Slovenija

Zakon o zdravilstvu brez veta

Ljubljana, 09. 10. 2007 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za podporo vetu na zakon o zdravilstvu je po prepričevanju zdravstvene ministrice v državnem svetu zmanjkal en glas.

Zakon o zdravilstvu ne upošteva mnenja stroke, niti pripomb in opozoril državnega sveta, je ob predstavitvi predloga za veto poudaril prvopodpisani pod predlog, državni svetnik Gregor Vovk Petrovski. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je poudarila, da je zakon koristen za državljane in da ne gre za nabiranje političnih točk. Državne svetnike je pozvala, naj veta ne podprejo, saj neregulirano področje povzroča težave uporabnikom. Državni svetniki so ministrici prisluhnili in predlog veta ni dobil zadostne podpore.

Zdravstvena ministrica je prepričana, da zakon o zdravilcih ščiti bolnike.
Zdravstvena ministrica je prepričana, da zakon o zdravilcih ščiti bolnike. FOTO: POP TV
Poslanci in poslanke so ob zaključku rednega septembrskega zasedanja z 42 glasovi za in 18 glasovi proti sprejeli zakon o zdravilstvu. Zakon ščiti uporabnika zdravilskih storitev, ki se mu lahko zaradi zdravilčeve neusposobljenosti ali zaradi odvračanja od zdravljenja pri zdravniku, povzroči nepopravljiva škoda na zdravju, je v okviru tretje obravnave povedala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič.

Svetniki so v obrazložitvi predloga za veto navedli pripombe, ki jih je državni svet imel na zakon, vendar jih ministrstvo za zdravje in državni zbor med postopkom sprejemanja zakona nista upoštevala. Ob tem so se pri predlogu za veto sklicevali tudi na dejstvo, da velik del izvajalcev komplementarne in alternativne medicine zakona ne podpira, zato je vprašljiva izvedba zakona, ki da utrjuje neenakopraven položaj komplementarne medicine nasproti uradni.

Od 27 državnih svetnikov, kolikor jih je bilo prisotnih na izredni seji, jih je predlog veta podprlo 12, 13 pa jih je glasovalo proti. Največ kritik so svetniki namenili novi zbornici, ki jo prinaša zakon, ter zahtevam po izobrazbi zdravilcev. Različne poglede pa so imeli tudi na sam izraz zdravilec, saj bi bil po mnenju nekaterih veliko primernejše poimenovanje zakon o komplementarni in alternativni medicini.

"Še danes se ne ve, kdo vse bo in kdo ne bo zdravilec po tem zakonu," je opozoril Vovk Petrovski. Za mnoge bo po besedah svetnika ta zakon "usoden udarec", ker zahteva izobrazbo, ki je mnogi nimajo. Po njegovem prepričanju je v tej praznini neodgovorno, da si vlada "skuša na račun varnosti uporabnikov nabirati poceni točke".

Interesna skupina negospodarskih dejavnosti ni videla podlage za podporo odložilnemu vetu na zakon, je pojasnil predstavnik interesne skupine Zoltan Jan. Opozoril je, da je doslej na tem področju vladala popolna anarhija in da se s sprejemom zakona ne bo mogoče več igrati z življenjem ljudi. Tu so različni interesi, ki jih ni mogoče spraviti na skupni imenovalec, kar potrjuje potrebo po zakonu, je opozoril.

Zdravstvena ministrica je pojasnila, da bodo brez zakona na največji škodi prav uporabniki oziroma državljani. Priznala je, da je v zakonu res nekaj "skrajnih ukrepov", a je ob tem poudarila, da se bodo v prihodnosti še naprej dogajale nadgradnje in izboljšave zakona. Glede kritik na račun zbornice je poudarila, da bo lahko združevala vse te interese, še vedno pa bo pod nadzorom ministrstva.

Med kritiki zakona je Doro Hvalica ocenil, da "prej, ko je bila anarhija, nihče ni ukrepal". Zdaj ko se je skupina zdravilcev organizirala in so dobri in učinkoviti, se jih želi dati pod kontrolo, da ne bi ogrozili uradne medicine, je prepričan svetnik. Zakon po mnenju svetnika ni usklajen prav s tistimi, ki jih najbolj zadeva - z zdravilci samimi. Izrazil je podporo predlogu za veto zakona, ker se po njegovem prepričanju "nadaljuje praksa, ki je stalnica predlagateljev zakonov te politične opcije".

Farmacevti več znanja o alternativni medicini

Farmacevti bodo seznanjeni z razlikami med metodami, ki jih uporablja znanost, vključno z biomedicino in metodami, s katerimi učinkovitost svojih zdravil argumentirajo zagovorniki alternativne medicine.
Farmacevti bodo seznanjeni z razlikami med metodami, ki jih uporablja znanost, vključno z biomedicino in metodami, s katerimi učinkovitost svojih zdravil argumentirajo zagovorniki alternativne medicine. FOTO: POP TV

Študenti farmacije imajo od letos na voljo nov študijski predmet Zdravila v alternativni medicini. Kot pojasnjujejo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, diplomanti vse bolj potrebujejo tudi znanja o homeopatiji, kitajski tradicionalni medicini, ajurvedi, aromaterapiji in drugih zdravilih oziroma izdelkih, ki nimajo dokazane učinkovitosti. Zato so se odločili, da jim bodo ta znanja ponudili že v okviru študija, da jim jih ne bo treba iskati pri različnih samooklicanih strokovnjakih, so zapisali v izjavi za javnost.

Pri predmetu se bodo študenti seznanili z evropskimi zakonskimi ureditvami in definicijami alternativne medicine oziroma zdravilstva. Poleg tega se bodo seznanili tudi z razlikami med metodami, ki jih uporablja znanost vključno z biomedicino in metodami, s katerimi učinkovitost svojih zdravil argumentirajo zagovorniki alternativne medicine.

V drugi polovici semestra bodo študentje seznanjeni s paleto različnih alternativnih zdravil oz. izdelkov z drugačnim pravnim statusom, ki so na voljo v Evropi in vse bolj prodirajo tudi k nam. Prikazane bodo tako dobre plati teh izdelkov, te so predvsem psihološke narave, kot tudi nekatere njihove nevarnosti, na primer zastrupitve z napačno prepoznanimi rastlinami, je sporočil predavatelj pri omenjenem predmetu Samo Kreft.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 10. 2007 16.32
Državni svet ničesar ne prepreči, le zbor mora še enkrat glasovati, kar je pa bistveno predrago, če upoštevamo razmerje med stroški in učinkom. Ne gre za dvodomni sistem, kjer bi posamezen zbor sprejemal različne zakone itd., kot je bilo to nekoč. Ta državni sevt da veto, potem pa v zboru še enkrat grasujejo in je stvar sprejeta, pač malo kasneje, to je vse!
hecate
09. 10. 2007 12.59
veto predsedniku?? ne ne ne ne ne sploh ZDEJ NE k bo najverjetneje zmagu petrle. zadnja stvar k jo rabm je enga kristijanoza na oblasti k ma možnost dajat veto na zakone k ne dišijo cerkvi.
DarthRevan
09. 10. 2007 11.34
Ni resnično reprezentativen, je pa vseeno drugi dom parlamenta po naši ustavni ureditvi...ma ja konec koncev, saj so Angleži tudi ukinili lordsko zbornico. Ma vseeno, državni svet bi jaz vseeno obdržal, ker je zadnja varovalka, ki lahko prepreči državnemu zboru, da skozi spravi kakšno neumnost - pa ni važno KDO je v koaliciji. Da bi veto dobil predsednik države...hja, saj to se mi ne zdi napačno ampak v tem primeru je treba tudi njegovo funkcijo precej drugače zastavit... V vsakem primeru pa bi bilo potrebno spremeniti Ustavo, in tu so potem taka lobiranja da glava boli.
abaris@email.si
09. 10. 2007 11.30
@Gen.T Ni potrebno uvajati predsedniškega sistema, vsaj ne takšnega, kot ga imajo v ZDA. Pravico veta, ki ga ima sedaj državni svet, prenesemo na predsednika republike, ki ima sedaj premalo pristojnosti. Torej ne gre za to, da bi imel predsednik kakšno vlogo pri oblikovanju politike, ampak bi z ponovnim odločanjem o kakem zakonu samo popravljal proceduralne napake, ki se včasih pripetijo v državnem zboru. Državni svet, kot ga imamo sedaj, ni reprezentativen organ.
DarthRevan
09. 10. 2007 11.13
Državni svet ukiniti? Potem lahko pa vpeljemo kar predsedniški sistem, ki ima praviloma enodomni parlament.
abaris@email.si
09. 10. 2007 11.11
Še en razlog več, zakaj je treba državni svet ukiniti.
5R1-K
09. 10. 2007 10.51
Tonček Balonček...tukaj pa se vsa tvoja strokovnost konča! če ne veš, o čem govoriš, bodi raje tiho, ker sam iz sebe delaš slaboumneža. Oprosti, ampak res je! Sam nimam nič proti zdravilcem, včasih so res bolj učinkoviti, kakor uradna medicina. Želim pa biti tudi zaščiten v nasprotnem primeru!
Tonček Balonček
09. 10. 2007 10.16
Seveda je mnogo učinkoviteje kot po petelinje vreščati, peentrirati kot zajedalec ali kak micelij, ki se vrašča v tkivo. Pa seveda ne gre za simbiozo!
Variatio delectat
09. 10. 2007 10.07
Običajno je bolje, če se človek ne ozira na take militantne anticerkvene tekste, ki kažejo na deficit človečnosti pisca in seveda totalitaristično zradirane možgane. No, tokrat bom storil drugače, da T.B. s svojim umotvorom ne bo preveč blestel. Trdim, da sem jaz mnogo več dal iz svojega žepa za tebi podobne barabe vseh vrst (institucionalnih in neistitucionalnih), kot boš ti kadar koli dal iz svojega žepa za Cerkev v Sloveniji. In takih kot jaz je v Sloveniji milijon in več. Zato ne vrešči kot kak petelin na gnoju!
Tonček Balonček
09. 10. 2007 09.44
Mene zanima metodologija, po kateri bodo ugotavljali, kdo je šarlatan in kdo ne. A so tisti, sicer ne zdravilci, ki blagoslavljajo ljudi, živali in predmete ter izganjajo hudega duha, šarlatani? Saj jim država sama plačuje prispevke za SPIZ in zdr. zavarovanje.
5R1-K
09. 10. 2007 09.23
Tonček Balonček...Spregledal si dejstvo, da do sprejetja tega zakona njihovi pacienti niso bili pravno zaščiteni in veliko je tudi šarlatanov. Ta zakon najprej zaščiti uporabnike aletrnaitvnega zdravljenja in vsem šarlatanom prepreči delovanje!
Tonček Balonček
09. 10. 2007 09.00
Ta zbornica ni mišljena kot GZS, saj morajo biti tudi zdravniki v zbornici, pa odvetniki in še kdo. Gre za podeljevanje licenc in podobno, pač gre za neko organizacijo, ki dobro kasira in prav malo da od sebe. V zdravniški ali odvetniški zbornici morajo biti vsi, ne gelde ali so zasebniki ali zaposleni, sicer ne morejo delati, ker brez licence to ni mogoče. Sicer imajo pa zdravilci neslutene možnosti v državah v razvoju, saj je njihovo delo mnogo cenejše od uradne medicine, ne potrebujejo farmacije, drage diagnostične in terapevtske opreme (poglejte samo, kaj vse je instalirano na kakšnem radioterapevtskem ali kirurškem oddelku), učinki so pa, če jih vprašate, izjemni. Še bolnišnic ni treba, skratka idealno za npr. podsaharske dežele (zdravilci brez meja). Par litrskih steklenic homeopatskih pripravkov bi zadostovalo za nekaj milionov populacije in bi zaprli pipice vsem farmacevtskim koncernom!