoksikacija" staršev trajala nekoliko dlje, menijo strokovnjaki. Številni starši so namreč prepričani, da je ugoditev vsaki otrokovi želji, velika količina materialnih stvari in trud, da se bo otrok lahko pred vrstniki pohvalil z najnovejšimi pridobitvami, znak ljubezni, opozarjajo strokovnjaki. Za starše je tako pomembno, da se naučijo znova biti "le" starši, ne dežurni služabniki svojim otrokom. V prvi vrsti pa se morajo zavedati, da svojim potomcem s takšnimi pristopi škodijo, so še jasni strokovnjaki. 

Psiholog Sean Grover je za Psychology Today strnil nekaj dognanj o škodljivih učinkih utapljanja otroka v darilih …

1.    Destruktivno vedenje

Otrok, ki v odnosu do daril zapade v pohlepno in grabežljivo razpoloženje, bo posledice tega čutil v odrasli dobi. Študija univerze v Missouriju kaže, da so takšni otroci v odrasli dobi bolj nagnjeni k iskanju začasnih rešitev za zadovoljevanje pohlepa – kot so igranje iger na srečo, neodgovorno najemanje posojil in podobno. V takšni osebi, ki je bila kot otrok zasipana z darili, pričakovanja pa so bila vedno izpolnjena, se naseli nenasitna lakota po vedno več.

2.    Nizka samopodoba

Trajna pozitivna samopodoba je zasidrana v osebah, ki imajo močno identiteto – ne v tistih z veliko materialne lastnine. Preobilje ni v pozitivni korelaciji z občutki lastne vrednosti. Študije so pokazale, da med materialno lastnino, srečo in samozavestjo ni pozitivnih povezav. So pa na lestvicah samozavesti stabilnejšo in pozitivno samozavest namerili pri osebah, ki so imele pozitivne odnose s starši in vrstniki. Prav tako so se takšne osebe bolje spoprijemale z življenjskimi izzivi.

3.    Otroka oropamo občutkov sreče

Journal of Happiness piše, da so ljudje bolj zadovoljni, če darila dajejo kot prejemajo. Zelo pomembno je, da se otrok nauči dajati, ne le prejemati. Sicer se lahko zgodi, da bo kot odrasla oseba egocentričen, prav tako do drugih ne bo čutil empatije.

Obdarovanje
Obdarovanje FOTO: Thinkstock

Otroci – mali  tirani

Grover tudi opozarja, naj bodo starši pozorni pri prepoznavanju znakov, da njihov otrok že postaja tiran, ko gre za darila – pa naj bo to vezano na praznike ali na čas med letom, ko vedno nekaj pričakuje, zahteva. Staršem, ki v teh opisih prepoznajo svojega otroka, priporoča globok razmislek o spremembah vzgojnih praks.

1.    Kljubovalen tiran – zahteva darila, prepričan je, da mu pripadajo. Že zgolj zato, ker obstaja. S starši se zaplete v vojno, v kateri izsiljuje do stopnje, ko starši popustijo in kupijo želeno, da je “mir pri hiši”. A kaj, ko ni nikoli dovolj, zahteve so vse pogostejše in vse večje. Past za starše: večkrat, ko se bodo uklonili volji malega tirana, slabše bo.

2.    Nestrpen tiran – darila enači z ljubeznijo. Ves čas se pritožuje, da nima dovolj v primerjavi z vrstniki, očita, da imajo starši vrstnike raje. Starše v izpolnjevanje želja prisili tako, da pri njih vzbuja občutke krivde in sramu. Past za starše: kupovanje "ljubezni" z darili.

3.    Manipulativen tiran – izsiljuje z lažmi in manipulacijami. Natančno ve, na katere “gumbe” je potrebno pritisniti pri starših, da dobi, kar hoče. Naredi vse, kar je treba, da doseže svoj cilj. Past za starše: začaran krog manipulacije.

Tako darila kot praznične izkušnje naj bodo usmerjeni v rast osebe in družine, pravijo strokovnjaki.
Tako darila kot praznične izkušnje naj bodo usmerjeni v rast osebe in družine, pravijo strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

Kakšno je božično jutro brez (gore materialnih) daril?

Strokovnjaki seveda ne pravijo, da je rešitev v tem, da daril v življenju otrok sploh ni. Skrivnost se skriva v pravi količini in v razlogih, zaradi katerih so darila nekomu dana. Grover tako meni, da morajo biti otrokom jasno postavljena meja – koliko dobiš, toliko daš. Seveda ne v materialnem smislu, ampak v obliki “prispevkov”, ki jih je otrok zmožen prispevati v gospodinjstvu.

Meje morajo ostati tam, kjer so postavljene, je druga zapoved, ki jo izpostavlja. Tako naj bi tudi za praznike otroci vstali, kot običajno, sodelovali pri hišnih opravilih – kot običajno ali recimo šli na dodatne dejavnosti, kot da ni počitnic, svetuje Grover. Kot pravi, se tako staršem ne bo treba spraševati, v kaj se je naenkrat za praznike spremenil njihov otrok, ko bo ob enih popoldne še v pižami ves razdražljiv prišel v kuhinjo in se lotil kosila – vrečke sladkarij. 

Tako darila kot praznične izkušnje pa naj bodo usmerjeni v rast osebe in družine. Tako seveda ni nič narobe, če oče, mati, "božiček" ali babica prinesejo eno, tako dolgo pričakovano darilo. Naj pa bodo druga darila povezana s skupnimi doživetji, pri otroku pa naj vzpodbujajo radovednost, veselje in željo, da svojo srečo tudi sam deli z drugimi. Med takšna darila na primer spada "družinsko darilo" – morda šotor, s katerim se nato družina odpravi na počitnice, vstopnice za gledališče, muzeje, prostovoljstvo v bližnjem zavetišču za živali … In naj vas ne zmoti, če prvi odziv obdarovanca ne bo evforično veselje. Nenazadnje za svojega otroka želite trajno življenjsko veselje, ne "instant trenutek evforije", ki traja zgolj tako dolgo kot baterija v kupljenem predmetu.

Prazniki
Prazniki FOTO: Thinkstock
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jung
27. 12. 2017 12.57
Mali tirani so brutosocial produkt zahodne potrošniške družbe.Ozrimo se malo naokrog po svetu!!! Nekaj milijard ljudi niti ne ve kaj so darila...........Ozavestimo se malo vendar !!!
mentorhercul
23. 12. 2017 22.46
Otrokovo pozornost se pridobiva tako, da se z njim ukvarja, druži in uči.A dete vas bo imelo rado zaradi razkošnega darila, ja deset minut, jutri pa že novo igračo.......
mentorhercul
23. 12. 2017 22.48
...sicer imava tri otroke, nikoli, ampak res nikoli ni bil problem glede daril....
resslovenka
23. 12. 2017 19.33
Resnično je vsa šarada okoli decembrskih dobrih mož postala prava nočna mora. No ja, kakor za koga. Kako obdarovati 10 letno vnukinjo, ki ima takorekoč vse ? Kako zadovljiti 8 letnega dečka, ki ga nobeno darilo ne razveseli več? Ker ima tudi vse. Dobro mlajša 2 letna otroka nimata posebnih želja. Zaenkrat. Sem navdušena bralka, saj sem si v otroških letih želela le kakšno knjigico ali slikanico. Ampak takrat so bili eni drugi časi. Dostikrat tudi tega nisem mogla dobiti. Danes pa....zbegani starši letajo od police do police, kjer je ponudba enormna. Pa dostikrat slišim, da je sicer krasno darilo ampak kaj, ko otrok tega ne bo prav nič vesel. In kaj? Otroke dobesedno podkupujemo, želimo zadovoljiti njihove želje za vsako ceno. Zelo narobe.
Larissa13
23. 12. 2017 13.38
+4
Otroci so naše bogastvo - to nam kažejo tv in na vseh panojih. Je treba zanje varčevat za študij, pol za stanovaje in tak naprej. In ta način razmišljanja je predvsem kapitalistično materialni svet v katerega smo bili pahjeni takoj, ko smo postali samostojna država republika Slovenija. Od takrat poznamo valentinovo, dan čarovnic in zahvalni dan. Vse od amerikancev. In naši otroci so podobni čedalje njihovim.. predvsem generacija ki se je že rodila v samostojni Sloveniji. In ko sem zunaj vidim mamice z otroškimi vozički ki sedijo na klopci in imajo v rokah pametni telefon. Se ne pogovarjajo z otroci in ko so sitni jim dajo v roke telefone... Tako jim dajo že od malega vedet "Prosim te - nikar se ne deri, takoj dobiš vse!" Polno imajo vseh nasvetov, tudi na netu, kako je treba vzgajat otroke, da so čimbolj svobodni in kako doseči pravice, da te slišijo. Vse dobijo, cenit pa ne znajo, In pol se neke mame celo pohvalijo kaj so ji rekli, ko so jim naročile da pospravijo svoje igračke. Prepovedano je, da jim daš po riti, pogovarjat pa se tudi ne znajo več z njimi, saj so polno zaposleni. Način življenja je povsem drugačen kot je bil naš, ko smo bili otroci. Če bi jim lahko očitali da se niso prav brigali za nas, so nas naučili samostojnosti. Tu pa moraš podpisat da boš celo hodil ponj v šolo še do 5 razreda OŠ. Babice in dedki zanje skrbijo, jih razvajajo, in to je popolno otroštvo. Ko pa pridejo v drugi del pubertete, srednja šola, se pa čudijo da kadijo, mami ukradejo kak bankovec in špricajo šolo. Kaj bi še pričakovali? Kdaj bodo ti mladi ljudje prišli k pameti? Ko bodo našli službe? Bog pomagaj vsem nam in njim kar nas še čaka v tem norem Svetu... Trgovski centri pa še kar vabijo na miklavže, božičke in dedke mraze... Igrače povsod - samo kupit jih je treba..Čisti biznis!.
anakondabox
23. 12. 2017 13.33
+2
Iz tujine vsi bolje vedo, posebej, če so diplomirali na Oxfordu ali Cambridge(u). Resnica je prosta ko 'pasulj'. Darila nimajo materialne vrednosti v denarju, imajo vrednost, ki prihaja iz srca, sicer vzgajamo bodoče rodove v (še) večje kapitaliste in potrošnike kot smo sami. Pomemben je tudi način: kako kreativno je darilo zavito in kdaj ga poklonimo. Lahko so to piškoti v obliki zvezdice ali srčkov, lahko je lesketajoč kamenček (roževec, kamena strela), ki naj bi prinašal zdravje in srečo. To so te vrednote na katere vse bolj pozabljamo, saj ne prihajajo od denarja, pač pa od srca.
resslovenka
23. 12. 2017 19.36
Ja , se strinjam. Ampak na splošno denar prekaša vse, tudi dano iz srca.
PIKAPOLONICA1994
23. 12. 2017 10.51
....ja, to smo mi in ni nam pomoči, ker smo sprejeli vse potrošniške vrednote in potem vsadili vsem v okolico to v glavo in sedaj žanjemo to kar žanjemo....bolano mladino, ki ni nič drugega kot izsiljevalski virus, ki se širi po državici...........no v mojem primeru tega ni, pa če se vrže na tla, ga bo minilo slej kot prej....lahko poka grde face in se zjoče do amena, nič mu ne bo pomagalo....darilce dobi v smislu oz. pomenu praznika in ne kar ON misli, da je potrebno.....tako je to, sami smo krivi za obnašanje naših otrok.
igyyp
23. 12. 2017 10.59
+1
2x po guzici.Darila so simbol da pokazes pozornost..da bi mi pa sikal kar nekaj pa ni sans.Sicer jaz z mojim nobenih tezav, najbolj je vesel kinder jajcka in sva zaklucila. Vsi damo radi otrokom kaj itak smo starsi, ampak v meji, da bo pa izsiljeval ni sans.
periot22
22. 12. 2017 22.20
+7
Bolano ste vsi obsedeni z darili ki ne pomenijo niččččččččččč največ pomeni zdravje sreča ne pa materialne dobrine ki jih vsiljujete na vsakem koraku!
Ashleey
22. 12. 2017 22.18
+4
Od nekdaj sem bila hvalezna za vsako stvar,ki sem jo dobila pa naj bo to miklavz,bozicek,dedek mraz. Vedno sem rekla Hvala!!! In moja hci je ista. Rece hvala za darilo
doktor_muc
22. 12. 2017 21.14
+4
en bitkojn pa apple tablco najmanj.... drgac mi u glavo vrze fige in cesple
flojdi
22. 12. 2017 17.16
-4
. zanimivo. / moji mali niso skoraj nikoli dobili niti mickenega darilca. ( pa zakaj me danes obmetavajo z daril(c)i ;in vsak dan pokličejo najmanj enx
flojdi
22. 12. 2017 17.18
+4
.poznam pa kar nekaj takih, ki so imeli vedno VseInPreveč ; in jim staršev ni mar
P0K3RC4T912
22. 12. 2017 17.45
-1
musl
22. 12. 2017 18.17
+3
To je čisto odvisno od vzgoje in odnosa. Veliko ja tudi takšnih, ki niso nič dobili, pa jim tudi ni mar za starše. Jaz sem dobil res veliko in ponavadi imel vedno več kot vrstniki. Pa sem odrasel in se vedno spomnem na starše in jim pomagam če le lahko. Zakaj ? Ker smo imeli in imamo vredu odnos in sta imela zelo razčiščeno, da z darila ne kupujeta moje pozornosti in ubogljivosti ampak sta to naredila z dobro vzgojo.
abeceda987
22. 12. 2017 16.59
+19
Kako si vzgojijo otroke, take jih naj imajo celo življenje. Mene sta moja starša vzgajala v skromnosti, za Miklavža zmeraj suho sadje in čokoladice, za božič ena-dve stvari, ki sem ju rabila (posteljnina, pižama, kapa, rokavice, nogavice, spodnje perilo..), za dedka mraza nikoli nič.. in sedaj pri 24 letnih mi največ pomenijo pozitivni ljudje okrog mene ter zdravje in nobena materialna stvar tega ne more nadomestiti. :)
Mf1988
22. 12. 2017 20.39
+4
akmt
22. 12. 2017 16.23
+16
Le zakaj vedno tlacite ameriske raziskave v slovemski prostor? Prav uvazate njihov nacin razmisljanja.In obicaje Od dneva carovnic, valentinovega, crnega petka....Priporocam, da enkrat osebno obiscete Ameriko, potem.vas bo minilo pisariti o tamkajsnjih psiholoskih ugotovitvah itd...To je namrec drug svet, zaostal svet
PIKAPOLONICA1994
23. 12. 2017 10.54
...to je res in se v popolnosti strinjam, folk je tam kot nek zdrogirab+nec, ki dnevno potrebuje dozo nekih dražljajev iz okolice, da lahko normalno delujejo, od hrane pa do njihovega straha pred teroristi in predvsem pred rusi....ubogi oni. Odsvetume vsem, da poizkušajo pogledati malce vstran od bleščečih ulic in se podate v zakulisje mesta.....katastrofa.
akmt
22. 12. 2017 15.29
+10
Se ne najdem.to mi je cisto tuje.kdor to dozivlja kot stars, si je pa sam kriv....nismo vsi za starsevstvo......
wolfterier
22. 12. 2017 16.20
+0
A je blo to pri Dončićevih,sam prašam,de.
PIKAPOLONICA1994
23. 12. 2017 10.56
...hehehehe, "čudežni" deček je doživel pred kratkim kratek stik....no saj ga bodo poštimali dohtarji pri Realu...hahahahaha
korintos23
22. 12. 2017 14.41
-8
Moramo si pa priznati da so otroci pobožnjakov bolj razvajeni in bolj obdarjeni z darili!
ZDA
22. 12. 2017 16.41
+1
razlago in utemeljitev prosim, pa nisem pobožnjak
ina5785
22. 12. 2017 16.53
+1
tudi jaz nič o tem ne vem. . . . . . . . . . .
wolfterier
23. 12. 2017 10.03
+1
Kori mora neumnosti pisat,drugače nima kaj počet,nje...
korintos23
22. 12. 2017 14.40
-1
Ne rabite palice, od začetka je tudi navadna kuhača dobra, tista malo večja.
Jožajoža
22. 12. 2017 14.40
-4
mali ima prav. saj ve, da cela družina danes živi na njegov račun. vsak otrok v družini nese zlata jajca. od države dobi mama samohranilka nakazano povprečno 250 po glavi na otroka v družini. na mesec
akmt
22. 12. 2017 15.31
+3
Dej si ne izmisljuj.sem samohranilka.minimalec in 120 eur zskupaj za 2 otroka od drzave
ina5785
22. 12. 2017 16.55
+7
AKAM - vem, da imaš prav!!!!! Poznam dosti takšnih, ki bi bili upravičeni do višje oz.normalne vsote, pa NE dobijo. Čudi pa me, da dobivajo tisti, ki se vozijo v gala avtomobilih in žive v palačah
BUONcaffee
22. 12. 2017 14.25
+0
Strm padec bitcoina se bo poznal tudi pri darilih??????
korintos23
22. 12. 2017 14.40
+3
100%, s tem se bavi ziher 1% normalnih! Hahaha
srecnii
22. 12. 2017 13.12
+15
Nekatere starši krivdo za nevzgojene otroke hitro pprevalijo na druge ljudi.
Rolo956
22. 12. 2017 13.09
+21
lol da mi otrok to naredi mu pred njim VSE kar sem mu kupil vrzem v kos za smeti in povem da bozicek ni resnicen ter da si od tistega leta naprej naj sam kupuje s svojim denarjem kar zeli pa se vse zepnine bi mu ukinil. Mislim da bi hitro pogruntal da ne more kr vsega vzeti za samoumevno. Kar se pa danasnjih starsev tice pa je pac tak. Folk nesposoben se odloci imeti otroka in se potem cudi da so ga vzgojili svojim sposobnostim primerno? Tak kot starsi znajo gledat samo in izkljucno na materialne dobrine tudi otroci in to se vsako leto vidi bolj ko morajo vsi pokupit na tone in tone smeti ki jih sploh ne rabijo. In ja glede na to da vecina daril konca pod posteljo do drugega decembra so to res smeti.
srecnii
22. 12. 2017 12.54
+4
Moby & The Void Pacific Choir - Are You Lost In The World Like Me?
srecnii
22. 12. 2017 12.55
+2
ZDA
22. 12. 2017 16.47