Zakaj poslancem uspe, kar bolnikom ne? Na prostore, ki lahko odločajo o življenju in smrti, čakajo leta!

Katja je stara 26 let, velik del življenja pa je zaradi dedne bolezni - cistične fibroze preživela po bolnišnicah. Pred dvema mesecema in pol pa končno nekaj olajšanja, na Dunaju so ji presadili pljuča. Ko pa je po tej zelo zahtevni in tudi dragi operaciji prišla na okrevanje v Ljubljano, je dodatno hudo zbolela.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Zakaj? Ker bolniki, kot je Katja, pa bolniki s hudo astmo, rakom, čakajo, da bi končno dobili primerno opremljene prostore, prostore, v katerih ne bi, zaradi običajno zelo oslabljenega imunskega sistema, še dodatno hudo zboleli.

Trenutno se v sobah za tri paciente stiska tudi pet hudo bolnih, 12 bolnikov, moških in žensk ima skupaj eno kopalnico in eno stranišče, eno so, zaradi legionele zazidali.

Bolnišnica

(Foto: POP TV)

Težko je razumeti, da bolniki ob tem že skoraj dve leti čakajo na selitev v boljše, obnovljene prostore. Težava je, da ob prvi obnovi njim namenjenih prostorov, niso vključili tudi obnove sob, predvidenih prav za bolnike po presaditvi pljuč. In pri obnovi teh dveh sob se je zapletlo že pri razpisu.

Prvi je bil objavljen februarja, po štirih mesecih so ugotovili, da ne bodo izbrali nikogar. Razpis so ponovili, spremenila pa le eno podrobnost, namreč, da morajo biti povsod enake keramične ploščice. Bolniki pa čakajo, predvidoma, če ne bo dodatnih zapletov, naj bi se selili januarja. In se vmes borijo z boleznimi, ki so jih dobili v bolnišnici, samo zaradi dodatnega zdravljenja z antibiotiki zato na leto porabijo okoli 150 tisoč evrov.

Na drugi strani pa vzoren primer. Državni zbor obnavljajo praktično vsako leto, razpise pripravijo jeseni, spomladi objavijo, poleti so dela končana. In tudi če bi se kdo obregnil ob dejstvo, da gre za to vsako leto v povprečju pol milijona evrov, jim prav gotovo lahko čestitamo zaradi učinkovite izpeljave razpisov.

Najmanj kar je, bi lahko pričakovali enako učinkovitost tam, kjer gre v resnici in brez najmanjšega pretiravanja ali dramatiziranja, za človeška življenja, za vprašanje, ali bodo ljudje, kot je 26 letna Katja imeli možnost, da preživijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
 
KardinaIFrancRodeVKristusu2 21.09.2016 13:01:08
Spet bo stric Milan kriv.... Pa Zemljarič.... Janša, ki nam je 2004-2008 zafural državo, pa je neomadeževan....
BČAN 21.09.2016 14:07:15
Spet si pozabil tabletko vzet :-))
Andrej Merljak 21.09.2016 17:06:26
Žalostno, da nekateri še vedno ne dojamejo kaj nam je JJ zakuhal.
Več komentarjev