Slovenija

Zakaj so učbeniki tako dragi?

Ljubljana, 19. 04. 2011 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski komplet učnih gradiv za prvi razred devetletke je trikrat dražji od avstrijskega. Za to je odgovorna predvsem država, saj vztraja pri ekonomsko neracionalnem sistemu oskrbe, pravijo v Odboru za učbenike.

Ministrstvo za šolstvo in šport je sprejelo obstoječi sistem učbeniških skladov in spremembe, ki ne le dražijo učbenike, ampak tudi drastično znižujejo kakovost učne snovi, menijo v Odboru za učbenike pri GZS-ZKGM.

Kot pravijo, prav zaradi šolskega ministrstva, ki iz leta v leto omejuje sredstva za obnovo učbeniških skladov, otroci, ki si učbenik izposodijo v učbeniških skladih, dobijo le tega popisanega in celo raztrganega. To se dogaja, ker število izposoj ni omejeno, slovenski sistem oskrbe z učbeniki pa že več kot desetletje deluje tako, da si učbenike izposojajo v učbeniških skladih.

Učbenik
Učbenik FOTO: POP TV

''Slovenski učbeniki so dragi prav zaradi načina oskrbe z njimi. V državah z omejenim številom izposoj ali z vsakoletnim odkupom učbenikov se stroški razvoja in prodaje učbenikov razporedijo na več let in so njihove maloprodajne cene zato nižje kot pri nas, saj moramo te stroške pokriti že v prvem letu prodaje oziroma jih deloma vgraditi v cene delovnih zvezkov,'' so sporočili iz Odbora.

Da to drži, je ugotovila tudi posebna delovna skupina za učbenike, ki jo je lani junija imenoval šolski minister. ''Če so še lani ob začetku šolskega leta predstavniki ministrstva opozarjali, da je slovenski komplet učnih gradiv za prvi razred devetletke trikrat dražji od avstrijskega, je delovna skupina ugotovila, da bi bila cena slovenskih in avstrijskih učbenikov skoraj enaka, če bi v Sloveniji uvedli podoben sistem oskrbe z učnimi gradivi, kot ga imajo v Avstriji,'' pravijo v Odboru, kjer so prepričani, da je za visoke cene učbenikov v Sloveniji odgovorna predvsem država, saj vztraja pri ekonomsko neracionalnem sistemu oskrbe.

V Odboru so namreč prepričani, da je v Sloveniji možno uvesti sistem, ki bo učencem zagotavljal kakovostne učbenike in bo finančno ugodnejši za starše. To po njihovem mnenju kažejo tudi primeri dobrih praks v številnih evropskih državah. V Odboru za učbenike želijo zato spodbuditi širšo razpravo v strokovni javnosti o uvedbi sistema oskrbe z učbeniki, kot so ga predlagali že marca. Ta bi po mnenju Odbora rešil vse navedene probleme, hkrati pa bi bistveno olajšal uvedbo digitalnih gradiv.

Strošek za tak sistem brez participacije staršev bi ob polni uveljavitvi državo stal do 22 milijonov evrov, kar pomeni le 1,7 odstotka proračuna Ministrstva za šolstvo in šport. S tem bi vsakemu šoloobveznemu otroku priskrbeli v celoti nova in nepopisana učna gradiva, staršem pa vzeli veliko breme s pleč. Hkrati bi to pomenilo možnost za uporabo didaktično primernejših oblik gradiv.

Učbeniki
Učbeniki FOTO: POP TV

Kot še pravijo v Odboru, gredo njihovi predlogi v smeri nadgradnje obstoječega sistema učbenikov v sistem, ki bo prijazen za starše in učitelje ter uporaben in poučen za učence. ''Primer avstrijskega sistema je prav takšen. Novi sistem bi zagotovil popolno oskrbo vseh šoloobveznih otrok, nadzor nad obsegom učnih gradiv, razvoj e-gradiv brez dodatnih stroškov ter ohranitev sedanje široke ponudbe učbenikov in delovnih zvezkov,'' pravijo.

Šolski založniki predlagajo tudi ukinitev potrjevanja učbenikov. Njihove raziskave namreč kažejo, da na trgu ni ''nenadzorovanega kaosa preobilja'', ampak imajo pri vsakem predmetu prvi trije učbeniki praviloma več kot 80 odstotkov tržnega deleža. To pomeni, da se je trg izčistil, hkrati pa ostaja odprt za nove pristope in temu novemu stanju je treba prilagoditi sistem potrjevanja učbenikov.

V Odboru za učbenike zato verjamejo, da je možno stanje na tem področju izboljšati, saj so prepričani, da lahko država in šolsko ministrstvo z racionalnimi potezami obstoječi sistem oskrbe z učbeniki nadgradita tako, da bo prijazen do staršev in otrok, za državo pa ugodnejši.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mednarodni
19. 04. 2011 21.25
odgovor na naslovno vprašanje se glasi....Ker smo socialna država, ki hoče imeti čimveč bedakov v državi, da jih bodo politiki lahko vrteli okrog prsta
tinetone
19. 04. 2011 20.54
hja ko se menja vlada se menja zgodovina... potem se pa vprašamo zakaj so učbeniki dragi... PS: no ne menja se samo zgodovina... hecno ampak menja se tudi matematika... ko je janša na oblasti je 1 1=3 pri pagorju pa je 1 1=4...
Tonček Balonček
19. 04. 2011 19.27
Zakaj sta pa katekizem in Sveto pismo stalno lahko enaka! No, saj nista, biblijo vsakih par deset let na novo prevedejo min v skladu z napredkom znanosti malo priredijo opombe. Zdaj npr. tistih 6 dni stvarjenja že dolgo pomeni nekaj miljard let, saj vemo, da so pred trideseti leti v Viktorii v Avstraliji našli odtise stopinj, stare 600 miljonobvb let, takih, starih nekaj sto miljonov elt je pa itak veliko najdenih! Naj s epohvalim, da sem tisti 600 mio let star oidtis videl "v živo"!
Tonček Balonček
19. 04. 2011 18.58
Pa saj to psolušamo že ene 50 let, kot tisto, d aej Italija v krizi, otreoci v Afriki so lačni, delavci pa premalo zaslužijo, stanovanja so draga itd.
Vilijam Petrovi?
19. 04. 2011 18.09
V Sloveniji je itak VSE dražje kot v Avstriji!!! Glede na plače smo najdražja država na SVETU!!! Banana republika ta Slovenija!!!
Josko82
19. 04. 2011 17.11
Učbenike izbirajo učitelji izmed nabora, ki ga imajo na voljo. Pri kopiranju pa sam še čakam, da bo nekdo fasal tožbo zaradi avtorskih pravic, pol bomo pa vidli, kako bodo šole jokale, ko bodo morale plačat kazni... Kopirajte... sam ne se pol bunit, ko boste fasal kazen...
DarhVader
19. 04. 2011 15.26
vsako leto se kaj doda kakšno besedo ali kakšno sliko zdraven in že mora bit novi učbenik. Ko sem še jaz hodil v šolo smo si učbenike kopirali, je bilo dosti ceneje kot pa kupiti...
Josko82
19. 04. 2011 15.10
No, gremo po vrsti. Res je, učbenike pripravljajo in tiskajo založniki. Ergo, vsi stroški priprave in izdelave padejo na njih. In kaj? Naj državi šenkali učbenike?? Stroške si valda morajo pokriti... In vsi tisti, ki ste kdaj delali kak koncert, prireditev veste, da 100 plakatov stane 50€, 1000 plakatov pa NE stane 50x10=500€ temveč dosti manj. Tu je situacija podobna. Če založniki vejo, da bodo en natis učbenikov lahko prodali samo enkrat v naslednjih 10 letih, bodo morali pokriti stroške z ENIM natisom. Če veš, da boš vsako leto natisnil in prodal nov učbenik,. je logična posledica, da cene padejo. A ne? Če prav zastopim bi državo stalo 22 mio, da bi vsi učenci vsako leto dobili zastonj celoten paket učbenikov. Država pa temu nasprotuje, a hkrati vrže 20 mio € v e-gradiva, ki bodo učila katoliške nauke kreacionizma (prebral nekaj dni nazaj v Dnevniku). Čaki malo, a želi Lukšič vpeljati veoruk v šole po stranskih poteh????? WTF?
est
19. 04. 2011 14.44
Trenutnim oblastnikom starši v mladostni niso uspeli kupiti, tudi takrat, dragih učbenikov in zato so na oblast prišli s premalo znanja, da bi lahko vladali ,meni ljubljeni, Sloveniji.
major1
19. 04. 2011 14.32
Mi vedno preplačujemo neznanje in slabo kvaliteto.
majlo5
19. 04. 2011 14.13
podražalo se je ker smo itak druga švica. Cene so tam tam kot v švici . Kar smo hoteli to smo dobili . jaz osebno živim sanje
markof
19. 04. 2011 13.19
Včasih smo pa lahko šparali knjige za naslednjega otroka (za bratca ali sestrco) in je še vedno veljal. Danes pa vsako leto nova knjiga?!?!?
Matej Lon?ari?
19. 04. 2011 13.18
Res je da imajo drago ampak ljudje se morajo znajdit da dobijo stvari ceneje naprimer zelo dobra stran http://iscemznanje.si/ lahko brez težav zamenjate učbenike in z tem lahko našo državico kar lepo ''razočarate''
black1cat2
19. 04. 2011 13.17
Vse je dražje. Že pri prehodu s tolarjev na evre se je marsikaj "nevidno" podražilo. Plače pa so tam, kjer so. Ko bi šle gor s to ekspresno rastjo cen... Hehe, slab vic! Razen seveda plače od tstih, ki imajo že ves čas veliko - tisti "gospodje" pa morajo skrbeti, da imajo vedno dovolj in v skladu s cenami, plačami v tujini itd.
goyzer
19. 04. 2011 13.04
se strinjam z vsemi komentarji, podobno kot z učbeniki je še z marsikatero drugo stvarjo ( hrana, pijača, gorivo,.....). Če ne bomo plačali vseh davkov, trošarin, in ostalih dajatev, naši politiki in njihovi gospodarski prijatelji ne bodo mogli ponlnit svojih žepov. Ubogi direktorji državnih podjetij ne morejo prezivet z 3000 na mesec.....
Realist_
19. 04. 2011 12.50
"Zakaj so učbeniki tako dragi?" Zato, ker so slovenčki hlapci in vedno bodo bili tiho in samo jamrali za štirimi stenami!
Slovenc07
19. 04. 2011 12.24
Vse je trikrat dražje samo plače imamo pa od vseh najmanj trikrat manjše. V tej državi so vsi izgubili kompas in predvsem tisti, ki imajo polno rit vsega.
jero_x
19. 04. 2011 12.22
kaj še zmeraj ne veste da rabijo politiki denar :)
porka.malorka
19. 04. 2011 12.20
Cenejše bi blo če bi vsakmu osnovnemšolcu dali laptop
bca
19. 04. 2011 12.14
Vsako leto izidejo novi učbeniki, to pa tudi precej stane. Dosežki v znanju pa se ne spreminajo tako hitro. Šolstvo in knjižne založbe pa verjetno delujejo podobno kot zdravniki in farmacevtske tovarne.