Slovenija

FOTO: Zakaj so občinama Grosuplje in Laško tokratne poplave prizanesle?

Grosuplje/Laško, 18. 11. 2014 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
55

Država se ni izkazala kot dober gospodar, vsaj kar se tiče protipoplavne zaščite. Občini Laško in Grosuplje na obljubljeno pomoč države nista čakali, zgradili sta zadrževalnike in s tem v večji meri preprečili posledice poplav. Najpomembneje pa je, da se jima je naložba praktično že povrnila.

Poplave, ki so to jesen prizadele Slovenijo, ponekod še vedno vztrajajo. Na Planinskem polju in na Cerkniškem jezeru se gladina vode še počasi zvišuje, na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini pa se gladine voda znižujejo. Škoda bo ogromna, vlada, na katero so leteli številni očitki, da ni naredila dovolj, da bi preprečila poplave ali jih vsaj omilila, pa obljublja, da se bodo zadeve spremenile. Tako premier Miro Cerar obljublja, da bo vlada v prihodnjih mesecih bdela nad izvajanjem najnujnejših protipoplavnih ukrepov.

Zadrževalnik deluje avtomatizirano, možno pa ga je upravljati tudi ročno. Ima kapaciteto 1,2 milijona kubičnih metrov, kmetje, ki jim je poplavilo kmetijske površine, pa so upravičeni do odškodnine.
Zadrževalnik deluje avtomatizirano, možno pa ga je upravljati tudi ročno. Ima kapaciteto 1,2 milijona kubičnih metrov, kmetje, ki jim je poplavilo kmetijske površine, pa so upravičeni do odškodnine. FOTO: Franc Ahlin/Radio Zeleni val

V občinah Grosuplje in Laško na obljubljene nujne ukrepe pristojnih niso čakali. Letošnje jesenske poplave so jim v večji meri prizanesle, pa ne zaradi tega, ker bi se deževje temu območju ognilo, pač pa zato, ker so v preteklih letih vložili sredstva v protipoplavno zaščito in poskrbeli za samozaščito.

Zadrževalnik vode Bičje pred podivjano vodo rešil Grosuplje

Na Občini Grosuplje pojasnjujejo, da so okoli 700.000 evrov lastnih sredstev namenili za izgradnjo zadrževalnika vode Bičje. Brez zadrževalnika bi tokratne poplave v grosupeljski občini zagotovo povzročile veliko gmotno škodo, je dejal župan Peter Verlič. Prav po zaslugi zadrževalnika, ki ga je občina zgradila leta 2008 in ima kapaciteto 1,2 milijona kubičnih metrov, jim po besedah Verliča narasle vode niso povzročile nobene večje škode. "Zadrževalnik je tudi ob tokratnih poplavah v celoti upravičil investicijo. Največje naselje Sončni dvori, ki ima okoli 1200 prebivalcev, je ostalo na suhem in varnem, kar je zagotovo zasluga zadrževalnika," je po poplavah, ki so ohromile večji del zahodnje in osrednje Slovenije, dejal Verlič.

Avgusta letos je Grosupeljščica poplavljala v centru mesta, a k sreči večje škode ni bilo. Občina si že dlje časa prizadeva, da bi končno prišlo tudi do začetka gradnje zadrževalnika Veliki Potok, s čimer bi občutno razbremenila Grosupeljščico.
Avgusta letos je Grosupeljščica poplavljala v centru mesta, a k sreči večje škode ni bilo. Občina si že dlje časa prizadeva, da bi končno prišlo tudi do začetka gradnje zadrževalnika Veliki Potok, s čimer bi občutno razbremenila Grosupeljščico. FOTO: Bralka Amanda

Občina načrtuje gradnjo še enega zadrževalnika vode, in sicer zadrževalnik Veliki potok, ki bi varoval središče Grosupljega, kjer teče potok Grosupeljščica. Ker pa bi bila gradnja še enega zadrževalnika za občino prevelik finančni zalogaj, Verlič računa na večji posluh države kot v primeru Bičja.

Med drugimi ukrepi za protipoplavno zaščito je občina leta 2012 izvedla čiščenje in urejanje struge Grosupeljščice na območju mesta Grosuplje. Kot navajajo, je bilo naročnik izvedbe ministrstvo za okolje in prostor, izvajalec del pa Hidrotehnik.

Na občini pojasnjujejo, da so občino največje poplave prizadele septembra 2010, jih je pa pred tem že večkrat poplavljalo. Skupna priznana škoda zaradi poplav leta 2010 je za območje občine znašala 375.671 evrov. Škoda na kmetijskih in gozdnih zemljiščih je znašala 146.747 evrov, škoda v tekoči kmetijski proizvodnji pridelkih 17.262 evrov, delna škoda na stavbah 165.453 evrov, škoda na infrastrukturi 39.842 evrov in škoda na živalih 6365 evrov. Občina je škodo na infrastrukturi poravnala iz proračunskih sredstev.

Izgradnja zadrževalnika Bičevje v Grosuplju je stala 700.000 evrov.
Izgradnja zadrževalnika Bičevje v Grosuplju je stala 700.000 evrov. FOTO: Brane Petrovič/Občina Grosuplje

Če primerjamo skupno škodo v poplavah leta 2010 z vloženimi sredstvi v protipoplavno zaščito, potem je jasno, da je občina Grosuplje dobro vložila in vnovčila investicijo v izgradnjo zadrževalnika. Glede na nestabilne vremenske razmere in dejstvo, da ne govorimo več o stoletnih poplavah, pa tudi ne več o desetletnih poplavah, pa bo potrebno v protipoplavno zaščito vložiti še več sredstev. "V občini Grosuplje je bila v zadnjem obdobju delno urejena samo struga Grosupeljščice znotraj mesta, ostaja pa še veliko strug vodotokov na širšem območju, kjer so vzdrževalna dela nujna in razgovori ter dogovori o tem potekajo že več kot 10 let neuspešno," pojasnjujejo na občini.

Na vprašanje, ali bi z vzdrževanimi vodotoki preprečili obseg poplav in njihovo škodo, na občini odgovarjajo, da bi vzdrževani vodotoki nedvomno omejili obseg poplav in zmanjšali povzročeno škodo. Od države pričakujejo več posluha, predvsem pa finančne pomoči pri izvedbi samozaščitnih ukrepov.

Laško pred hudimi poplavami rešujejo zadrževalniki proda

Podobno, kot v Občini Grosuplje, so se hujšim posledicam poplav letos ognili v Laškem. Kot so pojasnili na občini, so v zadnjih letih izvedli številne protipoplavne ukrepe. Tako so na pritokih Savinje zgradili zadrževalnike proda, na kanalizacijskih iztokih pa so bile nameščene nepovratne zaklopke. Veliko ukrepov je še v pripravi, saj je bila izdelana študija poplavne varnosti za območje celotne občine. Pripravljena je idejna zasnova protipoplavnih ukrepov od Jagoškega mosta do železniškega mosta v Laškem, za del potoka Rečica in za del Rimskih Toplic. Kot navajajo na občini, so spremenili in dopolnili vse prostorske dokumente, ki so podlaga za umestitev protipoplavnih ukrepov. Občina iz svojega proračuna letno za protipoplavne ukrepe namenja okoli 50.000 evrov, v zadnjih osmih letih pa je Občina Laško namenila za reševanje poplavne varnosti okoli 2,5 milijona evrov.

Poplave v Laškem septembra 2010.
Poplave v Laškem septembra 2010. FOTO: Boris Vrabec

Pred vsemi temi izvedenimi ukrepi so bili veliko bolj poplavno ogroženi naslednji predeli znotraj občine: center Laškega ter del naselij Udmat in Debro, prav tako pa tudi nizko ležeči predeli Rimskih Toplic. Ker gre za zelo poseljena območja, je bila škoda v dosedanjih poplavah ogromna. Največji obseg poplav je bil v letih 1990 in 1998, kot so pojasnili na občini, pa je tedanja škoda presegla vrednost vseh dosedanjih protipoplavnih investicij v občini.

V Laškem so kritični do dosedanjega dela države. "Menimo, da je država premalo naredila za vzdrževanje vodotokov, saj bi z vzdrževanjem vodotokov lahko zmanjšali obseg poplav," opozarjajo na občini, kjer so prepričani, "da je razlog za porast obsega poplav poleg nevzdrževanja vodotokov tudi slabo gospodarjenje z gozdovi in napačen pristop reševanja poplavne varnosti". Kot navajajo, bi se morali vodotoki urejati od izliva proti izviru in ne tako kot se sedaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LomilkaSrc
19. 11. 2014 07.39
-1
Bravo!!! Tako se dela.
hotchilipoper
19. 11. 2014 07.39
+3
Čudno,da se vsaj nekje dogaja nekaj pozitivnega
mak0521
19. 11. 2014 07.26
+3
Biofanatik
19. 11. 2014 04.04
+13
Take države že dolgo ne rabmo, ponovno osamosvojit, novo ustavo in zakonodajo napisat, popucat itd.
24Ppkur
18. 11. 2014 23.15
+23
Cerar je še večja barbika ... kakor želite .... od Pahorja .....Tale vlada je že pol leta na oblasti, pa še kar iščejo ministre. Pa kaj je Slovenski narod res tako z a h o j e n, da voli take ljudi? Očitno da ja.
borisl1
18. 11. 2014 22.10
+10
Država ukrepa samo takrat, ko zagledajo priložnost zaslužka na račun malih ljudi. Ko je treba pomagat pa vsi vemo kako je...
pe?navodo
18. 11. 2014 22.09
+6
Tako se dela, vodi dat možnost da se razlije in se pritisk zmanjša. Razlivna površina mora bit vsepovsod urejena .
Roman Hren
18. 11. 2014 21.41
+26
Ni država lena in vseeno dobro plačana! To so ljudje z imeni in priimki, ki vlečejo plačo na ministrstvih in ostali državni upravi in od katerih nihče ne bo ostal brez službe! To je tisti odvečni del javnega sektorja, ki ga je treba spucat!
korintos22
18. 11. 2014 19.54
+5
Tudi občine so država!
Strugy
18. 11. 2014 19.51
+29
Nizozemci bi to zrihal en dva tri.
dinamitek
18. 11. 2014 20.26
+28
sam tam nimajo naših politikov in tajkunov
Sunshine73
18. 11. 2014 19.15
+5
Protizakonito ... sankcije takoj :)
veter2012
18. 11. 2014 18.34
+15
za grosuplje lahko rečem samo pohvala. kar pa se laškega tiče pa mislim, da niso upravičeni, da si lahko privoščijo biti kritični do države. Pa kdo je država? ali je to cerar, pahor, rop, janša, bratovšek...kdo..??? ko je bil ljudski minister za okolje janez, so laščani prišli v ljubljnao z idejo, da bodo gradili wellnes in podobno...skoraj v strugi savinje...seveda veliko pritiskov in so uspeli...prosim poglejte si sliko, kako je bil ravno ta termalni del v savinji (zgoraj). kdo je torej "država", ki je to dovolila, medtem ko celostni protipoplavni ukrepi na savinji niso narejeni???? če bi slovenija premogla enega samega raziskovalnega novinarja, bi v nekaj tednih odkril vso zgodbo o svinjariji glede laškega, žal pa imamo stotine "wannabe" novinarjev.... jaz sem kritičen do laškega!!!!!!!!!!!!!!
xennial
18. 11. 2014 23.18
+4
Mogoče bi pa veter2012 malo preveril tele tvoje govorice, predno zavajaš ljudstvo. Ob gradnji wellnes centra se je struga Savinje poglobila in razširila ob mestu gradnje in s tem se je poplavnost Savinje celo zmanjšala.
kiboko
18. 11. 2014 18.30
+2
V Laškem so kritični do dosedanjega dela države. ------ Tudi občina je del države, ki je sestavljena iz lokalnih in centralnih oblasti.
daf3
18. 11. 2014 18.18
+3
so v Sloveniji tudi ljudje kateri ne mislijo samo na svoj žep in zato tudi letijo oziroma so zdegradirani ja to je naša dežela
miko11
18. 11. 2014 18.01
+7
dober naslov,slovenci sami boste morali naredit za svojo prihodnost,ne pa na državo čakat,ker od nje ne boste nič dobili...
deus volt
18. 11. 2014 18.22
+24
problem ni samo to, da država nič naredi ampak te celo ovira če hočes ,da si zagotoviš prihodnost !
hansola
18. 11. 2014 17.42
+6
Ki so zdaj možje, ki so tak zagovarjali Zokija, češ on nima nič s protipoplavno zaščito? Ma ma, samo on je svoje kamarade v centru samo zaščitil, pa da mu spomenik ne zalije.
Vse stransko
18. 11. 2014 17.30
+10
Kmetje kar precej plačujejo za vzdrževanje vodotokov. Tast je letos poravnal za cca 100 metrov meje na vodotok cca 280 €. Trava ni bila pokošena niti enkrat v enem vodotoku. Poleg tega je poln trstike in rogoza.
xmp125
18. 11. 2014 17.27
+17
Kot se je videlo pri protipoplavnem nasipu tam na gorenjskem, ponavadi ni toliko problem denar ali zelja, ampak sosedi ki nagajajo pri dovoljenjih.
24uric
18. 11. 2014 17.57
+6
UkaPitka
18. 11. 2014 17.24
+5
Ja, ker najboljši izgovor je, da je potrebno čakati državo.
toxicox
18. 11. 2014 16.57
+2
pranje možganov da bi bili zadrževalniki tud v dobrovi a ne janko